הכי טבעי ללדת בבית

לידה ביתית היא דבר טבעי - משחר ההיסטוריה נהגו כך. בישראל הדבר אושר בפקודת המנדט הבריטי כבר ב־1929, אבל אז רוב הלידות ממילא התקיימו בבית. ברבות השנים החלו יותר ויותר נשים ללדת במחלקות היולדות בבתי־החולים, ומרבית לידות הבית התקיימו במחתרת. כל זאת עד תחילת העשור הקודם, אז הוקם ארגון מסודר של מיילדות מוסמכות המטפלות בכ־800 לידות ביתיות מדי שנה.

 

הבית הוא הסביבה הטבעית של היולדת. היא לא נדרשת להגיע לבית־חולים ולמיון יולדות, היא לא נדרשת לפגוש אנשים זרים, והיא לא תסבול מתחושות קשות ואפילו מטראומות שחלק מהיולדות חוות בבתי־החולים. עם זאת, חשוב להדגיש שלידה ביתית לא מתאימה לכל אחת, גם מבחינה רפואית וגם מבחינת המאפיינים האישיותיים, וחשוב לזכור שבלידה טבעית היולדת לא מקבלת אפידורל ולא זריקת זירוז.

 

לידה טבעית איננה מסוכנת אם מקפידים על הנהלים. במשרד הבריאות הוציאו כללים שקובעים מה מותר ומה אסור. המחקרים מוכיחים שאם מתקיימים כל התנאים - אישה בריאה עם היריון תקין ובסיכון נמוך - הלידה בבית בטוחה לפחות כמו לידה בבית־חולים - ואפילו יותר. כך, למשל, אני מכירה את הזוגות כבר משלב מוקדם של ההיריון, אני עושה מעקב היריון, אני פוגשת את היולדת כמה וכמה פעמים לאורך התקופה - ואז ברגע האמת מגיעה דמות מוכרת. לאחר שנוצרו יחסי אמון בין המיילדת ליולדת, האישה חשה שהיא בטוחה מבחינה רגשית והקשר המיוחד הזה משפיע לטובה על תוצאות הלידה. רוב הנשים שעוברות את הלידה הזו זוכרות אותה כחוויה חיובית וטובה. לרבות מהן יש נטייה ללדת שוב באותו תהליך בגלל הזיכרון החיובי שלהן. הליווי והרצף הטיפולי וכן המפגש פנים אל פנים עם המיילדת משמעותיים עבור היולדות.

 

לידה ביתית מקובלת בהרבה מדינות מערביות. בהולנד נשים רבות בוחרות ללדת בבית, ובבריטניה המליץ משרד הבריאות לנשים שעומדות בקריטריונים ושאינן יולדות בפעם הראשונה ללדת בבית ולא להגיע לבית־החולים. המדינות האלו ומדינות נוספות לא דואגות פחות ליולדות שלהן מאשר אצלנו. להפך, אחוזי ההצלחה של לידות טבעיות גבוהים מאוד.

 

הכותבת היא מיילדת ביתית כבר 16 שנה. בעבר היא עבדה כמיילדת בבית־החולים אסף הרופא והיא בעלת תואר שני בבריאות הציבור

 

הביא לדפוס: רותם אליזרע

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים