לחם! בלי עבודה!

לחמי כוסמת, צ'דר וזוקיני, שמערבבים ומשגרים לתנור: טריים, בריאים ובלי שמרים

הנה השורה התחתונה: הספר החדש "אפייה מהירה" של ארז קומרובסקי (הוצאת כתר) נועד להעלות לחם על השולחן באפס זמן. בשיחה עימו מצהיר "מר שמרים" קומרובסקי, שאת כל האוסף הזה אפשר להכין במשך זמן שאינו עולה על זמן חימום התנור!

 

השאר הוא היסטוריה. ארז הרי מזוהה יותר מכל עם לחמי מחמצת ושמרים איטיים, ארוכים ומבוקרים מאוד, ופתאום – היציאה (הנהדרת, כן?) הזו של עשרות לחמים שמותפחים באבקת אפייה, בסודה או בכלום.

 

בהקדמה לספרו מסביר ארז שלא יכול היה יותר להתעלם מקהל עצום ומתחום אפייה נרחב שאפשר לטפח ולפתח. שלא לדבר על האלפים הזקוקים ללחם ללא גלוטן.

 

מקריאה וניסוי של הספר, מתחוור לי שיש כאן דבר נוסף: הלחמים האלה מאפשרים שימוש נרחב ויצירתי בירקות, עשבים, דגנים, קטניות, גבינות ותבלינים שמכניסים לבצק עולם חדש של טעמים ושל, ובכן, המון בריאות: קמחים מלאים, דגנים עשירים ונמוכי מדד גליקמי, כמו שיפון וכוסמין.

 

 

 

מהרגע שהוחלט על כתיבת הספר, החל ארז בהליך היצירה שכרגיל לוקח אותו לאזורים שונים מן הצפוי: לחם קוטג' ולחמניות טחינה ובייגלה תרד; אבל גם לחמים שטוחים, עוגות ועוגיות מהירות ובעיקר – פרק הפנקייק המסקרן. פנקייק, לשיטתו של ארז, הוא לחם לכל דבר, הגם שהוא "נאפה" על הכיריים. ואם כבר פנקייק, למה לא עם קמח חומוס ותירס וסלק ואפונה, ועל פנקייק קייל כבר שמעתם? כדאי.

 

הפעם היה לי קל לבחור (נו, טוב, גם ארז עזר והמליץ ומיין יחד איתי): הלכנו על לחמי בריאות שרובם אינם מקמח, המכילים המון סיבים, פיצוחים, כוסמת, ירקות ואפונה. אפשר להשתגע.

 

אנא, אל תדלגו על מה שארז עצמו אומר בראיון קצר על כיכרות הלחם שלפניכם:

 

 

צילום : ידיעות אחרונות
צילום : ידיעות אחרונות

 

 

לחם כוסמת ובצל מטוגן

 

ארז: הכיכר הבריאה הזאת היא הומאז' לסבתא שלי, פלה וייסברג. אמא של אמא שלי. הקאשה (כוסמת) שלה הייתה אגדית ואת הלחם אני מקדיש לה.

 

נירה: לכוסמת מדד גליקמי נמוך במיוחד. כדאי.

 

החומרים הדרושים:

 

1 כוס קמח כוסמת

 

1.5 כוסות קמח רב תכליתי

 

2 כפיות אבקת אפייה

 

רבע כפית סודה לשתייה

 

1 כף שטוחה פלפל שחור

 

1 כפית מלח ים

 

50 גרם חמאה רכה

 

1 כף דבש

 

2 ביצים בגודל בינוני (M)

 

1 מכל שמנת חמוצה

 

1 בצל סגול, פרוס דק

 

שני שלישים כוס גרגירי כוסמת, מושרים במים למשך לילה ומסוננים

 

שמן זית איכותי

 

אופן ההכנה:

 

1. מחממים תנור ל־175 מעלות. משמנים תבנית קפיץ בקוטר 20 ס"מ ומרפדים בנייר אפייה.

 

2. מערבבים בקערה גדולה את הקמחים, אבקת האפייה, הסודה לשתייה, הפלפל והמלח.

 

3. בקערה נפרדת, טורפים את החמאה, הדבש, הביצים והשמנת לבלילה אחידה. יוצקים את הבלילה לתערובת הקמח ומערבבים רק עד שהחומרים מתאחדים. מעבירים את העיסה לתבנית ומשטחים את פניה.

 

4. מפזרים למעלה את פרוסות הבצל וגרגירי הכוסמת, מזליפים מעט שמן זית ואופים בתנור החם 45־40 דקות, עד שהמאפה זהוב וריחני.

 

5. מצננים כ־10 דקות, מחלצים את הלחם מהתבנית ומעבירים לרשת צינון.

 

פנקייק אפונה ונענע

 

ארז: פנקייק אפונת גינה נשמע לא שייך. אנו רגילים לצרוך פנקייק עם סירופ שוקולד וקצפת, אבל אפונה בפנקייק משדרגת את טעמו, מתוקה מדבש, מזון־על מתפקע מבריאות והיא גם צומחת כרגע בגינה שלי.

 

נירה: הפנקייק אכן נכלל בין סוגי הלחם השונים. יש לזכור שבתחילה היה הפנקייק מלוח והיווה כעין לחם מהיר מאוד ללא התפחה, ש"נאפה" בזריזות על משטח לוהט (שזה בעברית "פלנצ'ה") ורק הגיוני להשיבו לשימוש טעים זה.

 

החומרים הדרושים:

 

1 כוס קמח תופח

 

קורט מלח ים

 

פלפל לבן גרוס, לפי הטעם

 

1 כף סוכר

 

3 ביצים

 

שלושת רבעי כוס שמנת מתוקה

 

2 כוסות אפונה טרייה או מופשרת, טחונה למחית במעבד מזון

 

3 כפות עלי נענע, קצוצים דק

 

חמאה או שמן זית לטיגון

 

אופן ההכנה:

 

1. מערבבים בקערה בינונית את הקמח, המלח, הפלפל והסוכר.

 

2. בקערה נפרדת, טורפים את הביצים עם השמנת המתוקה, יוצקים לתערובת הקמח, מוסיפים את מחית האפונה ועלי הנענע ומערבבים לבלילה אחידה.

 

3. מחממים מחבת טפלון, מרחיקים ממקור החום, שמים בה קובייה קטנה של חמאה ומורחים אותה בעזרת מגבת נייר על כל שטח המחבת.

 

4. מחזירים את המחבת לאש ויוצקים במרכז בערך רבע כוס בלילה במצקת. משטחים מעט את הבלילה וכשעולות בועות והפנקייק מזהיב למטה, הופכים אותו במרית ומטגנים כמה שניות.

 

לחם עם עירית וצ'דר

 

החומרים הדרושים:

 

לכ־16 יחידות

 

1.5 כוסות קמח תופח

 

שלושת רבעי כפית מלח ים

 

חצי כוס עירית, קצוצה דק

 

חצי כוס גבינת צ'דר, מגוררת

 

1 מכל שמנת חמוצה 27%

 

מעט שמן זית לטיגון

 

אופן ההכנה:

 

1. מערבבים בקערה גדולה את הקמח והמלח.

 

2. מוסיפים את העירית, הגבינה והשמנת ובעזרת מזלג מערבבים עד שנוצרים פירורים. מעבירים את הפירורים למשטח מקומח קלות ולשים רק עד שמתקבל בצק אחיד.

 

3. מחלקים את הבצק ל־16 כדורים ומרדדים אותם על משטח מקומח קלות לעיגולים בקוטר 5 ס"מ.

 

4. מחממים מחבת גדולה ומברישים אותה במעט מאוד שמן זית על להבה בינונית.

 

5. כשהשמן חם מניחים במחבת עד 3 עיגולים בכל סבב, ומטגנים 3־2 דקות מכל צד, עד שהבצק זהוב ותפוח. מגישים חם.

