yed300250
הכי מטוקבקות
    רינה פושקרנה | צילום: רמי זרנגר
    זמנים בריאים • 03.03.2016
    "היו חזקות, עמדו על הזכויות שלכן ובטאו את עצמכן"
    השפית רינה פושקרנה מודעת למעמדה כמודל נשי להצלחה, נהנית מהמטבח ההודי העשיר בגרסתו הצמחונית, ושומרת על גופה ועל נפשה בתרגול יוגה ופילאטיס • המומחים מפרגנים, אבל גם ממליצים לה להקדיש קצת יותר זמן ותשומת לב לעצמה
    גאיה קורן

    מי אני: "שפית רשת המסעדות ההודית טנדורי, המציינת 33 שנות פעילות. גרה בהרצליה עם בעלי וינוד, לו אני נשואה 40 שנה, ויש לנו שני ילדים וחמישה נכדים. בת 57. גובה 1.65 מ', שוקלת 55 ק"ג".

     

     

    צילום: תומריקו

    צילום: תומריקו

    סגורסגור

    שליחה לחבר

     הקלידו את הקוד המוצג
    תמונה חדשה

    שלח
    הסרטון נשלח לחברך

    סגורסגור

    הטמעת הסרטון באתר שלך

     קוד להטמעה:

    יום העבודה שלי: "מתעוררת כל יום בשש בבוקר. מקדישה 10 דקות לנשימות ולמדיטציה במיטה בעיניים עצומות ומודה על מה שיש לי. לצד המיטה יש לי תמיד כוס עם מים שעשויה מנחושת. זהו מנהג הודי ידוע, שלפיו המים סופגים את תכונות הנחושת ומקבלים כוחות ריפוי באמצעות המינרלים. לאחר מכן אני מכינה לוינוד ולי תה צמחים הודי עם תבלינים שונים (צ'אי) ומתחילה להתארגן.

     

    "בשעה שמונה וחצי אנחנו יוצאים – וינוד למסעדה בתל־אביב ואני למסעדה בהרצליה פיתוח. תמיד יש סידורים שונים שצריך לדאוג להם. אני מאוד אוהבת לארח, והקשר הבין־אישי עם הלקוחות חשוב לי מאוד, כך שאת רוב הפגישות שלי אני משתדלת לעשות במסעדה.

     

    "בשעה ארבע אנחנו אוכלים ארוחת צהריים בבית, נחים קצת וצופים בטלוויזיה. בשש וחצי בערב אני מתחילה להתארגן ומגיעה למסעדה לפני תחילת סרוויס הערב. אני נמצאת במסעדה עד 11 בלילה, מקבלת את פני האנשים ורואה בכל אחד אורח פרטי שלי. אנחנו חוזרים הביתה, צופים קצת בטלוויזיה והולכים לישון.

     

    "בכל יום שישי בבוקר אני מכינה לכל צוות המסעדה ארוחה מיוחדת, לרוב תבשילים מהמטבח העיראקי של אמי, כמו חמין או קובה. כן, אמא שלי עיראקית. בשבת בבוקר אני מבשלת עבור הבית ולצד תבשילים הודיים אני מכינה גם מאכלים מהמטבחים האיטלקי או הסיני. מוצאי שבת הוא זמן האיכות הזוגי שלנו, ולרוב אנחנו יוצאים למסעדה או לבילוי עם חברים".

     

     

    התזונה שלי: "בשעות הבוקר אני בעיקר טועמת את מה שמכינים במטבח המסעדה, חוטפת משהו מהבופה ושותה מיץ תפוזים או משקה לאסי מיוגורט ופירות. ארוחת צהריים אנחנו אוכלים בבית רק בארבע אחר הצהריים והיא כוללת סלט או ירקות חיים, אורז בסמטי, תבשיל קארי ועדשים. אני גם מאוד אוהבת תבשילים על בסיס תרד. וינוד מגיע למסעדה בהרצליה בסביבות 10 בלילה ואז אנחנו יושבים לאכול ארוחת ערב קלה, שמבוססת לרוב על מרק, לחם ופירות. לאורך היום אני שותה לפחות 2 ליטרים מים וכ־2 כוסות נס קפה עם מעט חלב. אני ממתיקה עם סוכרזית, אבל משתדלת להפחית בכמות.

     

    "מאז ומתמיד התזונה שלי מבוססת על המטבח ההודי. אף פעם לא אכלתי הרבה בשר או דגים. ב־12 השנים האחרונות, מאז שאבי שהיה צמחוני נפטר, הפכתי לצמחונית. על מוצרי חלב קצת קשה לי לוותר, למרות שגם מהם אני צורכת במידה. מגמת המזון הבריא, שצוברת פופולריות גדולה בעולם ובישראל, מתאימה כמו כפפה ליד למטבח ההודי, שמלכתחילה ממעט בשימוש בבשר ובגבינות, וחומרי הגלם הבולטים בו הם ירקות, קטניות וכמובן תבלינים, שלכל אחד מהם סגולות מיוחדות".

     

     

    כושר: "אני מאוד פעילה וחלק נכבד מהיום נמצאת על הרגליים. במשך שנים ארוכות תירגלתי יוגה ומדי פעם, כשיש לי זמן, אני עושה תרגילים ומתרגלת נשימות. פעמיים בשבוע בשעות הבוקר אני הולכת לשיעור פילאטיס רצפה ומכשירים. לפילאטיס הגעתי לאחר נפילה שאחריה סבלתי מכאבים בגב התחתון, שהקרינו גם על הרגל. לשמחתי התרגולים פתרו לגמרי את הכאבים".

     

     

    טיפוח: "המראה שלי הוא חלק ממוניטין שחשוב לי לשמור ולטפח, ובאופן טבעי, עם השנים אני מקדישה לזה יותר זמן. מדי בוקר וערב אני מנקה את הפנים במים ובמטליות מיוחדות לפנים ומורחת קרם. אני קונה מוצרי קוסמטיקה באיכות טובה, בעיקר טבעית, ולפחות פעם בשבוע מכינה מסכה הודית מיוחדת לפנים וגם לגוף, שמורכבת מיוגורט, דבש, מי ורדים, כורכום וקמח עדשים הודי. זו מסכה שהרבה נשים בהודו משתמשות בה על בסיס קבוע. אני מקפידה לעשות פעם בחודש פדיקור ומניקור, לבקר אצל הקוסמטיקאית ולצבוע שיער אצל הספר. פעם ביום לוקחת כדור סידן וכדור Neem, שהוא צמח אזדרכת הודי שמוכר ברפואת האיורוודה".

     

     

    לנפש: "אני רואה בעבודה שלי פאן. זו עבודה קשה, אך אם לא נהנים ממנה הופכים להיות עבד של העסק. כל יום הוא יום חדש. בכל יום אני מתמלאת באנרגיות טובות מהאורחים שמגיעים למסעדה, מחיוך של ילד שנהנה מהאוכל שאני מגישה, ממנה חדשה שאני מפתחת, מאנשים יקרים שמקיפים אותי ומהמשפחה היקרה שלי. ולמרות הכל, גם אחרי 33 שנות פעילות של טנדורי, אני מרגישה שבכל יום אני צריכה לעמוד למבחן ולהוכיח את עצמי מחדש. לכל מי ששואל אותי כיצד אפשר לשרוד כל כך הרבה שנים בתחום הזה, אני משיבה שאני מאמינה שכשאת עושה דברים באהבה היא גם תחזור אליך. הסוד הוא להתמיד, לא להפסיק לחלום, לא להתייאש בזמנים קשים, לחדש ולהפתיע, לפעמים גם את עצמך. ברגע שבו תפסיק להתאמץ, ייקחו אותך כמובן מאליו ואז אתה עלול ליפול. את הגעגועים לבתי, לבני ולנכדיי ממלאים שיחות טלפון וסקייפ ותמונות וסרטוני וידיאו בווטסאפ. תודה לאל על הטכנולוגיה. כנראה שהעיסוק באוכל גם זורם בדם. בני קונאל הוא יזם שפתח בסינגפור רשת המגישה אוכל ישראלי, ונכדתי מיה בת ה־4.5 הולכת לחוג בישול לילדים. השבוע קניתי לה קורצנים לעוגיות בצורת אותיות האל"ף־בי"ת.

     

    "כמי שגדלה בהודו הקשר בין שתי המדינות חשוב לי מאוד, ובאופן לא מתוכנן ובלתי־רשמי נהפכתי למעין שגרירה בשתי המדינות וזה ממלא אותי בסיפוק. בעבר שימשתי יועצת לא רשמית של הישראלים שמונו לתפקידים דיפלומטיים בהודו, הייתי חברה במשלחת ראש הממשלה אריק שרון ז"ל בעת נסיעתו להודו, ואף קיבלתי תואר כבוד מטעם לשכת המסחר ישראל־אסיה. לפני שלושה חודשים ליוויתי את המשלחת של נשיא הודו פרנב מוקהרג'י בביקורו ההיסטורי בארץ. זה היה עבורי כבוד גדול ללוות את המשלחת ולבשל באירועים הרשמיים, וכעת אני ממתינה בקוצר רוח לביקורו הראשון בארץ של ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי, שהוא ידיד ותיק".

     

     

    יום האישה הבינלאומי: "בתרבות ההודית, בדומה מאוד לכאן, לאישה יש תפקיד חשוב ומשמעותי בבית. אני מרגישה ששתי החברות עוברות תהליכים מקבילים, ובמידה מסוימת הופכות לפחות שמרניות ולפתוחות יותר להשכלה, להתפתחות ולהגשמה עצמית נשית. אני חושבת שלשני בני הזוג יש אחריות משותפת, והסוד הוא לא לוותר על החלומות, להיאבק יחד ולהיעזר בבן הזוג. למזלי זכיתי בבן זוג תומך. וינוד רואה את המוטיבציה שיש לי וכמה היא מטעינה אותי ועושה לי טוב, ולכן מעודד אותי להמשיך לעשות ולהתפתח, וכשצריך הוא נותן לי כתף איתנה להישען עליה. לנשים וגם לנכדות שלי אני אומרת – היו חזקות, עמדו על הזכויות שלכן ובטאו את עצמכן. חשוב כל הזמן לדבר וליצור תקשורת בריאה, אחרת לא יידעו מה אתן רוצות".

     

     

    שורה תחתונה: "אני נהנית מהשלב הזה של חיי. האוכל הוא גשר בין תרבויות, ואני גאה על החלק שלקחתי בקידום התרבות ההודית בארץ".

     

    מה אומרים המומחים?

     

    רקפת אריאלי, דיאטנית קלינית וספורט, המרכז לרפואת ספורט של בית החולים הדסה:

     

    "לרינה הרגלי אכילה טובים המבוססים על המטבח ההודי, שבו אלמנטים בריאותיים רבים, כמו שימוש בתבלינים וברטבים מזינים, צריכה מרובה של קטניות וירקות מגוונים. היא מקפידה על צריכת מזון טרי ולא מעובד, על שתייה מרובה של מים, ומשקלה תקין ביחס לגובהה. אך יש כמה דברים שעליה לתת עליהם את הדעת.

     

    "התפריט שלה מכיל ברובו פחמימות. חשוב לשלב בתפריט חלבונים מן החי (ביצים, מוצרי חלב) ומן הצומח (סויה, טופו). כמו כן חשוב לשלב בתפריט גם שומנים מן הצומח דוגמת טחינה, אבוקדו, אגוזים, שקדים וכו'. רינה ישנה מעט שעות בלילה, ומוטב להוסיף שעת שינה אחת כדי להיטיב עם תפקוד כלל מערכות הגוף. אין לה ארוחות מסודרות במהלך היום עד ארוחת הצהריים המאוחרת. מוטב לאכול ארוחת בוקר מזינה וגדולה על פני טעימות. ארוחת הערב שלה מכילה בעיקר פחמימות, ומוטב להוסיף לארוחה זו גם חלבונים וכן שומנים מן הצומח. כך רמות הסוכר יהיו מאוזנות יותר.

     

    "רינה צמחונית, אך מקבלת אספקה של חלבונים ממוצרי החלב והקטניות שהיא צורכת. מומלץ שתבצע בדיקות דם כדי לוודא שמאגרי הברזל מלאים, שכן צמחונים נמצאים בסיכון מוגבר לחוסר בברזל. היא ממעטת בצריכת מוצרי חלב, אך לוקחת תוסף סידן כדי להשלים את החסר. כמות הקפה שהיא שותה וכמות הסוכרזית נמוכות ואינן צריכות להטריד אותה מבחינה בריאותית".

     

     

    צחי נחום, מומחה לפיזיולוגיה של המאמץ ברשת גו אקטיב:

     

    "רינה היא טיפוס של גוף ונפש. החיבור העמוק לנפש הביא אותה לתרגל יוגה ולהתחיל את היום במדיטציה. אימונים כמו פילאטיס מאוד מתאימים לה, שכן הפילאטיס, מלבד היותו אימון המחזק שרירי ליבה וגמישות מפרקית, שם דגש רב על נשימות ועל מודעות לאיברי הגוף במהלך האימון. מה שחסר לי אצל רינה זה כל נושא האירובי ותרגול לב־ריאה, כמו הליכה או ריצה או רכיבה על אופניים. אימונים אלה הכרחיים ויעילים גם בגיל השלישי. אני ממליץ לרינה לשלב הליכה של 30־20 דקות פעמיים בשבוע".

     

     

    ד"ר מרינה לנדאו, רופאת עור:

     

    "רינה מקדישה זמן רב לטיפוח המראה. גם אם עיקר פעילותה אינה כרוכה בחשיפה לשמש, אל לה לזלזל במריחת מסנן קרינה על בסיס יומי כחלק משגרת הטיפוח. ניקוי פנים הוא חשוב, אך אני מקווה שהמטליות שרינה משתמשת בהן רכות מאוד ולא פוגעות בעור. אחת התכונות הפחות טובות של עור כהה (במיוחד הודי) היא הופעה של פיגמנטציה תגובתית. כל גירוי של העור עלול להשאיר כתמים חומים־אפורים, שקשה מאוד להיפטר מהם.

     

    "מסכות טבעיות על בסיס כורכום מאוד נפוצות בהודו. למרות שלכורכום פעולה אנטי־אוקסידנטית ואנטי־דלקתית, השפעתו הרפואית לא ממש הוכחה במחקרים מבוקרים. לכן אמליץ לרינה לגשת לרופא עור ולקבל מרשם לקרם רפואי על בסיס רטין A, שלו השפעה מוכחת, או לפחות להשתמש במוצרים קוסמטיים המכילים רטינול".

     

     

    צביה חי אל, מנהלת מעגלים, בית הספר לאימון ולהתפתחות אישית:

     

    "כשמסתכלים על חייה של רינה מהצד מיד עולה חיוך. היא אישה לבבית ויפהפייה, שנראה שהשנים כלל לא נוגעות בה. האיזון המופתי שבו היא מנהלת את חייה פשוט מעורר השראה ומהווה מודל לכל אדם הרוצה לשלב קריירה משמעותית, אהבה גדולה וסיפוק, לצד גידול ילדים ושימור המשפחה.

     

    "רינה היא אישה ערכית המחוברת לערכי בסיס חשובים כמו אהבה, נתינה, איזון, אמונה (בעצמך וביקום), אחידות ושפע. לכן אין זה מפתיע שהצליחה לשרוד שנים רבות כל כך בסצנת האוכל של ישראל ואף להפוך לשם דבר. ניתן ללמוד ממנה על ארגון וסדר בזכות הדרך שבה היא מנהלת את יומה ולא מוותרת על אף תפקיד (בת זוג, אם ואשת עסקים), על צניעות (מברכת על מה שיש לה בכל בוקר), על טיפוח אישי (כושר והתייחסות לטיפוח קוסמטי נשי), על פינוקים ושעות פנאי (יום של בילוי זוגי) ועל השקעה חברתית (שגרירה ומקדמת את יחסי ישראל־הודו). רינה עושה את מה שהיא אומרת, עומדת במילה שלה קודם כל לגבי חייה ואחר כך מלמדת ומעניקה השראה גם לאחרים.

     

    "לצד כל אלה אני מזמינה אותה לקחת גם פסק זמן לעצמה, לבד. למצוא זמן (יותר מ־10 דקות בבוקר) אולי אפילו קצת להתבטל, לא לעסוק בדבר, לצאת לטבע, להסתובב קצת עם עצמה. מרחב כזה יכול לטעון אותה באנרגיות חדשות ולשמור עליה בריאה וחזקה לעוד שנים רבות".

     

    gayakoren@gmail.com

     

     


    פרסום ראשון: 03.03.16 , 21:15
    yed660100