דורשים צ'ק ביטחון

אחרי שתרמו לסלילת דרכו של אביגדור ליברמן לקואליציה, מתכננים ראשי מועצות ביו"ש לגבות את החוב על הפרק: עצירת הריסת מאחזים ומבנים בלתי חוקיים והאצת הבנייה בהתנחלויות

"כנופיית יו"ש החזיקה את נתניהו במקום עדין", התבכיין הרצוג אחרי כישלון המשא ומתן. כנופיה? אולי. מקום עדין? נו נו. אבל מה שבטוח הוא שמי שניטרל את כניסתו של הרצוג לממשלה ופרש שטיח אדום בפני אביגדור ליברמן כל הדרך ללשכת שר הביטחון, הם בכירים ביו"ש, פעילי ליכוד. השבוע מיהרו ראשי מועצות ביהודה ושומרון להניח על שולחנו של השר המיועד חשבונית על דמי השושבינות.

 

"ליברמן הוא אדם רציני שמבין את הצורך באמירה ציונית־לאומית גאה", אומר יוסי דגן ראש מועצה אזורית שומרון, חבר מרכז ליכוד, ומי שסייע מאחורי הקלעים לכניסתה של ישראל ביתנו לקואליציה. "אני מאמין שנראה שינוי לטובה גם בתחום הביטחון וגם בהתיישבות. אני מכבד את יעלון, הצטערתי מאוד שלא רצה להיות שר החוץ. אבל זה לא סוד שלצד שיתופי פעולה, היו בינינו חילוקי דעות".

 

מה אתה מצפה מליברמן?

 

"להחזיר את ההרתעה לצה"ל ולהסיר חסמים בבנייה ביו"ש. לא יכול להיות שבשביל שינוי תב"ע נקודתי כדי לבנות גן ילדים, אני צריך אישור של ראש הממשלה וכשהוא סוף־סוף מאשר את השינוי, האמריקאים מתנגדים והכל נתקע. מאז ממשלת אולמרט נותרו חסמים פוליטיים בלתי אפשריים. ליברמן הוא האיש שיוכל להסיר אותם. כמו כן, לא ייתכן ש־500 אלף איש ימשיכו לחיות תחת אפליה משפטית. ליברמן יכול לסייע גם בזה ולקדם החלת החוק הישראלי ביו"ש, בעיקר בדיני מקרקעין".

 

יונה פרנקל, שכנה וידידה של משפחת ליברמן
יונה פרנקל, שכנה וידידה של משפחת ליברמן

 

 

אז כבר נפגשת עם ליברמן והצגת לו את הבקשות?

 

"מה שביני לבין ליברמן יישאר ביני לבין ליברמן. זה א־ב ביחסי אמון".

 

דוידי פרל, ראש מועצת גוש עציון וחבר מרכז ליכוד, לא חושש לדבר במפורש על רשימת המכולת שכבר הניח השבוע על שולחנו של שר הביטחון החדש. "יש לי קשר מצוין עם ליברמן שהוא תושב המועצה שלנו. אנחנו מדברים בטלפון באופן חופשי, ועזרנו אחד לשני בכל מיני הזדמנויות. בינתיים הגשתי לו רשימת מכולת עם סעיף אחד: להשאיר בתפקידו את יועץ שר הביטחון לענייני התיישבות, קובי אלירז, שמבין עניין ומצוי בחומר. בסופו של דבר שר לא יכול לחלוש על כל הנושאים, לכן יועצים טובים הכרחיים לקשר השוטף. וכמובן שאגיש לשר גם רשימת המשך".

 

אלירז, תושב עלי, מונה לתפקיד על ידי יעלון. הכניסה של איש מתוך ההתיישבות אל התפקיד הקלה מאוד את התקשורת בין ראשי המועצות לבין שר הביטחון. עכשיו אנשי ההתיישבות הקרובים ביותר לליברמן בונים על זה שייצאו ויבואו ישירות מול ליברמן. הכוורת שתעטוף היטב את השר מורכבת ממנכ"ל אמנה, זאב חבר (זמביש), דגן, פרל, והשר זאב אלקין.

 

דינה סופר, תושבת המקום. "כמו בגין, גם ליברמן יפתיע"
דינה סופר, תושבת המקום. "כמו בגין, גם ליברמן יפתיע"

 

 

"אני לא יודע אם ליברמן מבין או לא מבין בביטחון, אבל אני יודע שהוא אדם עם ראש לאומי שמבין את צרכי המדינה בעת הזאת", אומר פרל. "יש לו גם ניסיון ויכולת להתמודד עם כל המערכות השלטוניות. ליברמן לא יתכופף מול יועצים משפטיים. הוא יבוא ויעשה סדר. ראינו אצל אחרים שמי שמנהל אותם זה היועצים".

