yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום: אפי שריר
    חדשות • 28.05.2016
    יחידת קישור לסוריה
    ההיסטוריה חוזרת? צה"ל הקים יחידת קישור חדשה לתושבי הגולן הסורי — המזכירה את יחידת הקישור ללבנון (יק"ל) • גורם ביטחוני מבהיר: לא מקימים רצועת ביטחון חדשה
    אלכס פישמן

    האם המעורבות הישראלית בדרום לבנון חוזרת על עצמה גם ברמת הגולן הסורית? ישראל נערכת לתקופה ארוכה של חוסר יציבות ושל ואקום שלטוני באזור. בשבועות האחרונים הרחיב צה"ל — ומיסד — את הגופים בפיקוד הצפון העוסקים בשמירה על הקשר עם התושבים המקומיים בגולן הסורי.

     

    במסגרת זו הוקמה לאחרונה בפיקוד הצפון יחידת קישור לתושבים הסורים בגולן — המזכירה את יחידת הקישור של צה"ל שפעלה בדרום לבנון (יק"ל). היחידה החדשה מחליפה את הגופים שעסקו בשנים האחרונות בשמירה על קשר עם תושבי הגולן ותיאמו העברת סיוע הומניטרי וקליטת פצועים. עד כה טופלו כ־2,000 פצועים סורים בבתי־חולים בישראל. לצד אנשי הלוגיסטיקה, תקלוט היחידה אנשי מקצוע: מדובר במי שהתמחו בהפעלת מערכות רפואיות והומנטריות ובניהול קשרים עם גורמים אזרחיים.

     

    אין מדובר במודל חדש: כזכור, כך נבנה גם הקשר עם תושבי דרום לבנון בשנת 1976. מה שהחל בהעברת ציוד הומניטרי דרך הפשפש בגדר הטובה הפך ברבות הימים לקשר רציף במסגרת יק"ל.

     

    ערב הנסיגה מלבנון בשנת 2000 כבר הפכה יק"ל לאוגדה, בפיקוד תא"ל, ששלטה על כוחות צד"ל, גזרה צבאית רחבה, והייתה אחראית לצורכי האוכלוסייה המקומית.

     

    באמצעות הקשרים שיצרה ישראל בגולן היא למעשה מבטיחה את השקט לאורך הגבול הסורי. הסיוע ההומניטרי לתושבי האזור, כולל קוניטרה, סייע לבלום את גלישת הלחימה, במכוון, מסוריה לישראל. מתברר שהמורדים המתונים (מצבא סוריה החופשי), הנהנים מהפעולות ההומניטריות של ישראל, משתפים פעולה עם איסלאמיסטים קיצוניים ברמה כמו אנשי "ג'בהת א־נוסרה" המזוהים עם אל־קאעידה. אף שישראל מכחישה כל קשר לג'בהת א־נוסרה, נראה שהסיוע שהיא מעניקה עוזר לסכל פיגועים נגדה.

     

    מי שבעיקר ביצעו עד כה פעילות עוינת נגד ישראל בגולן היו אנשי חיזבאללה והאיראנים — שפעלו, ככל הנראה, ללא ידיעת השלטונות בדמשק. הגורם המקומי היחיד שבעצם מאיים על ישראל הוא "שוהדה אל־ירמוק" — הפועל בחסות דאעש ומורכב בעיקר מתושבי הכפרים בדרום הגולן. בעבר איים לתקוף בנשק כימי את ישראל.

     

    גורם בכיר במערכת הביטחון הבהיר כי לישראל אין כוונה להקים בגולן מסגרות כמו אלה שפעלו בדרום לבנון. עם זאת, כפי שהוכח בעבר, המציאות לעיתים מכתיבה את העמקת המעורבות מעבר לגבול. גם בדרום לבנון זה החל בסיוע הומניטרי — והידרדר במהרה לסיוע צבאי: תחילה היו אימונים בחשאי לצד הזרמת כמויות קטנות של תחמושת, ואחר כך זו הייתה מעורבות גלויה, העברת ציוד צבאי כבד ואימון אלפי חיילי צד"ל. נכון לעכשיו: אין שום בלם שימנע את התהליך הזה מלהתרחש גם ברמה. במקביל פועלת ישראל לנסות להחזיר לגולן הסורי את כוחות האו"ם לשמירת השלום שעזבו את האזור לפני שנתיים ועברו לשטח ישראל.

     


    פרסום ראשון: 28.05.16 , 23:25
    yed660100