קורע את המסכה בכעס

כל שחקן חולם שיזהו אותו ברחוב. אבל את דיוויד פראוז, האיש שעומד מאחורי המסכה של דארת' ויידר, הרשע המיתולוגי בסדרת "מלחמת הכוכבים" — איש לא מכיר. מהרגע שהיה אמור להיות השיא בקריירה שלו, הסרת המסכה מעל פניו של דארת' ויידר, הוא סולק בבושת פנים. הבמאי ג'ורג' לוקאס החליף אותו בשחקן אחר. העוול ההיסטורי המקומם זוכה עכשיו לתיקון בסרט תיעודי שעולה בערוץ 8 בהוט

פורים הקרוב אחת התחפושות הפופולריות, לצד אלזה, הנסיכה סופיה, ספיידרמן וסופרמן, תהיה דארת' ויידר, האיש הרע של סאגת "מלחמת הכוכבים". לא מעט מילדי ישראל יעטו את המסכה השחורה המאיימת ויידחסו לתוך השריון השחור מעורר הפחד.

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מאז שיצא "מלחמת הכוכבים" למסכים ב־1977 הדמות של דארת' ויידר הפכה לאייקון תרבות. מאות אלפי מילים, פארודיות וחיקויים הוקדשו לגיבור הרשע של הסדרה המצליחה בתולדות הקולנוע. "רוב האנשים יכולים לזהות את דארת' ויידר לפי הצללית שלו, אתה לא חייב לראות את כולו", טוען בריאן מויר, האיש שפיסל ויצר את דמותו. "מספיק שתראה את קווי המתאר שלו ואנשים יזהו שזה הוא. דארת' ויידר הוא ללא ספק הנבל הגדול בכל הזמנים. כשאתה חושב על רוע ופחד, זה ויידר. הוא הגדיר מחדש את דמות הנבל ומושג הרוע".

 

אבל בניגוד לדארת' ויידר, שהפך לאחד הדימויים הכי מוכרים של תרבות הפופ במאה ה־20, השחקן שעומד מאחורי המסכה נשאר כל חייו מתוסכל וכועס על העוול ההיסטורי שנגרם לו. כי דיוויד פראוז, שגילם את ויידר, נשאר אלמוני כל חייו. ולא רק זאת — בקטע היחיד שבו נחשפים פניו של דארת' ויידר בסדרה, העדיף הבמאי ג'ורג' לוקאס להשתמש בשחקן אחר, תוך שהוא מסתיר מפראוז את עצם קיומה של הסצנה בתסריט.

 

סיפורו של פראוז, השחקן שאף אחד אינו מכיר, למרות שהוא עומד מאחורי אחת הדמויות המיתולוגיות בתולדות הקולנוע העולמי — נגע לליבם של צמד קולנוענים ספרדיים, מרקוס קאבוטה וטוני בסטארד. התוצאה: "דארת' ויידר: אני הוא אביך", סרט תיעודי שישודר היום בערוץ 8 ב־HOT.

 

 

"החלטתי בגיל 8 להיות במאי אחרי שצפיתי בסרט 'האימפריה מכה שנית', אומר בסטארד. "לפני כמה שנים, מרקוס ואני שוחחנו על 'מלחמת הכוכבים', ואמרנו — כל אחד בעולם יודע מי זה דארת' ויידר, אבל מי האיש שמאחורי המסכה המפורסמת ביותר בהיסטוריה של הקולנוע?"

 

"ידעתי", אומר קאבוטה, "שבשלושת הסרטים הראשונים של 'מלחמת הכוכבים', האיש מאחורי המסכה היה דיוויד פראוז. פגשתי אותו פעם בפסטיבל קולנוע בספרד, אבל מאז לא שמעתי עליו. נסענו ללונדון לפגוש אותו, למרות שדארת' לא אומר הרבה מילים, משהו במסתורין שלו משך אותי. גילינו איש מקסים ונחמד, אבא לשלושה. בדיוק ההפך מהדמות שלו. דיוויד הפתיע אותנו כשנעתר בשמחה לשתף איתנו פעולה".

 

"האיש הנכון במקום הנכון"

 

פראוז, כיום בן 80, נולד בבריסטול באנגליה. הוא החל את דרכו כמתאבק. גובהו, 1.98 מטר, והנוכחות שלו הרשימו את אחד המפיקים באולפני "האמר", שליהק אותו לתפקיד המפלצת בסרט "האימה של פרנקנשטיין". וכך פצח פראוז בקריירת משחק, כולל הופעה באחד הסרטים הטובים בכל הזמנים, "התפוז המכני". "כשג'ורג' לוקאס ליהק את 'מלחמת הכוכבים', הוא חיפש מישהו עם נוכחות פיזית מאיימת לתפקיד דארת' ויידר", מספר בסרט , היסטוריון הקולנוע ג'ונתן ריגבי. "הוא רצה איש גדול שיכול לגלם את הדמות".

 

מאות נבחנו לתפקיד מול עיניו הבוחנות של לוקאס ופראוז היה זה שנבחר. "ההנחיה היחידה שנתן לו לוקאס בתחילת הצילומים הייתה: 'לך לאט יותר. אל תלך כל כך מהר'", מגלה בסטארד. "קראנו לסרט שלנו 'אני הוא אביך', כי למעשה פראוז הוא האבא של דארת' ויידר. כשאתה רואה את היידן כריסטנסן עושה את דארת' ויידר בסרטים החדשים בטרילוגיה, פשוט אין מה להשוות. אף אחד לא יכול לחקות או להתקרב לביצועים של דיוויד. כל המעריצים והחקיינים שלובשים את התחפושת מנסים לחקות את דייויד ולא מישהו אחר שעשה את דארת'. הוא נולד להיות דארת' ויידר. האיש הנכון במקום הנכון".

 

אבל הקול של דארת' ויידר בסרטים לא שייך לפראוז. המפיקים רצו קול אלקטרוני, מעובד, שנשמע כאילו הוא בוקע ממכונת הנשמה ועבר מסנן אלקטרוני. הם ויתרו על קולו של פראוז, ובחרו להשתמש בקול העבה של השחקן ג'יימס ארל ג'ונס. "זה מאוד תיסכל אותי ששחקן אחר נבחר לדבב אותי אחרי שכבר שיננתי את הדיאלוגים וצילמנו את הסרט", התוודה פראוז. "אני חושב שזה בגלל שיש לי מבטא בריטי כבד שלא מתאים לדמות של דארת' ויידר. לא היה לי בכלל מושג שהחליפו לי את הקול. פתאום, בבכורה החגיגית, קלטתי שיש לי קול מוזר. כולם באו אליי לאחר הבכורה, ואמרו: 'מתי עשית את הקול זה?'. ואמרתי שזה לא אני".

 

האכזבה והתסכול מהחלפת הקול, היו כאין וכאפס לעומת המכה המשפילה והמקוממת שחטף פראוז בצילומי "שובו של הג'די" ב־1982, הסרט החותם את הטרילוגיה המקורית. באחד הרגעים הדרמטיים בסרט מוסרת המסכה מעל פניו של ויידר ומתגלים פניו האמיתיות. רק שהפנים לא היו של פראוז, אלא של שחקן אחר, סבסטיאן שאו.

 

"יום אחד התקשר אליי עיתונאי", מספר פראוז, "ואמר, 'הם שכרו שחקן אחר שיגלם את דארת' ויידר הגוסס, והם כבר מצלמים את הסצנה הזאת בחלק אחר באולפן, כדי שלא תדע מה קורה'. אמרתי לו: 'אתה צוחק עליי?'. הייתי בטוח שאם זה נכון, הייתי שומע על כך מג'ורג' לוקאס, או לפחות מהמפיק. לא הצלחתי להירדם בלילה. לא הפסקתי לחשוב איך הם עשו לי תרגיל כזה והחליפו אותי בשחקן אחר, במה שהיה אמור להיות השיא של התפקיד, והיה נותן לי הכרה על שש שנות העבודה שלי ב'מלחמת הכוכבים'".

 

אז למה לוקאס עשה לפראוז את התרגיל הכל כך כואב הזה? מסתבר שלוקאס ואנשיו חששו מהנטייה של פראוז להפר את הסודיות והאיפול שאפפו את התסריטים, ולמרות האזהרות נהג לקשקש עם התקשורת ולספק לה ספוילרים מסט הצילומים.

 

"לא רציתי שדיוויד יהיה מעורב בצילומי הסצנה", מתוודה רוברט ווטס, ממפיקי "שובו של הג'די", "בגלל שלא רציתי שיידע מה אנחנו עושים, כי הוא נטה לדבר עם התקשורת, וזה לא התאים למצב הרגיש. אני יודע שהוא כועס, אבל איך אגיד זאת? זאת חצי אשמתנו וחצי אשמתו. ביום הצילומים חשבתי לעצמי, 'מעניין אם הוא ידע שאנחנו מצלמים את הסצנה היום'. בכל מקרה, ביקשתי להציב שומר ליד כל דלת באולפן".

 

היחסים של פראוז עם לוקאס הידרדרו סופית, כשפראוז נחשד כמי שמכר לתקשורת את הידיעה שדארת' ויידר מת ב"שובו של הג'די". "עד היום אני עדיין סובל מזעמו של לוקאס בגלל כל מה שקרה", סיפר פראוז לבמאים הספרדים. "בחברת ההפקה שלו מתעלמים ממני ולא מזמינים אותי לכנסים רשמיים של 'מלחמת הכוכבים'. ניסיתי להסביר שוב ושוב שלא יכולתי לדעת שיהרגו את דארת' ויידר. זה עצוב שככה היחסים בינינו הסתיימו".

 

בסרט התיעודי "אני הוא אביך", מטוהר סופית שמו של פראוז. "מישהו שהיה על הסט, טכנאי או ניצב, הוא שהתקשר לעורכים שלי וגילה להם שהורגים את דארת' ויידר", מגלה העיתונאי שעמד מאחורי הפרסומים. "אם ג'ורג' לוקאס חושב שדייב פראוז הוא המקור, הוא טועה לחלוטין".

 

מבעד לעלטה

 

במשך שנים רבות חי פראוז עם התסכול והאכזבה, אבל לפחות התנחם באהבה שמרעיפים עליו המעריצים בכנסים לא רשמיים של "מלחמת הכוכבים". הוא גם זכה בתואר מסדר האימפריה הבריטית שהעניקה לו המלכה אליזבת, בזכות הופעתו בתשדירי שירות מיתולוגיים שבהם הופיע בשנות ה־70, ולימדו ילדים בבריטניה איך לחצות בבטחה את הכביש.

 

קאבוטה ובסטארד החליטו לפצות בסרטם את פראוז על החרם שהוטל עליו ועל העוול שנגרם לו, ולסגור מעגל באמצעות מחווה מצמררת ומרגשת. "רציתי להציע לדיוויד משהו שאיש לא הציע לו בעבר: לשחזר את סצנת הגסיסה מ'שובו של הג'די', שבה לא השתתף, וכך למלא את הריקנות שהוא מרגיש ולהחזיר לו את התהילה", מספר קאבוטה. "בשבילנו זאת הייתה הדרך היחידה לסיים את הסרט שלנו", מוסיף בסטארד.

 

"בהתחלה הוא לא היה בטוח שהוא רוצה לעשות את זה, בגלל הבעיות שיש לו עם חברת ההפקה של לוקאס. אמרנו לו, 'אל תדאג, הסצנה הזאת לא תוצג בסרט. אנחנו עושים אותה רק בשבילך, כדי שאתה תוכל לראות אותה. בסרט עצמו נראה רק את ההכנות'. זאת הייתה המחווה שלנו לדיוויד פראוז. עשינו תיקון לחוסר הצדק".

 

ואיך היו התגובות?

 

"באוקטובר האחרון שלחנו עותק של הסרט לחברה של לוקאס, גם בגלל שהם עזרו ואיפשרו לנו להשתמש בצילומי סטילס, אבל הם עדיין לא הגיבו. דיוויד ראה את הסרט בקיץ והוא מאוד התרגש. הרגע שבו צפה בסצנה של התיקון הוא רגע יפה ונוגע ללב במיוחד. הוא אמר שזאת הפעם הראשונה שהאמת על חייו ועל הסיפור שלנו מסופרת והוא היה מאוד מאושר".

 

קאבוטה: "למרבה הצער דיוויד סובל כעת מבעיות זיכרון חמורות. כשצפה בסרט שלנו בפעם השנייה, הוא לא זכר בכלל שכבר צפה בו. הוא זוכר דברים מהעבר, וחוזר עליהם שוב ושוב, אבל מתקשה לזכור דברים שקורים לו ביומיום. למרות שעבדנו יחד שלוש שנים, בכל פעם שאני מדבר איתו, אני צריך להזכיר לו מי אני. בחודשים האחרונים הזיכרון שלו הידרדר מאוד. היינו ברי מזל שהצלחנו בצילומים לתפוס אותו ברגע האחרון, כשהמוח שלו עוד היה מושלם". •

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים