הגול העצמי של מסי
אם מיליוני אוהדיו של ליאו מסי ברחבי העולם חששו עד עכשיו בעיקר מפציעה קשה שתחסל את הקריירה של אלילם, מאיימת לעשות זאת סכנה מוחשית בהרבה: פרשת העלמות המס החדשה שבה מעורבים לצד פוטין ומנהיגי העולם גם הכדורגלן ואביו. אפילו אם מסי ייחלץ בסופו של דבר מהתסבוכת המשפטית, את הזנק התדמיתי שספג המוניטין הנקי שלו הוא יתקשה לתקן
אם ליאו מסי חשב לקחת יום מנוחה לאחר ההפסד בקלאסיקו לריאל מדריד — הוא התרסק ובגדול. המכה שניחתה על כדורגלן העל הארגנטיני 24 שעות בלבד אחרי המפלה מול האויב המיתולוגי, כריסטיאנו רונאלדו, הייתה כואבת הרבה יותר מהבעיטה האדירה ששיגר הכוכב הפורטוגזי לרשת ברצלונה. הפרשה המכונה "מסמכי פנמה", שבה מעורבים גם מסי ואביו, חורחה הורסיו, לצד עשירי וגדולי הפיננסים העולם, ובמרכזה חשד לשחיתות והעלמות מס, מאיימת לערער, אם לא לרסק, את המוניטין הנקי של הכדורגלן האגדי.
אם אוהדיו הרבים של מסי ברחבי העולם חששו עד כה בעיקר מפציעה קשה שתחסל את הקריירה של אלילם, מאיימת עליו כרגע סכנה אחרת לגמרי. "התחלנו לבדוק לעומק את כל האינפורמציה שבידינו", אמר אתמול מקור בכיר במשרדי מס ההכנסה הספרדי לכלי התקשורת.
הצרה הזו שנפלה על שחקן הכדורגל הטוב בעולם מצטרפת לפרשה קודמת שכבר הכתימה את תדמיתו הצחה. ב־31 במאי ייפתח נגד מסי ואביו משפט על העלמות מס קודמות. העונש המינימלי על פי החוק הספרדי, הוא שבעה חודשי מאסר ו־15 יום. אם עד היום תסריט שבו ייכנס מסי לכלא נראה מופרך לגמרי, הרי שהיום עם הפרשה החדשה אי־אפשר לשלול לחלוטין את האפשרות שהקריירה של מסי תיקטע בדרך לא ספורטיבית.
רשימת שמות אנונימיים
מסי לא סתם זוכה לאהדה כל כך עצומה בעולם וגם בישראל. אין ספק שהוא נחשב כיום לספורטאי הנערץ בעולם. אופיו השקט והצנוע, בניגוד לשחצנות של יריבו, רונאלדו, הקנו לו מעמד יוצא דופן בעולם הספורט. אבל כגודל התהילה, כך גודל ההסתבכות. לפי הפרסומים בתקשורת הספרדית, הקימו מסי ואביו בפנמה חברה בשם MEGA STAR ENTREPRISES, דרכה הולבנו, לכאורה, כספים מהכנסות הכוכב מזכויות פרסום ומרצ'נדייז. על חלק מהמסמכים שהתפרסמו מופיעות, לדברי התקשורת הספרדית, חתימותיהם של מסי ושל אביו.
לפי הדיווחים פנו ליאו ואביו לחברת ייעוץ משפטי באורוגוואי, המתמחה בהקמת חברות בינלאומיות כדי לפתוח חברת קש חדשה ולהשתמש בה למטרת העלמות מס. ב־13 ביוני 2013, יום אחד לאחר שמס ההכנסה הספרדי פתח בחקירה נגד מסי ומשפחתו בגין העלמת המס עליה יועמד למשפט במאי הקרוב, החלה החברה המפוקפקת לפעול. היא רכשה לצורך העניין את השלד של החברה הפנמית, שהוקמה כשנה קודם אבל עדיין לא רשמה כל פעילות עסקית. הליכי הרכישה הושלמו בדצמבר אותה שנה, ובראש החברות נרשמו חמישה שמות אנונימיים של העומדים כביכול בראשה. לדברי מדליפי "מסמכי פנמה", מאחורי השמות האנונימים עומדת לא אחרת מאשר משפחת מסי. התכתבויות שנמצאו בין מיליוני המסמכים מעידות על קשר ודאי בין השחקן ואביו לחברה. במכתב שנחתם על ידי שניהם ביוני 2013, הם מתחייבים לכסות את העלויות שעלולות להיגרם לחברת עורכי הדין "מוסאק פונסקה", המתמחה בהקמת וניהול חברות למקלטי מס, בשל כל הליך משפטי. גם המסמכים האחרונים, שנובעים משינויים בחקיקה בפנמה בנושא הלבנת הון, ושאילצו ב־2015 את כל החברות להמיר את המניות שלהן למניות רשומות, מעידים על המשך הקשר עם משפחת מסי עד לאחרונה. במייל שנשלח ב־1 בדצמבר 2015 מהמשרד האורוגוואי של החברה, התבקשו עורכי הדין של מוסאק פונסקה להקצות מאה אחוז מהמניות על שמו של חורחה מסי, אבל רק לאחר הבטחה מפורשת כי שם המשפחה לא יופיע ברשם החברות בפנמה.
מסי יוצא למתקפה
הדלפת מסמכי פנמה התפוצצה כתוצאה משיתוף פעולה שנרקם לפני כשנה בין העיתון הגרמני "סוד דויטשה זייטונג" והאגודה הבינלאומית לעיתונות חוקרת ICIJ, שבסיסה בוושינגטון. מסמכים שהודלפו ממשרד עורכי הדין "מוסאק פונסקה", הגיעו לעיתון הגרמני כנראה ממקור אנונימי, שהחליט לפוצץ את הפרשה.
מאז יולי האחרון עברו החוקרים על יותר מ־11 מיליון מסמכים המפרטים פעילות של כ־214 אלף חברות בעולם ב־21 מקלטי מס. שלשום פורסמה הפרשה על ידי כלי תקשורת רבים בעולם, ביניהם העיתון הספרדי "אל קונפידנסיאל". משרד עורכי הדין בפנמה מיהר לפרסם הודעה כי החל בחקירה לאחר שלטענתם נפרצה רשת המיילים של המשרד. הם הביעו התנצלות בפני מאות לקוחותיהם תוך הבטחה להדק להבא את האבטחה על מערכת המחשבים שלהם. אבל הנזק האדיר כבר נגרם. הסוסים הספיקו לברוח מהאורווה.
משפחת מסי לא עומדת בחיבוק ידיים ומבטיחה לצאת למלחמה נגד הכפשת שמה. לפי פרסומים בתקשורת הספרדית, אמורים ליאו ואביו להגיש תביעה נגד "האגודה הבינלאומית לעיתונאים וחוקרים" ונגד העיתון הגרמני, האחראים להפצת הפרשה, ויש להם סיבות טובות.
פרשת מסמכי פנמה נחתה על ראשו של מסי עוד לפני שהספיק להתמודד עם כתם שחור אחר במוניטין שלו: מס ההכנסה הספרדי מאשים את הכוכב ואביו כי העלימו יותר מארבעה מיליון יורו בין השנים 2007 עד 2009 באמצעות חברות קש בדרום אמריקה. השניים חשודים כי לא עידכנו את מס ההכנסה הספרדי על הכנסות מחוזים שנעשו עם חברות ענק, ביניהן אדידס, דנונה ופפסי.
בספטמבר 2013 טען ליאו מסי מול שופט שחקר את הפרשה: "בענייני הכסף מטפל אבא שלי, אני מעולם לא הקדשתי דקה לעניין". מסי האב לקח אז את האחריות לידיו וטען להגנתו כי פעל בהתאם לייעוץ של צד שלישי. חודשיים לאחר הגשת כתב האישום החזירו מסי ואביו כחמישה מיליון יורו למס ההכנסה הספרדי. פרקליטות המדינה ביקשה לסגור את התיק נגד מסי ולהמשיך בחקירה מול אביו בלבד, אבל בית המשפט טען כי סביר להניח שהכוכב ידע מה נעשה מאחורי הקלעים, גם אם אביו היה זה שהעלים מס בפועל. עוד טען בית המשפט כי "לא מקובל שביחסים בין אב לבנו, במידה ומדובר במערכת יחסים בריאה ותקינה, ינקוט האב בצעדים שיכולים להזיק לבנו מבלי להתייעץ איתו או להסביר לו מה הסיכונים הכרוכים בכך".
ב־31 במאי הקרוב יחל המשפט נגד השניים שעתיד להימשך עד תחילת ביוני, שהעונש הצפוי לו במקרה שיואשם הוא 22 חודשים בכלא. קשה להאמין שמספר 10 האגדי של ברצלונה ייכנס לכלא אבל את הנזק התדמיתי קשה יהיה לתקן. המשפט, אגב, יתנהל שלושה ימים בלבד לאחר גמר הצ'מפיונס, שייערך ב־28 במאי במילאנו, ושלושה ימים לאחר שנבחרת ארגנטינה עתידה להתחיל בתחרויות גביע אמריקה בארצות־הברית. בית המשפט בברצלונה טען כי לא בדק מראש את יומן הפעילות של הכוכב, אבל דבר אחד ברור, ממש לא בטוח שראשו של מסי יתמקד כולו בנעשה במשחקים החשובים. לידיעת כל הישראלים שמתכננים לטוס לברצלונה ולאיטליה כדי לחזות בביצועים של הכוכב הארגנטיני. •

