היום: ועדת השרים תחייב לבנות גם דירות 3 חדרים
עכשיו זה סופי: דירות של 3 חדרים חוזרות לשוק. היום צפויה ועדת שרים לאשר הצעת חוק משותפת של חברי הכנסת אלי כהן (כולנו) ודוד ביטן (ליכוד) לחייב את הרשויות המקומיות לבנות יותר דירות 3 חדרים.
עם זאת, כדי לא ליצור התנגדות אצל ראשי הערים המעוניינים למשוך אוכלוסיות חזקות הוחלט כי ההצעה תאושר בכפוף לכמה סייגים: תוקם ועדת חריגים שתוכל להחריג ערים שבהן תמהיל הדירות הקטנות גבוה יחסית, החוק לא יחול על רשויות שאישרו אשתקד יחידות דיור של 3 חדרים ומטה בהיקף שייקבע, החוק יחול על תוכניות מאושרות בלבד.
כפי שנחשף לראשונה ב"ממון", למרות ההצהרות על הצורך לבנות דירות קטנות, בניית דירות 3 חדרים נמצאת בירידה, ודירות קטנות מאלה כמעט לא בונים. למשל, ב־1997 בנו 13,300 דירות 3 חדרים ומטה, כ־20% מכלל הדירות שנבנו. ב־2015 נבנו רק 3,300 דירות 3 חדרים ומטה, כ־8% מכלל הדירות.
"הקלת שבס" בחוק התכנון והבנייה מאפשרת לרשות המקומית להגדיל את מספר יחידות הדיור ביחס לתב"ע עד 30% ללא גידול בשטח הבנייה. כלומר, שטח הדירות שייבנה במסגרת ההקלה יהיה קטן יותר. אך רשויות מקומיות רבות אינן מאשרות להגדיל את מספר הדירות אף שאפשר לעשות זאת מבחינת ההיבטים התכנוניים: חלקן אינן מעוניינות לראות בשטחן אוכלוסיות פחות מבוססות כמו זוגות צעירים וקשישים.
בעקבות זאת מקדמים חה"כ אלי כהן ודוד ביטן תיקון בהוראת שעה בחוק התכנון והבנייה שיהפוך את השימוש ב"תקנת שבס" עד 10% למחייב – במקרה שהוגשה בקשה להקלה כזאת וכדי לענות על הביקוש לדירות קטנות.
ח"כ אלי כהן: "הצעת החוק אמורה להגדיל את היצע דירות 3 חדרים ומטה. החיסכון יתבטא לא רק במחיר, אלא גם בעלויות הארנונה וועד הבית".
ח"כ דוד ביטן: "חובה לחייב בחוק את הרשויות ואת הוועדות המקומיות לתת תוספת דיור של 10% בהקלה, במיוחד כשמדובר בדירות קטנות לטובת זוגות צעירים. הצעת החוק מידתית".

