העוקץ הניגרי

תתפלאו לשמוע, אבל ניגריה מביסה את שאר מדינות העולם במשחק הסקראבל (שבץ נא) באנגלית — בזכות אסטרטגיה שמנוגדת לכל ההנחות המקובלות. כך מדווח "הוול סטריט ג'ורנל". הסוד הגדול: שימוש דווקא במילים קצרות.

 

בגמר אליפות העולם בסקראבל שנערכה בנובמבר באוסטרליה, גבר ולינגטון ג'יגרה (33) הניגרי על לואיס מקיי הבריטי, וניצחונו פתח את מהדורות החדשות בארצו.

 

מספר השחקנים של ניגריה, מושבה בריטית לשעבר, ברשימת 200 הסקראבליסטים המובילים בעולם גבוה יותר משל כל מדינה אחרת. "במדינות אחרות זה נחשב משחק", אומר ג'יגרה. "בניגריה זה ספורט".

 

בעבר, כמעט כל אלופי הסקראבל היו מצפון אמריקה או מאירופה, רובם חסידי האסטרטגיה המקובלת של מילים ארוכות בנות 7 ו־8 אותיות, כמו המילה QUIXOTRY (דון קישוטיות) שזיכתה ב־2006 את האמריקאי מייקל קרסטה ב־365 נקודות והקנתה לו את הניצחון עם שיא של 830 נקודות.

 

זו נדמית אסטרטגיה נבונה: שחקן שנפטר בבת־אחת מכל 7 אבני המשחק שלו מקבל גם בונוס של 50 נקודות. אבל הניגרים הפכו את הקערה על פיה: מדריך סקראבל מקומי, מתמטיקאי במקצועו, בדק בעזרת שתי אפליקציות עשרות אלפי תרחישים אפשריים לכל צעד נתון.

 

המסקנה: מילים ארוכות הן בעייתיות. ראשית, כל אות נוספת על הלוח היא עוד הזדמנות ליריב להכות בחזרה עם מילה ארוכה משלו. שנית, על כל אות שמניחים על הלוח צריך לקחת אבן משחק אקראית מהקופה, ופעמים רבות נתקעים בלי תנועות או צירופים שווים.

 

שימוש ב־4 או 5 אותיות מאפשר לשמור אותיות שימושיות לתור הבא, וגם הגיאומטריה של הלוח (בדרך כלל 3 משבצות ריקות בין משבצות הבונוס) מתגמלת מילים קצרות. אגב, המילה המנצחת של ג'יגרה במשחק הגמר הייתה בת 5 אותיות: FELTY, דמוי לֶבֶד.

 

מיליון, בייבי

 

שחקנית הסופטבול מוניקה אבוט (30), מדווחת סי־אן־אן, עשתה היסטוריה כשהייתה לאמריקאית הראשונה בספורט קבוצתי שחתמה על חוזה (ל־6 שנים) בגובה מיליון דולר. העונה תיפתח בשבוע הבא.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים