התחרטתי, קבלו תיקון
האף המשופץ כפתורי מדי, החזה המשודרג גדול מדי, והישבן המורם צנח – מה קורה כשצריך לתקן את הניתוח הפלסטי?
כל אחד מאיתנו, בכל רגע נתון, היה שמח כנראה לתקן משהו במראה שלו. החזה עלול להיתפס כגדול מדי/קטן מדי/נפול מדי, האף רחב מדי/ארוך מדי/כפתורי מדי, הבטן הריונית מדי, העפעפיים נפולים, והפנים ידעו ימים טובים יותר. הסיבות לצורך הזה לשפץ מגוונות, הן רגשיות ואישיותיות וכמובן חברתיות, אלא שבנסיבות מסוימות תוצאות השיפוץ אינן משביעות רצון, ואנחנו עלולים למצוא את עצמנו מבקשים לחזור אחורה, לתקן את התיקון.
"הקשר בין מנתח פלסטי למנותח הוא סוג של חתונה, זה לא משהו שנגמר בניתוח בודד", אומר המנתח הפלסטי ד"ר דב קליין. "אם תיאום הציפיות טרם הניתוח נכון, אנחנו מעלים את הסיכוי להוריד את רמת חוסר שביעות הרצון אחריו. אבל מעבר לזה, חשוב להבין בשיחה המקדימה למה באמת האדם מבקש לעשות את השינוי הזה. לכאורה, זה נשמע פשוט – 'אני רוצה להגדיל את השדיים', אבל בשיחה מעמיקה יותר אפשר להגיע לתשובות כמו 'אני מרגישה שבעלי כבר לא נמשך אליי ורוצה להחזיר לו את התשוקה'. יש אנשים שמגיעים אלינו עם פנטזיה ומקווים שהניתוח יביא את הישועה. זאת טעות, כי לפעמים הבעיה היא בראש, ולא באיבר המועמד לניתוח. אלה המקרים, בדרך כלל, שיחזרו לתקן את הניתוח – כי הגדלת השד לא תפתור את הבעיה הזוגית, ושיפוץ האף לא יבטיח הצלחה בחיים. צריך גם לזכור שאין לנו ביטוח נגד הגיל, וגם איברים שנותחו בהצלחה לפני עשור לא יישארו סטטיים לנצח".
המנתח הפלסטי פרופ' אייל וינקלר מדגיש כי לא כל הניתוחים הפלסטיים ניתנים לתיקון. "לרוב אפשר לשנות ולתקן", הוא אומר, "אבל יש תוצאות שהן בלתי־הפיכות. הצלקות, למשל, הן לתמיד. הן יכולות להיות יפות, לא ניכרות ולא משמעותיות, כמו למשל במתיחות פנים, אבל הן תמיד יהיו. כשמדובר במתיחת בטן – הצלקת משמעותית, ומי שלא רוצה צלקת גדולה בטבור צריכה כנראה להימנע מניתוח כזה".
לדברי ד"ר יורם וולף, יו"ר האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית ואסתטית, חלק מניתוחי התיקון הם למעשה ניתוחים משלימים. ד"ר וולף: "לא כל ניתוח חוזר הוא תיקון, ישנם ניתוחים שידוע מראש שיהיו רב־שלביים, משום שחלק מהאיברים המנותחים כל כך דינמיים, שהסיכוי להגיע לתוצאה מיטבית כבר בניתוח הראשון שואף לאפס, וברור לנו שתידרש חזרה לחדר הניתוחים לצורך כוונון עדין. ניתוחים משלימים כאלה נדרשים לרוב בניתוחי אף, בניתוחי שדיים, במתיחות פנים ובשאיבות שומן. מתיחות בטן, למשל, פחות צריכות השלמות משום שבהן אנחנו עובדים עם הגרביטציה ולא בניגוד לה".
וולף מציין עוד שכמו כל ניתוח, גם הניתוחים הפלסטיים כרוכים בסיכונים. חלקם, לדבריו, סיבוכים שהם בבחינת גזירה משמיים (זיהומים, למשל), חלקם תוצאה ישירה של עצם ביצוע הפעולה הכירורגית (המטומה, מוגלה וכו'), וחלקם נתונים להשפעת המנותחים עצמם – הביולוגיה שלהם (סוג העור וצבעו משפיעים על הצלקת), הרגלי החיים שלהם (פעילות גופנית, תזונה, עישון, שתיית אלכוהול), מצבם הנפשי והחיבור שנוצר בינם לבין המנתח. לכל הגורמים הללו, הוא אומר, יש השפעה על התוצאה.
