אותה דירה, שני רוכשים, וענבל אור אחת
אחרי חשיפת "ידיעות אחרונות" על ההשקעה של שלי נרקיס אצל יזמית הנדל"ן, בית המשפט דן אתמול בבקשה לפשיטת רגל נגדה • ברקע: דירת המריבה בפרויקט מציצים בתל־אביב, שלבעלות עליה טוענים נרקיס עצמו וגם שחקן הכדור־יד עופר לוזון • השופט: "כשאדם מוכר אותה דירה פעמיים, זה מראה שהוא במצוקה" • אור קיבלה שבוע להגיב לבקשה • בינתיים הוצא נגדה גם צו עיכוב יציאה מהארץ
"כשאדם מוכר אותה דירה פעמיים זה מראה שהוא כנראה במצוקה. לא עושים כזה דבר. זה מאוד מטריד אותי. יש פה דירה שנמכרה פעמיים, בית משפט לא יכול להחליט בחמש דקות של מי הדירה. זה 7.5 מיליון שקל. או שכספו של עופר לוזון על קרן הצבי, או של שלי נרקיס". דברים מטרידים אלה נאמרו אתמול על ידי שופט בית המשפט המחוזי בתל־אביב, איתן אורנשטיין, שדן בתיק שבו הוגשה בקשת פשיטת רגל נגד ענבל אור.
כפי שנחשף אתמול ב"ממון", נרקיס ולוזון רוצים אותו דבר: את דירתה של ענבל אור, מלכת קבוצות הרכישה של ישראל, ב"מגדל מציצים" — פרויקט עתידי ויוקרתי שצפוי להיבנות ברחוב הושע 18 בתל־אביב. לוזון, שחקן הכדור־יד, טוען ששילם על הדירה מקדמה בסך 3 מיליון שקל וחתם עם אור על הסכם לרכישתה, ונרקיס טוען כי עוד קודם רשם הערת אזהרה על הדירה לטובת הנאמן שלו, עו"ד מימון אביטן, ושהדירה היא למעשה שלו.
אור ניסתה אתמול לעשות הכל כדי להרוויח זמן. היא הגישה בקשה בהולה לדחות ליום ראשון את הדיון בבית המשפט, ואת מתן תגובתה לבקשה להכריז עליה פושטת רגל. היא טענה ששכרה עורכי דין חדשים וכי היא עמלה מסביב לשעון לטפל במשבר, אך השופט אורנשטיין הורה לקיים את הדיון. עם זאת, ניתן לה שבוע להגשת התגובה לבקשה.
אור הגיעה לאולם מלווה בעו"ד יניב אינסל, וראתה שם את שלי נרקיס ועופר לוזון. כל צד ישב בספסל אחר, והם שמרו על מרחק זה מזה. לאולם הגיעו סקרנים ומזכירות בית המשפט שרצו לחזות במופע שנקרא ענבל אור. עוד היו באולם עורכי דין שסירבו לחשוף מי הם מייצגים. לכל אורך הדיון, טענה אור: "לא מכרתי אותה דירה פעמיים".
בנק מזרחי: "אור חייבת 17 מ' ש'"
מי שעוד לא עשה לאור חיים קלים, היה עו"ד עמית פינס, בא כוח בנק מזרחי, שאמר לשופט כי בחשבונותיה המסחריים של אור יש לא פחות מ־185 צ'קים חוזרים – בסך מצטבר של מעל 10 מיליון שקל. בנוסף, לדבריו, "יש בבנק צ'קים דחויים של לקוחות שחזרו בסכומים משמעותיים. סך העיקולים מתקרב ל־2 מיליון שקל. אור ערבה לכל החשבונות בבנק באופן אישי, והחוב עומד היום על למעלה מ־17 מיליון שקל". אור התפרצה וטענה שהנתונים לא נכונים. בא כוחה, אינסל, טען: "הבנק התנהל בחוסר תום לב. כל הצ'קים חוזרים בגלל התנהלות הבנק. לא ברור מאיפה הבנק מביא את הסכומים האלה. מנסים להתסיס את המצב".
אבל הדרמה האמיתית נסבה סביב הדירה של אור בפרויקט היוקרה, והשאלה למי היא שייכת – ללוזון, שכבר שילם לאור 3 מיליון שקל עבורה, או לנרקיס, שטוען שהיא ניתנה לו כבטוחה, לאחר שהשקיע 7.5 מיליון שקל בפרויקט אחר של אור.
בהמשך לחשיפת "ממון", אמר אתמול איש העסקים שלי נרקיס, שכונה בעבר "מלך השוק האפור", בתגובה שהגיש לבית המשפט לפני הדיון: "השקעתי במסגרת הסכם השקעה מיליוני שקלים בפרויקט של ענבל אור והחברות בשליטתה. בהתאם להסכם, העברתי לאור 7.5 מיליון שקל, באמצעות המחאה בנקאית, ביום 28 בינואר 2016".
טענותיו נכללו בתצהיר שהגיש באמצעות עורך דינו, עו"ד מימון אביטן. התצהיר ניתן במסגרת בקשה לפשיטת רגל שהוגשה השבוע נגד אור על ידי עופר לוזון. זה טען כי "ענבל אור רימתה אותי. היא מכרה לי דירה, ובהמשך גיליתי שאותה דירה, נמכרה לשלי נרקיס. היא הוציאה ממני במרמה כספים כדי להציל את החברה שלה מפירוק."
נרקיס טען מנגד כי לוזון פעל בחוסר תום לב. לדבריו, לוזון ידע כי זכויותיה של אור בפרויקט היוקרה "מגדל מציצים" בתל־אביב הועברו אליו, ושנרשמה הערת אזהרה לטובת נאמן שלו, עו"ד מימון אביטן. לדבריו, לוזון ידע על רישומן של הערות האזהרה לטובת אביטן, ובא כוחו נפגש עם נרקיס ואביטן לפני רישום הערות האזהרה לטובתו וחרף זאת ובחוסר תום לב משווע, בחר לרשום את הערות האזהרה לטובתו, כאשר ידוע לו היטב כי הסכם המכר עם אור נחתם לאחר הסכם המכר בינה לבין הנאמן של נרקיס", נטען.
מהתגובה שהגיש נרקיס אתמול עולה כי לטענתו, אור פעלה מאחורי גבו. בתגובתו טען כי לצורך הבטחת 7.5 מיליון השקלים שהשקיע בפרויקט של אור ברמת־גן, הוא קיבל ממנה, בין היתר, בטוחה – הערת אזהרה שנרשמה לטובת הנאמן, אביטן, על זכויותיה בפרויקט מציצים, בו קנו דירות עתידיות כמה מהבכירים בישראל, ועל דירת היוקרה עליה רבים עתה נרקיס ולוזון.
בתגובתו לבית המשפט חושף נרקיס כי בינואר חתם עם אור וחברות בשליטתה על הסכם השקעה, לפיו ישקיע בפרויקט של אור וחברותיה ברמת־גן, ברחוב ז'בוטינסקי 102 ו־104. סכום ההשקעה: 7.5 מיליון שקל. נטען כי בהתאם לו העביר להן נרקיס 7.5 מיליון שקל בצ'ק בנקאי, ואור אמורה להשיב לו את הסכום עד 31 במאי, בצירוף רווחים של 2 מיליון שקל. על כך ציין אתמול השופט, כי "ריבית של 2 מיליון שקל על כמה חודשים, זה גם אומר דרשני".
אבל, מספר נרקיס לביהמ"ש, לאור הפרסומים בתקופה האחרונה הוא הביע בפני אור את חששותיו לגבי החזר ההשקעה. לטענתו, "כדי להרגיעו, אור הציעה לו לחתום על הסכם מכר מותנה על זכויותיה בפרויקט מציצים". לפיכך, טען, חתמו הצדדים ב־2 במארס על חוזה לרכישת זכויותיה בפרויקט האמור. נרקיס טוען כי לא העלה בדעתו כי אור תפעל למכירת המקרקעין לצד ג' (לוזון), יממה אחרי ההסכם בינה לנאמן שלו אביטן.
ואז הגיע שישי, 4 במארס. לדברי נרקיס, באותו יום נתקבלה פנייה טלפונית מאור לו ולאביטן להגיע לביתה בדחיפות במוצאי שבת, בלי כל הסבר. נרקיס טוען שהם הגיעו לפגישה, בה היה גם בא כוחו הקודם של לוזון, עו"ד אבי שאשו. אז, טוען נרקיס, הוא הוכה בתדהמה. צוין כי "באותה פגישה נודע לנרקיס ולאביטן לתדהמתם ולראשונה כי ענבל אור הפרה באופן בוטה את ההסכמים עימם, וחתמה על עסקה נוגדת עם עופר לוזון". נרקיס טוען שאור הודיעה לשאשו באותה פגישה שתחזיר ללוזון את כספו, "אך כנראה לא טרחה לעשות זאת".
אתמול בדיון טען עו"ד גיא קינן, בא כוחו של לוזון, כי "אור חתמה על שתי עסקאות נוגדות. היא מושכת את השמיכה הכלכלית שלה, שקצרה מדי, ממקום למקום, והפעם היא פגעה בנו. היא השאירה אותנו עם חוב של 3 מיליון שקל. נרקיס ידע שענבל נמצאת במו"מ איתנו". עו"ד אביטן, בא כוח נרקיס, דחה מכל וכל את הטענה, ואמר שנרקיס לא ידע דבר.
אור התקשתה לשמוע אתמול בדיון שכביכול מכרה את דירתה פעמיים. בא כוחה אמר לשופט: "היא תעמוד בהחזרים לנרקיס. ענבל אור לא בחדלות פירעון. היא לא מכרה אותה דירה פעמיים. להגיד שהיא ניסתה לרמות? ממש לא. היא לא מכרה דירה לנרקיס. אנחנו יכולים להשיב לו (ללוזון, צ"ש ול"ד) את הכסף בתוך 5 ימים". השופט הסתייג ואמר כי היה על אור ליידע את לוזון, שיום קודם חתמה על הסכם מותנה עם נאמן של נרקיס.
אור ביקשה אף היא לומר מספר דברים בדיון, ואמרה: "לא היה מדובר בעסקת מכר (לנרקיס, ל"ד). נרקיס לא היה אמור לרשום הערת אזהרה".
השופט: "אם זו לא עסקת מכר, אז מה זה?".
אור: "מדובר בעסקה עם תנאי מתלה, שאם וכאשר אני לא משיבה את ה־7.5 מיליון שקל עד 31 במאי, אני נמצאת בהפרה".
על כך אמר אביטן, בא כוחו של נרקיס: "אין שופטים אדם בשעת מצוקתו. הסכם המכר הועבר אליה, ומי שאימת את החתימה הוא היועץ המשפטי שלה".
בסוף הדיון הצדדים קיבלו את הצעת בית המשפט כי בשלב זה הנאמן של נרקיס לא יוכל לעשות כל פעולה הקשורה לדירת המריבה, עד שבית המשפט יכריע למי הדירה שייכת. מנגד בוטל הצו האוסר על אור לבצע העברות בנכסים אחרים שלה.
עו"ד נחום פיננברג, שקנה גם הוא דירה בפרויקט מציצים, ביקש בדיון מבית המשפט שדירת המריבה תשוחרר כדי שהפרויקט כולו לא יקרוס, וקבוצת הרכישה תיתקע. על כך הגיב השופט אורנשטיין: "אני אחראי על נפילתו של הפרויקט? צריך לשמוע מה היה, מה קרה. זה 7.5 מיליון שקל, מה קורה לכם? זו לא שאלה של כסף קטן. עם כל הכבוד, בית המשפט צריך להכריע. זו שאלת הרת גורל – 3 מיליון שקל שמישהו שם לפני שבוע. אז שבית המשפט יפיל מטבע? אני מתפלא עליכם".
בכך לא הסתכמו צרותיה של אור. אתמול הוצא נגדה צו עיכוב יציאה מהארץ לשנה. הוא יבוטל אם אור תפקיד בלשכת ההוצאה לפועל או במשטרת הגבולות כ־112 אלף שקל. הצו הוצא בידי לשכת ההוצאה לפועל בצפת, אחרי שרוכש שקנה דירה עתידית בפרויקט של אור ברמת גן טען, באמצעות עו"ד אהוד רז, כי ביטל את העסקה, וצ'ק שניתן לו על ידי חברה בבעלות אור לא כובד על ידי בנק מזרחי. המבקש טען כי שילם מקדמה על סך 100 אלף שקל. לטענתו ביטל את העסקה וקיבל צ'ק שמועד פירעונו היה, לטענתו, 5 במארס, אך זה לא כובד.
מאור סיטי נמסר בתגובה לצו כי "כל טענה לחוב נבדקת, ובימים האחרונים נענו חלק מהבקשות והכספים הוחזרו לפונים, כפי שהתחייבה החברה. אורסיטי תמשיך לעמוד בהתחייבויותיה ללקוחות, כפי שהצהירה שתעשה עם פרוץ הפרשה, אך לא תיתן יד לניסיונות לחץ וסחיטה של בעלי אינטרסים שונים".
קראו עוד: "ענבל אור רימתה אותי כדי להציל את החברה שלה"