בא מאהבה
הלחצים של תומכי החרם על ישראל לא מזיזים לארוס רמאצוטי: גדול זמרי איטליה ינחת אצלנו בקרוב להופעה ראשונה. דניאל בטיני הגשים חלום ושוחח עם אליל נעוריו על מוזיקה, רומנטיקה, מדורי הרכילות, ואיך לא, על אהבתו הגדולה לכדורגל וליובנטוס
"היי, זה ארוס", אני שומע את הקול מצידו השני של הטלפון. לוקח לי שנייה וחצי לקלוט שזה אמיתי. כן, אי־אפשר להתבלבל, זה באמת קולו המוכר והמיוחד של ארוס. אני מיד שואל אותו, אם הוא מרשה לי לקרוא לו ארוס ולא "מר רמאצוטי". "איזו שאלה, ודאי", עונה הזמר האיטלקי המצליח בעולם.
זה אינו עוד ראיון שגרתי עם עוד אמן. מבחינתי מדובר בסגירת מעגל היסטורית, לא פחות. ארוס רמאצוטי הוא האליל שלי, מהזמרים האהובים עליי ביותר, אם לא האהוב ביותר. אני מלווה את הקריירה האדירה שלו כבר 30 שנה, כמעט מתחילתה, וארוס מלווה אותי כמעט כל חיי. הדיסק הראשון שקניתי בגיל שבע היה שלו. ההופעה הראשונה שאבי לקח אותי אליה, בגיל 9, הייתה שלו. ההתחברות הרגשית הראשונה שלי לשורשיי האיטלקים הייתה דרך שיריו. האיש שר את פסקול חיי. אני משתף את ארוס בהתרגשות שלי. הזמר, הילד הנצחי בן ה־52, מודה לי. "זה קורה לי הרבה", הוא אומר בביישנות, "אני שומע את הדברים האלה מהרבה אנשים. אחרי 30 שנה, זה עדיין מרגש שאנשים עדיין עוקבים אחריך ככה כאמן, לשמוע דבר כזה — זה הדבר הטוב ביותר שיכול לקרות לך".
אז איך שוברים את הקרח עם האליל שלך עוד לפני שמדברים על מוזיקה ועל ביקורו הצפוי בארץ. אין דרך טובה יותר מאשר לדבר על כדורגל. "מזל טוב לך על הניצחון של יובנטוס אתמול בליגה", אני אומר לו. לרמאצוטי, אוהד שרוף של יובנטוס, תשוקה גדולה לכדורגל. בעבר הוא גם שימש כקפטן ונשיא נבחרת הזמרים האיטלקית. כן, כן, יש דבר כזה. רמאצוטי הוא משיאני הכובשים שם — עם 128 שערים ב־223 הופעות. "כן, איזה כיף, יובה נותנת עונה מדהימה", הוא מסכים איתי.
האופוריה בשיאה
ההופעה של רמאצוטי בישראל, ב־30 באפריל, בהיכל מנורה מבטחים ביד אליהו, היא גם הביקור הראשון שלו בארץ. הוא כבר עודכן בהתרגשות הגדולה שביקורו הצפוי מעורר אצלנו. יום לאחר ההכרזה על ההופעה כבר קמו קבוצות פייסבוק בנות אלפי חברים שרק סופרות את הימים והדקות עד אז.
למה אתה מגיע לישראל רק עכשיו, אחרי 30 שנות קריירה?
"אני יודע שכבר זמן רב היה לחץ מצד הרבה גורמים שאגיע להופעה בתל־אביב. לצערי, היו בעיות לוגיסטיות, בעיקר בכל הנוגע ללו"ז ההופעות ולארגון הביקור, שמנעו את זה. אבל זהו, עכשיו הצלחנו, וההתרגשות גדולה. אני בטוח שזאת תהיה חוויה מיוחדת עבורי. לצערי אגיע רק בערב שלפני ההופעה ואחזור מיד אחריה הביתה, כך שכנראה לא ממש יצא לי לראות את המדינה שלכם. אחרי סיבוב הופעות בלתי פוסק של שלושה חודשים, אהיה קצת עייף. אין מה לעשות".
ההופעה של רמאצוטי בארץ תהיה האחרונה בחלק הראשון של סיבוב ההופעות העולמי הנוכחי שלו לרגל יציאת אלבום האולפן ה־13 שלו, "פרפטו" (מושלם). סיבוב הופעות שהחל בספטמבר האחרון, יסתיים לקראת סוף השנה אחרי 80 הופעות בכל העולם. ההופעה אצלנו תסכם את החלק הראשון שלו, 52 הופעות, כולן סולד אאוט.
אל תחשבו לרגע שההזמנה שלו לישראל לא נתקלה בניסיונות ולחצים של גורמים פרו־פלסטינים לבטל את ההופעה. עמוד הפייסבוק שלו מופצץ בקריאות גנאי, צילומים של ילדים פלסטינים הרוגים וקריאות נואשות לזמר לבטל את ביקורו. "איפה שיש אהבה למוזיקה — אני אהיה שם", הוא אומר. "איפה שהאנשים רוצים אותי, אני מגיע כדי לשיר ולנגן, ואני תמיד נותן מאה אחוז מעצמי. כמו ששרתי בימים האחרונים בעיר האיטלקית אצ'יראלה, כמו שאשיר בקרוב בוויניה דל מאר בצ'ילה, וכמו שאעשה הערב ברומא, אעשה גם בישראל".
רמאצוטי נולד ב־1963 בפרבר הרומאי צ'ינצ'יטה. אביו, עובד בניין, ואמו, עקרת בית, העניקו לו את השם ארוס על שמו של אל האהבה היווני, כאילו ידעו שבמרוצת השנים יהפוך בנם לאחד מזמרי שירי האהבה הפופולריים בעולם ואליל נשים חוצה גבולות.
בגיל 7 כבר ניגן בגיטרה ועשור אחר כך עשה את צעדיו הראשונים בעולם המוזיקה האיטלקית. הפריצה הגדולה שלו התרחשה בפסטיבל סן רמו ב־1984. שירו "הארץ המובטחת" זיכה אותו בניצחון בקטגוריית הצעירים והפך ללהיט גדול. כעבור שנה סיים במקום השישי בקטגוריית ה"גדולים" וב־1986 זכה בפסטיבל עם השיר "עכשיו אתה". מאז ועד היום מכר יותר מ־60 מיליון אלבומים, זכה באין־ספור פרסים בינלאומיים, ושיתף פעולה עם שמות גדולים כמו טינה טרנר, שר, אנסטסיה, ג'ו קוקר, ריקי מרטין, וזמרי האופרה לוצ'אנו פאברוטי ואנדראה בוצ'לי האיטלקיים. הפריצה העולמית הגדולה הגיעה ב־1993 עם האלבום "הכל סיפורים", שהפך אותו לסופרסטאר עולמי ומכר יותר מחמישה מיליון עותקים.
בפברואר האחרון חזר ארוס רמאצוטי לפסטיבל להופעת אורח יוקרתית, סגירת מעגל אחרי 30 שנה. "סן רמו הוא משהו מיוחד", הוא אומר. "כל מי שמופיע שם, לא יכול שלא להתרגש. זאת הייתה התרגשות באמת יוצאת דופן לחזור לבמה הזאת".
רמאצוטי נשוי בשנית. מאשתו הראשונה, הדוגמנית ומגישת הטלוויזיה השווייצרית מישל הונציקר, יש לו בת. לפני שנתיים התחתן עם הדוגמנית האיטלקייה מריקה פלגרינלי, בת 28, ונולדו להם שני ילדים.
איך אתה מצליח להישאר כל כך הרבה שנים בצמרת העולמית ויחד עם זאת לנהל חיי משפחה מחוץ לזרקורי עולם הרכילות?
"בחמש עשרה השנים האחרונות הרבה אמנים עשו לעצמם יחסי ציבור באמצעות רכילויות. לצערי זה קורה מדי פעם גם לי, אבל אני מנסה להתרחק מזה. רציתי לחזק את עצמי בכל הקשור למוזיקה ולאמנות שלי, להקליט ולהופיע. זה מה שחיוני עבורי. לא השאר".
הלהיט הראשון הגדול שלך היה "הארץ המובטחת". גם אנחנו, היהודים, התפללנו משך דורות לארץ המובטחת שלנו. מה השתנה ב־30 השנים האחרונות? מה נהיה מהחלומות של הצעירים של אז למקום טוב יותר?
"הארץ המובטחת היא קונספט עולמי. החיפוש של האדם אחר הטוב ביותר עבור עצמו ועבור האחרים תקף גם היום".
בשירים שלך סיפרת את סיפורה של איטליה בעשורים האחרונים. כיצד אתה רואה את איטליה ואירופה היום ביחס לשנות נעוריך?
"אמן שר את מה שהוא מרגיש. איטליה השתנתה מאוד מהתקופה שבה נולדתי. לפני 30 שנה עוד היה רצון גדול לשנות ולשפר דברים, מה שקשה למצוא בה כיום. אישית, אני תמיד מחפש את הטוב ביותר, מנסה לשפר את עצמי, ולעשות טוב למי שקרוב אליי. אני חושב שכולם צריכים להפשיל שרוולים ולנסות לשפר ולהשתפר כל הזמן, כי אם לא, יהיה כאן רע מאוד".
שגריר נודד
מעט מוזיקאים איטלקים הצליחו בעולם כפי שהצליחו רמאצוטי והזמרת לאורה פאוסיני, מה שהופך אותו, ירצה או לא, לשגריר מוזיקלי נודד של מולדתו. "מבחינה מוזיקלית אני בהחלט שגריר", הוא אומר. "המוזיקה היא ללא ספק בדי־אן־איי שלנו. יש באיטליה המון אמנים טובים מאוד שלא מצליחים מחוץ לגבולות המדינה כי הם אולי לא משקיעים מספיק בקידום המוזיקה שלהם. בכל מקרה, אני שמח שמתייחסים אליי בעולם כאדם טוב, נקי".
רמאצוטי הוא זמר־יוצר, שמאז ומתמיד כתב את המוזיקה שלו, לצד שותפים נוספים ליצירה, שכתבו יחד איתו את הטקסטים והמנגינות. "בשנות ה־60 וה־70 היו המון זמרים יוצרים באיטליה, אבל רבים מהם לא התאימו את עצמם לזמנים", הוא אומר. "אבל בכל זאת נשארה באיטליה תרבות עשירה. לצערי, הטכנולוגיה הפכה הכל לשטחי מאוד. היום, בשביל לעשות דיסק, לא צריך הרבה. לעומת זאת, כדי להתקבל בשנות ה־80 לחברת תקליטים גדולה היית צריך לעבוד קשה מאוד ולהזיע. היום כל אחד עושה דיסק".
למה קראת לאלבום האחרון שלך "PERFETTO" — מושלם? קצת יומרני, לא?
"פרפטו היא מילה שאני שומע בכל יום ובכל מקום בעולם. היא הפכה לנדבך מרכזי של השפה האיטלקית בכל מקום, לכן החלטתי להשתמש בה. האלבום היפה ביותר שלי הוא דווקא 'MUSICA E', מ־1988. היה שם ניסיון לעשות משהו מיוחד, עם שירים יותר ארוכים. זה היה מאוד חריג שחברת תקליטים תסכים לעשות אז דבר כזה".
"פרפטו" הוא אלבום מאוד אקטואלי מבחינת הסאונד והטקסטים. לא קל לחדש אחרי 30 שנות קריירה.
"אבל צריך לחדש. באלבומים הבאים אנסה לשנות קצת את הלבוש של השירים. עדיין צריך להתאים הכל לרדיו, כי הוא עדיין כלי חשוב מאוד. אבל אני לא מתלונן, האלבום הולך ממש טוב. בכל מקרה, לא אשנה את הסגנון שלי כי הסגנון שמזוהה איתך חייב להישאר".
לרמאצוטי יש קהל מעריצים ענק בספרד ובמדינות אמריקה הלטינית, והוא מקליט את כל אלבומיו גם בספרדית. "אני מקפיד על כך מהאלבום הראשון", הוא אומר. "ספרדית מאוד דומה לאיטלקית והקהל הספרדי והדרום אמריקאי מאוד אוהב את המוזיקה שלי, לכן הפכתי אותה לשפה השנייה שלי. באנגלית לא אשיר, כי אני לא יודע אותה טוב, והשירים שלי גם לא נשמעים בה טוב. היו כמה זמרים איטלקים שניסו בעבר את מזלם באנגלית ולא הצליחו. בתל־אביב אשיר כמובן באיטלקית".
בהופעה בישראל רמאצוטי ישיר שירים מכל הקריירה העשירה שלו כדי לספק את אלפי מעריציו. "לצערי אצטרך לשים בצד המון שירים, כי אין לנו חמש שעות", הוא אומר, "אבל אני מקווה שאצליח לרצות את כולם. אני מאוד שמח וגאה שיש אופוריה והתלהבות לקראת בואי".
"פרפטו", אני מסכם את השיחה ומודה לאלילי. "הופה, ראית", הוא אומר, "גם אתה אמרת עכשיו 'פרפטו'. אמרתי לך שזו מילה בינלאומית". •

