yed300250
הכי מטוקבקות
    81 עצות לקיץ בריא | צילום: שאטרסטוק
    זמנים בריאים • 04.06.2016
    81 עצות לקיץ בריא
    קיץ זה גלידה ומטקות, אבטיח וגבינה בולגרית, גלים ושמש וחופש • אלא שבכל הכיף הזה טמונות לא מעט סכנות, החל משלשול וצריבת מדוזות וכלה בהתייבשות ובטביעה, חלילה • מה עושים כדי ליהנות מהעונה החמה בבריאות טובה? | שיר־לי גולן
    שיר־לי גולן

    המומחים שנידבו את העצות וההמלצות בכתבה:

     

    הדיאטנית ד"ר רלי אבל משירותי בריאות כללית; הדיאטנית מריאנה אורבך משירותי בריאות כללית; פרופ' פיני הלפרן, מנהל המחלקה לרפואה דחופה במרכז הרפואי תל־אביב; פרופ' מיכאל דוד, יועץ בתחום העור בלאומית שירותי בריאות; ד"ר דוד ורסנו, מנהל שירות הקרנית במחלקת העיניים במרכז הרפואי תל־אביב; דני טל, מומחה לפעילות גופנית בכללית; ד"ר דיאן לוין, מנהלת המחלקה לחינוך ולקידום הבריאות בשירותי בריאות כללית; ד"ר אריה ליפשיץ, מומחה לרפואת עור בשירותי בריאות כללית; פרופ' משה סלעי, מנהל החטיבה האורתופדית במרכז הרפואי תל־אביב; חני סקאל, דיאטנית ראשית בלאומית שירותי בריאות; יוכי עזיז, נטורופתית בחברת סולגאר; ד"ר יעל פוליטי, מומחית לרפואת עור במאוחדת; ד"ר אפרים רוזנבאום, מומחה ברפואת ילדים בלאומית שירותי בריאות; ד"ר איילת רשפון, אחראית המחלקה לגילוי מוקדם של סרטן העור במחלקת העור במרכז הרפואי תל־אביב; הווטרינר ד"ר גיל שביט; וד"ר מיקי שטיין, מומחה ברפואת ילדים בשירותי בריאות כללית במחוז חיפה.

     

     

    1. נכוויתם מהשמש? אפשר להניח על הכוויות הצורבות פרוסות מלפפון, תפוח עץ או תפוח אדמה, שירגיעו את הצריבה ויעזרו בהפחתת הדלקת.

     

     

     

    81 עצות לקיץ בריא | צילום: שאטרסטוק
    81 עצות לקיץ בריא | צילום: שאטרסטוק

     

     

     

    2. התפתחה לכם שומה לא טיפוסית בעור? א־סימטרית או בעלת גוון לא רגיל? או שיש לכם שומה שחל שינוי בצורתה, בצבעה או במרקם שלה? גשו להיבדק אצל רופא עור, במיוחד אם יש לכם עור בהיר, עיניים בהירות ושיער בהיר, אם יש לכם ריבוי שומות ואם יש במשפחה היסטוריה של מלנומה.

     

     

    3. היזהרו מחפצים חדים על חוף הים: מסמר חלוד או שבר זכוכית לא רק פוצעים, הם גם נושאים עימם חיידקים שעלולים להיות מסכני חיים (כמו טטנוס) ולגרום זיהום חריף וקשה.

     

    81 עצות לקיץ בריא | צילום: שאטרסטוק
    81 עצות לקיץ בריא | צילום: שאטרסטוק

     

     

     

    4. נדקרתם או נחתכתם? יש לשטוף את הפצע היטב במים זורמים ולנקות בנוזל חיטוי, ובמקביל לוודא כי החיסון שלכם נגד טטנוס תקף. אם לא – רוצו לקבל אותו.

     

     

    5. גולשים בים? תיהנו, אבל קחו בחשבון פציעות אופייניות בקרסוליים ובברכיים וכן חבלות קהות בראש ובגב כשהגלשן מתהפך או פריקות כתפיים כתוצאה ממשיכה חזקה של המפרש בגלשן הרוח. חשוב לגלוש רק לאחר חימום, תרגילי גמישות וקואורדינציה.

     

    81 עצות לקיץ בריא | צילום: שאטרסטוק
    81 עצות לקיץ בריא | צילום: שאטרסטוק

     

     

     

    6. אם מתאמצים ביום חם, מזיעים ושותים משקאות משַתנים (כמו קולה, קפה ותה), מומלץ להוסיף לתזונה חטיף מלוח קטן, למשל חופן בייגלה, שכן יש חשש לאיבוד מלחים.

     

     

    7. סימנים שאתם שותים מספיק: אם אתם מרגישים טוב, השפתיים והלשון אינן יבשות, אתם נותנים שתן כשלוש פעמים ביום והשתן בהיר.

     

    81 עצות לקיץ בריא | צילום: שאטרסטוק
    81 עצות לקיץ בריא | צילום: שאטרסטוק

     

     

     

    8. הכירו את סימני ההתייבשות: חולשה קיצונית, בחילות והקאות, טשטוש הכרה, עור חם ויבש, חוסר מתן שתן ושתן כהה.

     

     

    9. הדרך היחידה להימנע ממפגש עם מדוזות היא לא להיכנס לים. לא רוצים לוותר על הים? ניתן לרכוש בבתי מרקחת תכשיר הדוחה את עקיצתן.

     

     

    10. נעקצתם על ידי מדוזה? לא לשטוף את מקום העקיצה במי ברז, אלא לנגב במי ים או בחול ולשים חומץ שמנטרל את הצריבה ואת הנזק הטמון בגירוד. אגב, גם בירה יעילה לנטרול הצריבה המציקה. ניתן להיעזר גם בתכשירים מקומיים מרגיעים או מצננים, ולאחר שהמקום נרגע להשתמש במים רגילים ובסבון. אם התגובה בעור משמעותית ונוצרות שלפוחיות או חוסר תחושה או אם מופיעים בחילה, חום, כאבי ראש, התנפחות, קושי בבליעה או בנשימה וכו', יש לפנות לקבלת ייעוץ רפואי.

     

     

    11. ידוע, אבל חשוב להזכיר: כדאי לצמצם את החשיפה לשמש ככל האפשר, ובמיוחד בין 10:00 ל־00:16.

     

     

    12. חייבים להיות בשמש בשעות החמות? כדאי ללבוש בגדים ארוכים, לחבוש כובע עם מגן עורף ומצחייה או כובע רחב שוליים, ולהרכיב משקפי שמש.

     

     

    13. יש להימרח בתכשירי הגנה נגד קרינת השמש לפני החשיפה לשמש, גם אם לא מדובר ביציאה לבטן־גב על החוף או על שפת הבריכה. לצורך העניין חשוב להשתמש בתכשירי הגנה בעלי מקדם הגנה של לפחות 30 SPF ולחדש את המריחה מדי כשעתיים ולאחר כניסה למי הים או הבריכה.

     

     

    14. יש לכם כוויות שמש? שטיפה במים קרים עשויה להקל, ובמידת הצורך אפשר להיעזר במשככי כאבים. מוטב להימנע ממריחת משחות לא מוכרות או כאלה שאינן מיועדות לכוויות. אם נוצרו שלפוחיות יש לפנות לייעוץ רפואי ולא לפוצץ אותן.

     

     

    15. חשוב לצרוך מאכלים ומשקאות קלים וקרירים המצננים את הגוף, כמו ירקות, פירות, יוגורטים, גבינות דלות שומן וסלטי פסטה.

     

     

    16. מוטב לתבל את האוכל במתינות שכן תבלינים נוטים לחמם את הגוף.

     

     

    17. מומלץ לגוון את המזון באמצעות עשבי תיבול מרעננים כמו נענע ולשלבם גם במשקאות.

     

     

    18. רצוי לצמצם את צריכת הפחמימות והקטניות, המכבידות על העיכול.

     

     

    19. כדאי לצמצם את צריכת הבשר וכן את צריכת המרקים, כדי למנוע עלייה בטמפרטורת הגוף והזעת יתר.

     

     

    20. רצוי לקבוע כללי אכילה גם בחופש הגדול: לאכול רק במקום המיועד לכך ולא מול מסכים, להחליט מהם הנשנושים המותרים בין הארוחות, להקפיד על ארוחת בוקר, וכדאי להקפיד גם על ארוחה משפחתית אחת מדי יום.

     

     

    21. מוטב להימנע מחטיפים שמנים ומלוחים ולהציע במקומם פופקורן להכנה במיקרוגל, שיפודי פירות או קרחונים ביתיים ממיצי פרי.

     

     

    22. כשנמצאים בחוץ ביום חם יש להקפיד לשתות 4־3 ליטרים מים ביום.

     

     

    23. כשמזג האוויר חם ויבש חשוב לשתות גם אם לא חשים צמא או מזיעים.

     

     

    24. לנגיפים ולחיידקים שונים יש נטייה להתפתח במזון ועל משטחי הכנתו בתנאי חום. בהיעדר שמירה על היגיינה נאותה ועל תנאי קירור מתאימים – הם מתרבים ועוברים מאדם לאדם. כדי למנוע את זה יש להקפיד על: שמירת ההיגיינה של משטחי עבודה ולוחות חיתוך; שטיפת הידיים היטב במים ובסבון ו/או בחומר המכיל אלכוהול אחרי כל ביקור בשירותים ולפני כל טיפול במזון; שמירה על המזון בתנאי קירור מתאימים; רכישת מזון רק ממקורות ידועים ומוכרים; ושטיפה קפדנית של ירקות ופירות במים ובסבון.

     

     

    25. למניעת טביעה בבריכות מתנפחות יש להקפיד על ריקון המים מיד בתום השימוש. ילדים יכולים לטבוע במים רדודים ובמים בעומק של פחות מ־10 ס"מ (כולל אסלות, גיגיות לכביסה וכו').

     

     

    26. ברשותכם בריכה פרטית? יש לגדר סביבה ולהקפיד שלא ניתן יהיה לטפס על הגדר, שגובהה יהיה לפחות מטר וחצי ושלשער שלה יהיה מנעול.

     

     

    27. אין לאפשר לילדים בחופשה מתחת לגיל 9 להישאר לבד בבית, בוודאי לא לפרקי זמן ארוכים, ולא לחצות לבד כבישים.

     

     

    28. חשוב לסרוק את הרכב כשיוצאים ממנו ולוודא שלא נשארו בו תינוקות וילדים, אפילו לא לרגע.

     

     

    29. הטיפול בעקיצות הוא טיפול מונע: ייבוש שלוליות ומקווי מים שבהם היתושות מטילות ביצים, רשתות בחלונות, כילות וחומרים כימיים דוחי יתושים (שאותם יש להניח לפחות 2 מטרים מהמיטה ולהקפיד על אוורור החדרים).

     

     

    30. רגישים לעקיצות? פנו לרופא לצורך קבלת משחה עם סטרואידים או משחות אחרות המחייבות מרשם רופא, שיסייעו במיתון התגובה לאחר העקיצה.

     

     

    31. אם למרות הטיפול המקומי ואחרי שעברו כמה ימים הנגע מתרחב, נעשה רגיש וכואב או שהוא מפריש מוגלה, יש לפנות לרופא.

     

     

    32. אם העקיצה הובילה לבצקת בעפעפיים (בייחוד בילדים) – יש לפנות מיד לרופא לבדיקה ולשלילת דלקת עורית שתחייב טיפול אנטיביוטי.

     

     

    33. עקיצה לא נעימה מסוג אחר היא עקיצת הששן החום, עכביש ארסי שחי בעיקר במרכז הארץ ועקיצתו אינה מסוכנת אך מטרידה. אם העקיצה גדלה ובאמצעה כתם כחול כואב, יש לפנות לרופא.

     

     

    34. נוהגים? חשוב לנעול נעליים סגורות, נוחות ויציבות כדי לשמור על בטיחות הנהיגה ולא לנהוג יחפים או בכפכפים.

     

     

    35. כיוון שכאבי ראש נוטים להתגבר בקיץ (מבחינת תדירות הכאב ועוצמתו) יש להקפיד על שתייה מרובה של מים ועל הימנעות מקפאין.

     

     

    36. לקחתם את הכלב איתכם לחופשה? אל תשכחו להשקות גם אותו במהלך הנסיעה, כשאתם עוצרים להתרעננות ובזמן הטיול. חשוב גם להשגיח שהכלב לא ישתה מים ממקורות לא בטוחים כמו מאגרי מי ביוב ושלוליות, שעלולים להכיל שאריות חומרי הדברה חקלאיים.

     

     

    37. כדאי לבקש מהרוקח תכשירי קיץ (דוחי חרקים, מסנני קרינה וכו') נטולי ריח.

     

     

    38. רצוי להשתמש במשקפי שמש איכותיים שכן האור החזק והמסנוור פוגע בעיניים, מקשה על הראייה ומגביר כאבי ראש. משקפיים אופטיים מספקים הגנה מקרינת השמש, גם אם אינם משקפי שמש, ומי שאינו זקוק למשקפיים – חשוב שיצטייד במשקפי שמש בעלי הגנה גבוהה מהקרינה האולטרה־סגולה.

     

     

    39. במידת האפשר, רצוי להקפיד גם בקיץ על שגרת אוכל, פעילות גופנית ושינה.

     

     

    40. חשוב למצוא זמן בכל יום להירגע ולנוח.

     

     

    41. קופצים לים? חשוב שתמיד יהיה מישהו שיידע שנכנסתם למים ומתי.

     

     

    42. לא יודעים לשחות? אין לכם מה לחפש במים העמוקים. יודעים לשחות? עדיין יש להימנע מרחיצה בחוף ללא מציל או בחוף לא מוכר. מוטב לא להיכנס לים לבד ולא להתרחק מהחוף במהלך השחייה.

     

     

    43. אין לאפשר לילדים קטנים להיות במים או בקרבתם ללא השגחה, אפילו לא לדקה.

     

     

    44. אין סיבה להימנע מרחצה בבריכה, אבל חשוב לזכור שחיידקים מתרבים במים ועלולים לעבור מאדם לאדם. לכן אין להיכנס לבריכה עם פצע, שכן למרות הכלור או הפלסטר שמכסה את הפצע, חיידקים עלולים לחדור ולגרום לזיהומים.

     

     

    45. מוטב להימנע מרחצה בבריכה כשיש דלקת אוזניים. הדלקות האלה אינן עוברות במים, אבל השהייה בבריכה עלולה להחמיר דלקת קיימת.

     

     

    46. רצוי להימנע מהליכה ברגליים יחפות סביב בריכת השחייה או הג'קוזי כדי לצמצם את הסיכון להידבק ביבלות נגיפיות או בפטרת עור הרגליים.

     

     

    47. לפעמים מערכת ההכלרה של המים בבריכה דולפת. התוצאה היא שהכלור מתאדה מעל פני המים, והדבר עלול לגרום לצריבה בעיניים, בגרון או בריאות, לבחילות ולשיעול קשה או לקוצר נשימה. במקרה כזה יש להתרחק מיד ממקור המים ולדווח לאחראי.

     

     

    48. אנשים הסובלים מאסתמה או ממחלות לב או ריאות שנחשפו לדליפת כלור חייבים לפנות בהקדם לרופא או לחדר המיון הקרוב.

     

     

    49. אתם עם ילדים? חשוב להקפיד להיות במרחק הושטת יד מהם בכל עת ולא לעסוק בדבר מלבד הילד הרוחץ במי הבריכה. מצופים, בננות, גלגלי ים וכו' הם עזרים בלבד ואינם מחליפים את הצורך בהשגחה צמודה ופעילה.

     

     

    50. חשוב להוציא את הצעצועים מהמים ולהרחיקם מהבריכה בתום השימוש שכן הם מהווים מקור משיכה לילדים, ואלה עלולים להיכנס למים כדי לקחת אותם, גם ללא השגחה.

     

     

    51. כדאי להרגיל את הילדים לבקש רשות ולדווח כשהם רוצים להתקרב לבריכה, גם זו המיועדת לפעוטות.

     

     

    52. הילדים הולכים לקייטנה? בררו מראש אם יש חשיפה למים ואיזו השגחה מתוכננת בימי הבריכה.

     

     

    53. יש לכם מתבגרים? הזהירו אותם מפני עלייה בסיכון בזמן שחייה תחת השפעת אלכוהול.

     

     

    54. טסים? חשוב להצטייד בתרופות שנלקחות דרך קבע. קחו אותן אתכם בתיק שאיתו תעלו למטוס, כדי שאובדן המזוודה או עיכוב בהגעתה לא יובילו לפספוס בנטילתן בזמן.

     

     

    55. כדאי להצטייד בתרופות ובתכשירים שיהוו עזרה ראשונה בסיסית במקרה הצורך: פלסטרים, חומר מחטא, צמר גפן, תרופות לשיכוך כאבים ולהורדת חום, תכשיר דוחה יתושים וכו'.

     

     

    56. גם בחופשה יש להקפיד על חגירת חגורות הבטיחות לנוסעים מלפנים ומאחור ועל כיסאות בטיחות מתאימים לילדים.

     

     

    57. מתכננים טיול ארוך ברכב? בדקו מראש בלמים, הגה ואורות.

     

     

    58. מומלץ להכין משחקים ומוזיקה לקראת נסיעות ממושכות.

     

     

    59. כדאי לתכנן הפסקות רענון ולהקפיד לשתות במהלכן.

     

     

    60. רצוי להכין ארוחות קלות לדרך: כריכים, ירקות חתוכים, פירות ושתייה. ארוחות אלה יהיו בריאות וזולות יותר ממה שאפשר לקנות בדרכים ויאפשרו גמישות במקום בזמן העצירה.

     

     

    61. חוששים מפגעי מלח הים לשיער? שטפו אותו במים מתוקים לפני הטבילה בים, מה שיעזור לו לדחות את המליחות של מי הים ובכך לצמצם את נזקי המלח.

     

     

    62. נוטים לסבול מבחילות ומהקאות בדרכים? אפשר להצטייד מראש בתרופות המפחיתות את התופעות הלא נעימות האלה (הן פוגעות בערנות ולכן אסורות לשימוש עבור מי שנוהג).

     

     

    63. מנוחה בשכיבה תוך כדי נסיעה יכולה לצמצם את הגירוי לבחילה ולהקאה.

     

     

    64. ניתן להיעזר גם בתכשירי ג'ינג'ר, תה שומר, קמומיל או מנטה.

     

     

    65. בזמן הטיול יש להיזהר מעקיצות דבורים, הנמשכות למזון ולמים גלויים.

     

     

    66. חשוב לכסות את המזון כדי לשמור עליו מפני זבובים וחרקים אחרים.

     

     

    67. מוטב לא לשמור אוכל שנותר מהארוחה אם הוא דורש קירור.

     

     

    68. בטיסה חשוב לקום מדי כשעה, להסתובב ולהימתח כדי לאפשר זרימת דם חופשית בגוף.

     

     

    69. יש לזכור לשנות את תנוחת הרגליים ולא להניח רגל על רגל למשך זמן רב.

     

     

    70. יש להימנע מהידוק הלסתות כשיש כיסי אוויר בזמן הטיסה, כדי למנוע כאב ראש. במקום זה כדאי לנסות להרפות במודע את שרירי הלסת על ידי הנעת הלסתות כלפי חוץ וכלפי פנים מדי חצי שעה.

     

     

    71. סובלים מלחץ באוזניים? אדים, אפילו אלה הנוצרים בכוס קפה חם, עשויים לשחרר את תעלות השמע.

     

     

    72. כדאי לאכול מאכלים עשירים בחלבונים ודלים בקלוריות ולהפחית בצריכת מאכלים שמנים מאוד ומלוחים בזמן הטיסה.

     

     

    73. אמורים לנחות ביעד בשעת בוקר? נסו לישון כמה שיותר בטיסה, גם אם הטיסה מתקיימת בשעות היום ואם הדבר מחייב שינה מועטה בלילה שקדם לטיסה.

     

     

    74. אמורים לנחות ביעד בשעת לילה? נסו לשמור על ערנות בטיסה, גם אם היא מתקיימת בשעות הלילה.

     

     

    75. נוטלים בקביעות תרופות למחלה כרונית? התייעצו עם הרופא המטפל מראש כיצד להתאים את לוח הזמנים של נטילת התרופות לשינוי בשעות היום והלילה.

     

     

    76. מוטב להימנע מתכנון פעילויות בחוץ בימים חמים במיוחד ולהקפיד על שהייה בצל ועל שתייה מרובה.

     

     

    77. מכת חום: זו נגרמת כשנמצאים בחוץ, אין מספיק מים ואין דרך להגיע לצל ולהקל על עומס החום. הסימנים למכת חום אינם ברורים ועלולים להתבטא ברגזנות, בחיוורון, בהזעה וכו'. כל שינוי התנהגותי בתנאים האלה מחייב בדיקה. יש למדוד חום בפי הטבעת, שכן זו הבדיקה האמינה ביותר. יש להעביר את מי שסובל כנראה ממכת חום למקום קריר ומוצל ולקרר אותו, למשל בהתזת מים קרירים. אם הכרתו של הנפגע מעורפלת, אסור לתת לו לשתות. מתן נוזלים צריך להיעשות דרך הווריד על ידי צוות רפואי בלבד.

     

     

    78. יש להימנע מהליכה בסנדלים ובמכנסיים קצרים באזורי סבך וצמחייה צפופה.

     

     

    79. במרכז הארץ הסכנה הגדולה ביותר קשורה לנחשי צפע: לכן רצוי לא להזיז אבנים.

     

     

    80. נתקלתם בנחש? יש להתרחק במהירות ולקרוא ללוכד נחשים. הוכשתם על ידי נחש? פנו מיד לחדר המיון הקרוב.

     

     

    81. הימנעו מהליכה ממושכת בנעליים סגורות ללא הגנה של אבקת אונדציל: החום וההזעה הם סביבה אידיאלית לשגשוג חיידקים שניזונים מתאי שכבת הקשקש העבה של עור כפות הרגליים. שגשוג החיידקים גורם לריח רע ולתחושת צריבה. •

     

     

    shirgos@gmail.com

     

     

    yed660100