yed300250
הכי מטוקבקות
    החליפה של ReWalk
    ממון • 31.03.2016
    הכוח המניע
    "חליפות כוח" חכמות, המולבשות על הגוף, הולכות ותופסות מקום מרכזי בתעשייה, ברפואה ובצבא  כך מרימים משאות כבדים, מגינים מירי, ונותנים "רגליים" לפגועי גפיים תחתונות  הפיתוחים שלא היו מביישים את איירון–מן
    צחי הופמן

    סרטי "איירון מן" בכיכובו של רוברט דאוני ג'וניור גרמו למיליוני אנשים ברחבי העולם לפנטז על חליפת כוח שתאפשר להם לעוף באוויר ולהרים את המכונית עם יד אחת. כעת נראה שלא רחוק היום שהדמיון יהפוך למציאות. לפחות חלקית.

     

     

    חליפות הכוח בסרטים אמנם מציגות שימושים צבאיים, אבל התעשייה בימינו פונה גם לעובדי תעשייה ורפואה. חליפות הכוח הן מעין שלד, שאותו לובש המשתמש ושמקנה לו יכולות לא־אנושיות. השימושים הם אינסופיים, אבל כרגע מתמקדת התעשייה בהעצמת היכולת האנושית להרים ולהניע משאות כבדים ובמתן פתרונות לפגועי הגפיים התחתונות. חשוב לזכור כי החליפות הללו פועלות על סוללות המספקות אנרגיה, כך שיש להן מגבלה מבחינת זמן העבודה.

     

    20 מנועים בשלד

     

    לאחרונה הציגה פנסוניק היפנית שתי חליפות כוח חדשניות המיועדות לעובדי תעשייה ותשתיות. הן מתפקדות כשלד חיצוני, ומאפשרות לאדם רגיל להגדיל את כוחו משמעותית בעזרת מנועים וחיישנים המורכבים בחליפה. איך זה עובד? השלד החיצוני "יושב" על כתפי המשתמש, המותניים והירך, ומתוכנן כך שהוא מעצים את תנועות הגוף. בחליפה מוטבעים ארבעה חיישנים, השולחים אותות ל־20 מנועים שונים המורכבים על החליפה. כאשר העובד מרים חפץ כבד, מופעלים מכלולי החליפה באופן אוטומטי ומופחת כמעט לחלוטין הצורך בשימוש בכוח אנושי.

     

    החליפה של ReWalk
    החליפה של ReWalk

     

    החליפה הראשונה עוזרת לעובדי מפעלים להרים משאות כבדים במשקל של עד 15 ק"ג. היא מורכבת משלד חיצוני עשוי פלדה בצבע ירוק־ליים יחד עם גב פלסטיק סגול. החליפה מסייעת להוריד את המתח והעומס מהגב התחתון, כאשר מרכז הכובד עובר מהשרירים לחליפה. היא מאפשרת עבודה מאומצת למשך שמונה שעות (זמן של משמרת בעבודה), ואין צורך להיעזר באדם נוסף בשביל ללבוש אותה.

     

    החליפה הנוספת של פנסוניק קיבלה את הכינוי "נינג'ה" והיא מיועדת לעובדים שנמצאים בסביבות עבודה קשות כמו שבילי הרים, יערות, מפגעי טבע והריסות בניין. החליפה כוללת חיישני כוח על כפות הרגליים ושני מנועים על הגב התחתון, שמסייעים לעובדים ללכת/לרוץ בצורה קלה יותר. בהמשך מתכוונת פנסוניק להשיק יחידה המיועדת גם לחלק הגוף העליון, כדי לעזור בהרמת משאות של עד 24 ק"ג.

     

    גם דייהו הדרום־קוריאנית הציגה כבר בשנת 2014 חליפת כוח המיועדת לעובדי תעשייה. זו שוקלת 28 ק"ג, אבל ייחודה בכך שהיא עשויה אלומיניום ומתכות מיוחדות, המקנות להן משקל נמוך במיוחד. החליפה של דייהו מסוגלת להרים חפצים במשקל של עד 30 ק"ג (!) כשבעתיד הטווח יגדל ל־100 ק"ג. החיסרון הגדול הוא זמן הסוללה שלה, שעומד על 3 שעות בלבד.

     

    ללכת מחדש

     

    תצלומים: יח"צ
    תצלומים: יח"צ

     

    בעוד שפנסוניק פונה למשתמשים שרוצים להעצים את היכולות הפיזיות שלהם, בחברת ReWalk הישראלית נותנים בעזרת חליפות הכוח תקווה למשותקי גפיים תחתונות. המטרה של החברה היא לאפשר לאנשים הרתוקים כיום לכיסא גלגלים לעמוד ואפילו ללכת. המוצר שלה פותח על ידי ד"ר עמית גופר, שייסד את החברה לאחר שבשנת 1997 עבר תאונה שהותירה אותו משותק.

     

    החליפה של ReWalk מתלבשת על הרגליים של המשתמש, ובכך הופכת למציאות את חלומו של כל אדם בכיסא גלגלים להתחיל ללכת. ReWalk בגרסה 6.0 מורכבת מארבעה מנועים במפרקי הירך ובמפרקי המותניים. המשתמש מזיז את הקביים שלו קדימה ואז הגוף נוטה גם כן לפנים, כשהנטייה הזו נקלטת על ידי חיישן. לאחר מכן המחשב נותן הוראה לשלוח רגל אחת קדימה ולאחריה את השנייה. התוצאה היא מה שנראה כהליכה רגילה. ב־ReWalk מספרים, שהמוצר מספיק להליכה רציפה של יום שלם, וכי הם כבר ערכו ניסוי, שבו נכה צעד בעזרתה 10 ק"מ במרתון תל־אביב.

     

    הגרסה הנוכחית של ReWalk קלה יותר מכיוון שהיא לא דורשת מהמשתמש נשיאה של תיק־גב עמוס סוללות. הדגם כולל אפילו מצב של טיפוס במדרגות, כשהמשתמש צריך ללחוץ לשם כך על כפתור מיוחד בערכת השליטה.

     

    לפני מספר חודשים הודיעה המחלקה לענייני חיילים משוחררים בארה"ב כי תרכוש את החליפה של Rewalk עבור חיילים אמריקאים שנפצעו במהלך שירותם. ההחלטה הזו גרמה לעניין מחודש בחברה, שהוצגה בשנת 2013 בפני הנשיא אובמה בביקורו בישראל.

     

    גם ביפן עוסקים בפתרונות יצירתיים דומים. לפני כשנה הודיע בנק יפני בשם סומיטומו מיטסואי על שילוב חליפות כוח בקרב עובדיו המזיזים כל הזמן חבילות שטרות במשקל גדול. החליפות, שאותן יצר סטארט־אפ יפני בשם Cyberdyne, נקראות HAL. מדובר בחליפות ממונעות השומרות על גב המשתמש וגם מאפשרות לו להרים משקלים של 10 ק"ג, כאשר התחושה היא של 6 ק"ג בלבד.

     

    ל־Cyberdyne יש גם חליפה אחרת בשם HAL For Disaster Recovery. מדובר בחליפה שלובשים על כל הגוף והיא מיועדת לשימושים של כוחות ביטחון או הצלה באזורי אסון. החליפה עשויה מטיטניום וקרבון והיא יודעת להגן על מי שלובש אותה מנזקי קרינה. היא גם כוללת מערכת קירור וחיישנים רבים לזיהוי מצבו הגופני של המשתמש.

     

    האופציה הצבאית

     

    בעוד צבא ארה"ב מתעניין ב־ReWalk עבור חייליו פגועי הגפיים, זרוע אחרת של הצבא עובדת על חליפת קרב. במהלך קרב קשה באפגניסטן, נפצע אנושות לוחם קומנדו אמריקאי בפריצה לחדר מלא בחיילי אויב. בצבא הבינו שהחיילים פגיעים במצבים מן הסוג הזה והחליטו לנסות למזער את נקודת התורפה הזו באמצעות חליפה צבאית בשם TALOS, שהופכת את לובשיה למוגנים יותר וגם לקטלניים יותר. בניגוד לחליפה של איירון מן, TALOS לא מאפשרת למשתמש בה לעוף, אבל היא כן כוללת מערכת מיגון אשר נראית כאילו נלקחה מסרט מדע בדיוני.

     

    מדובר בחומר מיגון נוזלי, אשר בלחיצת כפתור הופך את החליפה למוגנת מפני כדורים ורסיסים, והכל בפחות משנייה. בצורה זו הלוחם מוגן יותר מבלי לשאת עליו אמצעי הגנה רבים וכבדים.

     

    בצבא האמריקאי החליטו להתאים את החליפה לכל תנאי מזג אוויר, קיצוניים ככל שיהיו. היא כוללת מערכת קירור וחימום אישית, כך שהחייל יוכל להילחם עימה במדבר או בסופות שלג. בנוסף, היא כוללת מערכת לאספקת חמצן. הלוחם נהנה גם מיכולות תקשורת משופרות עם הצוות שלו ומאמצעי ראייה חדישים.

     

    גם בריאותו לא נזנחת: TALOS עמוסה בחיישנים שבודקים את הדופק ואת טמפרטורת הגוף של החייל. מפתחי החליפה בנו אותה כך שניתן יהיה לשדרג אותה ולהטמיע בה טכנולוגיות חדשות כאשר אלו ייהפכו זמינות. ה־TALOS מתוכננת להגיע לרמת אב־טיפוס בקיץ 2018, אבל צפויה להפוך למבצעית כנראה רק עשר שנים לאחר מכן.

     

    בחברת Revision Military האמריקאית פיתחו חליפת מבצעים קינטית בשם KOS. החליפה מספקת הגנה נגד כדורים על 60% מגוף הלוחם באמצעות שריון, והיא כמעט שאינה מכבידה על התנועה בשדה הקרב. KOS כוללת גם קסדה המחוברת ל"עמוד השדרה" שלה, שמעבירה את המשקל לשריון שעל כתפי החייל. לאחר מכן המשקל מועבר לידיו ולרגליו. המערכת בנויה ממוטות טיטניום ואלומיניום המחוברים לרגליים, כאשר המנועים החשמליים מקבלים את המידע מהחיישנים.

     

    החליפות הצבאיות מספקות לצבא אתגרים רבים, בעיקר מבחינת זמן הסוללה המוגבל למספר שעות ודורש מהלוחם לקחת איתו סוללות שתופסות מקום ובעיקר משקל. אבל אין ספק שהיתרונות עצומים: מלבד הגנה ללוחמים, בשילוב עם טכנולוגיות אחרות יכולות החליפות להפוך את החייל לחזק יותר, ולאפשר לו להרים משאות כבדים שמפריעים לו לחלץ פצועים, או להיכנס לאזורים בעייתיים. ¿

     

    tzahi.hoffman@gmail.com

     

     


    פרסום ראשון: 31.03.16 , 21:50
    yed660100