"הדבר היחיד שאני לא עומד בפניו זה שוקולד"
השף ירון קסטנבוים משתדל לאכול מאוזן, לרכוב על אופניים, לשחות ולהקדיש זמן איכות לזוגיות ולמשפחה • המומחים מאוד מעריכים את האיזון בחייו ומציעים לו לעבוד קצת גם על החיזוק | גאיה קורן | צילום: רמי זרנגר
מי אני: "בעלים של הקצבייה מיט מרקט בשוק הכרמל ומסעדת הבשר M25 שצמודה אליה. יועץ קולינרי של שרונה מרקט. גר בתל־אביב עם ענתי, אב לשירה (11) וינאי (4), גובה 1.93 מ', שוקל 82 קילו, בן 49".
יום העבודה שלי: "קם בשש וחצי ומארגן את הבית. אני אמון על הכביסות, מסדר את הכיור בבוקר, מאוורר את הכריות על הספה, מארגן צעצועים וסנדוויצ'ים וילדים. אני תקתקן. ארבעה ימים בשבוע אני בשוק הכרמל, יום נוסף אני בשרונה מרקט, ונשאר לי עוד יום בשבילי. העבודה שלי כוללת סיבוב בין סוחרים, אני שומע מה קורה בשטח ומציף בעיות מול ההנהלה. אני מאוד מעורב בפעילויות בשוק הכרמל, וזה תמיד מפתיע אנשים, מפני שגדלתי בבית הכי צפוני שיש, אבל הדינמיקה של השוק טבועה בי. אני לא קורא לעצמי שף, אלא קריאייטיב, אני עושה אלף דברים, יושב על המשבצת של איש יצירתי שהוגה מנות. שף זה אדם שכל הזמן עומד על הרגליים במטבח, אני בן 50 עם עודף משקל, לא בנוי לעמוד פיזית כל היום.
ירון מכין חלקי פנים
"בדרך כלל אני עובד עד ארבע, חוץ מיום רביעי שבו אני נמצא עד הערב. המסעדה פתוחה רק בשלישי וברביעי, זה מספיק לדעתי. אני לא מאמין בעסקים שעובדים כל השבוע ללא הפסקה – זה יוצר בעיה ברווחת העובד, גורם לתחלופה תמידית של עובדים ולמתח. הייתי שם ואני מעדיף להרוויח פחות ולחיות שפוי, להרוויח את המשפחה, את הים, את בת הזוג, את הדינמיקה החיובית עם העובדים. פעמיים בשבוע בערך אני עם הילדים אחר הצהריים, מאוד חשוב לי להיות חלק מהגידול שלהם.
"במקביל תמיד יש עבודה שלא נגמרת, אני תמיד מתכנן משהו – פריט ריהוט, דירות, מוצר. כרגע אנחנו עובדים על מעשנה, אז אני לומד איך עושים את זה. תמיד יש לי פרויקט שרץ ברקע. שרונה היה פרויקט של יותר מארבע שנים, ועכשיו יש משהו חדש. אני משתדל לישון שמונה שעות בלילה, אבל לא תמיד מצליח. לפעמים אני מתרוצץ עד עשר בערב ומתרסק עד הבוקר, ולפעמים אני נרדם עם ינאי מול הטלוויזיה".
התזונה שלי: "אמא שלי היא דמות משמעותית ביוגה, ואני בא מבית על גבול הטבעוני, כך שהדברים האלה השפיעו על חיי. קולה זה לא משהו שאני שותה, גם לא קפה, רק מים. ערימה של צ'יפס לא מגרה אותי וגם לא פיצות. החלום שלי הוא שתהיה או־פר בבית, שבכל ערב תחכה לי עם סלט קצוץ מוכן, קינואה, ובבוקר יסחטו לי גזר עם ג'ינג'ר. ברור שאני יכול להכין לעצמי, אבל כשעייפים הכי קל לחטוף כמה פרוסות לחם ולהכניס לטוסטר. אני כמעט לא נוגע בבשר, וכשאני אוכל זה הבשר הכי איכותי שיש – ובגלל זה אין לי שום ייסורי מצפון או בעיה. הבעיה היחידה שיש לי זה העליהום שטבעונים קיצוניים עושים עליי. אני אומר: תאכל סטייק פעם בשבועיים, אבל שיהיה איכותי, ואל תיקח כדורי ברזל. אני רוצה שישאלו אותי מאיפה הבשר, מי מגדל, ושיאכלו בכבוד. לעולם לא אדרוך במקדונלד'ס, לבשר שם יש טעם של סבון.
"כשאני מתעורר אני סוחט תפוזים, מכין גרנולה עם תפוח, שקדים, צימוקים, שתי כפות יוגורט עזים וקוואקר ישירות מהקופסה. זה סוחב אותי עד אמצע היום. בקצבייה אני אוכל טחינה וסלט עגבניות, ועברתי למינימום של לחם. תמיד יש לי איזה ביס של בשר, אבל אני לא יושב ותוקע סטייק של 300 גרם. בתקופת הפיתוח הייתי אוכל קילו בשר ביום, אבל זה מאחוריי. בערב משתדל לאכול כמה שפחות, יכול להסתפק בפרוסה עם אבוקדו. הדבר היחיד שאני לא עומד בפניו זה עולם השוקולד, תמיד במקרר יש חבילות שוקולד מריר 70%, ואני אוכל חצי חבילה ביום.
"אם יש ארוחה של חברים אני חלק מהחגיגה, לא נמנע מכלום. כשאני יוצא למסעדה עם חברים או מבשל בשישי אני אוכל כמו חזיר - חמאה, פוקאצ'ות, אבל ביומיום אני לא צריך את זה. הכל עניין של איזונים".
כושר: "משתדל לרכוב כמה שיותר על האופניים, עד הרגע שנעשה חם מדי ואני עובר לאופנוע כדי לא להזיע. מאוד אוהב אופניים, זה פתרון נפלא בתל־אביב. כל יומיים שוחה בבריכת גורדון חצי שעה בקצב מונוטוני. אני שומר על קצב נורמלי גם עם האופניים, כי אני מרגיש שאם אהפוך את זה לאגרסיבי זה יפגע בגוף שלי. אין סיכוי שאעשה מרתון, אני מעריך אנשים שעושים כי יש להם משמעת ברזל, אבל זה מפרק את הגוף. בעבר שיחקתי כדורסל והרגשתי את הברכיים. אני גולש גלים, מבחינתי הייתי כל הזמן בים אם היו גלים טובים. זה מאזן לי את העבודה והבית".
טיפוח: "מורח קרם הגנה כי אני גולש מכיתה ה' וכולי פטריות שמש. היום אני גולש עם לייקרה. מאוד אוהב קרם גוף, אבל לא תמיד מורח. מת על מסז'ים, אבל לא עושה מספיק".
לנפש: "בניתי לעצמי את קו הזהב שמוביל אותי בדרך מאוזנת. אני לא יכול לייעץ לאף אחד מה לעשות חוץ מללכת לטיפול פסיכולוגי כדי לעזור לעצמך לשים את עצמך במסלול שטוב לך. אני עובד על איזונים בחיים, גם השחייה היא חלק מאיזון ולא חלק מפניקה להיות בכושר.
"גולת הכותרת היא משמעת, ויש לי משמעת מטורפת. בתקופת הקייטרינג פוד ארט הייתי קיצוני בענייני ניקיון, עד שלפני עשר שנים נכנסה כלבה הביתה והכריחה אותי להשתנות – היא מלכלכת וקצת מכרסמת ויש שערות ויש ריח, והפרפקציוניזם שלי לא הזיז לה. אני 20% פחות פרפקציוניסט ממה שהייתי, וזה הרבה מאוד במושגים שלי.
"בשביל הרוגע אני עושה ספורט, זה גם מאזן אותי וזה גם זמן שאני מפנה נטו לעצמי. חשוב לי לפנות זמן לילדים, לקנות מתנה לבת הזוג ביום האהבה – להראות שאתה שם בשבילם. בעבר הייתי נורא ספרטני, אבל אני משתפר, קונה פרחים. אני ממש לא מושלם, אבל אני עושה את הכי טוב שאני יכול. לא מעניין אותי לקנות מכונית חדשה או אופנוע חדש, ובת הזוג שלי קונה לי את הבגדים.
"מגיל 47 התחלתי להבין את החיים ולקבל אותם. בסיבוב שלנו ביקום אנחנו גרגירי חול, ולכן אני לא מנכס לעצמי כלום, אין לי חשיבות עצמית, קיבלתי במתנה את היכולת ליצור ואני עובד עם מה שיש לי".
שורה תחתונה: "אני מאושר, אני זוכר לנשום, וכשאני סוטה מהדרך אני מחזיר את עצמי חזרה לשביל הזהב שלי".
מה אומרים המומחים?
רקפת אריאלי, דיאטנית קלינית וספורט, המרכז לרפואת ספורט של בית החולים הדסה:
"ירון שם דגש בחייו על איזון וכך גם בהרגלי האכילה שלו. איזון זו מילת המפתח לשמירה על בריאות נפשית ופיזית. הוא צורך במידה מכל אבות המזון, ולא נמנע מכלום. ירון מקפיד לאכול מזון איכותי ולרוב ביתי וטרי. הוא מקפיד על שינה מספקת ועל שתיית מים, ומשקלו תקין ביחס לגובהו.
"הכנה של אוכל מזין אכן דורשת השקעה רבה יותר, אך כפי שבילדותו שלו הקפידו על כך, כך גם עליו להקפיד בחינוך ילדיו. ארוחת ערב משפחתית מזינה, הכוללת דגנים מלאים, סלטים מגוונים ומיץ סחוט, צריכה להיעשות גם אם אין או־פר בבית. ארוחת הבוקר שלו מזינה ומאוזנת, היא עשירה בסיבים תזונתיים התורמים לתחושת שובע ממושכת שמחזיקה אותו עד ארוחת הצהריים. ירון נוהג נכון בכך שארוחת הערב שלו היא ארוחה קלה, כך הוא מקל על הגוף בלילה. התפריט של ירון דל בפחמימות, הוא כמעט לא צורך לחם, אורז או פסטה, אך הוא מקבל פחמימות מאכילה קבועה של שוקולד. צריכה של חצי חבילת שוקולד מריר היא כמות גדולה מאוד על בסיס יומיומי. אכילה של בשר איכותי בכמות מתונה מומלצת, שכן הוא עשיר בחלבון איכותי, בברזל, במגנזיום ובעוד ויטמינים ומינרלים איכותיים. צריכה מתונה גם שומרת על בריאותו וגם שומרת על איכות הסביבה".
צחי נחום, מומחה לפיזיולוגיה של המאמץ, רשת גו אקטיב:
"ירון עושה ספורט לא רק לשם הבריאות הכללית, אלא מוצא בפעילות ובייחוד בשחייה זמן לעצמו, לנפש, לאיזון. קצב מונוטוני בשחייה זה בהחלט בסדר, אך בעיקר משמר את הקיים ופחות גורם לשיפור. אימון צריך להיות פרוגרסיבי, מגוון ועם עומסים משתנים.
"ירון משתמש באופניים ככלי תחבורה. רכיבה כזו מצוינת, בעלת אפקט בריאותי חשוב, וגם שורפת קלוריות ומחזקת את שרירי הרגליים. צריך לבדוק מה מקור כאבי הברכיים של ירון, וייתכן שיש כמה תרגילי חיזוק שמאוד יעזרו, עם גומייה בבית פעמיים בשבוע למשך 10 דקות כדי לאזן מעט את השרירים".
ד"ר מרינה לנדאו, רופאת עור:
"ירון מקפיד על שימוש בקרם הגנה, וזה טוב וחשוב. אך כמו רבים אחרים, ירון קושר בטעות את פטריות השמש למחלה שמסנן הקרינה יכול למנוע או לפתור. פטריית שמש היא מחלת עור נפוצה המתבטאת בכתמים בצבע אדמדם, חום או לבן, לרוב בעור הגב. הקשר שלה לשמש עקיף בלבד: העור שעליו מתנחלת הפטרייה אינו משתזף, ולכן הכתמים נראים בולטים יותר דווקא לאחר השיזוף. כדי להיפטר מהפטרייה לא מספיק למרוח מסנן קרינה. על ירון לפנות לרופא עור כדי לקבל מרשם לתכשיר אנטי־פטרייתי".
צביה חי־אל, מנהלת בית הספר מעגלים לאימון ולהתפתחות אישית:
"איזונים עדינים, רגישות אנושית ושאיפה לאיזון הם המאפיינים הבולטים בחייו של ירון. הוא אדם חרוץ וממוקד מטרה, ומה שיפה אצלו הוא שהמטרות אינן חשובות יותר מהדרך עצמה. הצלחה איננה חשובה יותר מיחסי אנוש, כסף איננו חשוב יותר מבני אדם, וסטטוס איננו חשוב יותר מחיי משפחה. נדיר למצוא אנשים מצליחים וברמה כל כך גבוהה אשר יודעים את סוד האיזון הזה ומוצאים את שביל הזהב.
"במקום שאליו ירון הגיע יש לא מעט דרישות ותובענוּת, וזה לא עניין של מה בכך לעמוד מול נורמות חברתיות ולומר 'אני שומר על איזון בחיי, אני הולך לים, אני מפנה זמן לעצמי, אני מעניק לילדים שלי זמן איכות, אני עושה כושר ואוכל נכון'. ובעיקר ומעל לכל מרשימה אותי היכולת להבין שאנחנו זמניים כאן ושהכל זמני גם בחיינו, וליתר דיוק, אנחנו גרגירי חול כדבריו. התובנה הזאת, שכולנו בני אדם ושלא משנה לאיזו הצלחה הגעת או איזו פסגה כבשת, אתה עדיין מסוגל להישאר צנוע ועניו – היא בהחלט אחת מהתובנות החשובות בחיים אשר יוצרות לנו Center (מרכז) עצמי חזק המשמש כחוט שדרה פנימי. ירון ניחן בכזה. הוא רואה באנושיות עיקרון אשר גובר על כל עקרון חיים אחר, וזה מדהים.
"גם היכולת שלו להשתנות, להתרכך ולהיות בתשומת לב לדברים (לקנות פרחים לזוגתו, להיות עם הילדים כשהם צריכים וכדומה) איננה מובנת מאליה כלל. יכולת ההשתנות מעידה על גמישות מחשבתית, שהיא דבר משמעותי מאין כמוהו כשמדובר באיזון כל כך עדין. כך גם ניכרת המודעות שלו כשהוא סוטה מן הדרך שהציב לו וחוזר אל שביל הזהב. אנשים שמוצאים להם שביל זהב מאוזן הם אנשים שיש להם סיכויים גבוהים יותר להנאה, לסיפוק ולאושר בחייהם". •

