סופה של הסופה
בינואר 2017 יירד הסופה־4 האחרון מפס הייצור בנצרת־עילית - ולראשונה מאז 1951 ייפסק ייצור הרכבים בארץ • 120 עובדי המפעל ימשיכו בייצור נגררים למשאיות
הסוף של המכונית הישראלית: ל"ממון" נודע כי בינואר 2017 יירד ג'יפ הסופה־4 האחרון מפס הייצור במפעל תעשיות רכב נצרת־עילית, ויימסר לצה"ל.
בכך יסתיים פרק ייצור הרכב במפעל הצפוני, שכמעט כל ישראלי נסע בדגמים שנבנו בו ב־50 השנה האחרונות, החל ממשאיות הדודג' ורכבי הנ"נ ששימשו את צה"ל, הפורד אסקורט והטרנזיט שהיו פופולריים מאוד בארץ בשנות ה־70, ועד ג'יפי הסופה. למעשה, זוהי סופה של תעשיית ייצור המכוניות בארץ. בישראל ימשיכו להיבנות רק אוטובוסים ורכבים משוריינים.
ג'יפ הסופה־4 הוא גלגולו המודרני ביותר של הג'יפ הישראלי, שהחל את דרכו במפעל קייזר אילין בחיפה ב־1951. הוא זוכה להערכה בקרב המג"דים בצה"ל שמקבלים אותו כרכב צמוד, אבל משרד הביטחון החליט להסתפק ברכישת 180 כלים בלבד בעסקת הרכש האחרונה. מה שחתם סופית את גורלו של הדגם הייתה החלטת פיאט־קרייזלר שלדור החדש של ג'יפ הרנגלר שייכנס לייצור בשנה הבאה לא תהיה גרסה צבאית, כמו זו שעליה מבוסס הסופה. תע"ר נחנך בנצרת־עילית ב־1966 כמפעל למשאיות וטנדרי דודג', והצטרף למפעלי הרכב האחרים שפעלו אז בישראל, קייזר־אילין שהרכיב לאורך השנים דגמי קרייזר־פרייזר, רנו, הינו וסטודיבייקר, אוטוקרס שייצר את הסוסיתא והרום כרמל, ומפעל משאיות ליילנד באשדוד. תע"ר היה האחרון ששרד ובהמשך הרכיב דגמי פורד אסקורט וטרזניט, וגם ייצור הג'יפים עבר אליו. עד היום נבנו בו יותר מ־90 אלף כלי רכב, ביניהם 28 אלף דגמי אסקורט. ג'יפ הסופה מיוצר מאז 1991, בהתחלה כדגם ישראלי מקורי ובדורות האחרונים הוא מבוסס על קיטים להרכבה שמגיעים מארה"ב. בשנות השיא שלו ייצר המפעל 6,000 כלי רכב בשנה, רבים מהם ליצוא, והעסיק אלפי עובדים.
צבי נטע, יו"ר קבוצת מכשירי תנועה שמחזיקה בבעלות על המפעל, ומי שאביו יוסף (ג'ו) בוקסנבאום ז"ל ייסד אותו, החליט לא לסגור את תע"ר ולמנוע את פיטורי 120 עובדיו. המפעל ימשיך בפעילויות הייצור האחרות שלו, ובראשן ייצור והרכבת נגררים למשאיות וייצור דחסניות אשפה. עם זאת, מכשירי תנועה מנהלת מו"מ להעברתו לאתר אחר בצפון ולבנייה על שטחו. עם הפסקת ייצור הרכב בתע"ר, יימשך בארץ בעיקר ייצור כלי רכב צבאיים, כמו במפעל פלסן שבקיבוץ סאסא ובמפעל קארמור באזור התעשייה ציפורי (לשעבר התכוף), שבונה גם כבאיות ואוטובוסים במפעלי מרכבים שבאזור התעשייה קיסריה והארגז בתימורים שליד קריית־מלאכי.

