yed300250
הכי מטוקבקות
    "כל עיכוב עלול לקלוע אותנו למערבולת שלא נוכל להתאושש ממנה". ראש הממשלה בבג"ץ, אתמול | צילום: גיל יוחנן
    חדשות • 15.02.2016
    נתן גז
    נתניהו הגיע לבג"ץ כדי לשכנע את השופטים לאשר את מתווה הגז: "אם נחזור לאחור ניפול לתהום" • בעוד שראש הממשלה דיבר על "נקודת זמן קריטית" ועל "הזדמנות פז" – השופטים תהו מדוע הוא מתעקש שלא להעביר חלקים מהמתווה בחוק
    תלם יהב | כתב "ידיעות אחרונות"

    אירוע כזה עוד לא היה בבית־המשפט העליון: בצעד חסר תקדים הופיע אתמול ראש הממשלה בנימין נתניהו בפני הרכב מורחב של חמישה שופטי בג"ץ וניסה לשכנע אותם באופן אישי לדחות את העתירות נגד מתווה הגז.

     

    אולם ג' היה מלא מפה לפה, כיאה להצגה הכי טובה בעיר. עורכי דין, חברי כנסת, תומכי ההסכם ומתנגדיו. "זו הפעם הראשונה שבה ביקשתי להופיע בפני בית־המשפט במהלך עשר שנות כהונתי כראש הממשלה", פתח נתניהו. "למיטב ידיעתי זו הפעם הראשונה בתולדות המדינה שראש ממשלה מבקש להופיע בפני בית־המשפט".

     

    אחרי שראש ההרכב, המשנה לנשיא אליקים רובינשטיין, העיר בחיוך "שהחיינו", המשיך נתניהו לתאר את הדחיפות שהניעה אותו להופיע בעצמו בפני השופטים ולהסביר להם מדוע חיוני לאשר את המתווה. "אנחנו נמצאים בנקודת זמן קריטית, הן מבחינת הסיכונים והן מבחינת הסיכויים", אמר. "אנחנו נמצאים בדקה ה־90 מבחינת היכולת שלנו לממש את פוטנציאל הגז של מדינת ישראל. כל עיכוב נוסף, כל חזרה לאחור, יכולים להביא לתוצאות חמורות שספק אם ניתן יהיה לגבור עליהן".

     

    ראש הממשלה הבהיר שלא יתייחס לטיעונים המשפטיים אלא יתמקד בעניין העקרוני. "אינני משפטן ואינני מתיימר להחליף את עשרות עורכי הדין שיושבים פה", אמר. "הבקשה התקדימית שלי להופיע אישית נועדה להמחיש את החשיבות האדירה שאני מייחס להמשך יישום מהיר וחלק של מתווה הגז. החשיבות היא לא רק לכלכלה של מדינת ישראל, אלא גם לביטחון הלאומי, לביטחון האנרגטי שלנו ולמעמדנו במזרח התיכון. מרוב כוונות טובות אנחנו עלולים להחמיץ הזדמנות פז היסטורית".

     

    מחוץ לאולם הפגינו כל העת פעילים חברתיים המתנגדים למתווה. בפנים ניסה נתניהו להסביר מהם השיקולים הביטחוניים שבגללם עקף את הממונה על ההגבלים העסקיים ומדוע המתווה צריך להיות בתוקף במשך עשר שנים. "תארו לעצמכם שבמדינת ישראל הייתה רק תחנת כוח אחת והיו פוגעים בה", הסביר, "האויבים שלנו יודעים שיש לנו אסדה אחת, וכשאני אומר אויבים זה גם מצפון, גם מדרום וגם ממזרח".

     

    באשר לצורך ביציבות רגולטורית לעשר שנים, נתניהו הסביר כי ההשקעות בפיתוח שדות גז הן אדירות, ולכן חובה לעגן אותן בחוזים ארוכי טווח. "זה לא עוד פרויקט כלכלי", אמר. "לפתח גז שנמצא בעומק עצום של כמעט שני קילומטרים מתחת לפני הים ובמרחק עשרות קילומטרים מהחופים זה מבצע מורכב ביותר שדורש ידע ומומחיות".

     

    דבריו של ראש הממשלה הופרעו מדי פעם על ידי אישה בקהל שהשתעלה ללא הרף, עד שהשופט רובינשטיין העיר: "מי שחושש לבריאותו מתבקש אולי לצאת למען בריאות הקהל ובריאותו הוא". כשיצאה האישה המשיך נתניהו והתייחס גם לטענות על כך שעקיפת הממונה על ההגבלים העסקיים עלולה ליצור תקדים מסוכן. "אני מודע לטענות כאילו מדובר בהתבססות של נורמה לעקיפת הממונה", אמר, "אבל אין לכך כל בסיס. הראיה היא שבעשר השנים שבהן אני מכהן כראש הממשלה זו הפעם היחידה שבה ביקשתי לעשות בזה שימוש".

     

    על הטענות שהמתווה נועד להיטיב עם בעלי הון אמר נתניהו: "הובלתי הרבה מאוד מהרפורמות התחרותיות המשמעותיות במשק הישראלי. אינני זקוק לדחיפה כלשהי כדי לקדם תחרות וצמצום הריכוזיות במשק. תמכתי במתווה הגז כי הבנתי שבמקרה הזה אנחנו מצויים במצב דוחק ואין בפנינו חלופה ריאלית אחרת".

     

    ראש הממשלה הסביר לשופטים מדוע החליט להתערב באופן אישי באישור המתווה: "עד לפני כשנה איפשרתי לרגולטורים השונים להתנהל באופן עצמאי למדי, אלא שהחלטת הממונה על ההגבלים העסקיים לחזור בו מהמתווה הביאה למשבר אמון קשה, כמעט בלתי הפיך, לא רק מול חברות האנרגיה אלא גם מול המדינות הרלוונטיות. סיכמנו עם ממלכת ירדן לחתום על חוזה של אספקת גז ישראלי, והכל היה מוכן. היה מדובר בחוזה חשוב מבחינה ביטחונית, גיאו־פוליטית וכלכלית. זה מחזק את יחסי השלום בינינו ובינם, יחסים חשובים מאוד־מאוד למדינת ישראל".

     

    בשלב הזה רמז השופט רובינשטיין לראש הממשלה לסיים את דבריו. "אדוני, אלה דברים שאנחנו מכירים אם תעיר אותנו באישון לילה", אמר לו, ונתניהו סיכם: "אנחנו נמצאים בנקודת שיווי משקל — ואם נחזור לאחור ניפול סופית לתוך התהום. כל עיכוב במתווה הגז שעליו הוסכם ושאושר בממשלה ובכנסת עלול לקלוע את התחום כולו למערבולת שלא נוכל להתאושש ממנה".

     

    כשנתניהו סיים ביקש הפרקליט שמנהל את התיק, עו"ד ענר הלמן, לאפשר לו לצאת מהאולם. "אנחנו חיים במדינה חופשית", אמר רובינשטיין, ועל כך השיב נתניהו בחיוך: "אני דווקא נהנה מהדיון והייתי נשאר עוד, אבל אני חייב להמשיך לעסוק בנושאים נוספים". רובינשטיין לא נשאר חייב וסיכם לקול צחוקו של הקהל: "אדוני לא מוכרח להישאר, אבל אנחנו מוכרחים".

     

    אחרי שנתניהו יצא התכנסו השופטים לדיון עם נציגי המדינה, שבו הציעו למדינה לשקול לעגן את עניין היציבות הרגולטורית בחקיקה ראשית של הכנסת. למדינה ניתן שבוע להשיב. ח"כ שלי יחימוביץ' התייחסה לעניין אחרי הדיון ואמרה כי "הצעת בג"ץ היא דרמטית ומרעישה, ומהווה אמירה קשה בגנות הבעייתיות של פסקת היציבות".

     

    ח"כ מנואל טרכטנברג (המחנה הציוני), שנכח באולם בית־המשפט, אמר בתום הדיון כי עדותו של נתניהו הייתה "מביכה": "ראש הממשלה לא חידש שום דבר ונאם נאום שמתאים לוועדה בכנסת אבל לא לבית־משפט. הטיעונים שלו היו חלשים. ראינו את חוסר הנחת של שופטים שתהו מדוע בא. זה עניין שבין המדינה לבית־המשפט, וראש הממשלה הופך את זה לעניין שבינו לבין השופטים".

     

    yed660100