 

אנרג'י בר

 

ארז: גרסה מושחתת ועשירה לחטיף בריאות. אז נכון שהחטיף יכול להיות בריא יותר, אבל מה עם שמחת החיים? לפניכם אנרג'י בר שיש בו הכל, החל בפירות יבשים, גרעינים וזרעים וכלה בשוקולד וחמאת בוטנים. פצצת אנרגיה להתחיל איתה את היום, להגניב בין ארוחות, לאחרי אימון או סתם להרמת מצב הרוח.

 

נירה: אנא, השתמשו בחמאת בוטנים טבעית ונטולת סוכר, כמו זו של B&D, ולדעתי אפשר להפחית שליש מכמות הדבש, אם יש מגבלת סוכר.

 

החומרים הדרושים:

 

כוס ושני שלישים פתיתי שיבולת שועל (קוואקר)

 

שליש כוס קמח כוסמין

 

חצי כפית מלח ים

 

1 כוס אגוזי פקאן

 

חצי כוס גרעיני דלעת

 

חצי כוס קוביות קוקוס מיובש

 

חצי כוס שוקולד מריר (70% מוצקי קקאו), קצוץ גס

 

1 כוס חמוציות

 

85 גרם חמאה רכה

 

שני שלישים כוס דבש

 

1 כף מים

 

שליש כוס חמאת בוטנים

 

אופן ההכנה:

 

1. מחממים תנור ל־175 מעלות. משמנים תבנית מלבנית בגודל 28X18 ס"מ ומרפדים אותה בנייר אפייה כך שיגלוש מעבר לשולי התבנית.

 

2. מערבבים בקערה גדולה את פתיתי הקוואקר, קמח הכוסמין, המלח, הפקאן, גרעיני הדלעת, הקוקוס, השוקולד והחמוציות.

 

3. בקערה נפרדת, מערבבים את החמאה, הדבש והמים לבלילה אחידה. יוצקים את הבלילה לקערת המרכיבים היבשים, מוסיפים את חמאת הבוטנים ומערבבים לתערובת אחידה.

 

4. מעבירים את התערובת לתבנית, משטחים לשכבה אחידה ומהדקים היטב בעזרת תחתית של כוס זכוכית.

 

5. אופים בתנור החם 40־35 דקות. מניחים להתקרר לפני שפורסים לריבועים.

 

עוגת זוקיני ופיסטוקים

 

ארז: זוקיני מתנהג בדיוק כמו דלעת. הם שייכים לאותה משפחה, והעובדה שהוא ירוק אינה מונעת ממנו להשתדך נפלא לסוכר ולתבלינים.

 

החומרים הדרושים:

 

חצי כוס שמן תירס

 

שלושת רבעי כוס סוכר

 

שלושת רבעי כוס קמח רב תכליתי

 

חצי כף אבקת אפייה

 

חצי כפית שטוחה סודה לשתייה

 

רבע כפית כוכב אניס טחון

 

רבע כפית הל טחון

 

מיץ שנסחט מ־1 כף ג'ינג'ר טרי מגורר

 

2 ביצים גדולות (L)

 

75 גרם פיסטוקים, קלויים במחבת יבשה ומקומחים קלות

 

200 גרם (2־1 יחידות) זוקיני מקולף ומגורר דק

 

אופן ההכנה:

 

1. מחממים תנור ל־170 מעלות ומשמנים תבנית אינגליש־קייק במעט שמן.

 

2. מערבבים בקערת המיקסר או בקערה גדולה את השמן, הסוכר, הקמח, אבקת האפייה, הסודה לשתייה, האניס, ההל ומיץ הג'ינג'ר.

 

3. מוסיפים את הביצים בזו אחר זו ומערבבים היטב בין ביצה לשנייה. מוסיפים את רוב הפיסטוקים ואת הזוקיני המגורר ומערבבים לבלילה אחידה.

 

4. יוצקים את הבלילה לתבנית ומפזרים על פניה את יתרת הפיסטוקים. אופים בתנור החם כ־40 דקות, עד שהעוגה זהובה וקיסם שננעץ במרכזה יוצא יבש. מצננים כ־10 דקות, מחלצים את העוגה מהתבנית ומעבירים לרשת צינון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים