yed300250
הכי מטוקבקות
    הרשת מנתה בשיאה 35 סניפים. עדי צים בחנות של כמעט חינם
    ממון • 20.06.2016
    פתח מכולת בגיל 15 והפך למולטי־מיליונר
    עדי צים (46) בקושי סיים 9 כיתות, אבל הפך את כישורי המסחר שלו להצלחה מסחררת בדמות רשת "כמעט חינם" • על הדרך הוא לא היסס להשתלח בענקיות המזון • פרופיל
    נווית זומר

    בגיל 15 פתח עדי צים חנות מכולת ברחוב רמב"ם 23 בפתח־תקווה. "גמרתי כיתה ט', למדתי קצת בכיתה י', ואחרי זה הלכתי לעבוד. זה מה שאהבתי, להתעסק במסחר. רני הצטרף אליי אחרי הצבא", סיפר בעבר בראיון. וכך, למרות היותו חסר השכלה פורמלית, היה עדי צים הרוח החיה העסקית בתחילת דרכה של רשת כמעט חינם שקמה על בסיס המכולת.

     

    מקור השם היה בחנות תיקים וארנקים שהפעיל בשנות ה־60 סבם של האחים בשכונת התקווה. החנות נקראה בעיראקית "יעני בלאש", כלומר "כמעט חינם".

     

    כמעט חינם, בגרסת רשת המזון, הייתה ידועה במחיריה הנמוכים ופחות בחוויה האסתטית. היא העסיקה בני משפחה נוספים: האב עזרא צים שימש כמנהל האחזקה, האם חסיה הייתה מנהלת משמרת ערב בסניף ירקונים, והאחות גלית שימשה כקניינית של הנון־פוד ברשת.

     

    עוד בעיתון:

    לפני שהחקירה הפכה לגלויה - צים מכר מניות אס.אר אקורד במיליונים

     

    עדי, כיום בן 46, היה מהראשונים שיצא במותג פרטי. בין השאר השיקו בכמעט חינם שקיקי תה, וחברת ויסוצקי האשימה את הרשת בחיקוי הלוגו שלה ובהטעיית הצרכן. עדי לא נשאר חייב ויצא בקמפיין להכרזת ויסוצקי כמונופול בתחומה.

     

    צים גם טען בין השאר כי "הוזלת המחירים של שופרסל היא עבודה בעיניים. רק בארץ גבינה צהובה עולה פי 2 מבשר". הוא גם לא חשש להתנפל על היצרניות תנובה, שטראוס ואסם.

     

    הצניעות הייתה ממנו והלאה. כך, למשל, הוא אמר בראיון: "כל דבר שרציתי בחיים הצלחתי להשיג, וכל דבר שאני מאמין בו מצליח. יש לי חוש מיוחד". על הבית שבנה למשפחתו (אשתו אילנית ו־4 ילדיו) אמר: "יש לי אחוזה בכפר סירקין, שהיא לדעתי הבית הכי יפה שקיים בארץ. משהו שאין דבר כזה. בין הבתים היקרים בארץ". הבית בכפר סירקין בשטח של 5 דונמים. המקום כולל חוות סוסים, בריכה, חדרי כושר ואפילו פאב לחברים.

     

    מצד שני, הוא נחשב לסוחר מעולה, וברשת היו בשיאה 35 סניפים, עם קצב מכירות שנתי של 1.35 מיליארד שקל.

     

    אולם לצד ההצלחות הגיעו הבעיות. הניהול המשותף עם האח רני, שנחשב מתון ו"אלגנטי" יותר, הוליד חילוקי דעות קשים, והם החליטו לפרק את החבילה.

     

    עדי הסביר אז: "החלטנו שפרידה בין האחים תעשה טוב למשפחתיות. כל אחד ילך לדרכו, בהשקפת עולמו, ונישאר אחים טובים. זה הכי חשוב".

     

    וכך, לאחר 13 שנה מאז שהקימו את הרשת והנפיקו אותה בבורסה, נפרדו האחים ממנה, והפרידו לגמרי את עסקיהם, שבהם נצבר הון בסך כולל 420 מיליון שקל. הסכום כולל את תמורת המכירה ליינות ביתן (שבימים אלה רוכשת את מגה). בחלוקה בין האחים לקח רני את עסקי הנדל"ן והפך ליזם, בעיקר של מרכזים מסחריים בפריפריה תחת השם צים סנטר, ואילו עדי פנה לתחום הפיננסים: אשראי חוץ־בנקאי ועסקי גבייה. ואכן, האחים נשארו ביחסים טובים. רני אף רכש 4.8% ממניות החברה הבורסאית שלתוכה יצק עדי את עסקי הגבייה. נתח דומה, אגב, רכש במקביל גם עדי עזרא, יו"ר נטו.

     

    רני צים אמר אתמול: "אין לי קשר לעסקי אחי, יש לי תיק מניות, ואני מושקע בעוד 20 חברות. אין משמעות למניות שיש לי בעסקי אחי. דרכינו התפצלו לאחר מכירת כמעט חינם, וכיום אנחנו מנהלים, בנפרד, חברות שאינו קשורות זו בזו. אתן לאחי את הנשמה והלב ואעזור לו בכל מה שצריך, אבל קראתי בעיתון בדיוק כמוך על החשדות. כואב לי הלב, ואני מקווה שאלה שמועות שווא".

     

    באחרונה חזר צים מביקור באפריקה, ואף תרם לבית יתומים בגאנה באמצעות עורכת דינו, פנינת ינאי. היו שהעריכו בעקבות זאת שהוא מתכוון להכנס לעסקים ביבשת השחורה.

     

    navitz@yedioth.co.il

     

     

    yed660100