את ההחלטה בדבר ביצוע ניתוח לתיקון תוצאות הניתוח הפלסטי מקבלים המומחים לאחר בדיקה אובייקטיבית של הפרופורציות החדשות שהתקבלו ובחינת הרגישות האסתטית של המטופל. הם עצמם לרוב לא יציעו ביוזמתם ניתוח תיקון, אבל ישקיעו מחשבה באפשרויות התיקון אם המטופל מבקש זאת.
ביקשנו מפרופ' וינקלר, מד"ר קליין, מד"ר וולף, מד"ר רונן גלזינגר - מומחה לכירורגיה פלסטית, ומד"ר סילביו אויסלנדר - מומחה לרפואת עור ומנהל רפואי במרכזי רונית רפאל – מדע היופי, להסביר מה אפשר לתקן ואיך:
ניתוחי אף
כיום, מציינים המומחים, מבקשים רבים מאלה שעברו ניתוחי אף לפני כ־20 שנה לתקן את התוצאות, בעיקר משום שבעבר היו הניתוחים האלה דרסטיים והשאירו את המטופלים עם אפי כפתור קטנים. מנותחי העבר האלה מגיעים אל הקליניקות מתוך רצון להחזיר לאף מראה טבעי ככל הניתן. זה אפשרי, מציינים המומחים שעימם שוחחנו, בכמה דרכים:
• פיסול מחדש באמצעות שומן עצמי שנלקח מהירכיים או מהבטן ומוזרק לאף לצורך מילוי שקעים.
• הזרקת חומצה היאלורונית, הליך שעליו יש לחזור כמובן מעת לעת.
• ניתוח שבמהלכו נלקחים סחוסים מהאוזניים ובעזרתם נבנים באף החלקים החסרים.
כמה זה עולה? 22,500־10,000 שקל כשמדובר בניתוח תיקון, כ־3,000 שקל כשמדובר בהזרקות לתיקון.
קחו בחשבון ש: בניתוח לא יהיו צלקות חיצוניות, על ההזרקות יהיה צורך לחזור, ויש להיזהר מלקבל מכה באף זמן מה לאחר הניתוח.
ניתוחי שדיים
חלק לא מבוטל מניתוחי השדיים המתבצעים בשנים האחרונות נועדו לתקן השתלות קודמות, שבהן נעשה שימוש בשתלים גדולים מאוד. נשים רבות מבקשות להחליף את שתלי ה־400 מ"מ ויותר בשתלים של 250־200 מ"מ ולחזור למראה טבעי יותר. אלא שהוצאת השתל והחלפתו מחייבות, בעיקר אם הן נעשות זמן רב לאחר ניתוח ההגדלה המקורי, ניתוח להרמת החזה ולהורדת עודפי העור שעלולים להיווצר. בנוסף, כיוון שמדובר באיבר שעובר שינויים לאורך החיים, סביר שיידרשו ניתוחי תיקון בחלוף השנים.
כמה זה עולה? 31,000־10,000 שקל.
קחו בחשבון ש: הצלקת תמוקם על זו הקיימת, כך שלא צפויה צלקת נוספת. חלק מהמנתחים יגבו תשלום רק עבור חדר הניתוח.
ניתוחי פנים
לעיתים די קרובות, מסבירים המומחים, ניתן להבחין דווקא לאחר ניתוחי מתיחה והרמה של הפנים בצניחות נקודתיות, בשקיעות וכדומה. את אלה ניתן לרוב לתקן באמצעות הזרקת חומצות היאלורוניות שמחזירות נפחים ויוצרות מסגרת טובה יותר לפנים המנותחות. כן ניתן לשאוב שומן עודף בכמות קטנה מהסנטר למשל, בהנחה שהשומן נמצא בין השריר לעור באזור, ולא מתחת לשריר. במצב כזה יידרש ניתוח.
במצבים של עודפי עור או שומן לאחר ניתוחי עפעפיים ניתן לבצע מקצה שיפורים לתיקון. גם א־סימטריה שעלולה להיווצר בלחיים לאחר ניתוח פנים ניתן לתקן באמצעות חומרי המילוי המוכרים או בשימוש בשומן עצמי. "בהרמת הפנים המודרנית", אומר פרופ' וינקלר, "כבר לא נראה אנשים שנראים כאילו הם נמצאים במנהרת רוח, אבל מי שעברו הרמת פנים בעבר צריכים לדעת שאת המראה המוזר הזה קשה מאוד לתקן, אם בכלל".
כמה זה עולה? 6,500־900 שקל, לפי מספר מזרקי החומצה ההיאלורונית שיידרשו לצורך פיסול הפנים.
קחו בחשבון ש: ההזרקות מחזיקות כשנה, ויהיה צורך לחדש אותן.
ניתוחי בטן
אחד התיקונים המבוקשים הוא העלמת קפל העור הנוצר סביב הצלקת בבטן התחתונה לאחר ניתוח קיסרי, והוא מבוצע בהליך כירורגי שהוא מעין מיני־מתיחת בטן. בנוסף, נדרש לא פעם ניתוח להסרת קפל ו/או עודף עור שנוצרים בעקבות ניתוח למתיחת הבטן.
כמה זה עולה? 25,000־15,000 שקל.
קחו בחשבון ש: מדובר במיני־מתיחת בטן, שבמסגרתה תוסר הצלקת, והבטן שתתקבל תהיה שטוחה מבחוץ ומחוזקת מבפנים.
שאיבות שומן
ההליך הזה מחייב כמעט תמיד תיקון או השלמה, המבוצעים במרפאות ולא בחדרי הניתוח, לרוב מול מראה, כדי לתקן א־סימטריה בירכיים, הצטברות שומן בברכיים וכו'. את השומן הנשאב באמצעות משאבה מיוחדת ניתן להזריק לפנים ולשפר את טקסטורת העור. לעיתים ייווצרו בעקבות הניתוחים המקוריים לשאיבת שומן מעין בורות באזורים מסוימים, ואותם ניתן למלא על ידי שאיבת שומן ממקום אחר בגוף והזרקתו או באמצעות חומצה היאלורונית.
כמה זה עולה? 25,000־10,000 שקל.
קחו בחשבון ש: התיקון אינו כרוך בהיווצרות צלקת, אולם יהיה צורך בחבישת לחץ אחריו.
ניתוחי ישבן
הישבן, כמו איברים אחרים, נוטה לצנוח לאחר ניתוח ההרמה, ואפשר לתקן את מראהו, אומר ד"ר קליין, באמצעות מילוי בשומן עצמי בחלקו העליון כדי לשוות לו מראה מוצק ומלא יותר. וינקלר, לעומת זאת, ממליץ לפונים במצב הזה להקפיד על אימוני מדרגה.
כמה זה עולה? כ־10,000 שקל.
קחו בחשבון ש: התיקון אינו כרוך בהיווצרות צלקת, אולם תקופת ההחלמה נמשכת כשבוע.
טיפולים אסתטיים
מילוי נפחים בפנים עלול גם הוא לעורר תחושות חרטה בקרב המטופלים, בעיקר אם המילוי נראה נפוח מדי ולא טבעי. כדי להחזיר את הגלגל אחורה במקרים האלה נדרשים הליכים שונים:
• מילוי באמצעות חומצה היאלורונית מאפשר הזרקה של האנזים המפרק אותה (ומצוי בגוף באופן טבעי) בריכוז גבוה, שיגרום לביטול האפקט בטווח של שעות עד ימים וחזרה למצב הקודם. ואפשר פשוט לחכות כמה חודשים עד שהחומצה ההיאלורונית תיספג והשפעתה תפוג. לרוב, מבוצע הליך הפירוק ללא עלות נוספת (כשמדובר באותו רופא).
• שימוש בבוטוקס אינו מאפשר ביטול של הפעולה, אולם השפעת הרעלן מתפוגגת ממילא כעבור כמה חודשים.
• שימוש בסיליקון, שהיה נפוץ מאוד בעבר והיום הרבה פחות, מחייב ניתוח להסרת השתל, שכרוך בהורדת חלק מהרקמות ואינו מחזיר את המצב לקדמותו. מדובר בהליך נדיר, שעליו גובים הרופאים בדרך כלל רק את עלות חדר הניתוח.
• פילינג, מציין פרופ' וינקלר, הינו הליך בלתי־הפיך שאחריו העור נעשה בהיר משמעותית מחלקי עור אחרים שלא עוברים קילוף. המצב הזה אינו בר־תיקון, ויש להביא זאת בחשבון מראש. •

