yed300250
הכי מטוקבקות
    REUTERS
    חדשות • 12.04.2016
    קבלו את המזכ"ל או המזכ"לית הבאים של האו"ם
    רוחות של שינוי באומות המאוחדות • האו"ם מציג לראשונה: “ראיון עבודה” פומבי לתפקיד המזכ”ל • ישנם כבר שמונה מועמדים, מחציתם נשים עם סיכוי גבוה לזכות במינוי
    בנימין טוביאס

    היום זה קורה: העצרת הכללית של האו"ם, ששינתה את אופן בחירת המזכ"ל, תתכנס לראשונה בתולדותיה ותחזה החל מהיום בשמונת המועמדים מבצעים את מה שתואר בביקורתיות אצל כלי התקשורת כ"ראיון עבודה" מול נציגי מדינות העולם. הצד המעודד יותר: ארבע מתוך המועמדים לקדנציה הקרובה הן נשים.

     

    באן קי־מון, מזכ"ל האו"ם הנוכחי, צפוי לסיים את כהונתו השנייה ב־31 בדצמבר ולפנות את המקום ליורש. עד כה, ב־70 שנות קיום האומות המאוחדות, תהליך הבחירה לתפקיד היה חסוי ונעשה לרוב ב"דילים" בין הגושים בחדרי חדרים. מזכ"ל האו"ם הראשון למשל, הנורווגי טריגווה לי, קיבל את הבשורה על בחירתו במהלך חופשת סקי, בלי שניהל כל קמפיין פומבי לתפקיד. וכך, בתגובה לביקורת הציבורית המתמשכת על ההליך החשאי, החליטה העצרת, בעידודו של באן, לקיים לראשונה מעין שימוע לכל המועמדים.

     

    אולם נותרו סימני שאלה רבים לגבי ההליך החדש: הזמן הכולל שניתן לכל מועמד הוא שעתיים, שבפתיחתן יציג את משנתו המדינית במשך 10 דקות. לאחר מכן יהיה עליו לענות על שאלות — דבר שלפי המבקרים עלול לדרדר את ההליך לכאוס, משום שכעת עלול המועמד להסתבך בשאלות פוליטיות רגישות מצד נציגי 193 המדינות החברות בעצרת. בנוסף, המבקרים טוענים כי ההליך הנוכחי הוא לא באמת בעל משמעות אופרטיבית, וכן מועמדים נוספים יכולים להצטרף בהמשך עד לסוף יולי. בכל מקרה, המועמדים הסופיים ייבחרו לאחר המלצה של מועצת הביטחון, הכוללת 15 חברות (מתוכן 5 מעצמות הווטו — ארה"ב, רוסיה, סין, בריטניה וצרפת) שכל אחת מהן יכולה למעשה להביא לפסילת מועמד.

     

    נכון לעכשיו, שישה מתוך שמונת המועמדים מגיעים מהגוש המזרח אירופי ורוסיה — וזאת מאחר שלפי הסבב (הלא מחייב) הגיע לכאורה תור הגוש הזה להציג מזכ"ל. השניים המובילים בקבוצה הזו, לפי סוכנויות ההימורים, הם נשיא סלובניה לשעבר דנילו טורק ואירינה בוקובה מבולגריה — המשמשת מנכ"לית ארגון האו"ם אונסק"ו. בוקובה נחשבת בעיני רבים למועמדת הטבעית לתפקיד, אך ייתכן שהיא תיחשב "סדין אדום" בעיני ארה"ב, שעלולה להטיל עליה וטו — וזאת מאחר שתמכה בהכרה בפלסטין כמדינה ובהכנסתה לסוכנות האו"ם אונסק"ו — ובכך הרגיזה מאוד את ארה"ב ואת ישראל.

     

    אם מדינות מזרח אירופה לא יסכימו על מועמד אחד ביניהן, ייתכן ששניים מן המועמדים האחרים ייהנו מן ההפקר: ראש ממשלת פורטוגל לשעבר אנטוניו גטרס וראש ממשלת ניו־זילנד לשעבר הלן קלארק, שעומדת כיום בראש סוכנות UNDP והגישה את המועמדות שלה בשבוע שעבר. קלארק, לצד בוקובה, עומדת כרגע בראש טבלאות ההימורים — מה שאומר שישנם סיכויים גבוהים לכך שהמזכ"לית הבאה אכן תהיה אישה.

     

    כמו כן ישנן עוד שתי מועמדות נוספות שנחשבות כרגע לבעלות סיכויים פחותים: שרת החוץ של קרואטיה ושרת החוץ לשעבר של מולדובה. המזכ"ל הנוכחי באן כבר אמר כמה פעמים בחודשים האחרונים שהוא רואה בחיוב את האפשרות שהמזכ"לית הבאה תהיה אישה.

     

    yed660100