תוכנית אירוח

לארח בפסח זה עניין גדול. גדול מאוד: הרבה אורחים, הרבה אוכל, הרבה משימות. קבלו 36 עצות שוות לאירוח מושלם

"לבשל להרבה אנשים זה לא משחק ילדים", אומר ישראל מילוא, בעל הקייטרינג מולארד. "לכן, לפני שמחליטים מה ואיך מבשלים, מאוד חשוב שכל אחד יבדוק בינו לבין עצמו מה היכולות שלו, מה המשאבים שלו, כמה אנשים מבשלים איתו וכדומה. לפי זה נערכים מראש עם התפריט. כשעושים מעבר ליכולות, התוצאה היא בהתאם וגם לא מגיעים בשמחה אמיתית לחג".

 

מארחים בחג? העצה הראשונה, אם כן, היא: אל תגיעו לקצה היכולת. זכרו תמיד למה אתם מסוגלים כדי לא להגיע לשולחן החג ממוטטים ומתוסכלים. מה עוד אתם יכולים לעשות כדי להקל את המשימה? המומחים הבאים עונים: ציפי בקר, מעצבת אירועים; איריס מוסיוף, מומחית לאירוח ומעבירה סדנאות בתחום; ישראל מילוא, בעל הקייטרינג מולארד; קרן גרוס, עוסקת בהום סטיילינג וסידור ארונות ומורן פינטו, בעלת קייטרינג הבוטיק "אניני טעם".

 

הסוד הגדול: תכנון מוקדם

1. התחילו להתארגן כבר היום וערכו רשימות. רשימות עושות סדר בראש ומפשטות את כל ההתארגנות. חשוב שתוכלו לדעת בכל שלב של ההתארגנות מה בדיוק עשיתם ומה נשאר לכם לעשות. שימו דגש על רשימת מוזמנים, רשימת קניות, רשימת ציוד (שולחנות, כיסאות, סכו"ם) ורשימת עיצוב (פרחים, נרות, מפות). רכזו את כל הרשימות במקום אחד וסמנו "וי" על כל משימה שהושלמה, על כל קנייה שנעשתה ועל כל שיחת טלפון שביצעתם. 

 

2. לפני שאתם מזמינים את האורחים, החליטו כמה אנשים וילדים אפשר לארח במרחב שיש לכם כך שיהיה להם נוח ומרווח. הזמנת מספר רב מדי של אורחים עלולה לפגום בהנאה מהאירוע.

 

3. מי המוזמנים? משפחה מורחבת, חברים, מכרים - לכל החלטה יש משמעות בהמשך תכנון האירוע. אם המפגש כולל אנשים שלא מכירים זה את זה, כדאי לחשוב על משחק היכרות קצר בתחילת הערב.

 

4. אירוע עם ילדים מחייב התייחסות מיוחדת גם בתפריט (ראו בהמשך) וגם בארגון המקום. חשוב לדעת כמה ילדים משתתפים ומאילו קבוצות גיל הם. הקטנטנים יהיו עם הוריהם, אבל הגדולים יכולים לשבת בינם לבין עצמם - אולי כדאי להקצות להם מקום מיוחד? גם כאן יהיה נחמד לארגן מראש משחקים ופעילויות כמו חידונים נושאי פרסים קטנים. כך נוודא שהילדים יישארו ערים וייקחו חלק בערב כולו ובקריאת ההגדה. זכרו: ילדים עסוקים = הורים מרוצים.

 

5. אחד הפרמטרים החשובים בבניית אירוע הוא כמובן התקציב. אין אירוע שלא עולה כסף, אבל אין שום צורך לאבד שליטה על התקציב. זכרו לכלול מראש סעיפים שונים כמו אוכל מוכן קנוי, השכרת כלים, קניית אביזרי עיצוב ועוד.

 

תכנון התפריט: כשבועיים לפני החג 

6. כל אירוע והתפריט שלו, כל משפחה והמאכלים שלה. שני דברים שכדאי לזכור: הראשון - לבחור מתכונים פשוטים יחסית ומוכרים לכם כדי לא להסתבך סמוך למועד האירוח. השני - להשקיע יותר במנות שהכי ייזכרו מהארוחה: המנות הראשונות והאחרונות.

 

7. זכרו להכין בכל שלב של הארוחה גם מנות שילדים אוהבים. אחרת הם יאבדו סבלנות ויקומו מהשולחן.

 

8. ודאו מראש אם יש במוזמנים כאלה שמקפידים על תפריט מסוים כמו צמחונים, טבעונים, נמנעים מלקטוז וכו'. ודאו שיש מספיק מנות המתאימות להם.

 

9. תכננו את מערך הכלים שלכם מראש: אל תתחילו לקושש ברגע האחרון צלחות וכפות הגשה מארונות שונים. בדקו מראש אם יש לכם מספיק מגשים, כפות גדולות, קערות לסלטים וכדומה.

 

10. מתלבטים בין כלים חד־פעמיים לרגילים? אפשר לשלב! אפשרות אחת היא לשים רק לילדים כלים חד־פעמיים. אפשרות אחרת היא להשתמש בצלחות חד־פעמיות ובסכו"ם רגיל: יותר נוח לאכילה ועדיין חוסך מקום בפינוי.

 

11. רשמו במחברת מיוחדת את תפריט ארוחת החג כדי שלא תשכחו רעיונות טובים שעלו לכם ותזכרו מה צריך לקנות לשם הכנתם.

 

12. בחלק גדול מהמשפחות השתרש המנהג שלפיו לא הכל נופל על המשפחה המארחת. האם האורחים מביאים חלק מהמנות? כדי שזה באמת יקל את העבודה, מומלץ לא להתבייש ולנתב בצורה הגיונית מי מביא מה.

 

 

את הירקות והפירות תוכלו להשלים אצל הירקן ובכך להימלט מהסופרמרקט העמוס | צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קריאייטיב
את הירקות והפירות תוכלו להשלים אצל הירקן ובכך להימלט מהסופרמרקט העמוס | צילום: Shutterstock/א.ס.א.פ קריאייטיב

 

13. ערכו את הקניות של המוצרים היבשים לפחות עשרה ימים לפני החג, כדי שלא תיתקעו בתורים בלתי נגמרים. את הירקות והפירות תוכלו להשלים אצל הירקן ובכך להימלט מהסופרמרקט העמוס.

 

14. אם אתם רוצים לחסוך זמן ועמידה בתורים כדאי מאוד לעשות משלוח באחד מהסופרמרקטים המקוונים, בשני תנאים: א. שעשיתם זאת מספיק זמן מראש כי לפני החגים זמינות המשלוחים יורדת באופן דרסטי. ב. שקניתם בסופר מקוון שאתם רגילים להזמין ממנו - בפעמים הראשונות יש הרבה פספוסים ברכישות באינטרנט וזה לא הזמן לניסיונות חדשים.

 

15. חשוב לחשב בצורה מושכלת את כמות המנות בכדי שמחד לא יחסר ומאידך לא תסיימו את הערב עם כמויות מטורפות של שאריות. בסופו של דבר כל אחד מאיתנו אוכל הרבה פחות ממה שאנחנו מחשבים, וחבל על הבזבוז. חשבו מראש: מצות - ממוצע של 3 מצות לסועד; מנות בשר ודג - 150 גרם דג לאדם כמנה ראשונה ו־200 גרם לבשר בקר, כבש, או עוף למנה עיקרית; סלטים - 200 גרם לאדם מסך כל הסלטים; תוספות - 150־200 גרם לאדם מסך כל התוספות.

 

16. הביאו בחשבון שכל אחד רק טועם מכל דבר או לוקח מנה גדולה ממשהו אחד. לא כולם אוהבים ואוכלים הכל. אם יש, לדוגמה, 30 אורחים ומספר מנות בשריות, לא צריך יותר מ־25 מנות של עוף, למשל.

 

מתכוננים להכנה: כמה ימים לפני החג 

17. חשוב להתארגן עד הפרט הכי קטן - הדברים הקטנים ותשומת הלב המיוחדת הם שהופכים את האירוח שלכם למושקע ומוערך. מה למשל? שלחו הודעת טקסט לאורחים עם קישור לכתובת המדויקת והסדרי חניה.

 

18. אחד הקשיים הגדולים בפסח הוא "החלפת משמרות" בכלי המטבח - מהכלים הרגילים לכלי הפסח. תוכלו לחסוך הרבה מאמץ אם תאמצו שידה ניידת שתוכלו להשתמש בה כארונית לאחסון כלי הפסח. כך תחסכו את כאב הראש של החלפת הארונות ותרוויחו גישה קלה ונוחה לכלי הפסח. הבונוס - קיבלתם משטח עבודה נוסף במתנה.

 

19. את 48 השעות האחרונות שלפני החג חשוב להשאיר לענייני האירוח והמזון - כי כאן הטריות קובעת. לא מומלץ להשאיר לרגע האחרון משימות כמו קניית בגדים ומתנות לחג. עשו זאת מראש ותיהנו גם מחנויות ריקות וגם ממבחר גדול.

 

20. הכנה מוקדמת לבישולים: ניתן להכין יום קודם ירקות חתוכים שמיועדים לבישול ארוחת החג כמו בצל, תפוחי אדמה, בטטות ועוד. כך גם צירים לתבשילים, רטבים שנשמרים במקרר ותוספות מבושלות. סלטים חיים יש לחתוך ולתבל כמה שיותר סמוך לארוחה.

 

תפקיד לכל אחד: בזמן האירוח עצמו 

21. בקשו ממישהו מבני המשפחה או האורחים להיות אחראי על העניינים. האחראי יחלק את העבודה בין האורחים: מי קם לעזור להגיש, מי קם לפנות, מי מוציא יין כשנגמר וכו'. כדאי לתת לכל אחד מהמארחים (אתם והילדים) תפקיד מוגדר אחד לשעת האירוח: למשל, ילד אחד אחראי על חידוש המשקאות על השולחן, מישהו אחר אחראי על חידוש כלי הקרח, אחד ההורים אחראי לבדוק מדי פעם את מצב הניקיון בשירותים ועוד.

 

22. דאגו שיהיו בשולחן מוקדי אוכל מסודרים, שימנעו פינג־פונג של העברת האוכל לאורך הערב. עדיף לפזר את המנות בכלים מרכזיים על פני השולחן ולאפשר לכל אחד להגיע אל מבוקשו בקלות.

 

23. תחושת אירוח נעימה נוצרת כשהשתייה כל הזמן זמינה לאורחים. אם אין מקום על השולחן, מומלץ להכין עמדת משקאות על שולחן נפרד, שכל אחד יכול לגשת אליה בכל רגע ולמזוג לעצמו.

 

24. הידעתם? לפי כללי האירוח העולמיים, פינוי הצלחת נעשה מצידו הימני של האורח, ביד ימין של המפנה, הרחוקה יותר מהאורח.

 

סוף כל סוף: סיום ארוחת החג 

25. הארגון שאחרי חשוב ומסובך לא פחות מהארגון שלפני. לבשל ולסדר כשאתם בשיא הכוח יותר קל מאשר לארגן את כל הבלגן כשאתם באפיסת כוחות. כדאי להיערך מראש היכן שאפשר: הכינו מבעוד מועד את מגש התה למנה האחרונה.

 

26. הכינו מראש הרבה כלי אחסון בגדלים שונים לאחסון מהיר ופרקטי של שאריות האוכל.

 

27. חשוב לדעת לקבל עזרה, במיוחד כשמדובר באירוח רב משתתפים. אל תהססו לבקש עזרה מהאורחים בפינוי זבל לשקיות, כלים למדיח ואוכל שנותר לכלי האחסון.

 

28. כשאתם מפנים את הכלים לכיור ערמו אותם לפי סוגים: כל הסכינים ביחד, כל המזלגות ביחד, כל צלחות המנה הראשונה ביחד וכו', כך קל יותר לנקות בשיטת סרט נע.

 

29. אם החלטתם להשאיר את הכלים למחר, מלאו את הכיור או גיגית גדולה במים וסבון, הכניסו לשם את הכלים וכך תמנעו ריח רע ותהפכו את העבודה בבוקר להרבה יותר פשוטה ומהירה.

 

אפטר פארטי: כשהאורחים נשארים ללילה 

30. הכינו מארז מיוחד למי שמתארח לשינה. אפשר גם להניח על כל מיטה שוקולד מקושט בברכת "חג שמח".

 

31. דאגו לחדר מפנק בשביל מי שנשאר, ממש כמו סוויטה בבית מלון: סט מגבות מגולגלות, ריח נפלא ופרחי אביב רעננים.

 

32. אם יש לכם הרבה אורחים שנשארים ללון ולא הרבה מקום פנוי - טרנד חדש שצובר תאוצה הוא המרבצים. מדובר בכריות או מזרנים המונחים על הרצפה (על רגליים קטנות חבויות), מאוד נוחים ומשמשים כספה לכל דבר ועניין. לרוב, הם מונחים זה על גבי זה, אבל ניתן להניח אותם בסמיכות וכך לקבל מזרן אחד גדול לשינה - בלי להתעסק בפתיחת מיטות ופינוי מקום מיוחד עבורן.

 

33. אל תתביישו לבקש מהאורחים להביא עימם את המצעים: זה גם הכי נעים לישון עם המצעים מהבית וגם יחסוך לכם הררי כביסה לאחר האירוח.

 

34. אם במקרה השכנים שלכם נוסעים לחג - תאמו מראש עם השכנים העברת מזרנים או אפילו שימוש בביתם ללינת האורחים שלכם.

 

אחרי החג: הסקת מסקנות 

35. מסידורי פרחים אפשר ליהנות לעוד מספר ימים, מומלץ לפזר אותם ברחבי הבית כתזכורת לאירוע מוצלח. אביזרים, מפות, פרחים מלאכותיים, אגוזי זהב וכדומה אפשר לאחסן ולשמור לאירוע הבא.

 

36. שמרו את רשימות הכמויות של דברים שקניתם והכנתם, ורשמו בדיעבד אם הכמות הייתה מדויקת, פחותה או גדולה מדי. הדביקו את הרשימה על הדופן הפנימי של הארון של פסח - כך שבשנה הבאה תזכרו את כל המסקנות. *

 

 

mirilivi@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים