"מחיר למשתכן לא תועיל"
בדוח השנתי של בנק ישראל שפורסם אתמול נמתחת ביקורת על תוכנית הדגל של שר האוצר: "לא תוריד את מחירי הדירות, אלא עלולה דווקא להגדיל ביקושים ולייקר את הנדל"ן"
תוכנית הדגל של שר האוצר כחלון, "מחיר למשתכן", לא רק שלא תוריד את מחירי הדירות – אלא תביא דווקא לעליית מחיריהן. כך עולה מהדוח השנתי של בנק ישראל שפורסם אתמול. הפתרון היחיד לדברי הבנק הוא בנייה מסיבית של דירות שתגרום לכך שההיצע יהיה גבוה מהביקושים.
הדוח שפירסמה נגידת בנק ישראל, ד"ר קרנית פלוג, קובע כי "מחירי הדירות ושכר הדירה האמירו זו השנה השמינית ברציפות, וקצב עלייתם של מחירי הדירות הואץ מ־4.7% בשנת 2014 ל־8% בשנת 2015. היקף העסקאות בדירות שב לגדול ב־2015 לאחר שאשתקד הוא ירד. צירוף זה מצביע על כך שהגידול בביקוש גבר על התרבות ההיצע".
כלכלני בנק ישראל מזהירים כי המחשבה שתוכנית "מחיר למשתכן" תגדיל את היצע הדירות אינה נכונה, מאחר שהיא משנה רק את שיטת שיווק הקרקעות. לדבריהם, בעוד שבממשלה מתפארים בגידול משמעותי במלאי הדירות העתידי, הרי שהתוצאה באזורי הביקוש ממש אינה כזאת. בתל־אביב, למשל, המלאי נמוך מדי. בבנק ישראל תוקפים גם את תוכנית תמ"א 38 וממליצים לצמצמה אך ורק לאותם אזורים שבהם אין אפשרות לבצע מיזמים חדשים של פינוי־בינוי.
לגבי תוכנית "מחיר למשתכן" קובע בנק ישראל כי "התוכנית אינה מגדילה את היצע הדירות בדרך כלל, שכן היא משנה רק את שיטת השיווק של קרקעות המדינה. מתוך כ־100 אלף עסקאות שנתיות בדירות, רק כ־15% יוכלו להתבצע במסגרת מחיר למשתכן. ההיקף הזה נמוך מפוטנציאל העסקאות של הזכאים, שהם רוכשי דירה ראשונה, שעומד בשנים האחרונות על כ־40% ממספר העסקאות השנתי".
בדוח הובע חשש שהתוכנית עלולה לגרום לנזק בשל הגדלת הביקושים לדירות מאחר שלמרוץ אחר הדירה יצטרפו גם אנשים שבכלל לא תיכננו לרכוש בעת הזו דירות. הם יצטרפו לביקושים בשוק הנדל"ן בשל התקווה שיוכלו ליהנות מההטבות שהוצעו בתוכנית שמוגבלת עד שנת 2017 בלבד. התוצאה: הגדלה בביקושים שתביא להעלאת מחירי הדירות בשוק החופשי. המשמעות המיידית: עלייה במחירי דירות יד שנייה ודירות חדשות מקבלן, שכלל לא יוצעו לקונים במסגרת "מחיר למשתכן".
בבנק ישראל ציינו עוד כי התפלגות אישורי הבנייה באזורי הארץ השונים אינה תואמת כלל את משקל המשפחות שגרות באותם אזורים. ביישובי הפריפריות הצפונית והדרומית, שבהן קל יותר לאשר תוכניות בהיקף גבוה, אחוז התוכניות שכבר אושרו מתוך כלל התכניות גבוה לאין ערוך ממשקל האוכלוסייה, ולעומת זאת באזורי ביקוש כמו במחוז תל־אביב (למעשה כל גוש דן - ג"ל) קיים גירעון תכנוני גדול. במחוז זה מספר משקי הבית הוא קרוב לרבע (22%) מכלל משקי הבית בישראל, בעוד מספר האישורים שהופקו הגיע ל־45,000 דירות בלבד בחמש שנים (2010 עד 2015), שהם רק שמינית מכל האישורים שניתנו. בהתייחס לכוח האדם המועסק בענף הבנייה, בנק ישראל קובע כי הבאת עובדים זרים לבנייה גורמת להקפאת רמת השכר הנמוכה בענף ודוחקת ממנו את העובדים הישראלים.

