אחוזי לחות

הסובלים מהזעת יתר יודעים שמדובר בהרבה יותר ממטרד גופני לא נעים • אלה הפתרונות שעומדים לרשותכם בדרך אל היובש המיוחל, מתכשירים למריחה ועד ניתוח

לחיצת יד עסקית עם יד מזיעה, רגל שמחליקה בתוך הנעל או חולצת משי אלגנטית עם עיגולי זיעה מתחת לבית השחי – כולנו מזיעים ובעיקר בקיץ, אבל יש כאלה שסיטואציות מביכות שכאלו הן עבורם דבר שבשגרה ואפילו בימות החורף הקרים.

 

"עניין הזעת היתר מתחלק לשניים – הזעה כללית והזעה ממוקמת", מסבירה ד"ר ורד עטר־שניר, מומחית לרפואת עור ולרפואת עור ילדים. "אם יש הזעת יתר כללית, אנחנו מדברים על הזעה מפושטת בחלקים נרחבים של הגוף. הזעה מהסוג הזה, היכולה גם לבוא לידי ביטוי כהזעת לילה, מצריכה בירור של מחלות פנימיות, לשלילת גורמים נוירולוגיים, אנדוקריניים וזיהומיים – וטיפול בהתאם. לעומת זאת, אם מדובר בהזעה ממוקמת – כלומר כזו שמתבטאת באזורים ספציפיים כמו בתי שחי, כפות ידיים, כפות רגליים, מפשעות ואזור הפנים – יש לטפל בה באופן ממוקד".

 

ד"ר עטר־שניר מסבירה כי לא מדובר בתופעה נדירה: "כ־3% מהאוכלוסייה סובלים מהזעת יתר, שקיימת בשכיחות זהה בקרב נשים וגברים. לרוב היא מופיעה בגיל הילדות (10־8). הגורם להזעת יתר אינו ידוע, ואין מרכיב גנטי חד־משמעי שאחראי לתופעה, אף שבדרך כלל הסובלים ממנה מדווחים על כך שיש עוד מישהו במשפחה עם אותה בעיה".

 

בניגוד למה שחושבים, הזיעה עצמה צלולה ונטולת ריח. הריח שמכירים נוצר בגלל חיידקים שמפרקים את החומרים שבזיעה. הבעיה האמיתית היא חוסר הנעימות והמצבים המביכים שאליהם אפשר להיקלע. איכות החיים יורדת, וזה מתבטא בכל דבר – ילדים בגיל בית ספר שמגיעים לקליניקה מספרים שיש להם קושי להחזיק את העט, המחברת נרטבת, הדיו נמרח, שלא לדבר על בעיות חברתיות שנגרמות בגלל הבעיה. בכל מקרה, מומלץ להתחיל בטיפול כבר כשהילד קטן.

 

התחנה הראשונה היא רופא עור. האפשרויות שהוא יציע רבות ומגוונות, וד"ר עטר־שניר ממליצה לנסות לפתור את הבעיה על פי מדרגים, כלומר, לא להתחיל בהתערבויות פולשניות. "באופן טבעי, אנשים מתחילים מהקל אל הכבד ולא מיד בטיפולים יקרים ומורכבים. בצמוד להמלצות של האיגוד הבינלאומי להזעת יתר, ננסה לדרג את האפשרויות השונות תוך תקווה שאולי המצב יוטב ולא יהיה צורך להמשיך למהלך מורכב יותר".

 

צעד ראשון: תכשירים למריחה מקומית

 

איך זה עובד: התכשירים הפופולריים בארץ לטיפול בהזעת יתר הם ספיריאל (חומר בריכוז אלומיניום של כ־9% שמגיע כג'ל, סבון רחצה וקרם) ואנהידרול פורטה (חוסם מכנית את בלוטות הזיעה, עם ריכוז אלומיניום של 20%). יש גם ג'ל בשם Methenamine 5%. מדובר במשחות למריחה מקומית – למשל, על כפות הידיים ובתי השחי. הטיפול עשוי להפחית את ההזעה במקום שבו נמרחו. רוב התכשירים בשוק מכילים מלח אלומיניום בריכוז גבוה מזה שמוכר לנו מהדאודורנטים למיניהם. ריכוז האלומיניום הגבוה עלול להתבטא בגירוי בעור – גרד, צריבה וחוסר נעימות. את הג'ל מורחים פעמיים ביום. הוא עובד במנגנון של שחרור פורמלדהיד בצורה איטית. לרוב מרגישים שיפור בתוך שבוע עד שלושה שבועות. כדי להכריע אם טיפול במריחה מקומית מועיל, מומלץ לטפל לפחות שלושה שבועות. אם הטיפול מצליח, ניתן לנסות לרדת בתדירות המריחות המקומיות.

 

עלות: 60־30 שקלים.

 

יתרונות: נגיש, זול, ללא התערבות כירורגית, ובעל פרופיל בטיחותי גבוה יחסית.

 

חסרונות: לא תמיד פותר את הבעיה, יעיל לטווח קצר ועלול לגרום לצריבה ולגירויים.

 

אם הטיפולים המקומיים לא מספקים הטבה משמעותית, מנסים את הפתרון הבא:

 

צעד שני: יונטופורזיס

 

איך זה עובד: מכשירים המורכבים משני מגשים שמחוברות אליהם אלקטרודות המייצרות זרם חשמלי. כשהמטופל מניח את כפות ידיו או רגליו במגשים שמולאו במי ברז, המים מעבירים זרם חשמלי המשבש את פעילותן של בלוטות הזיעה וגורם לייבושן. התמדה בטיפול הזה מובילה להפחתה דרמטית של ההזעה בכפות הידיים והרגליים עד ליובש מקסימלי. הטיפול במכשיר יעיל כל זמן שמתמידים בשימוש.

 

במרפאות O-R של ד"ר צחי וידר, מומחה בכירורגיה כללית, ניתן לרכוש את ה־Idromed שהוא מכשיר עם חיבור קבוע לחשמל (בניגוד למכשיר ותיק וזול יותר, ה־Drionic, שפועל על סוללות וכבר לא נמצא בשוק).

 

עלות: ה־Idromed עולה 5,000 שקלים ואינו כלול בסל הבריאות.

 

יתרונות: מתאים לאזורי טיפול גדולים. ללא התערבות תרופתית כלשהי וללא פעילות פולשנית. טיפול ביתי נוח ופשוט, שאורכו כ־20 דקות, בטוח לחלוטין וללא תופעות לוואי – אפילו לילדים.

 

חסרונות: בחישוב חד־פעמי, זה יקר (אבל תמיד צריך לעשות חישוב יחסי לטיפולים אחרים) ודורש התמדה – כל זמן שעושים את זה בבית, זה מייבש. כשמפסיקים – הזיעה חוזרת. לא לשימוש בנשים בהיריון, בחולים אפילפטיים, בבעלי הפרעות קצב לב ובבעלי שתלים מתכתיים בגפיים. בחלק קטן מהמטופלים יכול להיות שהיעילות תהיה מוגבלת.

 

אם עד כה התגובה לא מספקת, אפשר לפנות לטיפולים הבאים – הבוטוקס או ה־miraDry. על פי האיגוד הבינלאומי להזעת יתר הם שווי ערך, ואם אחד מהם לא מתאים, כדאי לנסות את האחר:

 

צעד שלישי: בוטוקס

 

איך זה עובד: הזרקה של הרעלן בוטולינום טוקסין לאזור המזיע. ההזרקה משתקת את השריר שאחראי לכיווץ בלוטת הזיעה ובכך מפסיקה את ההזעה באזור הזה לתקופה של 12־6 חודשים. בשנים האחרונות נחשב לטיפול בטוח ומוביל.

 

עלות: המחיר משתנה ממכון למכון ובהתאם לתנאים – כ־3,300 שקל לשני בתי שחי, 8,000 שקל לשתי כפות הידיים. לא כלול בסל הבריאות.

 

יתרונות: לא מצריך הרדמה, אשפוז או פעילות כירורגית. לא דורש החלמה ארוכה. נחשב יעיל לבתי שחי ולכפות הידיים. שיעורי הצלחה גבוהים ועלייה באיכות החיים של המטופלים.

 

חסרונות: עלויות גבוהות. ההשפעה זמנית ולכן צריך לחזור על הפעולה. לא מתאים לילדים, לא לנשים בהיריון ולא לנשים מיניקות.

 

miraDry

 

איך זה עובד: מכשיר רפואי שמוכח קלינית ובאישור ה־FDA לטיפול ארוך טווח בהזעת יתר ממוקדת בבתי השחי על ידי אנרגיה אלקטרו־מגנטית. ד"ר וידר: "פעילות המכשיר מבוססת על אנרגיה אלקטרו־מגנטית, זו המשמשת את מכשירי המיקרוגל, הגורמת להרס בלוטות הזיעה בבית השחי באמצעות חימום סלקטיבי בממשק שבין העור ושכבת השומן שבה נמצאות בלוטות הזיעה. החימום גורם להרס הבלוטות, בעוד העור החיצוני והשכבות הפנימיות אינם נפגעים. בלוטות הזיעה שנהרסו בטיפול לא יגדלו חזרה לאחר הטיפול".

 

עלות: 16,500 שקלים, לא כלול בסל הבריאות. טיפול נוסף, אם דרוש, כלול במחיר.

 

יתרונות: טיפול בלתי־פולשני, לא כואב, קצר וללא סיכונים, אשר מציע פתרון ארוך טווח להזעת יתר בבית השחי ופתרון לבעיית הריח. לתוצאה מיטבית מומלץ לבצע שני טיפולים בהפרש של שלושה חודשים.

 

חסרונות: תופעות לוואי מקומיות, כגון נפיחות, אי־נוחות ונימולות, שחולפות לאחר זמן קצר. לא מתאים לכפות הידיים ולכפות הרגליים. עדיין אין מספיק נתונים לגבי הטיפול בילדים.

 

צעד רביעי: כדורים לבליעה

 

איך זה עובד: מדובר בשתי קבוצות של כדורים העובדים בשני מנגנונים שונים – האחד מונע את הגירוי של בלוטות הזיעה (חוסמי קולטני אצטילכולין, למשל גליקופירולט ופרופנטלין ברומיד), והאחר מפחית חרדה ומתח במקרים שבהם מזהים שזה הגורם להזעה (חוסמי קולטני בטא, למשל פרופרנולול).

 

עלות: עשרות שקלים.

 

יתרונות: פתרון לא פולשני שמעניק הזדמנות לפתור את הבעיה בצורה פשוטה, נגישה, זולה ופשוטה וללא כאב.

 

חסרונות: לכל תרופה יש את תופעות הלוואי האופייניות לה, ויש לשקול תועלת מול סיכון. באופן כללי אפשר להגיד כי הטיפול בכדורים פחות יעיל ואינו מקומי, ולכן אנשים לרוב מעדיפים טיפול אחר.

 

צעד חמישי: סימפטקטומיה אנדוסקופית (ETS)

 

איך זה עובד: ניתוח בהרדמה כללית שנמצא יעיל לטיפול בהזעת יתר בכפות הידיים. במהלכו הרופא מחדיר מצלמה ומכשירי ניתוח דרך חתכים זעירים בבתי השחי או בקדמת בית החזה ובעצם מנתק את העצב האחראי לבלוטות הזיעה באותו אזור, פעולה שמפסיקה את ההזעה לחלוטין.

 

עלות: משתנה בין אזורי הניתוח ובשאלה אם הניתוח נעשה בבית חולים ציבורי (כלול בסל הבריאות) או באופן פרטי (כ־18 אלף שקלים).

 

יתרונות: ניתוח קל יחסית, הכרוך באשפוז של לילה אחד ובהחלמה של שבוע. במקרה שהניתוח מצליח – זהו פתרון לכל החיים.

 

חסרונות: הניתוח נעשה בהרדמה כללית. אצל חלק מהמנותחים הוא עלול לגרום להזעה מפצה, ואצל חלק לאי־נוחות שמקורה ביובש מוחלט בכפות הידיים שלעיתים אף מצריכה שימוש בקרם לחות לידיים – אך היובש הוא תופעה זמנית. יש גם שכיחות נמוכה של סיבוכים כמו דימום, פגיעה בריאה וצניחת עפעף.

 

 

mirilivi@gmail.com

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים