הזמזום שמאיים על האולימפיאדה
ממש רגע לפני תחילת החגיגות, התברר למיליוני התיירים שאחת הערים שמתגאות בתואר "בירת הקרנבל" בברזיל היא גם בירת הזיקה העולמית. לאזהרות המסע המבוהלות שיצאו מלא מעט מדינות, נוספה כעת גם המלצה מטעם הממשלה הברזילאית לנשים הרות — לא להתקרב למדינה. עכשיו חוששים שם מהשפעות מרחיקות לכת על האולימפיאדה, שתיפתח בריו בקיץ הקרוב. כתב "ידיעות אחרונות" בברזיל מדווח על ההיסטריה שאוחזת במדינה
עם מצעדים מרהיבים של בובות ענק ברחובות, אווירה משוחררת, מוזיקה מנצחת ויותר ממיליון תיירים שמגיעים מדי קיץ, לעיירה רסיפה בצפון מזרח ברזיל יש קייס לא רע לטעון שהקרנבל שלה הוא המוצלח ביותר במדינת הקרנבלים. אבל עכשיו, לתואר שלה כבירת הקרנבל הלא רשמית, נוסף אחד נוסף, קצת פחות מושך תיירים: בירת הזיקה העולמית.
מתוך כ־3,500 מקרים שזוהו בברזיל כולה, יותר מ־1,200 תינוקות עם תסמונת מיקרוצפליה (ראש קטן במיוחד שמשמעותו הפרעה להתפתחות המוח ונזק מוחי בלתי ניתן לתיקון) התגלו במדינה הפדרלית פרנמבוקו, שהעיר רסיפה היא בירתה.
"בשנים האחרונות נרשם בפרנמבוקו ממוצע של כתשעה מקרי מיקרוצפליה בשנה", אומרת דוקטור מריה אנג'לה רושה, ראש המחלקה למחלות זיהומיות בילדים בבית החולים אוסוולדו קרוז של אוניברסיטת פרנמבוקו, שהייתה מהראשונות לגלות את הקשר בין זיקה לבין התופעה החמורה ביילודים. "אבל בסוף אוגוסט ותחילת ספטמבר, התחילו להפנות אלינו הרבה מקרים של מיקרוצפליה, אחד אחרי השני. עד אמצע ספטמבר כבר נרשמו כ־30 מקרים, ויידענו את משרד הבריאות שיש כאן משהו יוצא דופן.
"התחילו לחקור את התופעה לפי הפרוטוקולים המקובלים, לחפש מה יוצא דופן וחדש לעומת השנים הקודמות, ושמנו לב שמחודש מארס 2015 היו באזור התפרצויות של וירוסים. בהתחלה סברו שכל המקרים הם של דנגי, מפני שהזיקה עוד לא היה מוכר. אחר כך נמצאה נוכחות של וירוס זיקה במי השפיר של אחת האמהות באזור, ומכאן הקשר התחיל להיות יותר ברור".
הקשר הזה מטריד כעת מאוד את תושבי רסיפה וברזיל כולה. ימים ספורים לפני שריקת הפתיחה, חוששים כאן שדווקא הקרנבל — עם הריכוז הגבוה של אנשים במקום אחד, הלבוש החשוף והררי הפסולת — ייצור תנאים נוחים במיוחד ליתושים הארורים, שיפיצו את המחלה עוד יותר. ועוד לא אמרנו מילה על אירוע המוני אחר שאמור להתרחש בברזיל בעוד כמה חודשים: האולימפיאדה.
אף אחד לא רוצה אפילו להעלות בדעתו את האפשרות שאירוע הספורט הגדול בתבל, ייערך בצילם של היתושים והמחלה המחרידה שהם נושאים עימם. "עלינו להסביר לכל הספורטאים שמגיעים לברזיל, שאין שום סיכון אמיתי עבורם, אלא אם כן הם נשים בהיריון", אמר השבוע נאלץ מנהל הלשכה של נשיאת ברזיל, השר ז'אקס ואגנר, שיחד עם זאת קרא לנשים בהיריון לא להגיע למשחקים האולימפיים, ובכך יישר קו עם אזהרות המסע של מדינות רבות הקוראות להרות להימנע מביקורים בקרוב בדרום אמריקה.
החיה הקטלנית בעולם
"הפעם הראשונה ששמעתי על הזיקה הייתה בבדיקה שגרתית אצל הרופא שלי, כשהייתי בערך בחודש הרביעי להיריון", מספרת אליענה, ישראלית שחיה בברזיל ונמצאת בשליש האחרון של ההיריון. "הוא סיפר לי שגילו משהו חדש ושמעכשיו אני חייבת ללבוש בגדים ארוכים ולשים דוחה יתושים כדי שלא להיעקץ.
"בהתחלה חשבתי שהוא ממש היסטרי", היא נזכרת. "אחרי זה התחלתי לקרוא ומה שגיליתי די הלחיץ אותי, כי בחודשי ההיריון הראשונים נעקצתי המון מיתושים. אז לא הייתה לי בעיה עם זה והעדפתי להיעקץ מאשר להשתמש בתכשירים דוחי יתושים, אבל כשהתחילו להתפרסם המחקרים בהחלט התחלתי לדאוג".
כדי לשמור על עצמה ועל העובר שלה, החליטה אליענה לחזור לישראל למספר חודשים, עד שהמצב יתברר. "ההרגשה שלי היא שבברזיל לא יודעים כמעט כלום על מה שקורה, ובישראל יש רופאים שאני סומכת עליהם", היא אומרת. "חזרתי, נבדקתי, נרגעתי והחלטתי לחזור לשליש האחרון של ההיריון, כשכבר אין סכנה בהידבקות".
וירוס הזיקה, שבעקבות התפרצותו הכריז ארגון הבריאות העולמית על מצב חירום, מוכר למדע הרפואה כבר יותר מ־50 שנה. הווירוס התגלה לראשונה במאה הקודמת בקופים ביער זיקה שבאוגנדה — מכאן שמו — ובהמשך נרשמו מקרים בודדים של הידבקות אצל בני אדם באפריקה ובאסיה. בשנת 2007 התפרץ הווירוס — שמועבר על ידי יתוש מזן אדס מצרי — באופן מתון באיי האוקיינוס השקט, עם כמה מאות מקרים שכולם הסתיימו בהחלמה מלאה ללא צורך באשפוז.
"בהתחלה חשבנו שמדובר במחלה בלי סיבוכים גדולים, ולמעשה 80 אחוז מהנדבקים בזיקה אפילו לא יודעים שהם חלו", אומר ד"ר איתן ברזין, מנהל מחלקת מחלות זיהומיות בילדים בבית החולים סנטה קאזה בסאו־פאולו, ויועץ למשרד הבריאות הברזילאי, שיגיע בחודש הבא לישראל במסגרת תוכנית לחילופי מידע. "הווירוס הופיע לפתע במארס 2015 באזור מדינת באהיה בברזיל, ועדיין לא ברור איך הגיע לשם. על פי אחת התיאוריות, חותרי קיאקים מאיי האוקיינוס השקט שהשתתפו בתחרות בברזיל הביאו את הזיקה איתם, אבל אין לזה הוכחה. בכל מקרה, זה היה נראה כמו עוד וירוס שמועבר על ידי יתוש האדס אבל העניין הוא שבניגוד לווירוסים האחרים, התברר שהזיקה יכול לחדור את השליה ולהשפיע על העובר, ולכן נשים בהיריון הן קבוצת הסיכון היחידה".
על פי נתונים של ארגון הבריאות העולמי, יכולים היתושים לטעון בשקט לתואר החיה המסוכנת בתבל. בכל שנה מתים ברחבי העולם 725 אלף איש ממחלות שמועברות בעקיצות יתוש. לשם השוואה, בעל החיים שנמצא במקום השני במידת קטלניותו הוא האדם — עם 475 אלף מקרי קטל בשנה — ואחר כך הנחשים (50 אלף). ספציפית בברזיל, הבעיה העיקרית היא קדחת הדנגי, שקטלה בשנה שעברה 700 אנשים.
במשך שנים מנהלת המדינה הדרום אמריקנית הענקית מלחמת חורמה נגד המעופפים המסוכנים, אך ללא הצלחה. זחלי היתוש זקוקים לכמות קטנה מאוד של מים עומדים כדי להתפתח, והם הופכים לבוגרים בתוך שבוע מבקיעתם. בהנחה שהביצים שמטילה נקבת היתוש מחזיקים מעמד כמה חודשים במזג אוויר יבש, וכשבאזורים נרחבים בברזיל יורדים כמויות משקעים של כ־1,000 מילימטר בשנה, נקבל מלחמה אבודה מראש.
עכשיו, נוסף לצרות גם הזיקה, אימת הנערות והנשים בהיריון. "ברזיל מפסידה במלחמה מול היתוש", הודתה בשבוע שעבר הנשיאה דילמה רוסף, שמיד הבטיחה שהמצב ישתנה בקרוב. הממשלה שבראשה היא עומדת משקיעה בחינוך ובהסברה, מרססת אזורים מועדים ומנסה גם שיטות מתקדמות כמו פיזור יתושים שהונדסו גנטית להיות עקרים, אך בינתיים ללא הועיל. היתושים מנצחים.
"הכל היה מושלם, הכל רגיל". סיפרה בדמעות ז'וזיקלי דה סילבה מרסיפה, שהייתה מלאת ציפיות ללידת התינוק שלה. "אלא שאז, בבדיקות החודש השישי, גיליתי שהעובר סובל ממיקרוצפליה". עכשיו התינוקת בת חודשיים, והנזק ניכר. "יהיו לה כמה בעיות שכליות והיא לא מגיבה כמו ילדים רגילים, היא לא מחייכת", סיפרה בעצב. "החיים שלי נעצרו. הפסקנו את הכל, לא פתחנו את המאפיה שרצינו, זה לא עבד, הכל סביב התינוקת עכשיו".
עדויות כאלה מסתובבות היום בברזיל באלפים. כל סיפור קורע לב מקודמו. נשים שציפו ללידת ילדיהם, ועולמן חרב עליהן.
מתחרים במעופפים
הבעיה של הרשויות בברזיל היא שבמקביל למלחמה ביתושים, הם צריכים לשדר רוגע וביטחון לקראת המשחקים האולימפיים שייפתחו בריו דה ז'ניירו בתחילת אוגוסט. עד היום נרשמו בריו כ־150 מקרים של מיקרוצפליה, מספר לא גדול מאוד ביחס לשיעור האוכלוסייה, אבל את הקהילה הבינלאומית זה ממש לא מרגיע.
המשחקים האולימפיים בריו, כמו גם הגביע העולמי בכדורגל שהקדים אותם בשנתיים, כבר יצרו לא מעט בעיות במדינה. מהפגנות המוניות נגד השקעה בתשתיות ספורט על חשבון טיפול בבעיות העוני, וכלה בחשש מפילים לבנים שלא יהיה בהם שום תועלת כשהמשחקים יסתיימו. אם אחרי הכל גם התיירים לא יגיעו, בגלל הזיקה, זאת עלולה להיות מכה קשה במיוחד למדינה שנאבקה כל כך קשה כדי לארח את התחרויות.
בברזיל מקווים שההכרזה של ארגון הבריאות העולמי על מצב חירום, תסייע בגיוס בתקציבים ובריכוז מאמץ נוסף ביצירת חיסון נגד הנגיף, אך מדובר בתהליך ארוך שבשל הפיתוח והבדיקות הכרוכות בו יתעכב עוד שנים, ובוודאי לא יעזור להרגיע את הציבור לקראת המשחקים האולימפיים.
לפחות בינתיים, ככוסות רוח למתים, הוחלט לחלק בחינם תכשירים דוחי יתושים לנשים בהיריון באזורי הסיכון. בנוסף, מאות חיילים התפרסו ברסיפה כדי לערוך בדיקות מבית לבית ולנקות אזורי גידול פוטנציאליים של הנגיף.
בסוף השבוע הבא, מיד כשיסתיים הקרנבל, מתוכנן באזור "יום קרב" שבמסגרתו תפעיל הממשלה עשרות אלפי חיילים ושוטרים שאמורים לבקר ביותר מ־3 מיליון בתים. לצורך כך חתמה לאחרונה הנשיאה רוסף על צו שמאפשר לכוחות הביטחון לפרוץ למקומות החשודים כבתי גידול ולערוך בהם בדיקה, גם אם בעל הנכס איננו נמצא או מסרב לאפשר להם כניסה. •

