אשדוד פינת מנהטן
קבלו את סיפור סינדרלה של ברטה מאשדוד, מעצבת שמלות כלה ישראלית שמוכרת בעשרות מדינות, מנהלת חשבון אינסטגרם עם למעלה ממיליון עוקבים ומלבישה את המפורסמות בדרך לחופה
קחו את כל מה שחשבתם על סינדרלה, הוסיפו מעט פנטזיה הוליוודית, פזרו אבני סברובסקי ופאייטים, וקבלו את הסיפור של ברטה.
ברטה – בתעודת הזהות ברטה בלילתי – עד לפני כמה שנים מעצבת שמלות כלה מאשדוד, הצליחה כמו מעצבי אופנה ישראלים נוספים, להתברג לפסגת תעשיית הכלולות העולמית, וכמו בסיפורים הכי יפים, זה גם קרה לה לגמרי במקרה.
אנחנו נפגשות באולם מפואר במרכז מנהטן, באחד האירועים הגדולים של שבוע האופנה הניו־יורקי לכלות. באמריקה התעשייה הזו כל כך גדולה, שיש לה שבוע אופנה משל עצמה וברטה לגמרי לא מאמינה שהיא לוקחת כזה ביס מהתפוח הגדול.
"כמעט לא ישנתי בלילה", היא מדווחת. "זה אירוע ענק. מגזינים כמו ווג ואל הגיעו כדי לסקר את השמלות שלי. ואני כל הזמן אומרת לעצמי איך אני, הבחורה מאשדוד, הגעתי לניו־יורק. זה רגע קסום".
קשה להפחית מעוצמת ההצלחה הבינלאומית של ברטה. השמלות בעיצובה נמכרות בעשרות נקודות מכירה ברחבי העולם מאוסטרליה ועד סין, כולל בבוטיקים הנחשבים ביותר. לא פחות ממיליון ומאה אלף איש עוקבים אחר עמוד האינסטגרם הרשמי שלה (@bertabridal) וסלבריטאיות נוהרות אחר הדגמים שלה. והנה הגיעה גם חותמת האיכות הנחשבת מכל: אירוע תצוגה יוקרתי בשבוע האופנה לכלות בניו־יורק, שבו מציגים שמות כמו ורה וונג, אוסקר דה לה רנטה וקרולינה הררה את הבשורה שלהם לתעשייה.
בבוקר ניו־יורקי אביבי ומעט סגרירי, השמלות של ברטה הן כמו קרן שמש שמנצנצת על בירת העולם. הן בולטות במיוחד על רקע קירות האולם מחופי העץ הכהה, שבין פיתוחיהם מתפתלים ענפי קיסוס, וילונות הקטיפה האדומים והשנדלירים העתיקים.
על רקע התפאורה הדרמטית הזו, 18 דוגמניות גבעוליות לובשות את הטופ של הקולקציה החדשה: שמלות עתירות פנינים, אבנים נוצצות ופאייטים, בגזרות צמודות לגוף, עם הרבה משחקי שקיפות, מחשופים עמוקים, גב פתוח וכמובן הינומה שנמשכת הרבה אחרי שהכלה עוברת. עם כל הכבוד ליופיין של המציגות, איש לא בוהה בהן אלא בעיקר בשמלות, שכל אחת מהן נראית כמו יצירת אמנות. "כל שמלה שלי זה וואן פיס", מאפיינת המעצבת.
מהסטודיו באשדוד ללב מנהטן
חמישה חודשים בממוצע אורך תהליך הייצור של שמלה אחת. זה קורה בסטודיו האשדודי של ברטה, שם עמלות עשרות רוקמות על הכנת השמלות. כדי לגעת בזוהר הזה, תצטרך כלה ישראלית לשלם סכום המתחיל בעשרת אלפים שקל ומגיע בממוצע ל־25 אלף תמורת השכרה ללילה הגדול. מעבר לים תג המחיר מתחיל ב־8,000 דולר, וכמיטב המסורת נוהגות הכלות לרכוש את השמלה ולשמור אותה בקופסה מהודרת למען הדורות הבאים. בימים אלה עובדים בסטודיו האשדודי על ייצור קולקציית שמלות ערב יוקרתיות במיוחד, הצעד המתבקש הבא מבחינת המותג.
בין הדגמים המסנוורים מרוב עושר הפרטים, מסתובבים צלמים של מגזינים גדולים ולצידם בלוגרים המסקרים את עולם האופנה, וכמו תמיד באירועים האלה ניתן להבדיל ביניהם בקלות: הראשונים אוחזים במצלמות מהימים שבהם מצלמה הייתה מצלמה, ואילו הבלוגרים מתעדים את הדגמים בעדשת הסמארטפון. כשכולם יסיימו לצלם, יפרצו למקום קניינים מכל העולם, ועד מהרה יהפוך האולם האלגנטי למעין מגדל בבל, שבו בולטת בין בליל השפות מילה אוניברסלית אחת: "וואוו".
הם מגיעים מכל יבשות העולם, אפילו מאוסטרליה הרחוקה, כדי לרכוש שמלות של המעצבת הישראלית הטרנדית. "זה כפר גלובלי אחד קטן בשמלות של ברטה. אנחנו הצלחה מסחררת בכל מקום שאליו אנחנו מגיעים", מתגאה ניר מוסקוביץ', החתן של ברטה ומנהל הפעילות הבינלאומית בחברה.
במידה רבה, מוסקוביץ' הוא אחד האחראים להצלחה הבינלאומית של המותג, שהתחילה, כאמור, לגמרי במקרה. זה קרה מיד אחרי נישואיו להילה, בתה הבכורה של ברטה, לפני ארבע שנים. במהלך האירוע החליפה הכלה שלוש שמלות בעיצובה של האם, וצילומים של היצירות הגיעו לידיה של עורכת מגזין כלולות נחשב באמריקה, שפירסמה כמה מהם.
"פתאום התחלנו לקבל פניות מכלות בחו"ל", נזכר מוסקוביץ'. "וכשאני אומר פניות אני מתכוון למייל אחד בחצי שנה. לאט־לאט זה הפך לטפטוף שהלך וגדל. הייתי אז סטודנט למשפטים ומאוד סיקרן אותי לאן זה יכול להגיע. אמרתי, יאללה, בואו ננסה. נסעתי בכל העולם עם שמלה במזוודה והתחלתי לרדוף אחרי קניינים בחנויות. מאז זה היסטוריה. היום הם רודפים אחרינו. המוצר שלנו מוכר את עצמו".
הסטייליסט של מיס אמריקה
"וואווו, הן כאלה א־מ־יי־זינג", מתמוגג גבר בחליפה מוקפדת ומשקפי שמש אטומים אל מול השמלות, מקפיד להדגיש כל הברה. קוראים לו מיסטר קיז, והוא הסטייליסט הצמוד של אוליביה ג'ורדן - מלכת היופי של ארצות־הברית, בשבילכם - המלווה בפמליית יועצים בכל אשר תלך.
"כשאוליביה התחרתה במיס יוניברס, היא רצתה שמלה לבנה מדהימה. וככה הגענו לברטה", הוא מספר תוך מישוש הבד הענוג של אחת השמלות, כולו רוטט מהתרגשות. "בברטה מבינים את החזון שלנו. אנחנו אוהבים את הפרטים, את הבדים. אוליביה מעריצה גדולה של ברטה. כרגע היא לא נשואה, כי למיס יו־אס־איי אסור להיות נשואה, אבל כשהיא תתחתן, אני לא אתפלא אם היא תרצה ללבוש ברטה".
איימי ברנד, בעלת בוטיק שמלות כלה גדול בטקסס, התחתנה לאחרונה בעצמה בשמלה של ברטה, ויש לה בערך 7,000 צילומים בסלולרי, ביניהם היא מעלעלת בהנאה לא מוסתרת, כדי להוכיח את זה. "השמלות של ברטה מאוד ייחודיות", היא מאבחנת. "זה לא משהו שלובשים ביום־יום. הכלות מאוד אוהבות שהשמלות שלה מחמיאות לגוף בצורה מושלמת".
משנה להן שזו מעצבת ישראלית?
"לא. זה דווקא מאוד פופולרי היום, מעצבים ישראלים".
"יש לנו הרבה כלות יהודיות שדווקא מתלהבות מהנושא של מעצבת ישראלית, וגם לשאר זה לא מפריע ואפילו תורם", אומרת אנג'י קאלאג'יאן, שיחד עם בתה מנהלת בוטיק כלות בלוס־אנג'לס, שנחשב אחד הגדולים בחוף המערבי ("יש לנו אפילו גם כלות מאריזונה"). "אני תמיד אומרת שברגע שאת לובשת ברטה, אין מזה דרך חזרה. שום דבר שתנסי לא ישתווה לזה", היא ממששת בערגה את הפנינים באחד הדגמים ולא שוכחת לחתום ב"וואוו".
קצת אחרי שהנצנצים שוקעים מעל האירוע הגדול, נפתח השלב הבא באופרציה הבינלאומית של המותג – תצוגה אישית לקניינים שהגיעו מרחבי העולם כדי לגעת בזוהר. זה קורה בסוויטה מפוארת בקומה ה־32 במלון ניו־יורקי מפואר, עם נוף פתוח לסנטרל פארק, שבדיוק הנץ משנת החורף שלו, ומקבל את פני הבאים עם צמרות מוריקות ופריחת צבעונים מרהיבה.
מישל גייבל, הקניינית הראשית של מחלקת כלות בכל בו הניו־יורקי הנודע סאקס פיפת' אבניו, יושבת עם פנקס מול הדוגמניות ומתעלפת מכל דגם. רק 15 מעצבים זוכים לאייש את מחלקת שמלות הכלה היוקרתית של הכלבו, וברטה היא אחת מהן. "השמלות של ברטה מאוד נועזות, מרגשות ומדברות לכלה שרוצה להיות סקסית", מאפיינת גייבל. "הכלות היום מחפשות אלמנטים של שטיח אדום, והשמלות האלה מספקות להן את זה. זאת המגמה החדשה בתחום שמלות הכלה וברטה בהחלט קבעה את הטון בכל המגמה הזאת".

