"פרישת בריטניה מהאיחוד עלולה לגרום למיתון"
פחות משבוע לפני משאל העם על חברותה של בריטניה באיחוד האירופי, והחשש במערכת הכלכלית גובר: אתמול המשיך הפאונד לרשום ירידת שערים, באקט שמתפרש כחוסר אמון לקראת התוצאות.
ראשי מערכת הבנקאות יצאו שוב באזהרה, שלפיה פרישתה של בריטניה מהאיחוד תוביל לפגיעה חמורה בכלכלת המדינה. תנודת הפאונד הבריטי בחודש האחרון מצביעה על חוסר היציבות שמשדרת הכלכלה שלהם לשווקי העולם.
בחודשים האחרונים כבר הודיעו חברות רבות כי אם בריטניה תפרוש — הן יעתיקו את המטות האירופיים שלהן למדינות אחרות באיחוד. ההערכה היא כי במקרה של יציאה מהאיחוד, בנק אנגליה יעלה את שיעורי הריבית, מה שיגרום להעלאת שיעורי המשכנתאות וישפיע לרעה על שוק הדיור.
אנשי המחנה התומך ביציאה מהאיחוד, ובראשם בוריס ג'ונסון, טוענים כי מהלך כזה דווקא ייטיב עם הכלכלה הבריטית: לדבריהם, בריטניה משלמת הון עתק לטובת מימון מוסדות האיחוד, ואת הכסף הזה יהיה ניתן להשקיע במוסדות בריטיים. בנוסף, הם טוענים שבריטניה תוכל לחזק את הקשרים עם מעצמות כמו סין והודו ולהמשיך לסחור עם השוק האירופי. "אירופה זקוקה לנו ולמוצרים שלנו", הם מדגישים.
הטיעונים הללו נכונים, רק חלקית: האיחוד מקדם מו"מ כלכלי מתקדם על אזור סחר חופשי עם ארה"ב, ובריטניה לא תוכל ליהנות מההסכמים הללו אם תפרוש. גם יוקר המחיה בבריטניה צפוי לעלות, בין השאר כיוון שמוצרים המיובאים מאירופה יהיו מחויבים במיסים גבוהים יותר.