 

ראינו אצל אחרים? כלומר, יעלון?

 

"בוגי זהיר מדי. הוא יותר מדי שומע לעצות של הסובבים אותו, במקום לומר להם מה לעשות. ליברמן, לעומת זאת, מסוגל לעשות, למשל, סדר במנהל האזרחי, מה שלא נעשה אצל בוגי. האג'נדה במנהל האזרחי היא לא אג'נדה לאומית. התפיסה שלהם היא שתפקידם לדאוג לכולם, לכלל התושבים. בעיניי זו טעות בסיסית. אנחנו במאבק לאומי. אסור לדפוק את הערבים, צריך לתת להם לחיות כמו בני אדם ולפתח להם תשתיות, אבל חלוקת הקרקעות צריכה לתת עדיפות להתיישבות היהודית".

 

לצד תקווה לבנייה עתידית, ביו"ש גם נלחמים בהריסה צפויה של מאחזים ובמבנים לא חוקיים. החלטת בג"ץ קובעת כי יש לפנות את עמונה עד דצמבר הקרוב ולהרוס תשעה בתי קבע בעפרה עד פברואר 2017. "אני מקווה שליברמן לא יחשוש לנסות דרכים שאחרים לא העזו לחשוב עליהן כדי להציל את עמונה והבתים בעפרה", אומר אבי רואה, ראש מועצת בנימין וחבר מרכז ליכוד. "יעלון, שייחס באופן אובססיבי קדושה לכל החלטת בית משפט, לא רצה בכלל לנסות. צריך כאן מישהו שיעז".

 

צילום: אלכס קולומויסקי
צילום: אלכס קולומויסקי

 

 

אגב, לא ברור עד כמה התקוות שתולים בליברמן מוצדקות. גורמים המעורים בפרטי המשא ומתן להרחבת הקואליציה טוענים כי למרות לחצים הנושא כלל לא עלה לדיון, לא מצד הנהגת הבית היהודי ולא מצד ליברמן.

 

"בוגי היה מצוין"

 

בהתנחלויות לא כולם מברכים על המהלך. "ליברמן כשר ביטחון מפחיד אותי", כתבה תושבת קריית־ארבע יעל אלון בפוסט בפייסבוק. "לא רוצה מנהיגים חזקים. מעדיפה אותם ישרים, עדינים ויעלונים... יעלון הישר, הנאמן למצפונו והאחראי עדיף עשרת מונים על ליברמן... הדבר היחיד שטוב בו זה שהוא לא מפחד מביבי. ומישהו צריך למען ה' להפחיד קצת את היהודי הזה".

 

אלון מספרת כי החשש שלה מליברמן נובע פחות מהיותה מתנחלת ויותר מהיותה אם לחייל. "קיבלתי תגובות שונות על הפוסט. חברה שלי מעתניאל אמרה לי שזה בדיוק מה שהרגישה לפני שרון. שכולם בהתיישבות רצו אחריו כמו עיוורים, אבל היא לא הייתה מסוגלת להצביע לשרון, ולכן כולם קראו לה במשפחה שמאלנית. ראינו בסוף מה קרה עם שרון. אנשים תקיפים יכולים להיות אולי קשים עם אויבים, אבל הם עלולים לגלות את אותה תקיפות גם כלפי האחים שלהם. ידיד אחר שלי אמר שאין מה לפחד כי ליברמן טוב רק בלדבר".

 

שלא לייחוס גם גורמים בכירים מודים כי הם חוששים שליברמן יתהפך עליהם כמו שרון ושההתיישבות עוד עלולה להתגעגע לאיפוק וליציבות של יעלון. "יעלון קידם הרבה תוכניות מתאר. הוא קידם אישורים של יישובים והוא שינה את הכיוון של פרקליטות המדינה במענה לבג"צים נגד ההתיישבות", אומר עודד רביבי, ראש העיר אפרת וחבר מרכז ליכוד. "כתושב הגוש ליברמן מכיר את המצוקות על הצירים ואת בעיית התשתיות, אבל אלה היו דברים שגם בוגי הכיר היטב. לי מאוד חבל על הליכתו של יעלון. הוא היה שר ביטחון מצוין".

 

על רקע צבעי המדבר, סגול הלילך של העצים הפורחים בכניסה לנוקדים מושך את העין. ההרודיון מתנשא מעל הנוף בשלווה. הר לא טבעי אך יציב כבר אלפי שנים, כמו בז למהפכים, לתככים הפוליטיים ולמהומות שמייצרים בני האנוש. מימין לשער הכניסה תלויים שלטים על הגדר "סכנה! כאן בונים" שיכולים לעורר חיוך שמאלני מריר. אחרי שלוש שנים שבהן נעצרה הבנייה בנוקדים בגלל עתירה לבג"ץ, לפני מספר חודשים חזרו הטרקטורים לעבוד. בקרוב ייכנסו הדיירים החדשים אל 40 הבתים הבנויים על התהום המסחרר ביופיו של נחל תקוע.

 

קשה למצוא פה מישהו שיימתח ביקורת על התושב הבכיר ביותר, שר הביטחון החדש. "מקסימום יגידו לך שזה מבאס שהוא לא עוצר לטרמפיסטים, כמו שכולנו פה עושים", אומרת אחת התושבות, "אבל גם מי שמתלונן מבין שזה בגלל האבטחה".

 

כמה בני נוער מספרים כי התווכחו על המינוי החדש, ושהיו חבר'ה שטענו כי סגנונו הכוחני של ליברמן עלול לדרדר את הביטחון ולהזיק להתיישבות. "אני לא מסכים איתם", אומר אחד הנערים. "אבל נוקדים הפך ליישוב של צפונבונים. עשר דקות מירושלים, אחלה נוף, אז יש פה גם שמאלנים שלא מתים על ליברמן".

 

ההתנחלות נוקדים, המונה כיום 250 משפחות, הוקמה על ידי קבוצת עולים מרוסיה בשנת 1982, כיישוב מעורב של חילונים ודתיים. ליברמן הגיע ליישוב חמש שנים אחרי הקמתו עם רעייתו אלה וכאן גידלו את שלושת ילדיהם. אגב, לא רק בכניסה לנוקדים בונים: גם ביתו של השר העתידי עובר כעת הרחבה ושיפוצים. הבית המוקף בגדר גבוהה נתון תחת שמירה, שאינה קשורה למינוי הצפוי אלא משום שהוגדר על ידי השב"כ כיעד מאוים, מספר השומר בבוטקה.

 

לפני 18 שנה היה זה ליברמן שהיה השומר בבוטקה, בכניסה לנוקדים. "כשהגענו בפעם הראשונה ליישוב הוא עמד בשער וקידם את פנינו בברכה", מספרת דינה סופר, תושבת המקום. "הופתענו מאוד. הוא כבר היה איש מוכר אחרי שכיהן כמזכיר הממשלה.

 

"אני מאוד שמחה על המהלך - גם בשביל ליברמן כשכן, וגם כאזרחית המדינה. אמנם בבחירות האחרונות זו הייתה הפעם הראשונה שלא הצבעתי עבורו, אבל אני עדיין מאוד מכבדת אותו. ממה שהתרשמתי הוא איש פתוח ועדין, הפוך מהדימוי שמנסים לייצר לו. ליברמן הוא אדם ענייני, שאומר תמיד את דעתו האמיתית. אני מעריכה אנשים ישרים כאלה. אני אוהבת את הפייטריות שלו. הוא יהיה שר ביטחון טוב".

 

עם ניסיון של שמירה בבוטקה בשער היישוב, הוא בהחלט בקי בתחום הביטחון.

 

דינה צוחקת. "אני באמת לא מבינה את כל הבהלה הזאת סביב המינוי. הוא לא מונה למלך. הוא לא פועל לבד. הוא כפוף לראש הממשלה ולקבינט הביטחוני. אני לא דואגת".

 

ואת מצפה שתהיה יותר בנייה ביו"ש עכשיו?

 

"זה לא מה שמעסיק אותי ולדעתי גם לא את ליברמן. הוא חושב הרבה יותר בגדול. בנייה בהתנחלות זה חשוב, אבל ביטחון ישראל זו המטרה הגדולה שלו".

 

בקרוואן הצמוד לשר

 

ליברמן לא מרבה להסתובב ביישוב. הוא מגיע בשעות הלילה המאוחרות ורק בחגים התושבים פוגשים בו. גם נעם בדין (32), שגר בנוקדים שלוש שנים, כמעט ולא פגש את השכן המפורסם. "אני רואה מדי בוקר את המאבטחים שלו סורקים את השיחים בדרכו החוצה ואז אותו בתוך הרכב יוצא מהיישוב. פנים אל פנים אנחנו פוגשים אותו רק בחגים או בטקסים. ביום העצמאות האחרון הוא לא השתתף, אבל בשנים קודמות כן. הוא יושב בקהל יחד עם כולם, עם מאבטחים וחליפה ועניבה, על כיסאות הפלסטיק הישנים שכל רגע הרגל שלהם עלולה להישבר. רואים שהוא מאוד מעורב רגשית. הוא מאוד אוהב את היישוב וגם מתרגש מאוד ביום הזיכרון".

 

טקס יום העצמאות ביישוב לפני שנתיים הוקדש לסיפורי עלייה וליברמן היה אחד ממדליקי המשואות. הוא אף סיפר איך אוסף הבולים שאסף בקפדנות כילד סייע למשפחה באחד ממעברי הגבול של מולדביה, כאשר נמסר לשומרי המחסום כשוחד. כשנכנס למשרד החוץ נערך לכבודו קידוש לאחר תפילת השבת, שבו ליברמן נשא נאום ונציגי היישוב ברכו אותו ואיחלו בהצלחה. עכשיו נערכים ביישוב לקידוש נוסף. הדג המלוח, הקיגל וכוסיות הליקר כבר מוכנים.

 

שלוש פעמים בשבוע בדין מדרים לשדרות, אל המרכז לתקשורת חברתית שהקים בעיר. לשם כך הוא נאלץ לנסוע דרך תקוע הערבית. במוצאי שבת האחרונה נפתחה אש מרכב נוסע על אוטובוס תלמידים שנסע מתקוע לכפר עציון. הרכב היה ממוגן ירי והפיגוע הסתיים ללא נפגעים, אבל חוליית הטרור עדיין מסתובבת חופשי על הציר שבו נוסע בדין, קרוב מאוד לביתו של ליברמן. "אנחנו מקווים שעכשיו כששר הביטחון מתגורר כאן, יהיה פה יותר בטוח", אומר בדין.

 

ממרפסת הבית של בדין הצופה אל פיתולי מדבר יהודה, ששמש בין הערביים מאירה אותם ברכות, ניתן לראות את "גן ליברמן". מגלשות צבעוניות ומתקני שעשועים שהתושבים הדביקו להם את השם הלא רשמי בשל קרבתו לבית הסלב המקומי.

 

בבית הסמוך אנחנו פוגשים את יונה פרנקל, ידידה קרובה של משפחת ליברמן והראשונה ביישוב שמספרת כי שילשלה לקלפי פתק של ישראל ביתנו בכל מערכות הבחירות. פרנקל, שעלתה ארצה מריגה ב־76' והייתה מחלוצי נוקדים, עובדת כסמנכ"לית בערוץ 9. "כשעלינו לארץ גרנו בקרוואן הסמוך למשפחת ליברמן", היא מספרת. "הפרידו בינינו רק כמה מטרים. היה אפשר לשמוע כל הורדת מים בשירותים. הילדים גדלו יחד ואביגדור היה מסיע אותם הרבה לחוגים. הוא היה שומר קבוע ביישוב וגם הסכים תמיד להשלים מניין לטובת התושבים הדתיים.

 

"מבחינתי, ליברמן יכול להיות ראש הממשלה. הוא עשה כבר כמה וכמה תפקידים ותמיד הצליח מאוד. אני לא חושבת שמישהו זוכר שהתפלת המים זה בזכות פעילותו כשהיה שר התשתיות. גם במשרד התחבורה הוא קידם את הרפורמה עם אל על".

 

מה את מצפה מליברמן?

 

"שיצליח לא רק לחזק את הביטחון אלא גם לשנות את האווירה. אני מתגעגעת לימים שבהם הקמנו את היישוב, כשהייתה בארץ אווירה של עשייה ושיתוף פעולה. גם לאווירה הטובה עם הפלסטינים אני מתגעגעת. יש לנו עדיין קשר טוב עם חמולת עבדאללה מהכפר השכן, אבל היום אני כבר לא שותה קפה בבית לחם כמו אז. קמפיין ההפחדות הזה נגד ליברמן מזכיר לי את ההפחדות של 77' לפני עליית בגין לשלטון. המילה פשיסט חזרה פעמיים בכל משפט. אני חושבת שכמו שבגין הפתיע, גם ליברמן יפתיע. הוא איש מעשי ויש לו יחסים טובים מאוד עם האוכלוסייה הערבית".

 

למה ליברמן התעקש להתמנות דווקא לשר הביטחון?

 

"גם כי הנושא חשוב לו, אבל גם כי יש סטיגמה שרק 'צבר' יכול להיות שר ביטחון. יש כל מיני תחומים ומקומות שהכניסה אליהם עם מבטא רוסי כבד, סגורה. זה משרד הביטחון, למשל, אבל גם בית המשפט העליון, שעד היום אין בו עולה אחד מברית המועצות. את תקרת הזכוכית הזו ליברמן מבקש לשבור". ¿

 

yifater1@gmail.com

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים