yed300250
הכי מטוקבקות
    שומרת על קשר קבוע. מישל
    24 שעות • 05.03.2016
    "כשאני מקבלת תמונה משפחתית של ארבעה פרצופים מחייכים – אמיר, אלון, דוד ואלה – אני יודעת שעשיתי את הצעד הנכון"
    חצי שנה אחרי שהפכה את ח"כ אמיר אוחנה ובן זוגו להורים לתאומים, תגיע השבוע הפונדקאית מישל פיין לפגוש לראשונה את המשפחה המורחבת ואת הילדים ששהו אצלה תשעה חודשים בבטן. רגע לפני האיחוד המרגש, היא מסבירה למה בחרה דווקא בזוג הישראלי ולמה לא מדובר בניצול נשים. "אמיר שולח לי תמונות של התאומים, אני מסתכלת עליהם והלב שלי נמס"
    סמדר שיר

    קבלת פנים נרגשת ציפתה לח"כ אמיר אוחנה ובן זוגו אלון חדד לפני חצי שנה, כשחזרו מארצות־הברית עם התאומים דוד ואלה שנולדו באמצעות פונדקאית בארצות־הברית. השבוע, לראשונה מאז הלידה, יפגשו התאומים את האישה שהחזיקה אותם ברחמה, מישל פיין, ויחד הם יסגרו מעגל מרגש.

     

    פיין תנחת בישראל כדי לחבק את דוד ואלה אוחנה־חדד וגם כדי להרצות בכנס הבינלאומי לפונדקאות ופריון שיתקיים בתל־אביב. מאז שילדה את "שני המלאכים הקטנים", כהגדרתה, היא הפכה לשגרירה של עמותת "מן האבינג בייביס" הפועלת לקביעת כללים ונהלים שיהפכו את הקשר בין הורים מיועדים לבין פונדקאיות ברחבי העולם לחוויה מדהימה.

     

    "כמו במקרה שלי", היא אומרת. "הקשר הזה עלול להיות טעון, אבל כשנכנסים אליו מהסיבות הנכונות ויודעים איך לפעול זו חוויה לשני הצדדים. כשאני מקבלת מתל־אביב תמונה משפחתית של ארבעה פרצופים מחייכים — אמיר, אלון, דוד ואלה — הלב שלי עולה על גדותיו מרוב שמחה ואני יודעת שעשיתי את הצעד הנכון, מבחירה ומאהבה. בעקבות הניסיון המוצלח אני כבר מתכננת את הסיבוב הבא שלי כפונדקאית".

     

    זמן לא רב לאחר הלידה, הפך אוחנה לחבר הכנסת ההומו הראשון מהימין, ועם התקדים הגיעו גם הציפיות: לשנות מבפנים. בפועל, זה עדיין לא קרה. בהזדמנות הראשונה, כשעלו בשבוע שעבר הצעות החוק שנועדו להביא לשוויון זכויות עבור הקהילה שממנה הגיעה, אוחנה בחר להיעדר.

     

    ח"כ אוחנה עם דוד ואלה אחרי לידתם
    ח"כ אוחנה עם דוד ואלה אחרי לידתם

     

    השבוע נחה על שולחן הכנסת הצעת חוק נוספת, של יעל גרמן (יש עתיד), שאמורה לאפשר פונדקאות בישראל גם עבור זוגות מאותו המין. הצעה שאם תעבור, תחסוך מחדד ומאוחנה את הצורך לעבור גם בפעם הבאה את התהליך בחו"ל. "לא יהיה שמח ממני אם הוא יעבור", מצהיר אוחנה, "אבל לצערי, בהרכב הקואליציוני הנוכחי הוא ייקבר".

     

    תצביע בעדו?

     

    "הציבור הרחב לא מבין עד כמה העניין הפוליטי מורכב. ועדת השרים לענייני חקיקה היא זו שקובעת איך תצביע הקואליציה ולצערי יש בה גורמים שיגידו 'על גופתי המתה'. אני לא אצביע נגד חוק להט"בי, אבל כיוון שחבר קואליציה לא יכול להצביע עם האופוזיציה אמנע מהצבעה".

     

     

    "כל המשפחה מעורבת בתהליך". מישל עם אוחנה, חדד והתאומים
    "כל המשפחה מעורבת בתהליך". מישל עם אוחנה, חדד והתאומים

     

    תחטוף על זה מהקהילה.

    "כבר חטפתי. אין לי ברירה. תרומתי הנוכחית, כנבחר ציבור, היא בהצפת השיח, בנטרול אלמנט הבושה ובשינוי הלך המחשבה. ויש גם קואליציות פוליטיות מאחורי הקלעים. התיקון יהיה אבולוציוני. אני לא ארים ידיים גם אם זה ייקח הרבה זמן".

     

    "למנוע ניצול של נשים"

     

    כשאוחנה וחדד שבו לארץ עם התאומים, עלתה שוב לכותרות סוגיית הנשים בפונדקאות. עורך באתר חדשות דתי תפס על השניים טרמפ, העלה לדף הפייסבוק שלו תמונה של המשפחה שצולמה באולם קבלת הפנים בנמל התעופה וכתב: "בתמונה: סוחר הנשים אמיר אוחנה (בקרוב ח"כ מטעם הליכוד) עם הילדים שקנה מאישה שמכרה את גופה למענו. פונדקאות זה יותר חמור מזנות".

     

    פיין ראתה את אחד הדיונים בנושא, ומיהרה להגיב נחרצות: "מי אתם שתגידו לי מה אני יכולה ולא יכולה לעשות עם הגוף שלי? יש לי שלושה ילדים מקסימים ורציתי שהמשפחה שלי תראה שאני יכולה להעניק. מי שמתנגד לפונדקאות מתוך אג'נדה פמיניסטית מתעלם לחלוטין מאחד המרכיבים המרכזיים של הפמיניזם שהוא — שליטה מלאה של האישה על גופה".

     

    בכל מקרה, לדבריה, הדיון הזה לא ממש רלוונטי לפונדקאות בארצות־הברית. לפני שנכנסו לתהליך, היא ובעלה עברו בדיקות מקיפות שכללו אבחון פסיכולוגי והערכה כלכלית. "החוק האמריקאי אוסר על אישה שמקבלת סיוע כלכלי ממשלתי, ואפילו בדרגה נמוכה, לתפקד כפונדקאית מפני שפונדקאות היא לא מקצוע והיא לא אמורה להוות את מקור ההכנסה העיקרי של האישה ומשפחתה", היא מסבירה. "זהו תנאי שמונע אפשרות של ניצול האישה".

     

    פיין (35) מאורגון, נשואה זה 12 שנה לאוון, בעל מפעל פרטי לייצור נשק, היא מורה במשרה מלאה בתיכון. יש לה שלושה תארים (תואר ראשון באנגלית, תואר שני בחינוך על־יסודי ותואר שני בחינוך מיוחד) ושלושה ילדים: קלם (בן 8) אלינור (4) וסילביה (שנתיים). היא מגדירה את עצמה כ"אישה משכילה, פמיניסטית ואחת שאוהבת להיות בהיריון".

     

    מה זה "אוהבת להיות בהיריון"? את אוהבת להקיא ולהשמין?

     

    "יש גם רגעים קשים, ואני מודעת לעובדה שלא כל הנשים פורחות, אבל למזלי ההריונות שלי קלים. זה חלק מהכישורים הטבעיים שלי. למרות ההקאות, הצרבת וכאבי הגב, אני נהנית מכל יום של ההיריון. התחושה שברחם שלי יש תינוק שמתנועע ובועט היא ההרגשה הכי מדהימה בעולם. גם הלידות שלי טבעיות וקלות".

     

    למה החלטת להפוך לפונדקאית?

     

    "חברה שלי רצתה לתרום ביציות מסיבות כלכליות. בזכותה נחשפתי לנושא. אחרי שילדתי את סילביה בעלי ואני החלטנו ששלושה ילדים זה מספיק. כשסיפרתי לבעלי שאני רוצה להיות פונדקאית הוא הופתע. הוא אמר לי 'הייתי איתך בלידות, ראיתי שכאב לך ושסבלת', אבל ככל שדיברנו על כך הוא הבין את הרצון שלי לתת".

     

    במהלך הראיונות עם הפסיכולוג של הסוכנות פיין נשאלה שוב ושוב עם מי היא רוצה לשתף פעולה. "עניתי שאני מעדיפה ללדת עבור זוג גייז, כי יש לי חברים הומואים, אנשים נהדרים שיכולים להפוך לאבות נהדרים. למה לשלול מהם את הזכות להורות? לדעתי, לעזור לשני גברים להקים למשפחה זה הרבה יותר משמעותי".

     

    אלו תנאים את הצבת?

     

    "בהתחלה לא התלהבתי מהמחשבה על הורים מיועדים בלונג דיסטאנס, אבל כשהתחלתי לדבר עם ילדיי הבנתי שזו הזדמנות טובה לחשוף אותם לתרבויות אחרות. הפרופילים של אמיר ואלון מצאו חן בעיניי. אמיר עוד לא היה חבר כנסת, אבל כתב שהוא פעיל בליכוד. לקחתי את המכתב למורה לאזרחות בתיכון שבו אני עובדת והיא סיפרה לי על הפוליטיקה הישראלית. נקודת המבט שלי התרחבה".

     

    בן ובת מבחירה

     

    אוחנה וחדד, שחגגו בשבוע שעבר 11 שנות זוגיות, כבר חולמים על הסיבוב הבא, למרות הלילות הלבנים והעבודה הרבה שכרוכה בגידול תאומים. "לפני שנתיים וחצי, כשהרגשנו שאנחנו יכולים לא רק להביא ילדים לעולם, אלא גם לכלכל אותם, החלטנו להקים משפחה", מספר אוחנה (40). "שקלנו את הרעיון של הורות משותפת ודי מהר ויתרנו עליו. דווקא מפני שאנחנו חיים כל כך הרבה שנים ביחד, וכבר למדנו לקבל החלטות משותפות, לא ראינו איך אנחנו מכניסים לחיינו צלע שלישית ואפילו רביעית, כשמדובר בזוג לסביות. חוק הפונדקאות המיועד לסטרייטים קיים בישראל כבר עשרים שנה, וכיוון שהוא לא פתוח עבורנו חיפשנו מסלולים במזרח ובמערב".

     

    הבחירה במערב נבעה "משלל סיבות", הוא אומר. "העניין החוקי מוסדר בארצות־הברית הרבה יותר מאשר בהודו או בנפאל. התהליך מבוקר ומפוקח והנשים שמתקבלות אליו לא עושות זאת מתוך מצוקה כספית".

     

    פונדקאות בארצות־הברית יותר יקרה מאשר במזרח?

     

    "בעיקרון כן, אבל הכרנו זוגות שהלכו למזרח ובשורה התחתונה שילמו יותר. כיוון שהרפואה המערבית יותר מתקדמת, במקרים רבים מספיק רק ניסיון אחד של החזרת עוברים, כמו במקרה שלנו. בנוסף, במזרח היינו צריכים לבחור מי מבין שנינו יהיה האב הביולוגי ואילו הרפואה האמריקאית איפשרה לכל אחד מאיתנו להפרות ביציות ולהחזיר לרחם של הפונדקאית עובר אחד שלי ועובר אחד של אלון".

     

    אחרי שבחרו בסוכנות שעובדת עם גייז, ובחרו את תורמת הביצית ("אנחנו יודעים עליה כמעט הכל חוץ מאשר את שמה") התגלה להם יתרון נוסף. "ביום החמישי לצמיחת תאי העובר במבחנה, נערכת בדיקה לאיתור תסמונות כרומוזומליות שבמסגרתה גם מזהים את מין העובר. אלון ואני החלטנו שמהעוברים שלי יחזירו בן ומהעוברים שלו יחזירו בת".

     

    הם קיבלו פרופילים של מועמדות, התרשמו מהנתונים של מישל פיין והיא הוזמנה לסוכנות שיצרה שיחת סקייפ בינם לבינה. "השיחה הייתה קטועה בגלל תקלות ברשת", נזכר אוחנה, "אבל נוצרה בינינו כימיה טובה. למחרת מסרנו לסוכנות תשובה חיובית".

     

    לפני חתימת החוזה נחתו אוחנה וחדד באורגון ויצאו לארוחת ערב עם בני הזוג פיין. "היה לנו דייט נפלא במסעדה", מספר אוחנה, "ולמחרת התארחנו בביתם. הכרנו את ילדיה של מישל, את הוריה, את הסבתא המקסימה שלה והיא הזמינה גם את מנהלת בית הספר. הרגשנו בבית".

     

    "רציתי שכל המשפחה שלי תהיה מעורבת בתהליך", פיין מסבירה. "שלושת ילדיי גדלים במשפחה הכי מסורתית שניתן להעלות על הדעת, עם הורים נשואים, שני זוגות של סבים וסבתות שעדיין נשואים והרבה דודים ובני דודים. דווקא בגלל זה היה לי חשוב שהילדים יראו במו עיניהם שמשפחות נוצרות בכל מיני צורות. קלם, בני הבכור, שאל אותי 'איפה האמא?' והסברתי לו שזו תהיה משפחה של שני אבות".

     

    "רק עושה בייביסיטר"

     

    שבוע לאחר החזרת שני העוברים, כבר ידעה מישל שהיא בהיריון. "לאולטרה סאונד הראשון הלכתי עם אמא שלי ועם בני, ואמיר ואלון עקבו אחר הבדיקה בסקייפ. כשהתברר ששני העוברים נקלטו הייתי קצת מודאגת, לא ידעתי איך אחזיק היריון עם תאומים כי היה לי ניסיון רק בהריונות עם עובר אחד, אבל תירגלתי מחשבות חיוביות. שיננתי לעצמי שיהיה בסדר. בשליש ההיריון הראשון הייתי מאוד עייפה, הרבה יותר מאשר בהריונות הקודמים. בשליש השני התחלתי ליהנות".

     

    שלושת ילדיה ליוו את ההיריון בהתרגשות רבה. "הם שרו שירים לעוברים, הניחו את ראשיהם על הבטן שלי כדי להרגיש את הבעיטות ושמחו לבוא איתי לקליניקה כדי לשמוע את דפיקות הלב ולראות אותם על המסך".

     

    פסיכולוגית, איך מוסרים למישהו אחר עוברים שגדלו אצלך ברחם?

     

    "יש לי שלושה ילדים ביולוגיים והתאומים האלה הם לא שלי, אני רק עושה להם בייביסיטר בתוך הגוף שלי".

     

    בשבוע ה־31 פיין סימסה לאוחנה וחדד: "אני מרגישה התכווצויות חזקות. מאמינה שזה שום דבר, אבל הולכת לבדוק ליתר ביטחון". שעה לאחר מכן, באמצע הלילה, הם קיבלו הודעה שנייה, הפעם מבעלה: "חברים, זה אוון, דיס איז איט. ווי אר האבינג בייביז". הם חטפו הלם. "המועד שהיה צפוי ללידה — בעוד חודשיים, המועד שהיה צפוי לטיסה — בעוד חודש", מספר אוחנה, "אבל איך אומרים? אדם מתכנן תוכניות ואלוהים צוחק. יצאנו לדרך".

     

    ההחלמה מהניתוח הקיסרי, אומרת פיין, הייתה קשה. "אבל כשראיתי את האושר על פניהם של אמיר ואלון ידעתי שהם מצדיקים את המחיר".

     

    בואי נדבר על המחיר. לידת תאומים מעניקה לפונדקאית יותר כסף?

     

    "כן, קצת יותר מאשר על לידת תינוק אחד, אבל לא קיבלתי כסף עבור התינוקות אלא פיצוי כספי עבור הכאב והסבל של להיות בהיריון וללדת. בחוזה נכתב במפורש שהפיצוי לא תלוי בכך שההורים המיועדים יקבלו את התינוק שלהם, אלא בזמן ובמאמץ שהשקעתי כדי לגרום לזה לקרות. הפיצוי משתווה לחצי מהמשכורת השנתית שלי. זה סכום לא מבוטל, אבל בממוצע, יוצא שהרווחתי 4 דולר לשעה. יכולנו להסתדר ללא הכסף הזה".

     

    היית מסכימה לתפקד כפונדקאית ללא שום תמורה כספית?

     

    "לא. יש לי חברות פונדקאיות שעשו זאת בחינם, או תמורת סכום זעום, אבל הפיצוי הכספי הוא חלק מהאג'נדה הפמיניסטית שלי. קיבלתי זריקות, סחבתי, התאמצתי, לכל דבר יש תמורה. אני מורה לחינוך מיוחד, זו עבודה עם שליחות, וגם את זה לא הייתי מסכימה לעשות בחינם. האם זה הופך אותי לאדם רע או למורה רעה? לא".

     

    קירוב לבבות

     

    פיין ליוותה מקרוב את ההורים הישראלים בפגייה, במחלקת התינוקות ועד שובם ארצה, עם תאומים בני 40 יום. "מאז שחזרו לישראל אמיר ואלון שלחו לי תמונות שלהם שתלויות בבית שלנו, על המקרר. אני מסתכלת עליהן והלב שלי נמס. בתי סילביה משחקת בבובות של בנים ובנות. לכל בובות הבנים היא קוראת דוד ולכל בובות הבנות היא קוראת אלה. קלם, בני הבכור, רוצה ללמוד עברית. כל המשפחה שלנו מתעניינת ביהדות".

     

    מה את מרגישה כלפיהם?

     

    "הם לא ילדים שלי, אבל אני אוהבת אותם. אני משווה אותם לאחיינים שלי או לבת של חברה טובה שלי. יש לי בלב פינה מיוחדת עבורם. הייתי נפגעת מאוד אילו אמיר ואלון לא היו שומרים איתי על קשר".

     

    פיין תשהה בישראל רק ארבעה ימים, אבל מקווה להספיק גם לטייל בירושלים, ובעיקר לחבק ולנשק את דוד ואלה. "יהיה לי ג'ט לג, אז לא אכפת לי לקום אליהם בלילות", היא מבטיחה. הכנס בתל־אביב לא יהיה הראשון שבו היא משתתפת. מטעם עמותת "מן האבינג בייביס" הממוקמת בניו־יורק היא נשלחה להרצאות בסן־פרנסיסקו, שם פגשה זוג חד־מיני שמצא חן בעיניה ושכנראה יהיה הסיבוב השני שלה. "הרופאים התירו לי להרות לפחות עוד שלוש פעמים", היא אומרת, "אבל בעלי ואני החלטנו שנעשה זאת רק עוד פעם אחת. גם לנתינה יש גבולות, ואני זו שמחליטה".

     

    אוחנה וחדד כבר מתכוננים לסיבוב הבא. "מישל היא הפונדקאית האידיאלית, אבל לצערנו לא נוכל להיעזר בה כשנחליט להרחיב שוב את המשפחה. כיוון שעברה ניתוח קיסרי היא תוכל לשאת רק עובר אחד. יש לנו עוברים מוקפאים ואנחנו רוצים שגם הפונדקאית הבאה שלנו תקלוט שניים. הפעם בת שלי ובן של אלון". 

     

    להסדיר את הפונדקאות

    כיום מותר רק לזוגות הטרוסקסואליים להביא ילד בישראל באמצעות פונדקאות. בויצו מבקשים לשנות את התמונה

     

    הפונדאות מותרת כיום בישראל רק לזוגות הטרוסקסואליים נשואים או בעלי הסכם ולמדינה אין נגיעה בתהליך, פרט להיותה גורם המאשר את הזוגות. כארגון נשים שפועל בשטח, בין השאר באמצעות חקיקה, נכנסו לראשונה בויצו לתחום הפונדקאות מתוך רצון לשנות את המצב הקיים.

    "במלאות 20 שנה לחוק, הגיעה העת להתאימו למציאות המשתנה ולמסד מנגנונים שיאפשרו לנשים וגברים כאחד, לקיים את התהליך בארץ באופן מסודר ובמחיר סביר", אומרת רבקה נוימן, מנהלת האגף לקידום מעמד האישה בויצו, "כארגון נשים אין ביכולתנו שלא לפעול בנושא, כחלק מתחום בעיות הפריון, בעיה רווחת המעסיקה נשים באשר הן".

    בכוונת הארגון להוביל תהליך שבמסגרתו הפונדקאות תיפתח לכלל האוכלוסייה והמדינה תיקח אחריות על התהליך בשלמותו, תפקח עליו ותפחית משמעותית את העלויות הכרוכות בו. במסגרת השינוי יוענקו תמיכה רגשית וליווי הן להורים והן לפונדקאיות.

    נוסף על כך, יחנוך הארגון בשבוע הבא מיזם "פונדק" – קבוצות תמיכה ומידע להורים ופונדקאיות שיפעלו בכל הארץ. המטרה: להעניק מידע נגיש ואובייקטיבי אודות התהליך, לספק תמיכה נפשית ורגשית עבור הנשים שלוקחות בו חלק ולעודד את ההכרה בפונדקאות כהליך לגיטימי וחיובי בחברה הישראלית. "חיזוק הפונדקאות בארץ ותמיכה בה יבטיחו תהליכי פונדקאות שוויוניים", אומרת מייסדת המיזם מיכל ביטון, "ותעודד קיום תהליכים הוגנים עבור שני הצדדים".

     

    הדרך להורות

     ביום חמישי ייפתח בתל־אביב הכנס הבינלאומי הרביעי לפונדקאות ופריון

     

    הכנס הבינלאומי לפונדקאות ופריון יתקיים בימים חמישי ושישי הקרובים (10־11 במארס) במלון דן פנורמה בתל־אביב, במטרה לספק מידע אובייקטיבי בנושא הפונדקאות ולהציג את האופציות הפתוחות כיום בפני ישראלים. הורים מיועדים ילמדו כיצד לעבור את התהליך באופן בטוח ולהתגבר בהצלחה על האתגרים הצפויים בתהליך.

    בשנתו הרביעית, ישתתפו בכנס גופים כמו ארגון ויצו, במטרה לבחון סוגיות הקשורות להיבטים החברתיים והאתיים של תהליך הפונדקאות. השתתפות ויצו נעשית במסגרת פרויקט "פונדק" של החממה ליזמות חברתית של ויצו, לפיתוח רשת תמיכה להורים מיועדים, פונדקאיות ומשפחותיהן.

    שותפים נוספים הם עמותת אבות גאים והארגון הבינלאומי Men Having Babies, שמקיים חמישה כנסים שנתיים דומים ברחבי העולם. מנכ"ל הארגון, רן פול־דיין, מציין שבכנס תוצג לראשונה גם מסגרת לפונדקאות אתית שפותחה על ידי הורים ופונדקאיות מהארץ וחו"ל. בכנס ישתתפו מומחים לתחומי הרפואה, משפטים וכן להיבטים פסיכולוגיים וכספיים של התהליך. פונדקאיות והורים שעברו את התהליך ישתפו מהתנסויותיהם. בנוסף, ישתתפו בכנס כשלושים סוכנויות, מרפאות פוריות ומשרדי עריכת דין מהארץ ומהעולם.

    ההכנסות מהכנס יוקדשו לקידום הפונדקאות בארץ ולסיוע להורים, והאירוע מיועד לכלל הציבור. העלות: 100 שקל בהרשמה מוקדמת.

    www.kenespundekaut.com

     

     

     


    פרסום ראשון: 05.03.16 , 20:52
    yed660100