משחק המחשב שעוזר ללב
רופאים בבילינסון ערכו מחקר וגילו: חולים באי־ספיקת לב שהתבקשו להשתמש בקונסולת משחק שיפרו מאוד את מצבם לעומת חבריהם שנדרשו לעשות כושר בחוץ • הסיבה: אפשר לשחק בבית ולהשתעשע בתחרויות עם המשפחה
מחקר רפואי מקיף מגלה כי מצבם של חולים הסובלים מאי־ספיקת לב ששיחקו בקונסולת משחקים כדוגמת Wii השתפר בצורה משמעותית לעומת חולים אחרים.
המחקר נערך בבית־החולים בילינסון בשיתוף עם בתי־חולים בשוודיה, בהולנד ובאיטליה בהשתתפות 600 חולים. חלקם התבקשו לבצע פעילות גופנית מחוץ לבית באמצעות תוכנית שבנה להם מדריך כושר. היתר התבקשו לשחק בקונסולה משחקים כמו טניס, גולף ובאולינג — כאשר טניס נמצא כקשה ביותר מבחינה גופנית מבין שלוש האפשרויות הללו.
הנבדקים שהשתמשו בקונסולה התבקשו לשחק חצי שעה ביום, חמש פעמים בשבוע. בכל שלושה חודשים התבקשו כל החולים, גם אלה שהונחו לבצע פעילות גופנית בחוץ, להגיע לבדיקת מאמץ לב־ריאה וללכת במשך שש דקות על מסלול הליכה אלקטרוני. התוצאות הראו יתרון מוחלט לאלה ששיחקו בקונסולה: לאחר שלושה חודשי אימון הם הגדילו את מרחק ההליכה שלהם מ־477 מטרים ל־505 מטרים, זאת בעוד יתר החולים לא גילו שום שיפור, כנראה משום שלא ביצעו את המטלות שנדרשו להן.
לאדם בריא שיפור של 28 מטרים נראה מינורי, אבל מנהל היחידה לאי־ספיקת לב במערך לקרדיולוגיה בבילינסון, ד"ר טוביה בן־גל, אומר כי מדובר בשיפור משמעותי ביותר לחולים שכאלה שכן פעילות גופנית קשה מאוד עבורם.
"אי־ספיקת לב היא מחלה קשה שחולים בה כ־2% מהאוכלוסייה, בעיקר בגיל המבוגר", מסביר בן־גל, מעורכי המחקר. לדבריו, שיעור הסובלים מהמחלה בגיל 75 ומעלה מזנק ל־15%. "אנחנו ממליצים לחולים מהסוג הזה לבצע פעילות גופנית", אומר הרופא הבכיר. למרות ההמלצות, רבים אינם מבצעים פעילות גופנית. לפיכך הוחלט לבצע את המחקר. ומדוע קצרה הקונסולה הצלחה? ראשית, משום שניתן לבצע את הפעילות בבית, בתנאים נוחים. "החולים גם יכולים לשחק עם הנכדים או להתחרות עם חברים", מוסיף בן־גל.
אחת המשתתפות במחקר, שלומית ביטון (51) מיקנעם, מספרת שמצבה השתפר. "זה נתפס כמשהו קל לביצוע ונותן מוטיבציה. אני יכולה לבחור איך וכמה אני רוצה להתאמן, ואפשר לבצע את זה בכל מזג אוויר".

