yed300250
הכי מטוקבקות
    הצטרפו למהפכת הקניות ברשת | צילום: שאטרסטוק
    זמנים מודרנים  • 21.03.2016
    עולה ברשת
    כולם קונים בגדים, צעצועים, טלפונים ואפילו שמפו באינטרנט ורק אתם חוששים? הצטרפו למהפכה! תשובות לשאלות חשובות בדרך לרכישה מוצלחת
    שיר־לי גולן

    צעצועים וקוסמטיקה, תכשיטים ומחבתות, טלפונים ושעונים חכמים, וכמובן בגדים - לפעמים נדמה שכולם קונים הכל באינטרנט. נכון, אי־אפשר לגעת ולמשש, אבל המוכרים תמיד פנויים והחנות תמיד פתוחה. אלא שיש עדיין רבים שנרתעים מהקנייה המקוונת: לפי נתוני מחקר שערכה גוגל ישראל, חלק מהסיבות להימנעות הן היעדר משלוח לארץ, חוסר אמון באתרי קניות בינלאומיים, חששות מפני בעיות בהחזרות ובביטולי רכישות, קשיי שפה ואי־נוחות כללית. וחבל שכך, אם תשאלו את המומחים לדבר. הקניות ברשת אמנם דורשות יכולת דחיית סיפוקים, אבל עשויות לחסוך זמן (שיטוט מתיש בחנויות) וכסף (המחירים לרוב יהיו זולים יותר).

     

    "המגוון ברשת עצום ומאפשר למצוא כל מיני דברים מגניבים שקשה למצוא בחנויות ולקבל השראה לעיצוב הבית, לעבודות יד וכמובן, לסטייל אופנתי. מי שלא קונה ברשת, מפסיד", אומר אלעד גולדנברג, מנהל הפעילות העסקית של eBay בארץ. אנה ברודי, גורו לקניות ברשת (בעמוד הפייסבוק שלה תוכלו לשאול כל שאלה ולקבל תשובה מחכימה), בעלת פלטפורמה שיווקית ומלווה עסקים בפתיחת חנויות ברשת, מסכימה: "אני קונה כמעט הכל ברשת. אני לא זוכרת מתי בפעם האחרונה יצאתי לשופינג בחנויות", היא אומרת, "זה פשוט יותר נוח".

     

    ביקשנו מברודי ומגולדנברג תשובות לשאלות הכי שכיחות של מי שמבקשים להיות חלק מהמהפכה, אבל חוששים מהצעדים הראשונים:

     

    מה מובילות האופנה קונות ברשת?

     

    דפנה לוסטיג: "אני מתה על שופינג ברשת. בארץ אני קונה כמעט בכל אתר און-ליין שיש, לאחרונה אפילו קניתי ככה שידת החתלה. בין האתרים הבינלאומיים אני משתמשת הרבה באתר outnet.com שהוא האאוטלט של אתר האופנה היוקרתי נט־א־פורטה. בגדי מעצבים יורדים שם ממחירים פסיכיים למחירים שפויים ואני תמיד מוצאת שם פריטים שראיתי במגזינים, ב־70־50 אחוזי הנחה".

     

    דורין אטיאס: "אני לא קונה כלום ברשת, פשוט כי אני טכנופובית. לאחרונה, כשרציתי לקנות לבן שלי תחפושת בדיסני, נעזרתי בחברה כדי לעשות את זה. כקונה, אני חייבת לדבר עם מי שאני קונה ממנו, ואני אוהבת למשש את הבד כשמדובר בבגדים. אבל עכשיו, כשאני מרימה אתר לחנות שלי, אני קולטת כמה כוח יש לרשת וכמה זה לא פשוט בלי".

     

    אנה ברודי ממליצה במיוחד על ASOS, בזכות הרבה סיילים וקודי הנחה ומבחר אדיר של מוצרי אופנה לגברים ולנשים בטווח רחב של מידות, ModCloth, The Hut, Boohoo הזול במיוחד, House Of Fraser הבריטית, המציעה גם סדינים וכלי בית ממותגים שונים, M&Co לבגדי ילדים, Brigette's Boutique, המציע עודפים של מותגי איפור במחירים נמוכים במיוחד, ו-eChemist למוצרי פארמה.

