מורים מצוירים

עולם האנימציה אמנם הצמיח בעיקר מכשפות ופיות, דרקונים וחיות קסומות, נסיכות ונסיכים, גמדים ודרדסים. אבל בתולדות הטלוויזיה המצוירת אפשר למצוא גם לא מעט מורים ומורות שהותירו חותם. בחרנו כמה מהם, שמעבירים מסרים ייחודיים, גם אם לא תמיד חינוכיים

עדנה קרבפל, "משפחת סימפסון"

עצבנית, עייפה ובעלת יד קשה. את מה שחשבו יוצרי הסדרה על מערכת החינוך

 

ככל הנראה הדמות המצוירת הכי מזוהה עם מורים בכל הזמנים. גברת קרבפל הופיעה בפרקים רבים של "משפחת סימפסון", ואף הובילה עלילות — כשהיא מבטאת את הגישה של יוצרי "משפחת סימפסון" למערכת החינוך, שכמו כל דבר בסדרה היא סאטירית וביקורתית.

 

קרבפל היא מורה עייפה, עצבנית, מעשנת סדרתית ובעלת יד קשה עם תלמידיה הסוררים, ובעיקר עם שובב הכיתה, בארט סימפסון, שעליו היא אוהבת לצוות לכתוב את אותו משפט שוב ושוב על הלוח. זה לא תמיד היה כך. באחד הפרקים מתגלה כי בעברה, קרבפל הייתה מורה אידיאליסטית ואופטימית, עם רצון אמיתי לשנות חיים של ילדים; אבל החיים — או אולי התעללויותיו של בארט — שחקו אותה והפכו אותה לחסרת אנרגיה. גם בחייה האישיים גברת קרבפל ידעה לא מעט אכזבות, היא גרושה שמחפשת ללא הרף אחר החצי השני שלה, ובדרך כלל נכשלת במרדף.

 

עדנה קרבפל דובבה על ידי השחקנית מרשה וואלאס, שהלכה לעולמה לפני שלש שנים, אחרי מאבק בסרטן השד, בגיל 70. בעקבות מותה של וואלאס, הודיעו יוצרי הסדרה כי קרבפל לא תשוב לסדרה כדמות, ואף אחד אחר לא ידובב אותה מלבד וואלאס. לצופים נותר לקוות שקרבפל יצאה לפנסיה, ואולי היום היא יודעת קצת נחת.

 

 

 

הרברט גריסון, "סאות'פארק"

החתרנות של יוצרי הסדרה המופרעת, הפכה את מר/גברת גריסון למורה המטורלל בהיסטוריה

 

 

במהלך 19 העונות שבהן שודרה, "סאות'פארק" מעולם לא ריחמה על הצופים או הדמויות שלה, וידעה איך לחשוף את כל תחלואות החברה בדרך המשעשעת ביותר. לכן אין להתפלא שהמורה של גיבורי הסדרה אריק, קייל, סטן וקני היה, אין דרך מנומסת להגיד זאת — פסיכופט גמור.

 

מר גריסון (בדיבובו של אחד מיוצרי הסדרה, טריי פארקר, שדיבב דמויות רבות) נהג להסתובב עם בובת יד בשם "מר כובע", שלכאורה היווה כלי לימודי, אבל בפועל הייתה החצנה של פיצול אישיות. מר כובע היה מדבר למר גריסון בשעות הפנאי שלהם, נותן לו הוראות, מכריח אותו לעבור על החוק ומייסר את נפשו; בשלב מסוים יוצרי הסדרה החליטו לקחת הכל צעד אחד קדימה הודיעו כי המורה הצבעוני הוא הטרנסג'נדר הראשון בסאות'פארק, ומר גריסון הפך לגברת גריסון.

 

ספק אם בעידן פוליטיקלי קורקט כמו היום מותר היה לקשור כך בין הפרעות נפשיות לשינוי מין, אבל אפשר גם לברך את סאות'פארק על שהקדימה את זמנה וחזתה את קייטלין ג'נר. הניתוח לא החזיק, אגב, ומר גריסון חזר להיות גבר ומורה די גרוע שמעליב את תלמידיו, לא מכיר את החומר הלימודי, ובעיקר מהווה ביקורת חריפה נגד מערכת החינוך האמריקאית.

 

 

דיוויד ואן דרייסון, "ביוויס ובאטהד"

מצד אחד מורה אנטי־ממסדי ונער פרחים. מצד שני צמד בטלנים־אנרכיסטים. מפגש בלתי נשכח

 

 

ידוע יותר בשמו "המורה ההיפי", מר ואן דרייסון מסדרת הניינטיז האיקונית "ביוויס ובאטהד" היה דמות שכולם נהנו להתעלל בה. ביוויס ובאטהד, שני תיכוניסטים מסטולים וחסרי תועלת, מעולם לא שיתפו פעולה עם המורה שחשב שהוא מגניב, והיה מציע שיישבו לשיעורים בחוץ בעודו מנגן בגיטרה ומדבר על טבע ורוחניות. מר ואן דרייסון דגל בשלום וסבלנות, ביוויס ובאטהד דגלו בבטלנות, והרצון להכיל ולהבין את הילדים המופרעים זכה ללעג מצד יוצר הסדרה, מייק גאדג', שגם דובב את קולו של המורה.

 

אבל יותר מכל, הייתה כאן התנגשות בין שני זרמים במוזיקת רוק — המורה, עם חולצת סמל השלום על הטי־שרט שלו, עדיין חי בימים של הביטלס ולד זפלין, בעוד שביוויס ובאטהד העריצו רוק כבד וגראנג', סוג אחר של תרבות נגד, יותר צינית וקשוחה, מיואשת מהחיים. המפגש השנון בין הסיקסטיז לניינטיז היה נכון מאוד לאותה תקופה, והפך כל פרק בהשתתפותו של המורה דיוויד לחגיגה.

 

 

 

 

מיס אוטמר, "חבורת צ'רלי בראון"

היא בלתי נראית ונשמעת כטרומבון, אבל המסר של המורה האהובה מחלחל למבוגרים ולילדים כאחד

 

ביקום של "פינאטס" — צ'רלי בראון וחבורתו — המבוגרים לא מקבלים פרצופים וקולות, רואים רק את צדדיהם, וכולם מדובבים על ידי כלי אחד: הטרומבון. זהו גם דינה של המורה הקבועה של החבורה, מיס אוטמר, שהחל משנות ה־60 החלה להופיע בקומיקס של צ'רלי בראון, בעיקר דרך עיני של ליינוס.

 

ליינוס, החבר החכם של צ'רלי, לא רק אוהב ללמוד אלא גם מאוהב במורתו. הוא לא מסתיר את רגשותיו, ואף מתרגש כשהיא מחזירה לו חיבה, ומספרת לו שהיא מתגעגעת אליו, בפרק שבו היא עוזבת את העיירה ונוסעת להתחתן.

 

גם כאשר מיס אוטמר חוזרת ללמד את החבורה, היא עדיין לא נראית ונשמעת, וממשיכה לבטא את בחירת יוצר הסדרה, צ'ארלס מ. שולץ לשים חוצץ בין עולם הילדים והמבוגרים, ובכך להזכיר לנו כי כשאנחנו מדברים, הילדים לעיתים שומעים משהו אחר לגמרי ממה שנדמה לנו. עיקרון שנדמה כי כל אדם העוסק בחינוך, צריך לזכור.

 

 

 

גברת פאף, "בובספוג"

מה קורה כשהילד נכשל פעם אחר פעם והופך לתלמיד נצחי. תשאלו את המורה לשיט של בובספוג

 

 

הגברת פאף היא אמנם לא מורה למקצוע אקדמי, אלא מלמדת שיט, אבל בקרקעית הים שבו מתגורר בובספוג, יכולת ניווט ספינה הוא חשוב יותר מכל ידע אחר. כמובן שהגיבור רפה המוח אך טוב הלב, בובספוג, נכשל בכל הזדמנות שיש לו לעבור את מבחן השיט, מה שהופך אותו לתלמיד הנצחי של גברת פאף, שכבר לא יכולה לראות את פרצופו.

 

לדג שיתאר את גברת פאף נבחר האבו־נפחא — היא מתנפחת בכל פעם שהיא מתרגזת, וזה קורה הרבה, היא דמות חרדתית ועצבנית, ובעיקר נמאס לה מהתאונות שבובספוג עושה שכמעט עולות לה בחייה מדי פעם. היא מעדיפה את התלמיד המצטיין, סקווידוויד, ואפשר לומר שסמינר בנושא מיצוי פוטנציאל חיובי של תלמידיה לא יזיק לה.

 

את גברת פאף מדבבת השחקנית האמריקאית האהובה מרי ג'ו קטלט, שחובבי הנוסטלגיה זוכרים כפרל ב"על טעם ועל ריח", ועדיין עושה מדי פעם הופעות אורח בסדרות מצליחות כמו "משפחה מודרנית" ו"מרוששות".

 

 

 
 
 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים