שוק הארטישוק
החורף השרבי בילבל את הארטישוקים וגרם להם להבשיל רק עכשיו - באיחור של חודשיים • התוצאה: התפוצצות אוכלוסין של הירק המופלא הזה בשווקים ובסופר • אפשרויות ההכנה אינסופיות: מתבשילים, דרך ריבה ועוגות ועד גלידה • המגדל מבטיח: מלא ויטמינים וסיבים תזונתיים — וגם התרופה הכי יעילה להנגאובר. באחריות
מזג האוויר השרבי של החורף הנוכחי בילבל את הארטישוקים וגרם להם לאחר ולהבשיל רק עכשיו, במקום בדצמבר. התוצאה: החלקות מתפקעות, המגדלים נאלצים לקטוף את הפירות במהירות, והשוק מוצף. אז עכשיו הם קוראים לציבור לצאת לשוק או לירקן השכונתי ולצייד את המטבח בארטישוקים.
אפשרויות ההכנה הן כמעט אינסופיות: ניתן להגיש אותם כפי שהם, אחרי בישול קצר, ולצרף רוטב. אפשר לשלב אותם בתבשילי בשר, עוף או ירקות, וניתן להכין מהם פשטידות, עוגות, גלידה, ריבות, ממרחים ואפילו ליקר. רק לא לשכוח להיפטר מהשערות הקוצניות המעצבנות שמקיפות את לב הארטישוק.
"ארטישוק הוא ירק עונתי, כשהעונה מתחילה בדצמבר ומסתיימת באפריל", מסביר נעם יעקבא (58) ממושב ניר־בנים שבחבל לכיש, המכהן כיו"ר שולחן מגדלי הארטישוק במועצת הצמחים. "כדי שהצמח יהיה מוכן בזמן אנחנו מעוררים אותו כבר בסוף יוני באמצעות הרבה השקיה. אבל אז הגיעו החמסינים הנוראיים של הסתיו, הצמח אמר 'אתם לא תעבדו עליי, החורף עוד רחוק' וחישב מסלול מחדש. כתוצאה מכך הארטישוקים איחרו להבשיל, ובמקום 40 עד 60 אחוז מהתוצרת שהיינו קוטפים בתקופה הזאת בשנה רגילה, אנחנו נאלצים לקטוף עכשיו כמעט את כולה".
גם מגדלי הארטישוקים בערבה נקלעו לבעיה דומה. "תנאי מזג האוויר גרמו להאטת ההבשלה, ופתאום הכל יצא בבת אחת", מסביר ברק אומגה (39), שמגדל כ־200 דונם ארטישוק במושב פארן. "אי־אפשר להחזיק אותו יותר מדי על השיחים. בבית שלנו התחלנו לשלוח את הילדים עם ארטישוקים לבית־הספר, כנשנוש. תחשבו איזה מגניב זה. הילדים חולקים את עלי הארטישוק זה עם זה".
נעם יעקבא מסביר שמדובר באחד הצמחים המומלצים ביותר מבחינה בריאותית. "הוא מכיל המון ברזל, מגנזיום, ויטמין C והרבה סיבים תזונתיים. ובגלל שהוא טוב לכבד, אם אוכלים ארטישוק לפני ששותים אלכוהול — לא מקבלים הנגאובר. זה בדוק. בדקתי את זה באופן אישי".
ואפרופו הנגאובר, יעקבא ממליץ במיוחד על ליקר ארטישוקים. "נשאר לי רק בקבוק אחד מהשנה שעברה", הוא אומר. "אני גם מכין ריבה מארטישוק ואופה עוגה. מכינים בדיוק כמו עוגת תפוחים בחושה, רק שבמקום תפוחים חמצמצים משתמשים בארטישוק. אצלנו בבית גם מכינים ביצה בקן של ארטישוק וארטישוק מטוגן. אין גבול לאפשרויות".