בריאות בעציץ: 5 צמחי מרפא ששווה לגדל בבית
כשאנחנו בוחרים צמחים שנשתול בגינה או בעציצים (ומתפללים שלא ימותו כמו קודמיהם), אנחנו חושבים בעיקר על יופיים ועל ריחם הנעים. אבל, אומר שרון קוצר, הרבליסט קליני ומנהל מחקר ופיתוח בברא צמחים, אפשר לטפח צמחי מרפא, שיעניקו לנו משהו מעבר לאסתטיקה. הדיל הוא כזה - אנחנו נטפל בהם, והם יטפלו בנו. הנה כמה המלצות:
1. כורכום למה זה טוב: שורש הצמח מצוי בשימוש קולינרי ורפואי זה אלפי שנים. בשימוש רפואי מסורתי משמש הכורכום לטיפול במגוון רחב של מחלות בדרכי העיכול ובמערכת הלב וכלי הדם, בבעיות שלד ומפרקים, בדלקות כרוניות, במחלות עור ועוד. במחקרים מהשנים האחרונות נראתה גם השפעה מווסתת על מערכת החיסון ופעילות אנטי־סרטנית.
כיצד לגדל: רצוי להשתמש בשורש הכורכום, שבו נמצאים רוב החומרים הפעילים. ניתן לקנות את השורש הטרי ולשתול אותו באדמה. הצמח גדל עד לגובה 70־80 ס"מ, ופרחיו מרשימים ביופיים. את השורש ניתן להוציא בסתיו. אופן השימוש בצמח: ניתן להוסיף את השורש, טרי או מיובש, למאכלים שונים.
2. פרחי הקמומיל למה זה טוב: זהו אחד הצמחים המוכרים והטעימים ביותר לשתייה בחליטה. ברפואת הצמחים המסורתית נחשב הקמומיל לאחד מצמחי המפתח לשימוש במגוון רחב של בעיות במערכת העיכול.
כיצד לגדל: מומלץ לשתול את הצמח בעציץ או בחצר, בעיקר בחודשי האביב. ניתן למולל את הפרחים היבשים המתאימים לחליטה וכך ייפלו הזרעים של הצמח שאותם ניתן לשתול, ולהמתין לנביטה.
אופן השימוש בצמח: פרחיו של הקמומיל משמשים להכנת חליטה. בחליטות מרוכזות אפשר להשתמש בשימוש חיצוני לדלקות עיניים, לגירויים בעור, לכוויות, לפצעים וכו'. הצמח בטוח לשימוש גם בילדים ובתינוקות.
3. שורש אכינצאה למה זה טוב: השורש ידוע כמונע ומרפא מחלות זיהומיות, מחזק את המערכת החיסונית ומגביר את זרימת הדם ואת הזרימה הלימפטית. הוא מתאים לטיפול בזיהומים ויראליים ועוזר במניעת מחלות חורף, סינוסיטיס, דלקות גרון, שפעת, ברונכיט ועוד. נוסף על כך משפר השורש את פעילות הקיבה וספיגת המזון במערכת העיכול.
כיצד לגדל: הצמח הוא רב־שנתי וחייב שמש ישירה ומים בצורה מדודה יחסית, פעם־פעמיים בשבוע. יש לו פריחה ורודה מרשימה.
אופן השימוש בצמח: ניתן להשתמש בכל חלקי צמח האכינצאה – שורש, עלים ופרחים: להכין מהם חליטה, להוסיף למרק ועוד.
4. מרווה משולשת למה זה טוב: התכונות של הצמח מגוונות, והעלים מסייעים בכאבי בטן, בתופעות גיל המעבר, במצבים של חולשה כללית, בטיפול בווירוסים במערכת הנשימה ובמערכת העיכול, בפטרת ועוד. אינו מומלץ לצריכה בזמן היריון והנקה.
כיצד לגדל: הצמח מגיע בצורה של זרעים או שתיל שניתן לשתול בגינה או בעציץ. ההשקיה תלויה בכמות השמש שאליה נחשף הצמח. מומלץ לשתול בחודשים מארס עד מאי, ולהעמיד במיקום שבו יש חצי מהיום שמש וחצי צל.
אופן השימוש בצמח: טעמה של המרווה המשולשת עדין יותר מזה של המרווה הרפואית ולכן היא מתאימה יותר לחליטה או לשימוש בתבשילים.
5. מרווה מרושתת – צ'יה למה זה טוב: הצ'יה מהווה את המקור הבוטני העשיר ביותר לחומצת שומן אומגה 3, ובנוסף מכילה חומצות שומן מסוג אומגה 6 ו־9. מחקרים הראו כי לזרעים ולשמן הצ'יה השפעה מאזנת על רמות השומנים והסוכר בדם, וכי צריכתם באופן קבוע עשויה להוריד את גורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם.
כיצד לגדל: כמו המרווה המשולשת, גם המרווה המרושתת מגיעה בשתילים או בזרעים, וההשקיה תלויה בכמות השמש. מומלץ לשתול בחודשים מארס עד מאי, ולהעמיד במיקום שבו יש חצי מהיום שמש וחצי צל.
אופן השימוש בצמח: ניתן לעשות שימוש בזרעים ולהוסיפם לתה, לתבשילים או לסלט.

