יתוש עם זיקה

בעולם מועבר נגיף הזיקה על ידי יתוש ה"אדס המצרי", אך מתברר כי גם "הנמר האסייתי" הנפוץ בארץ מסוגל להעביר אותו • היום צפויה ישיבה של משרדי הבריאות והגנת הסביבה בנושא • בינתיים הם מרגיעים: היתוש אינו פעיל בחורף

ישראל אומנם עדיין לא מוגדרת מדינה הנגועה בנגיף הזיקה — אולם הסכנה להתפשטות הנגיף בארץ עלולה להיות חמורה. מתברר כי יתוש הנמר האסייתי, שפלש לישראל לפני שנים, עלול להעביר את המחלה. "למעשה מספיק שאדם שנדבק בחו"ל יגיע לארץ כשהמחלה עוד חבויה וייעקץ על ידי יתוש כזה — והמחלה עלולה להתחיל להתפשט", אומר גורם שעוסק בתחום.

 

באופן פורמלי במשרד הבריאות ובמשרד להגנת הסביבה אומרים שבשלב הנוכחי הסיכוי להתפשטות המחלה בישראל נראה נמוך, אבל ל"ידיעות אחרונות" נודע כי היום אמורה להתכנס ישיבה מיוחדת של שני המשרדים, ונבחנת האפשרות לקדם החלטת ממשלה לטיפול מונע ביתושים.

 

נגיף הזיקה גורם למומים מולדים בתינוקות ולפגיעה בהתפתחות המוח. לפני כשבוע הכריז ארגון הבריאות העולמי על מצב חירום וקרא לטיפול בינלאומי משולב כדי למגר את הנגיף. בישראל כבר אותרו מקרים בודדים של אנשים שנדבקו בנגיף בחו"ל.

 

מה שהופך את האפשרות של התפשטות המחלה בישראל לבעייתית הוא יתוש הנמר האסייתי, שהוא בעל תכונות דומות ליתוש ה"אדס המצרי" — שמפיץ את הנגיף במדינות הטרופיות והסוב־טרופיות. בשנים האחרונות גברה המודעות לסכנה מהיתוש הזה, שניתן לזיהוי על פי הפסים שעל גבו. זאת בעיקר מכיוון שהוא מסוגל להעביר את נגיפי קדחת הנילוס. אנחנו אומנם בעונת החורף שבה היתושים כמעט אינם פעילים, אך לדברי מומחים די בכמה ימי חום רצופים כדי שהם ישובו לעקוץ. "היתושים הללו יכולים להטיל ביצים במקווי מים קטנים מאוד, אפילו תחתיות של עציצים מלאות במים מספיקות להם. כל אחד צריך לדאוג שבאזור שלו לא יהיה להם היכן להטיל ולהתרבות, והסכנה תקטן משמעותית", אומר אדי טייאר, העוסק בהדברה ירוקה.

 

מהמשרד להגנת הסביבה נמסר: "בימים אלה אנו בוחנים ביחד עם משרד הבריאות את הצורך וההיערכות הנדרשת מבחינת מקומות לדגירת יתושים ומקווי מים, כך שבכל מקרה תימנע האפשרות להתפרצות גם בישראל. הרשויות המקומיות צריכות להיות ערוכות לפעולה החל מהאביב המאוחר, או בעת התפתחות תנאי חום האופייניים לתקופה זו — והן תקבלנה הנחיות מפורטות מהמשרד להגנת הסביבה במהלך חודש מארס. המשרד יפקח על הרשויות כדי שהן תפעלנה להדברת היתוש".

 

ממשרד הבריאות נמסר כי הוא מקיים התייעצויות עם גורמים נוספים לגיבוש מדיניות בנושא. "הנמר האסייתי נחשב בעל יכולת משנית להעברת הנגיף, ולא הוכחה יכולתו להוות גורם משמעותי להתפרצות. היתוש אינו פעיל בישראל בעונה הנוכחית, ולכן אין חשש להעברה מקומית כעת, וטרם נצפתה התפשטות לאזורים ממוזגים", נמסר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים