המושכים בחוטים

החידוש האחרון ברפואה האסתטית הוא מתיחת פנים באמצעות חוטים נספגים • השיטה פותחת דלת לשימושים נוספים כמו הצרת היקפים והרמת חזה • רותי קינן חזתה מקרוב בטיפול – וחזרה כדי לספר

מאז גילה ניוטון את חוק המשיכה, נראה שהאנושות לא מפסיקה לנסות להתגבר עליו. לא מדובר רק בשכלול מטוסים או חלליות, אלא גם בניסיונות להרמת תווי הפנים, שצונחים עם השנים כתוצאה מהידלדלות העור. כבר לפני עשרות שנים גילו הפלסטיקאים כי אפשר להרים את עור הפנים ולמתוח אותו ובכך לטפל בצניחות ובקמטים ולהצעיר את המראה. אלא שמתיחת הפנים המסורתית כרוכה בהתערבות כירורגית מסיבית, הכוללת ניתוח בהרדמה ותקופת החלמה ממושכת, תהליך שלא כל אחד מעוניין או יכול לעבור.

 

בשנים האחרונות מציע עולם הרפואה האסתטית יותר ויותר פתרונות להצערת המראה והעור בתהליכים קצרים יחסית ובטיפולים פחות פולשניים. הזרקות – מבוטוקס ועד חומרי מילוי – ושימוש בגלי אור ובגלי רדיו נתנו פתרונות טובים הן להעלמה ולטשטוש של קמטוטים ופגמי עור והן להשבת נפחים. עתה מצטרפת אליהם מתיחת פנים באמצעות חוטים, טיפול שמטרתו למתוח את העור ובעיקר – להרים אותו.

 

כבר חשבו על זה קודם

 

המחשבה שעוברת בראש כשמתבוננים בד"ר אברי רווה מהמרכז הרפואי של ד"ר דב קליין מחדיר את החוטים השקופים לפניה של המטופלת ומותח באמצעותם את העור כלפי מעלה היא איך לא חשבו על זה קודם. מתברר שהרעיון עלה כבר לפני יותר מ־20 שנה, אך רק בשנים האחרונות תפס תאוצה רצינית. "פריצת הדרך הייתה המעבר מחוטים קבועים לחוטים נספגים", אומרת ד"ר מרינה לנדאו, מומחית לרפואת עור ומחלוצות הטיפול בחוטים בארץ. "בדיוק כמו שקרה בחומרי מילוי כשעברו מסיליקון לחומצה היאלורונית. הסיבה לכך היא שחומרים נספגים בטוחים יותר מחומרים קבועים".

 

מי שצופה בד"ר רווה לא יכול לא להתרשם מהפשטות: התהליך קצר, מחייב מינימום התערבות פולשנית ונעשה בהרדמה מקומית בלבד. כדי למנוע אי־נעימות וכאב מאלחש הרופא תחילה את האזור המטופל באמצעות זריקה הדומה לזו של רופאי שיניים. אחר כך הוא מחדיר את החוטים המיוחדים מתחת לעור, בשכבה שבה אין כלי דם ואין עצבים. "הטיפול עצמו אינו כואב, ובדרך כלל גם אינו מלווה בשטפי דם משמעותיים", מסביר ד"ר רווה תוך כדי פעולה.

 

לאחר שהחוטים מוחדרים למקומות הנכונים הרופא מושך אותם, מרים ומהדק באמצעותם את העור. את התוצאה אפשר לראות מיד. "לפעולה אפקט כפול", מדגישה ד"ר אינס ורנר, מומחית לרפואת עור, "גם מתיחה מיידית הניכרת לעין וגם פעולה מתמשכת של ייצור קולגן ברקמה. האחרונה תורמת לתוצאות מתמשכות: דרך תהליך של ספיגה בגוף, הרכיבים של החוטים המיוחדים משמרים את אובדן הקולגן הטבעי ומשווים לפנים מראה טבעי עם קווים מוגדרים לאורך הזמן". עם תום הטיפול, הנמשך בדרך כלל כחצי שעה, מודבק פלסטר קטן ובלתי־מורגש במקום שבו הוחדרו החוטים, והמטופל יכול לחזור מיד לפעילות שגרתית.

 

בעוד שבעבר נעשה שימוש בחוטים קבועים, החוטים שבהם משתמשים הרופאים כיום נספגים בגוף במשך הזמן. "החוטים עשויים מחומרים שמשמשים ברפואה שנים ארוכות, כך שהתנהגותם הביולוגית מוכרת", אומרת ד"ר לנדאו. לרשות הרופאים עומדים כמה סוגים של חוטים העשויים מחומרים מסיסים שונים, חלקם מצוידים לאורכם בזיזים ואחרים בקונוסים הנתפסים ברקמה וגורמים להרמתה. החוטים הפופולריים היום הם חוטי סילואט (Silhouette), הנמצאים בשימוש בעולם האסתטיקה הכירורגית זה כשבע שנים. לאחרונה קיבלו אישור גם מרשות התרופות האמריקאית.

 

תוצאה מיידית - אבל זמנית

 

אחד היתרונות הבולטים של הרמת הפנים בחוטים הוא התוצאה המיידית. "התוצאה נראית לעין מיד לאחר הטיפול והולכת ומשתפרת בשלושת החודשים שלאחר הטיפול. האפקט מורגש עד 18 חודשים מהטיפול", מסביר ד"ר רווה. "שילוב של המתיחה בחוטים עם הזרקת חומרי מילוי ובוטוקס מעצים את התוצאה ומעניק את האפקט הרצוי", אומרת ד"ר אינה סלבצ'בסקי ממרפאת אקסלנס. "החוטים נותנים פתרון באזורים שבהם חומרי מילוי ובוטוקס לא עוזרים", מוסיפה ד"ר לנדאו.

 

יחד עם זאת, חשוב להסביר למטופל את ההליך ולתאם ציפיות: "יש להבין שמדובר בפעולה פולשנית קטנה הנותנת שיפור שהוא קטן וזמני. אם המטופלים מבינים את זה מראש ומבינים את החלופות, זה בסדר גמור", אומר ד"ר מאיר כהן, חבר הנהלת איגוד הכירורגיה הפלסטית והאסתטית.

 

עם ההצלחה הגדולה שנוחל הטיפול במתיחת הפנים פנו הרופאים הפלסטיים ליישומים נוספים של המתיחה בעזרת חוטים. "עם השימושים הנוספים אפשר למנות הצרת זרועות – תהליך שבשיטה המסורתית, בניתוח, גורם לצלקת ארוכה", אומר ד"ר אופיר שיין מהמרכז הרפואי ד"ר דב קליין. "עם החוטים אפשר להשיג צמצום נאה של ההיקפים. השיטה עובדת היטב גם להרמת שדיים קטנה ולתיקון א־סימטריה קלה של הפטמות. יש גם הצלחות בהרמה ובמיצוק של הטבור לאחר לידות וכן במיצוק של הירך הפנימית".

 

אחת הסיבות לכך שהטיפול בחוטים הפך לטרנד לוהט היא הסיכון הנמוך לסיבוכים ולתופעות לוואי. "בעולם בוצעו מעל 80,000 פרוצדורות בחוטי סילואט, עם שיעור סיבוכים של 0.07%", אומר ד"ר דב קליין. "רוב הסיבוכים הם זיהומים מקומיים שטופלו". ד"ר לנדאו: "לאחר הטיפול יכולים להיות רגישות מקומית או סימנים כחולים, אם כי באופן מפתיע זה נדיר יותר מאשר לאחר חומרי מילוי. במשך כחודש ניתן להרגיש את החוט מתחת לעור. לעיתים ניתן לראות קפלים קטנים של עודף עור, הנספגים בתוך כמה שבועות. לעיתים רחוקות נוצר קפל של חוט או בליטה של קונוס, אבל הכל פתיר".

 

גם העובדה שהתהליך הפיך מרגיעה את המטופלים. "ניתן לתקן את התוצאה בלי קושי או להוציא את החוטים מיד אחרי הטיפול במקרה של אי־שביעות רצון, ובכל מקרה, התוצאה זמנית ומתפוגגת אחרי כשנה", מסביר ד"ר שיין. "עם היותו תהליך בטוח וכמעט נטול סיכונים, חשוב לזכור כי זה טיפול חדש יחסית, ולכן התוצאות לא תמיד עקיבות, ולא תמיד משיגים אותו שיפור משני צידי הפנים, למשל".

 

"פתרון למי שחושש מניתוח"

 

ככל שהמתיחה באמצעות חוטים הופכת לטרנד, הולכים ומתרבים גם הרופאים המבצעים את ההליך, וטווח המחירים גדל. הטיפול נעשה אך ורק על ידי רופא, ורצוי לפנות למי שכבר יש לו התמחות בתחום. "זו פעולה המתאימה למי שמכירים את האנטומיה של הפנים, לרבות שכבות העור, מיקום השרירים והשומן, וגם יכולים לטפל בסיבוכים לרבות הסרת החוטים במקרה שיידרש", אומר ד"ר כהן.

 

אשר למחיר – הוא משתנה בהתאם למספר החוטים שבהם נעשה שימוש ולסוגם. טיפול להרמת הפנים באמצעות חוטי סילואט במרפאתו של ד"ר קליין, למשל, עולה 5,000־6,000 שקל. אצל ד"ר אינס ורנר המחיר לטיפול בחוטי סילואט הוא 6,000 שקל. ד"ר מרינה לנדאו משתמשת גם בחוטי סילואט וגם בחוטי פולידיאקסנון, ומחיר הטיפול 5,000־10,000 שקל. אצל ד"ר אינה סלבצ'בסקי, המבצעת את התהליך בחוטי Fine Lift של חברת Aespio, המחיר הוא 2,100־4,000 שקל.

 

מתיחת הפנים בחוטים מתאימה לאנשים בכל גיל שחשים כי העור שלהם רפוי, מעוניינים בהליך קצר עם אפקט מיידי ואינם חוששים לחזור לטיפול מדי כמה חודשים. "זהו פתרון לאנשים שחולמים על מתיחת פנים אבל חוששים מניתוח", אומרת ד"ר סלבצ'בסקי. ד"ר שיין מסתייג מעט: "החוטים הם מתיחת פנים לכל דבר, ללא ניתוח פולשני, אך לא נותנים פתרון לפנים שמנות ולפנים עם עודפי עור", הוא אומר. ד"ר לנדאו מצטרפת לדעתו: "חוטים לא מהווים פתרון לצניחה רצינית של הפנים והצוואר. במקרים אלה אין מנוס מניתוח הרמת פנים מסורתי". •

 

חוטים חשבה

פרופ' אייל וינקלר, מומחה בכירורגיה קוסמטית ממרכז המומחים וינקלר קליניק, אינו שותף להתלהבות מהליך המתיחה בחוטים: "מניסיוני בניתוחי פנים ובחקר האנטומיה והפיזיולוגיה של הפנים ברור לי שהמנגנון של נפילת הפנים אינו רק צניחת העור, ו'פתרון הקסם' של רענון הפנים והצערתם על ידי חוטים אין בו שום חדשה מרעישה. בהתבגרות הפנים מתרחשים תהליכים רבים ובהם השתנות המבנה האנטומי של העור, התרופפות סיבי הקולגן, התארכות השרירים, שינויים בפיזור השומן בפנים, רפיון הרצועות המחברות את העור אל השרירים ועצמות הפנים, עודפי עור ושומן בעפעפיים ועוד. הטיפול במכלול הבעיות האלה אינו יכול להיעשות בחוט. הפתרון המתאים הוא ניתוח הרמת פנים כירורגית בשיטה הטבעית, שאינו כרוך היום בהרדמה כללית ומטפל באופן מוקפד וטבעי בכלל האלמנטים המתבגרים בפנים".

 

בעניין תופעות הלוואי ומשך ההחלמה מניתוח הרמת פנים לעומת תהליך המתיחה בחוטים אומר פרופ' וינקלר: "גם לחוטים יש תופעות לוואי כמו היתכנות לאלרגיה, זיהום, א־סימטריה בין שני צידי הפנים, הופעת גבשושיות ועוד. לאחרונה ניתחתי נשים שעברו תהליך מתיחה בחוטים לפני שנתיים־שלוש. החוטים אמנם נעלמו, אבל בהחלט נוצרת רקמה צלקתית המפריעה לניתוח וגם לריפוי. משך ההחלמה מהניתוח אכן ממושך יותר, אך התוצאה נשמרת לטווח ארוך. השחלת חוטים משיגה אפקט זמני, הפועל על העור בלבד. ההחלמה אמנם קצרה אבל כך גם האפקט".

 

briut@yedioth.co.il

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים