הטרנד הבריאותי תפס חזק בסופר
נתוני נילסן ל־2015: זינוק במכירות מזון הנתפס כבריא, כמו טחינה גולמית, צניחה במוצרים כמו נקניק, מרגרינה, סוכר ומלח • הישראלים מוציאים יותר מרבע מהמשכורת על קניות בסופר
רבע מהמשכורת החודשית שלנו הולך על מוצרי מזון, מכולת וטיפוח. כך עולה מנתוני נילסן לסיכום 2015. ישראל נמצאת במקום הרביעי בין מדינות OECD בגובה ההוצאה ביחס לשכר, ולפניה רק בולגריה, עם 62% מהשכר החודשי; רומניה, עם נתח של 44%; ופורטוגל עם 34%.
בעוד ההכנסה הפנויה בישראל עלתה ב־2014 ב־37% מול 2013, ההוצאה על תצרוכת, ומזון בפרט, עלתה בשיעורים גבוהים יותר, וההכנסה הפנויה התכווצה.
לדברי שגית עטר, מנכ"לית נילסן ישראל, "אחד הנתונים המעניינים ביותר בדוח הוא העובדה כי רבע מהמשכורת החודשית שלנו הולכת על מוצרי מזון, מכולת ומוצרי טיפוח אישיים. שיעור זה מעמיד את ישראל בהערכת הוצאה גבוהה במיוחד בקרב מדינות רבות ב־OECD, הממוקמות ברובן בין 11% ל־23% מסך ההוצאה".
בנילסן מציינים כי מחירי המזון בארץ גבוהים במיוחד, והמשך השיח על יוקר המחיה הוביל להורדת מחירים של 1% לעומת שנה שעברה. עוד צוין כי מאז המחאה ישראל עוברת ממצב צמיחה ל"דעיכה כמותית" בצריכת מזון.
לפי הנתונים, הגורמים המשפיעים באופן ישיר על השוק הם שינויים דמוגרפיים, כגון הזדקנות האוכלוסייה והקמת משפחה בגיל מאוחר יחסית, שמובילים להקטנה כללית של הצריכה; שינויים מקרו־כלכליים, כמו התכווצות ההכנסה הפנויה וירידת הביטחון הכלכלי של הצרכנים; ושינויים בהרגלי הצריכה לכיוון צריכת מזון בריא יותר.
2015, אומרים בנילסן, ממשיכה ומחזקת את המגמות שנצפו ב־2014. לצד הנתונים צוין כי נראה שהשיח על יוקר המחיה הוביל להוזלות, התחזקות יצרנים קטנים ומותג פרטי, גם בשל חוק המזון.
גם הרגלי האכילה משתנים: הקטנת הצריכה במוצרים מקטגוריית ארוחת הבוקר, כמו יוגורט או דגני בוקר, ומעבר לצריכה של ארוחות בוקר מחוץ לבית, כמו קפה וכריך על הדרך. במוצרים אלו הירידה מתגברת: הצריכה ב־2015 ירדה כמותית ב־5% לעומת 2014, שרשמה בעצמה ירידה של 2%. מנגד, מכירות של מוצרי ארוחות "טו גו" כמו ארוחות בגביע (דוגמת "מנה חמה"), וכן קרקרים, או תחליפי חלב כגון משקאות סויה, עלו כמותית ב־5%.
מגמה בולטת נוספת היא כי בתוך 3 שנים, ירדה צריכת המזון הנתפס כלא בריא לעומת עלייה בצריכת מזון בריא ויקר יותר.
נילסן מגדירה קטגוריה של מוצרים "לא בריאים" – כולל מלח, סוכר, מרגרינה, בשר ועוף מעובד, נקניקים ועוד – ומדווחת שמכירותיה ירדו אשתקד כמותית ב־6% לעומת 2012; בעוד הקטגוריה ה"בריאה", ובה חטיפי גרנולה, מוצרי סויה ומוצרים ללא גלוטן, טחינה גולמית וסילאן, רשמה עלייה כמותית של 12%. כן נמשכה הירידה בצריכת משקאות ממותקים לטובת מים וסודה.
לפי נילסן, עיקר הירידה בצריכה בשנים האחרונות היא במוצרי חלב, בשר ומזון מוכן, ולצידם מה שנתפס לא בריא. כך, קניית מלח וסוכר ירדה ב־16%, קניית משקאות קלים ירדה ב־10%, מיצים ב־20% ומרגרינה ב־25%.
בנוסף, מכירות נקניק ופסטרמה במעדנייה ירדו ב־21%, וכך גם המכירות של מנות עיקריות בשריות קפואות, ואילו מנות עיקריות בשריות טריות ומצוננות צנחו ב־48%. הירידה החדה במכירות של בשר ועוף מעובדים, נקניקים ופסטרמות, נובעת בין היתר מהודעה שהוציא ארגון הבריאות העולמי, וייחסה לצריכתם הגברה של הסיכון לסרטן ותחלואה נוספת.
הדוח גם קובע שחוק המזון שנכנס לתוקף בתחילת השנה שעברה – ומשריין ליצרנים קטנים 30% מהמקום על המדפים – גרם להתחזקותם על חשבון היצרנים הגדולים. גם המותג הפרטי מתחזק, וב־2015 הגיע ל־11.8% מסך המכירות, לעומת 8.6% ב־2014.

