yed300250
הכי מטוקבקות
    כבר הושבת פעמיים. מתקן ההתפלה באשקלון
    ממון • 15.03.2016
    "שפכי עזה מאיימים על אספקת המים בישראל"
    ישראל לא מספקת חשמל למתקן טיהור השפכים בעזה - והתוצאה: הביוב מהרצועה משבית את מתקן ההתפלה באשקלון
    עמיר בן־דוד ואליאור לוי

    איום על אספקת המים בארץ: ישראל מתעלמת מבקשות הפלסטינים לסייע להם בהפעלת מתקן חדיש לטיפול בשפכים ברצועת עזה, והתוצאה היא שאחד ממקורות המים המרכזיים בישראל כיום, מתקן ההתפלה באשקלון, הושבת באחרונה בעקבות זיהום כבד שמקורו בשפכים שהזורמו מעזה לים.

     

    אחרי שנים של הזנחה הוקם, במימון בינלאומי, מתקן חדש ומודרני לטיהור שפכים בצפון הרצועה בעלות של 100 מיליון דולר. הבנייה הושלמה בשנה שעברה אבל הוא טרם הופעל כי לפלסטינים יש מחסור חמור בחשמל. בישראל מתעלמים, מאז 2013, מפניות הפלסטינים לחברת החשמל הישראלית לחבר את המתקן לזרם, וגם דחו פתרונות אחרים.

     

    כתוצאה מכך בכל יום ממשיכים להישפך ברצועה עשרות אלפי מ"ק של ביוב ושפכים, וחלקם מגיע לחופי אשקלון ולסביבת מתקן ההתפלה. לפני כחודש נאלצו מפעילי מתקן ההתפלה להפסיק את פעילותו פעמיים בגלל רמות מזהמים גבוהות במים. מפעילת המתקן דיווחה על כך לרשות המים ולמשרד הבריאות, ובבדיקות שנעשו התגלה כי במים היה זיהום כבד בחיידקי קולי צואתי וחיידקים אחרים. בשל כך קטנה באותה תקופה לכמחצית אספקת המים החיונית מהמתקן למערכת המים הארצית. במשק המים אומרים שמדובר "באיום ממשי" על אספקת המים מהמתקן, כי הזיהום מעזה צפוי להתגבר. "כיום, כשהצפון סובל מבצורת ואספקת המים מהכנרת כמעט אפסית, יש חשיבות רבה עוד יותר לשמירה על פעולה רציפה של מתקני ההתפלה", אומר גורם במשק המים.

     

    לדברי גדעון ברומברג, מנכ"ל ארגון אקופיס, הפועל לפתרון בעיית הזיהום: "מדובר בזיהום בהיקפי ענק של 90 מיליון ליטר של ביוב מדי יום שמסכנים מאות אלפי ישראלים החיים במישור החוף הדרומי". בניגוד לנושאים אחרים, המפגעים הסביבתיים פוגעים בשני הצדדים ולא יטופלו ללא שיתוף פעולה".

     

    השר להגנת הסביבה, אבי גבאי, אמר: "קצת מיותר להשקיע מיליארדים במניעת הזרמת שפכים לאשקלון, ולהישאר אדיש להזרמת שפכים מעזה". במשרדו אומרים שפנו בנושא לשר הבטחון ולצה"ל.

     

    במשרד האנרגיה, שממונה על משק החשמל והמים, טוענים שנחשפו לנושא רק בימים האחרונים. לדברי השר יובל שטייניץ, "אנחנו סובלים מהזיהום הזה כמעט כמו הפלסטינים, וזה אינטרס שלנו שזה יטופל. אסור שיהיה פה מעצור מדיני, והתחלנו לטפל בכך". במשרד אומרים שרק כעת שמעו על כך, אבל מסתבר שחברת חשמל העבירה להם את המידע כבר לפני כ־3 שנים. "פנינו ב־2013 לגורמים המוסמכים, אבל עד כה לא התקבלה בחברה כל פנייה או נפתחה הזמנת עבודה".

     

    ממתאם הפעולות בשטחים נמסר: ישראל מהווה ספק של חשמל לרצועה. ההחלטה על חלוקת הצריכה נתונה בידי הפלסטינים. ברצועה יש יכולת לא מנוצלת בתחנת הכוח. אנו מובילים עבודת מטה לבחינת פתרונות אפשריים למצוקת האנרגיה הכללית בעזה".

     

    amirbd@yedioth.co.il

     

     


    פרסום ראשון: 15.03.16 , 20:51
    yed660100