yed300250
הכי מטוקבקות
    מתקדשים ומתחדשים. רחבת התפילה הנוכחית | צילום: שאטרסטוק
    חדשות • 31.01.2016
    הכותל של כולם
    זו אחת מהסוגיות הנפיצות ביותר, באחד מהאתרים הקדושים ביותר: תפילות מעורבות בכותל • היום, לאחר מאבק של שנים, צפויה הממשלה לאשר: סמוך לרחבה הקודמת תיבנה רחבה מעורבת לנשים ולגברים
    איתמר אייכנר, יניב חלילי, לוס־אנג'לס ויעל פרידסון

    התפילות נענו: הממשלה צפויה לאשר היום את המלצת הצוות המייעץ לסוגיית הסדרי התפילה בכותל המערבי ולהקים רחבה חדשה בכותל הדרומי. ההסכם ההיסטורי הזה, שלראשונה מקבל הכרה רשמית של הממשלה ואת הסכמת כל צדדיו השונים, יתקבל בשמחה כפולה: הרחבה תשמש את הזרמים הרפורמיים והקונסרבטיביים לקיים תפילה מעורבת של נשים וגברים יחדיו. היא גם תיתן מענה לנשות הכותל, המנהלות מאבק ממושך כבר יותר משני עשורים.

     

    הממשלה צפויה לאשר תקציב של 35 מיליון שקלים לצורך הכשרת רחבת התפילה הדרומית והסדרי הגישה לאתר הכותל המערבי, מתוכם תעמיד הסוכנות היהודית 10 מיליון שקל. בכנס של ארגון "לימוד" (FSU), המתקיים בלוס־אנג'לס בימים אלה, אמר יו"ר הסוכנות נתן שרנסקי כי המתווה החדש יכלול שלושה סעיפים מהותיים שישדרגו באופן משמעותי את רחבת "עזרת ישראל" בכותל. לדבריו, לרחבה תהיה כניסה מכובדת וזהה לכניסה הקיימת היום לכותל המערבי. בנוסף, המתפללים יוכלו להגיע להתפלל 24 שעות ביממה, ולא ארבע שעות כפי שנהוג היום. כמו כן, הסמכות של רב הכותל על הרחבה תינתן במקום למועצה שתהיה מורכבת מנציגי הזרמים הרפורמי והקונסרבטיבי, בשיתוף עם ארגון "נשות הכותל", נציגי הממשלה ויו"ר הסוכנות.

     

    ואיך ייראה ההסכם בשטח? בצד רחבת התפילה הקיימת היום בחלקו הצפוני של הכותל תוקם רחבת תפילה נוספת בחלקו הדרומי של הכותל, מדרום לגשר המוגרבים — ושתי רחבות התפילה יפעלו במקביל. רחבת התפילה הדרומית תותאם מבחינה פיזית לשמש מקום תפילה מכובד ונגיש, והכשרתה תיעשה בהתחשבות בעובדה שהמקום משמש כיום גן ארכיאולוגי שבו ממצאים חשובים. וכך ברחבת התפילה הצפונית תתנהל התפילה עבור היהדות האורתודוקסית תוך הפרדה בין עזרת נשים לעזרת גברים וקיום תפילת נשים לפי מנהג זה, ואילו ברחבה הדרומית תתנהל התפילה על פי תפיסה פלורליסטית ושוויונית, באופן שיהיה בו כדי לספק מענה למתפללים מקרב הזרמים השונים שאינם אורתודוקסים — ובראשם הזרם הרפורמי והזרם הקונסרבטיבי.

     

    הרחבה החדשה גם תיתן מענה לנשות הכותל, שמאבקן המסור להתפלל כדרכן ברחבת הכותל נמשך יותר מ־25 שנים. כעת הן יוכלו לקיים תפילת נשים כמנהגן מדי ראש חודש, בתענית אסתר ובמועדים נוספים שלגביהם ייתן הממונה על רחבת התפילה הדרומית היתר פרטני. אולם עד שהרחבה החדשה תוקם, ימשיכו נשות הכותל להתפלל ברחבת הכותל הנוכחית.

     

    צילום : ידיעות אחרונות
    צילום : ידיעות אחרונות

     

     

    במאי 2013 מינה ראש הממשלה צוות מייעץ לסוגיית הסדרי התפילה בכותל. תפקידו של הצוות, שבראשו עמד מזכיר הממשלה אביחי מנדלבליט לצד המשנה ליועמ"ש דינה זילבר ועו"ד צבי האוזר, היה לבחון את ההסדרים הקיימים וכן את הצורך בשינויים ואת הדרכים לבצעם. המלצתם הייתה מתווה שבמרכזו הקמת רחבת תפילה נוספת בסמוך ל"קשת רובינסון", באופן שנועד מחד לתת ביטוי הולם לפלורליזם הדתי ביהדות ולאפשר את התפילה והפולחן של הזרמים השונים בה, ומאידך לשמר את אורח התפילה האורתודוקסי הקיים ברחבה הצפונית, בהתאם למנהג הרבנות הראשית.

     

    yed660100