     

     

    אני רוצה שמלה. איך אדע אם המידה מתאימה?

     

    מתחילים מהמידה שלכן בארץ וההמרה שלה למידה הרלוונטית (אמריקאית, בריטית וכו'). איך? מודדים בעזרת סרט מדידה את היקף החזה (bust), המותן (waist) והאגן (hip) וכשמדובר בגברים, גם את אורך השרוול (sleeve). בכל האתרים (או לפחות באלה שאפשר לסמוך עליהם, למשל ב־asos) יש טבלאות מדידה המיועדות להמרת ההיקפים למידה המתאימה.

     

    את התוצאות, בס"מ ובאינצ'ים, כדאי לכתוב לטובת הרכישות הבאות. רצוי להסתכל בעמוד הפריט על מידת הדוגמנית (באתרים רבים יש דוגמניות במידות "אמיתיות"), מאיזה בד עשוי הבגד, לבחון אותו מזוויות צילום שונות (או בסרטון אם יש כזה, שיאפשר לקבל רושם אותנטי יותר לגבי הצבעים, זרימת הבד על הגוף וכו').

     

    כדאי להתחיל בקטן: חולצות או חצאיות (או ממש בקטן, תיק או שרשרת, לטובת חוויית קנייה בטוחה וחיובית) או פריט ממותג שאתם מכירים ותוכלו למדוד בארץ ולוודא מראש את המידה החו"לית המתאימה לכם (או להעתיק את המספר הקטלוגי שלו ואת המידה בחו"ל). מתלבטים? ברודי ממליצה לקחת מידה אחת גדולה יותר או להזמין שתי מידות ולהחזיר את מה שלא מתאים.

     

    איפה כדאי לקנות?

     

    eBay הוא אתר סחר מהתוססים והבולטים ביותר בעולם, מעין קניון עצום ממדים בעל מבחר מוצרים ייחודי, שמציע מוצרים חדשים ופריטי יד שנייה, פריטים ממותגי־על ופריטי יומיום במחיר שווה לכל נפש, מוצרים נדירים ומוצרים טרנדיים שנרכשים כל הזמן (רק בארץ נרכש מוצר בפלטפורמה הזאת מדי שתי שניות) בידי 162 מיליוני קונים פעילים בעולם.

     

    בדומה, גם Amazon והאתרים הסיניים AliExpress ו־Alibaba, הם קניוני־על שמאות אלפי ספקים שונים מוכרים בהם מיליוני מוצרים. יתרונם של האתרים הסיניים במחירים הנמוכים מאוד שהם מציעים, אם כי שם, מזהירים המומחים, ייתכנו בהחלט חיקויים. "כדי לקנות באתרים הסיניים צריך המון סבלנות", אומרת ברודי, "הן מבחינת החיפוש בין שלל המוצרים המוצעים למכירה והן מבחינת אמינות הספקים והזמן שחולף עד שההזמנה מגיעה לארץ".

     

    Amazon ו־eBay הן פלטפורמות איכותיות ובטוחות יותר, ששמות דגש על אמינות הספקים ועל שירות הלקוחות ומאפשרות שימוש ב־PayPal. שימו לב: רוב הספקים באמזון לא שולחים חבילות לארץ, והרכישה מהם תחייב חיבור לחברת שילוח. גם ב־Target אפשר למצוא כמעט כל פריט העולה בדעתכם, אלא ששם המשלוח לארץ יקר מאוד יחסית. ברודי ממליצה לפנות לחברת שילוח לאחר בחירת הפריטים ולבקש הערכת מחיר, ואז להשוות ולהחליט. היתרון ב־asos: אלפי מוצרים איכותיים במחירים טובים, הרבה סיילים וקופוני הנחה. המשלוח חינם בקנייה מעל 20 פאונד. Next הוא ככל הנראה האתר הכי מוכר בארץ לבגדי ילדים, אבל תגלו שם גם פריטים מוצלחים לנשים ולגברים. המשלוח חינם בקנייה מעל 75 שקל.

     

    מה חשוב להביא בחשבון בעת רכישה מהאתרים הסיניים?

     

    1. ספקים רבים משתמשים באותה תמונה ומוכרים אותו פריט, לכן כדאי לבקש מהספק תמונות אמיתיות של הפריט ולהיעזר בדירוג שקיבל וברמת היענותו לבקשות כדי להעריך את אמינותו.

     

    2. המידות באתרים האלה שונות, אל תיבהלו אם ה־small שלכם בארץ או במידות האמריקאיות הופך באתרים הסיניים ל־large. היעזרו במדידות העצמיות ובטבלאות שמציעים הספקים.

     

    3. באתרים הסיניים אי־אפשר לשלם ב־PayPal, והעברת פרטי האשראי לצורך התשלום עלולה להיות מסוכנת.

     

    מה בעניין קופונים?

     

    כדאי להירשם לניוזלטרים של האתרים המועדפים עליכם ולקבל מהם עדכונים במייל לגבי מכירות מיוחדות והנחות. אמנם חלק מקופוני ההנחות המוצעים שם תקפים רק לארה"ב או לאנגליה, אבל לפחות תהיו בעניינים. כמו כן, אפשר להיעזר באתרים שמאגדים קופונים, כמו retailmenot ו־coupons.com

     

    את הקופונים מכניסים לעגלת הקניות המקוונת בשדה המיועד להם וניתן לראות את ההנחה שהם מספקים באופן מיידי.

     

    מה, כמה ואיפה אנחנו קונים ברשת?

     

    לפי נתוני גוגל, האינטרנט מהווה כלי משמעותי לאורך מסע הרכישה של הישראלים, גם אם לפעמים המסע מסתיים בסופו של דבר בחנות ממשית: 45 אחוז מקבלים ברשת השראה לרכישה, 57 אחוז מבצעים בעזרתה השוואות ו־35 אחוז נערכים לרכישה באמצעות הרשת. 49 אחוז פונים למנועי חיפוש, 28 אחוז לאתרי מותגים, 18 אחוז נעזרים באתרי השוואת מחירים ו־7 אחוז פונים למידע ברשתות החברתיות טרם ביצוע רכישות מקוונות.

     

    אומנם 42 אחוז מהגולשים מחפשים מידע לא ברשת וגם קונים בעולם האמיתי, אבל 33 אחוז מחפשים מידע און־ליין וקונים אוף־ליין, 24 אחוז מחפשים מידע און־ליין וגם קונים און־ליין ועשרה אחוזים מחפשים מידע אוף־ליין ומבצעים את הרכישה באופן מקוון.

     

    65 אחוז מהנשאלים בפרויקט ברומטר הצרכנים של גוגל (שכלל אלף איש בארץ והתקיים במקביל ב־56 מדינות) קנו לפחות פעם אחת בשנה החולפת באתר קניות בינלאומי, כשהמוטיבציה המרכזית הייתה קבלת תנאים טובים יותר ואחריה הופיעו המבחר הגדול והזמינות.

     

    אתרי הקניות הכי מחופשים בארץ, לפי נתוני גוגל הם: eBay, aliexpress, amazon, asos, next, Alibaba, Judaica Web Store, GAP, American Eagle, Target.

     

    לפי גוגל ישראל, 53 אחוז מקרב הרוכשים באינטרנט קונים אופנה, 27 אחוז קונים מחשבים, 21 אחוז קונים מוצרי קוסמטיקה ובריאות, 24 אחוז קונים צעצועים, 15 אחוז קונים ספרים, משחקי וידיאו וכו', 7 אחוז קונים חלקי מכוניות ואחוז אחד קונים ברשת שתייה.

     

    נתוני חברת eBay ישראל מלמדים כי ב־2015 נקנו מעל שלושה מיליון פריטי אקססוריז לסמארטפונים, קרוב למיליון פריטי לבוש לנשים, קרוב ל־900 אלף תכשיטים וכמעט חצי מיליון אביזרים למטבח. כן נרכשו השנה באתר בידי ישראלים יותר מ־21 אלף שעונים חכמים. *

     

    לא כל האתרים שולחים לארץ. מה עושים?

     

    זה נכון, אבל אפשר לעקוף גם את המכשול הזה בעזרת גורמים מתווכים כמו חברות שילוח. מדובר בחברות ישראליות שנמצאות בחו"ל, מקבלות את החבילות ושולחות אותן לארץ תמורת תשלום, לפי הערכת מחיר. זה שווה בעיקר כשהקנייה גדולה: אפשר לבקש מהם לחכות להזמנות נוספות שביצעתם ולאחד כמה חבילות כדי להפוך את העניין למשתלם יותר. לרוב, העלות הנוספת הזאת סבירה. כדי לדעת מראש מה יהיה גובה התשלום על המשלוח לארץ אפשר לשלוח לחברת השילוח לינק למוצר שהזמנתם ולבקש מראש הערכת מחיר. חברות שילוח למשל: BUY2USA ,DealTas.

     

    כמה זמן לוקח המשלוח - ומה עושים אם החבילה פשוט נעלמה?

     

    חשוב לתכנן את זמן המשלוח (בחישוב הזמן המוצהר פלוס עיכובים לא צפויים כמו מזג אוויר, חגים, מכס, דואר ישראל) ולהביא בחשבון לפחות חודש מרגע ההזמנה ועד קבלת החבילה. עבר יותר מחודש וההזמנה לא הגיעה? קורה שחבילות הולכות לאיבוד, אם כי לעיתים נדירות. באתרים גדולים יש מנגנוני מעקב וניתן לפתוח תלונה. אם החבילה לא תימצא - לרוב תקבלו זיכוי.

     

    מה עושים כשהדואר בארץ כל כך איטי?

     

    יש חלופות לדואר ישראל. בהזמנה מאתרים בארץ יש את epost, שיש להם לוקרים שפרושים ברחבי הארץ והרבה אתרים עובדים איתם. כלומר - מזמינים מוצר (מאתר ישראלי), ובמקום שהחבילה תגיע לדואר היא תגיע לאחת מנקודות האיסוף ליד הבית (וזה לרוב מהיר יותר מדואר ישראל). נכון להיום ניתן לאסוף חבילות מ־220 נקודות שלהם בארץ ומעוד 30 לוקרים. חברה נוספת שעובדת בצורה דומה היא Boxit: אחרי הרשמה לשירות הלקוח מקבל כתובת שאליה יוכל להזמין מכל אתר שירצה. יש להם כיום 40 לוקרים ברחבי הארץ.

     

     

    יש החזרות באינטרנט?

     

    בהחלט. כמו בחנויות אמיתיות, גם באלה המקוונות האינטרס הוא שתחזרו, לכן השירות בדרך כלל כולל אפשרות כזאת. באתרי המסחר הרציניים, פריט שהגיע לא תקין יזכה את הרוכש בזיכוי כספי (תתבקשו בדרך כלל לצלם אותו לצורך העניין) גם על המשלוח, אבל אפשר להחזיר גם פריטים תקינים שהתבררו כלא מתאימים. כדאי כמובן לבדוק את העניין מראש באתר. לעיתים תקבלו מוצר אחר בלי להידרש בכלל לשלוח בחזרה את זה שנמצא לא תקין או לא מתאים. חוץ מאשר קריאת מדיניות ההחזרה (אם המשלוח בעלות נוספת, אם אפשר לקבל החזר כספי מלא או רק זיכוי וכו'), כדאי לוודא שקיים שירות לקוחות זמין במידת האפשר.

     

    איך משלמים?

     

    קניות ברשת ניתן לבצע בשלוש דרכים: באמצעות כרטיס אשראי, באמצעות PayPal – מערכת סליקה בטוחה שבה הספק לא זוכה לגישה לפרטי כרטיס האשראי, או בעזרת כרטיס אשראי נטען של דואר ישראל (עם מינימום הטענה של 250 שקל ומקסימום אלף). ההרשמה ל־PayPal פשוטה ומהירה, אבל מחייבת כרטיס אשראי בינלאומי.

     

    עד כמה בטוח לקנות ברשת?

     

    לחברות האשראי יש ביטוח על קניות מקוונות ובחלק מהאתרים הגדולים (דוגמת eBay) הקנייה מאובטחת והאתר מבטיח זיכוי על כסף ש"נעלם". מומלץ להשתמש באתרים בעלי מנגנוני אבטחה כמו תקני PCI, מציין דדי שוורצברג, מנכ"ל Adika וגולף און־ליין. תקני PCI הם התקני אבטחת מידע שנוצרו על ידי חברות האשראי הגדולות כדי להבטיח הגנה על נתוני כרטיסי האשראי שלנו בכל סביבה שאליה הם מגיעים.

     

    עם זאת, לפי סקר שערכה חברת בזק בינלאומי, בעוד 84 אחוז מהישראלים מבצעים פעולות פיננסיות ורכישות ברשת, הרי ש־87 אחוז מהישראלים חוששים מפריצות וגניבת נתוני אשראי, ולא במקרה. תופעת הפישינג (phishing - גניבת פרטים אישיים על ידי גורמים עברייניים המתחזים לאתרים פופולריים וספקי שירות) מתרחבת. תוכנות אנטי־וירוס מספקות, בין השאר, גם הגנה מפישינג. בין החברות המציעות זאת: Eset, Norton, McAfee, Kaspersky. ניתן לרכוש גם שירות הגנה לרשת הביתית - למשל, בבזק בינלאומי.

     

    מה כדאי לקנות באינטרנט?

     

    ההחלטה היא כמובן אישית ותלוית העדפות, אבל השיקול צריך לכלול השוואת מחירים: כמה עולה המוצר בחנויות בארץ (בהנחה שהוא קיים) וכמה הוא יעלה בחנות המקוונת, עם המשלוח. עקרונית, מוצרים שעלותם ברשת עד 75 דולר (כולל המשלוח) ומשקלם נמוך משני ק"ג פטורים ממע"מ. מצד שני, כשהתוספת הזאת נדרשת - לפעמים תהפוך הרכישה המקוונת ללא כדאית.

     

    כל משלוח (אלא אם הוא כולל מוצרי טבק או אלכוהול) שערכי הטובין הכלולים בו עד 75 דולר - פטור ממסי יבוא. שתי חבילות מאותו ספק לאותו קונה שיגיעו בהפרש של עד 72 שעות זו מזו ייחשבו כמשלוח אחד ומסי היבוא יחושבו עבורן לפי ערך כל הטובין גם יחד. חבילות שערכן בין 75 ל־500 דולר - פטורות ממכס וחייבות בתשלום מע"מ ומס קנייה (שחל, למשל, על טלוויזיות וטלפונים סלולריים). חבילות שערכן בין 500 לאלף דולר חייבות בתשלום מע"מ, מכס ומס קנייה. שיעור המס מחושב לפי ערך החבילה בתוספת דמי המשלוח והביטוח אם ישנם. את שיעורי המע"מ אפשר לבדוק באתר רשות המסים: taxes.gov.il.

     

    כדאי לדעת שחבילות שמשקלן מעל שני ק"ג עלולות להיפתח במכס ואז יהיה צורך לשלם עמילות מכס כדי לקבל אותן. ככלל, כחמישה אחוזים מהחבילות הנשלחות לארץ נעצרות במכס מדגמית ושחרורן כרוך בעלויות נוספות (הסכומים משתנים אבל הממוצע הוא כ־200 שקל). בנוסף, זה מוביל לעיכוב משמעותי בהגעת החבילה.

     

    רוב האתרים לא שולחים בשמים לארץ (ורובם נמנעים גם ממשלוח בקבוקי לק בשל תקנות שונות), אבל אם עליתם על אתר שכן עושה את זה - קחו בחשבון שיש עליהם מס קנייה בשיעור של שישה אחוזים.

     

    חשוב לשמור קבלות וחשבוניות. כיוון שכשהחבילות נבדקות במכס המסים מחושבים לפי הקבלה שבחבילה. כשאין קבלה, יעשו המוכסים הערכת שווי המוצר שעלולה להיות גבוהה משוויו האמיתי. לכן כדאי לשמור על הקבלות והחשבוניות להתחשבנות עתידית עם המכס במידת הצורך.

     


    פרסום ראשון: 21.03.16 , 11:17
    yed660100