כשכל יום הוא יום שיער גרוע
יש המון גורמים, פנימיים וחיצוניים, שמונעים מהשיער שלנו להיראות במיטבו, כמו מצבי לחץ, מייבשי שיער ואפילו דיאטה • גם כשהשערות משדרות סימני מצוקה, יש מה לעשות
כולם רוצים שיער רך, בריא ומלא ברק, ממש כמו בפרסומות, אבל למרבה הצער, חלק ניכר מהאוכלוסייה, גברים כנשים, סובל מבעיות שגורמות למראה מדולדל ועצוב. אילו סערות עוברות על השיער שלנו? איך מאבחנים בעיות שנובעות ממצבים שדורשים התערבות רפואית? ומה עושים כדי לשמור על עטרת ראשנו במלוא הדרה? התייעצנו עם רופאים ועם מומחי שיער כדי להגיע לכל התשובות.
בריאות בראש "השיער צומח מתוך זקיקים שצורתם צורת פקעת הנמצאים בקרקפת", מסביר ד"ר אהוד ורנר, מומחה למחלות עור ומין. "השערה עצמה מורכבת משלושה חלקים – הליבה, הקורטקס וקשקשים דמויי רעפים המסודרים על פניה. השערה צומחת מהזקיק במחזוריות הכוללת שלושה שלבים: תקופת צמיחה, תקופת התנוונות קצרה ותקופה של מנוחה. אצל בני האדם כל זקיק שערה נמצא בשלב אחר במחזור, הרוב בצמיחה והיתר במנוחה, ובמצב תקין שערה יכולה להמשיך לצמוח במשך כמה שנים". כאשר הסדר המחזורי נשמר, השיער צומח בהתמדה, אינו נושר ונראה גמיש, מבריק ונטול סימני מצוקה המאותתים על בעיה.
שיער תחת השפעה "את הגורמים המשפיעים על בריאות השיער אפשר לחלק לשתי קבוצות עיקריות", מסביר ד"ר אלכס אלטס, מומחה לרפואת עור, "גורמים פנימיים וגורמים חיצוניים וסביבתיים".
עם הגורמים הפנימיים העיקריים הפוגעים בבריאות השיער אפשר למנות ירידה בהמוגלובין (אנמיה), מחסור במינרלים מסוימים (ובראשם ברזל) ובוויטמינים (במיוחד מקבוצת B), גורמים הורמונליים (בעיקר תפקוד לקוי של בלוטת התריס) או שיבוש בהפרשת הורמוני המין.
יש גם מחלות דלקתיות נפוצות הפוגעות בזקיק השערה, כמו סבוריאה או פסוריאזיס, מחלות דלקתיות של הזקיק, כמו פוליקוליטיס, ומחלות אוטואימוניות כמו זאבת. פציעות, כוויות וחתכים הגורמים להצטלקות בקרקפת עלולים גם הם לפגוע בצמיחת השיער. לאלה יש להוסיף גם תרופות וטיפולים שנועדו לרפא מחלות אחרות, כמו טיפולים כימותרפיים, הגורמים לנשירת השיער.
גורמים פנימיים נוספים שיכולים להתבטא בפגיעה בשיער הם מצבי לחץ ומתח. "חלוקת התאים המהירה המאפיינת את זקיק השערה מושפעת מאוד ממצבים הנגרמים מסטרס וגורמים להפרשת יתר של אדרנלין", מסביר ד"ר אלטס.
עם הגורמים החיצוניים המשפיעים על בריאות השיער אפשר למנות את תנאי מזג האוויר, שימוש בתכשירים אגרסיביים כמו צבעי שיער הכוללים אמוניה, וחשיפת השיער לחום גבוה באמצעות מחליקים או מייבשי שיער. "ראוי לציין", מוסיף ד"ר אלטס, "שהגורמים החיצוניים המשפיעים על בריאות השיער פוגעים בעיקר בחלק השערה שנמצא מחוץ לקרקפת ופחות בזקיק. הם שוברים את מרקם השערה עצמה ובכך פוגמים במראה ובחוזק שלה, אבל אינם גורמים נזק ממשי לזקיק ולשיער שממשיך לצמוח ממנו".
זהירות, נשירה התופעה הבולטת והמטרידה ביותר גברים ונשים היא נשירת שיער. לתופעה זו גורמים רבים, פנימיים וחיצוניים כאחד. נשירת שיער יכולה להיות תוצאה של מחלות או מצבים רפואיים כמו אלה שתוארו לעיל וגם של טיפולים לא מוצלחים הגורמים להיחלשות השערה, לשבירתה ולנשירתה.
"תופעה של נשירת שיער מפושטת, המכונה טלוגן אפלוביום (Telogen Efluvium), נפוצה אצל נשים וגברים בגילים שונים ועלולה להופיע כחודש וחצי עד ארבעה חודשים אחרי מצב של לחץ גופני או נפשי בעקבות מחלה קשה, לידה, פציעה, ניתוח, דיאטה חריפה או מתח נפשי", מסביר ד"ר ורנר.
"המתח הגופני או הנפשי גורם לזקיקי השערה הנמצאים במצב של צמיחה לעבור מוקדם יותר למצב של מנוחה, דבר הגורם לנשירה חריפה ולהפחתה ניכרת בכמות השיער". החדשות הטובות הן שבדרך כלל הבעיה חולפת ללא טיפול בתוך כשישה חודשים.
תופעה נוספת שיכולה להתרחש כתוצאה מטלטלה של מערכת החיסון היא אלופציה אראטה (Alopecia areata) - נשירת שיער ממוקדת המתבטאת בשלוש צורות: נשירת שיער במוקדים מסוימים, נשירה טוטאלית של שיער הקרקפת, הריסים והגבות או נשירה אוניברסלית של כל השיער בגוף. "גם במקרים אלה חשוב להרגיע את החולים, שכן ב־98% מהמקרים הבעיה חולפת בתוך שישה חודשים", אומר ד"ר אלטס.
מעלה קרחות "בניגוד למה שנהוג לחשוב, התקרחות גנטית אינה נחלתם של גברים בלבד אלא גם של נשים", אומר ד"ר אלטס. "מחצית מהנשים מקריחות גם הן, וההבדל היחיד הוא הגיל: בעוד שהקרחה מסיבות גנטיות מתחילה אצל נשים אחרי גיל 60, אצל גברים היא מתחילה כבר בעשור השלישי לחייהם". גברים מקריחים בדרך כלל במצח ובמפרצים שליד הרקות, בעוד שאצל נשים ההקרחה מפושטת יותר או מתרחשת בחלק העליון של הקרקפת. "המנגנון המדויק לנשירה גנטית אינו ברור דיו", מסבירה ד"ר אינס ורנר, מומחית לרפואת עור ובעלת ורנר קליניק, מרכז לאסתטיקה וללייזר. "גם להורמונים יש השפעה חזקה על נשירת שיער מסוג זה. למרות שגורמים גנטיים משחקים תפקיד מפתח בהתפתחות של נשירה אנדרוגנטית, לא ניתן לחזות בצורה מהימנה את ההתפתחות שלה על בסיס ההיסטוריה המשפחתית". בנשירה האנדרוגנטית, במשך תקופה ארוכה לאחר הנשירה, זקיקי השערות בקרקפת אינם נעלמים אך במקום שיער ארוך וחזק הם מייצרים שיער מיקרוסקופי עדין שכמעט אינו נראה. הטיפולים התרופתיים השונים לטיפול בהתקרחות מכוונים לגרום לזקיק לחזור לייצר שוב שיער ארוך.
על הקשקש קשקשת היא אחת מבעיות השיער הנפוצות ביותר, והיא עלולה לגרום לא רק להטרדה אסתטית אלא גם לאי־נוחות, לגרד ולאדמומיות בקרקפת. הקשקשת מתבטאת בהשרה חריגה של תאי עור מתים וברוב המקרים היא ביטוי לייצור יתר של חלב (שומן) בבלוטות החלב בקרקפת. השרת הקשקשים יכולה להיות גם תסמין לסבוריאה, לפסוריאזיס או לזיהום פטרייתי. "כ־50% מהאוכלוסייה סובלים מביטויים כאלה או אחרים של סבוריאה", אומר ד"ר אלטס. "זוהי מחלה דלקתית כרונית של העור המתבטאת בסימנים כמו אדמומיות, נפיחות והפרשות על עור הקרקפת. למעשה, הקשקשים הם הצורה הקלה ביותר של הסבוריאה".
תזונה למניעת חסכים "השערה מורכבת מחלבון, מוויטמינים וממינרלים", אומרת כרמית ספרא, דיאטנית קלינית ויועצת לחלי ממן, "כך שברור שלתזונה יש השלכה על בריאות השיער, על צמיחתו ועל איכותו". כדי לשמור על שיער בריא חשוב להקפיד על תזונה בריאה. כך, למשל, כתוצאה מתזונה דלה מאוד בחלבון, באבץ או בוויטמין C השיער יהיה שביר, דליל או יתאפיין בצמיחה לקויה. "גם כשמחליטים על דיאטה להרזיה, חשוב לשמור על תזונה מגוונת ומאוזנת ולאכול ארוחות שמשלבות ירקות ופירות במגוון צבעים, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים וזרעים", מוסיפה ספרא.
דרוש אבחון "כל טיפול יעיל מתחיל במציאת הסיבה לבעיה", אומר ד"ר אלטס. במקרה של בעיה רצינית בשיער, כמו נשירה חריגה בכמויות גדולות, קשקשים שאינם חולפים, גרד או אדמומיות בקרקפת, יש לפנות לרופא עור לשם אבחון. כשמדובר בבעיות בשערה עצמה ואין בעיה גופנית, אפשר לפנות למספרה או למכון יופי.
זמן טיפול
• טיפולים תרופתיים: לרשות רופאי העור עומדים היום לא מעט תכשירים, תרופות וטיפולים. לגבי נשירת שיער, אם האבחנה היא של טלוגן אפלוביום, בגברים או בנשים, אין צורך כלל בטיפול. "זקיקי השיער שנכנסו למצב מנוחה יעברו לבסוף למצב צמיחה, והמצב יחזור לקדמותו", אומר ד"ר אהוד ורנר. באשר לנשירה אנדרוגנטית, "קיימים היום טיפולים יעילים, אך הם נועדו בעיקר לשמירה על הקיים ולא להצמחת שיער חדש", אומר ד"ר אלטס, "ולכן ככל שמתחילים מוקדם יותר כן מוטב".
בין הטיפולים הניתנים היום אפשר למצוא תכשירים למריחה המכילים מיניקסודיל (Minoxidil), בריכוזים שונים לגברים ולנשים. יש גם טיפולים הניתנים בדרך פומית (בבליעה): תוספים הכוללים מינרלים וויטמינים ותרופות מרשם כמו Finasteride Propecia, המאושרת לשימוש בגברים בלבד ואסורה בתכלית לשימוש בנשים בגיל הפוריות. "בנשים צעירות הסובלות מנשירה אנדרוגנטית אפשר לטפל בתכשירים אנטיאנדרוגניים (הפועלים נגד הורמוני המין הזכריים) בנטילה בכדורים. אצל נשים בגיל המעבר טיפול אסטרוגני חליפי עשוי לעכב התפתחות נשירה אנדרוגנטית", מסבירה ד"ר אינס ורנר.
הטיפול המקובל בסבוריאה הוא חפיפה יומיומית בתכשיר ייעודי. "למחלות דלקתיות של הקרקפת יש גם תכשירים רפואיים אחרים, אך כולם אינם מבטיחים ריפוי אלא הקלה והעלמת התסמינים", מדגיש ד"ר אלטס.
• טיפולים כירורגיים והזרקות: השתלת שיער או Scalp Reduction (כריתת חלק קרח של הקרקפת וקירוב הקצוות הנותרים). בהשתלת השיער מוציאים זקיקי שיער מאזור העורף ושותלים אותם בצד הקדמי של הקרקפת. התהליך נעשה בכמה מחזורים והוא ממושך ויקר.
טיפול יעיל נוסף כרוך בהזרקה של חומרים פעילים לזקיק השערה בשיטת המזותרפיה. כדי להגיע לתוצאות טובות יש לבצע סדרה של 8־4 טיפולים במשך 10־4 חודשים. טיפולי המזותרפיה יעילים גם במקרים של סבוריאה ושל מחלות עור של הקרקפת.
לצד הטיפולים המקובלים יש גם טיפולים הנמצאים בתהליכי פיתוח, כמו טיפולים העושים שימוש באנרגיות אופטיות (לייזר ו־IPL) או של גלי רדיו ושילוב שלהן.
חידושים נוספים מגיעים גם מהתחום התרופתי. "בשנים האחרונות יש דיווחים על כך שלטנופרוסט (Latanoprost), תרופה שמשמשת היום לטיפול ביתר לחץ תוך־עיני, מסוגלת להצמיח שיער", אומרת ד"ר אינס ורנר. "הדבר התגלה כשבמטופלים ביתר לחץ תוך־עיני נצפתה צמיחת ריסים. ייתכן כי בעתיד תהיה תרופה המבוססת עליו".
• טיפולים משקמים: "אם נשללת בעיה רפואית ומדובר בפגיעה במרקם השערה עצמה ולא בעור הקרקפת או בזקיקים, השליטה עוברת למספרה או למציאת פתרונות אחרים", אומר ד"ר אלטס.
"תפקידו של הספר אינו מסתכם רק בהתאמת תספורת, תסרוקת, צבע או החלקה לשיער", אומר רוני חתוכה, מומחה לשיקום השיער והבעלים של "בית לשיער". "טיפול נכון המותאם על ידי מומחה יכול לחזק את השיער, להזין אותו ולהחזיר לו את המראה הבריא שאבד לו בעקבות טיפולים אגרסיביים או אפילו בעיות רפואיות".
גם אצל מעצב השיער התהליך מתחיל באבחון, הכולל הערכה והבנה של סוג השיער וצרכיו, של התהליכים שעבר ושל היקף הנזקים שנגרמו לו. בהמשך מגדירים מטרות ומתאימים את הטיפול. בין הטיפולים המשקמים שהספר יכול להציע נמנים תהליכים שנועדו להחדיר רכיבי הזנה לסיב השערה הנעשים במספרה, לעיתים באמצעות מכשור מיוחד.
כדי לשמור על שיער בריא חשוב להקפיד על תזונה בריאה. כך, למשל, כתוצאה מתזונה דלה מאוד בחלבון, באבץ או בוויטמין C השיער יהיה שביר, דליל או יתאפיין בצמיחה לקויה
10 הדיברות לטיפול בשיער
1. שמרו על הניקיון חפיפה בשמפו המותאם לסוג השיער ו/או לבעיה שממנה הוא סובל תבטיח הן את בריאות הקרקפת והן מראה נאה של השיער. לא מומלץ להגזים בניקוי כדי לא לגרות את הקרקפת. מי כלור ומים מלוחים מזיקים לשיער: חובה לשטוף את השיער במים נקיים מיד אחרי טבילה בבריכה או בים.
2. טפלו בו בעדינות כדי להפחית את הנשירה ולמנוע שבירת שיער מומלץ להבריש את השיער רק כשהוא יבש. לסירוק שיער רטוב ולח כדאי להעדיף מסרק עם שיניים מרווחות וגדולות.
3. הגנו מפני השמש מומלץ במיוחד להסתיר את השיער תחת כובע, ואם אין אפשרות, יש לטפל בו לפני כל חשיפה ממושכת לשמש בתכשירים המכילים מסנני קרינת UV – מאמצעי חפיפה ועיצוב ועד לתכשירי לחות ללא שטיפה וסרומים.
4. הסתפרו בקביעות גם אם הקביעה שהשיער צומח מהר יותר כשמספרים אותו אינה אלא מיתוס, קיצור השיער מדי פעם בהחלט יכול לשוות לו מראה בריא יותר. התספורת מסירה מהשיער את החלקים הרגישים ביותר – הקצוות, המועדים להתייבשות, להתפצלות ולמראה "שרוף".
5. חזקו והזינו טיפולים במספרה ותכשירי שיער ייעודיים, כמו מסכות הזנה ולחות, יכולים בהחלט לתרום למראה השיער ולחוזקו. יש להקפיד לבחור את המסכה המתאימה לסוג השיער ולבעיה העיקרית ולחזור על הטיפול אחת לשבוע.
6. טפחו את הקרקפת טיפוח הקרקפת מניב שיער בריא ועמיד יותר. עיסוי יסודי של הקרקפת תוך כדי חפיפה ממריץ את מחזור הדם ומחיה את השיער. פילינג לקרקפת עשוי לסייע לפתיחת הנקבוביות ולמניעת קשקשים.
7. לחלחו אותו על אף העובדה שהלחות באוויר פוגמת במראהו של השיער וגורמת לו ל"חוסר משמעת" – לחות המוענקת לשיער באמצעות תכשירים נכונים מיטיבה עימו. הסוד טמון בשימוש בכמות קטנה ובפיזור של החומר על פני כל השיער בטפיחות, והקפדה מיוחדת על לחלוח הקצוות.
8. אכלו בריא תפריט מאוזן שומר על בריאות הגוף – וגם על בריאות השיער. ויטמינים ומינרלים תורמים לשיער מבריק ומונעים בעיות בקרקפת.
9. אל תתעללו בו הגבילו את השימוש במייבשי שיער, במחליקים חשמליים או בכל מכשיר המפעיל חום גבוה על השיער, מייבש אותו ומחליש אותו. הימנעו ככל האפשר משימוש בחומרים כימיים, כולל החלקות, צבע והבהרות.
10. לכו על צבע טבעי לבריאות השיער – עדיף לא לצבוע בכלל, אבל אם צובעים, כדאי לבחור בצבע נטול אמוניה, בשטיפות או באופציות טבעיות כמו חינה.

