טרק טורקי
נהרות גועשים, כפרים מבודדים, ערים עתיקות ואנשים מקסימים: האזור שבין הרי הפונטוס והטאורוס הוא גן עדן לטיולים רגליים, החל מגיחה של כמה שעות ועד מסע בן 30 יום • מידן וישינסקי, שחרש במשך שנתיים את טורקיה, ממליץ על כמה מסלולים נבחרים
בשנת 2003 הגעתי לטורקיה בפעם הראשונה, עם עוד שני חברים טובים. הסתובבנו בהרים ובשבילים, חורשים את המדינה מקפדוקיה לקצ'קר ולמפרצי הים האגאי. נפעמנו מהכנסת האורחים הלבבית של תושבי הכפרים, מהנופים הדרמטיים של ההרים, מהאוכל הביתי הנהדר ומהראשוניות של הכל. אחרי חודש חזרו חבריי לארץ, ובמקום לחזור איתם כפי שתוכנן, נשארתי שם כמעט שנתיים. מצאתי את עצמי מסמן שבילים בהרים, מסתובב ומגלה מקומות מיוחדים ונסתרים, ומכיר חברים חדשים. מאז אני מקפיד לחזור מדי שנה לשבילים ולמקומות האהובים עליי. לפעמים לבד, לפעמים עם קבוצות מטיילים, אני שב לבקר את האנשים המדהימים שם בהרים. ועדיין, אני מרגיש שנותר לי עוד הרבה מה לגלות.
טורקיה היא גן עדן למטיילים ברגל — מהרי הטאורוס בדרום המדינה ועד להרי הפונטוס שעל גבול גאורגיה, בטורקיה אפשר למצוא כמה ממסלולי הטרקים היפים ביותר בעולם. הכל קרוב ונגיש ואפילו זול. זוהי מדינה כל כך גדולה ומגוונת, עד שקשה להמליץ על מקומות לבקר בהם מבלי לקפח את השאר: לכל מקום שלא נפנה נגיע להרים, לנהרות זורמים עם מים צלולים, לשבילים עתיקים ולכפרים מבודדים. אבל אם צריך להמליץ על טיולי הליכה, אפשר להצביע בבירור על אזורים מיוחדים ששווה להשקיע בהם חופשה של שבוע לפחות.
האופציה הידידותית: הדרך הליקית
עונה מומלצת: אפריל־מאי/ספטמבר־אוקטובר
נקודת התחלה: אנטליה (Antalya). נקודת סיום: פטהייה (Fethiye)
"הדרך הליקית" היא שביל ההליכה המסומן הראשון בטורקיה. זהו פרויקט של אישה בריטית בשם קייט קלאו (Kate Claw), שעברה לגור לפני כ־20 שנה באנטליה וסימנה לבדה 500 ק"מ של שבילים עתיקים בהרי הטאורוס, המחברים בין כפרים מבודדים, מפרצים חבויים, נחלים זורמים וערים רומיות עתיקות. אפשר ללכת את השביל לכל אורכו (30 יום) או לערוך טיולי יום ומסלולים של כמה ימים. בדרך יש כפרים רבים וברובם ניתן למצוא בתי הארחה פשוטים המספקים לינה ואוכל להולכים בשביל. לאורך הדרך נמצאים גם כמה מהמקומות היפים ביותר בטורקיה — להבות אש התמיד שבוקעות מההר בקרבת צ'יראלי (Çıralı), העיר השקועה קקובה (Kekova) והערים הליקיות העתיקות באולימפוס (Olympos) – מירה (Myra) ופטארה (Patara). בכולם ניתן גם לבקר במסגרת טיול ברכב בחצי האי הליקי.
מסלולים מומלצים: קטעי ההליכה היפים ביותר הם במזרח — מקניון גוינוק (Göynük) ועד למגדלור של אדראסן (Adrasan) — בסך הכל 5־6 ימי הליכה, או במערב — מקניון אולדניז (Ölüdeniz) עד לעתיקות העיר פידנאי (Pydnai) — בסך הכל 4־5 ימים.
האופציה המשפחתית: קפדוקיה
עונה מומלצת: מארס־מאי/ספטמבר־נובמבר
נקודת התחלה וסיום: הכפר גורמה (Göreme)
"קפדוקיה" היא מגרש משחקים טבעי. תצורות אבן הטוף הייחודיות מפורסמות בעולם כולו, אך למרות שהאזור מתויר, רוב המטיילים לא מכירים את שבילי ההליכה היפים החבויים בין הכפרים: שבילי אופניים ומסלולי הליכה מיוחדים שעוברים דרך העמקים, בין מערות קולומבריום עתיקות, כנסיות חצובות שפתחיהן נסתרים מעין, בוסתנים של עצי פרי ותצפיות פנורמיות מטריפות מעל עמקי קפדוקיה. בנוסף ניתן לבקר באזור בערים תת־קרקעיות החצובות שבע קומות מתחת לאדמה, לטוס בכדורים פורחים ולצפות בתעשיית הכדרות המסורתית בכפר אוואנוס (Avanos).
מסלולים מומלצים: בקפדוקיה עשרות מסלולי הליכה יומיים בני 2־5 שעות המתאימים לכולם: עמק האהבה, עמק החרבות, עמק הורדים ועמק היונים הם היפים ביותר. גם עמק איהלרה (Ihlara) היפה נמצא במרחק של שעה נסיעה, ואפשר לבלות שם יום שלם בהליכה לאורך הנחל וביקור במנזרים העתיקים החצובים בסלע. ניתן לקבל מידע נוסף בלשכת התיירות המקומית בכפרים.
האופציה האתגרית: הרי הקצ'קר
עונה מומלצת: אמצע יוני – אמצע ספטמבר
נקודת התחלה: איידר (Ayder)/בארהל (Barhal)
מי שמעוניין להגיע להרים הגבוהים באמת של טורקיה — יידרש להרחיק אל יערות הגשם בצפון־מערב המדינה ולהעפיל אל רכס הרי הפונטוס ופסגתו הגבוהה — קצ'קר (Kaçkar). כאן תמצאו נהרות שוצפים וזורמים, אגמים אלפיניים, כפרי רועים מבודדים ומרבדים אדירים של פרחים.
מי שלא ראה את פרחי הבר של הקצ'קר לא ראה פריחה אמיתית מימיו. אפשר לצאת לטיולי יום קצרים, או לטרקים ארוכים יותר עם אוהל וציוד על הגב שמטפסים לפסגות הגבוהות של הרכס. בצידו הצפוני של הרכס ישנם מסלולי הליכה רבים באזורים הנמוכים של יערות הגשם ומטעי התה, ואפשר לעשות גם רפטינג לאורך נהר הפירטינה (Firtina) השוצף.
מסלולים מומלצים: טיולי יום אפשר לעשות באזור העיירה איידר (Ayder) ובכפרי הקיץ אווסור (Avusor) ויוקארי קאברון (Yukarı Kavrun), או בצד הדרומי באזור בארהל (Barhal) ואולגונלר (Olgunlar). מסלול הליכה ארוך נודד – (4־5 ימים) מאולגונלר ליוקראי קברון דרך פסגת הקצ'קר ומעבר ההרים צ'אימקצ'ור (Çaymakçur).
האופציה המיוחדת: שביל סנט פול
עונה מומלצת: אפריל־מאי/ספטמבר־אוקטובר
נקודת התחלה: אנטליה (Antalya) או אגם אאירדיר (Eğirdir)
שביל סנט פול הוא אחיה החורג והפחות מפורסם של הדרך הליקית, וסומן על ידי קייט קלאו בסיוע קבוצת מתנדבים (שהיה לי הכבוד לקחת חלק בה) בשנת 2002. השביל מטפס לאורך 550 ק"מ צפונה מאנטליה אל תוך הרי הטאורוס ועובר בכפרים מבודדים ונופים מרהיבים עד לאזור האגמים הגדולים. למרבה הצער, לא רבים ההולכים בשביל, ולכן בחלק מהמקומות נשחקו הסימונים וכבר היו מטיילים שאיבדו את דרכם. לכן כדאי להתארגן מראש עם הדרכה מקומית. מצד שני, מי שיבוא עד לכאן יזכה בטיול פרטי בהרים (כמעט) מבלי לפגוש תיירים נוספים.
מסלולים מומלצים: אפשר לצאת לטיולי יום באזור שמורת הקופרולו (Köprülü) ואף לצאת לרפטינג משפחתי על הנהר. טיולי יום נוספים אפשר לערוך בקרבת עתיקות העיר אדאדה (Adada) או בקניון הכתובות היפה (Yazili Canyon). טיול נודד עם לינה בכפרים ניתן לערוך משמורת הקופרולו צפונה עד לעיר אאירדיר (10־12 ימים).
מדריך טרקים וטיולים ברחבי העולם

