מותק, ההנחה התכווצה

שוב עובדים על הציבור: ההוזלה במע"מ בגובה 14.5% חושבה ממחירו הגבוה והשגוי של הכרטיס שאמור היה לרדת במסגרת הרפורמה בתחבורה הציבורית • סטודנטים זועמים: מי שקנה כרטיס שנתי לא יהנה מההוזלה

ההוזלה שלא הייתה: בניגוד להבטחתו, לא הוזיל משרד התחבורה את מחירי כרטיסי החופשי־חודשי שהתייקרו בינואר, זאת לאחר שחישוב מחיר הכרטיסים החדש כחלק מביטול המע"מ, חושב לפי מחירם לאחר ההתייקרות המוטעית.

 

תזכורת: ב־1 בינואר יצאה לדרך רפורמה שבמסגרתה הוזלו מחירי הנסיעה במטרופולינים הגדולים, ונוספו כרטיסי חופשי־חודשי המשלבים נסיעה באוטובוס וברכבת. משרד התחבורה הבטיח הוזלה למיליוני נוסעים, אך במקביל העלה את מחיריהם של כמה מכרטיסי החופשי־חודשי הקיימים. כך למשל התייקר חופשי־חודשי בסיסי בגוש דן ב־4 שקלים ל־250 שקל, ומחירו של חופשי־חודשי גוש דן מורחב ב־17 שקל, ל־285 שקל. מחיר חופשי־חודשי רמלה־לוד התייקר ב־60 שקל ל-190 שקל. לאחר חשיפת ההתייקרות הנחה שר התחבורה ישראל כץ להוזיל את אותם כרטיסים למחירם המקורי, וכי מי שרכש את הכרטיסים במחיר היקר יקבל החזר.

 

אולם בינתיים אושר גל הוזלות חדש של 14.5%, בעקבות הסיכום בין שר האוצר משה כחלון לשר אריה דרעי, אלא שמבדיקת "ממון" עולה כי מחירם החדש של אותם כרטיסי חופשי־חודשי חושב לפי מחירם היקר ב־1 לינואר - ולא לפי מחירם המוזל לפני כן- כך שההנחה המובטחת והתיקון הדרוש במחיר לא יגיעו לידי הנוסעים.

 

מחירו של חופשי־חודשי בסיס בגוש דן עומד על 213 שקל, בזמן שהיה אמור לעלות 210 שקל אם ההוזלה במע"מ הייתה מחושבת מהמחיר המקורי של 246 שקל. מחירו של החופשי־חודשי היקר יותר, ירד ל־243 שקל, אך היה צריך לרדת ל־229 שקל.

 

כמה זה עולה לנו
כמה זה עולה לנו

 

 

זאת ועוד: סטודנטים רבים זועמים לאחר שגילו שמאחר ורכשו עם תחילת שנת הלימודים האקדמית כרטיס חופשי־חודשי שנתי, לא יוכלו לקבל החזר על המחיר הגבוה ששילמו. "סטודנטים היו יכולים לרכוש באוקטובר כרטיס לכל השנה ב־900 עד 1,500 שקל, תלוי במסלול", מסביר איתי חיים, מנכ"ל ארגון הנוסעים "תחבורה בדרך שלנו". "זה הרבה כסף לסטודנט, אבל היו מי שחישבו שלשנה שלמה זה כדאי. והנה, מחירי הכרטיסים יורדים והסטודנטים מגלים שבדיעבד לא היה כדאי לרכוש את הכרטיס השנתי".

 

 

כץ. לא מכחיש
כץ. לא מכחיש

תגובת משרד התחבורה

 

במשרד התחבורה לא הכחישו את ההחלטה שלא להחיל על הכרטיסים את ההוזלה המלאה, אך מסרו כי מדובר בשבעה כרטיסי חופשי־חודשי מתוך עשרות שמוצעים לציבור. עוד נמסר כי נתוני החודש הראשון של הרפורמה מצביעים על הצלחה, לאחר שבינואר נמכרו למעלה מ־700 אלף מנויים. לגבי הסטודנטים נמסר: "רוב כרטיסי המנוי הם כרטיסים סימסטריאליים שנרכשו בספטמבר ותוקפם צפוי להסתיים בימים הקרובים".

 

udi-et@yedioth.co.il

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים