עכשיו מצונן

זה הזמן לשלוף את הבלנדר מהארון ולהכין מרקים קרים ונהדרים, של אבטיח ומלון וסלק ויוגורט וכמובן, גספצ'ו קלאסי. אהרוני גורס אחרת

הפעם הראשונה שהגעתי לסין, יחד עם הצלם נלי שפר, הייתה לפני כמעט 30 שנה, כשבכבישים הרחבים של בייג'ינג כלי התחבורה העיקרי עוד היה אופניים. זה היה מראה מדהים של נהרות אופניים המציפים את הרחובות כאשד שוצף. החום היה כבד, אפילו יותר מזה של הקיץ הישראלי, ונלי ואני – גמענו ללא הרף משקאות קרים לצינון הגוף והנפש.

 

הסינים, מצידם, הסתובבו ברחובות כשהם נושאים עימם צנצנת זכוכית עם מכסה (כמו של ריבה) ובה תה חם שממנו לגמו מדי פעם. גם בחדרי המלון שלנו ניצבו תרמוסים גדולים וצבעוניים מלאים מים רותחים ולצידם קופסה קטנה ובה עלי תה.

 

"למה אתם שותים משקאות קרים?" שאל המלווה המקומי שלנו בתימהון. מ'זתומרת למה? תמהנו בחזרה, כי חום מוות בחוץ, זה למה, כי אנחנו לא עומדים בחום הכבד הזה, הסברנו לו את המובן מאליו בעינינו.

 

אלא שהמבט התמה על פניו נותר כשהיה. "אתם טועים", הסביר לנו בסבלנות. "כדי לקרר את הגוף, צריך לשתות תה חם", קבע. "נוזל קר מקרר את פנים הגוף ורק מדגיש את פער הטמפרטורה בינו ובין החוץ ובכך מגבירה את תחושת החום. כששותים תה חם", המשיך והסביר, "משווים את הטמפרטורה בין הפנים לחוץ והתחושה הסופית היא של קרירות".

 

טוב, יש בזה היגיון שגם עובד כנראה על הסינים, אבל עלינו, הישראלים, קצת פחות. הם ימשיכו כנראה לשתות תה חם ואנחנו נמשיך לקרר את גופנו ונפשנו בדרכנו המערבית והמשונה. למשל, לבחור במנות קיץ "קלילות ומרעננות", כמאמר הקלישאה.

 

זה רק מתבקש, משום שהקיץ הוא עונה נהדרת בכל הקשור לחומרי גלם: שפע הפירות בשווקים, מגוון הירקות שגודשים את המדפים. לכן, המדור הזה ישיק את הקיץ במבחר מרקים קרים המבוססים על פירות וירקות העונה. ושלא יהיה לכם ספק, הם גם טעימים מאוד, בריאים ועיקר העיקרים: הם מהסוג שעוזר לשמור שלא יתנפחו ה"צמיגים" במותניים. קדימה, למערבל.

 

גספצ'ו עם קרוסטיני

החומרים הדרושים:

 

לגספצ'ו:

 

10 עגבניות אדומות ובשלות (נסו את עגבניות "מגי", הן מתוקות במיוחד)

 

4־3 שיני שום, שלמות

 

1 בצל סגול, חתוך לרבעים

 

3 מלפפונים, קלופים

 

2 פלפלים אדומים גדולים ובשרניים, מנוקים

 

חצי פלפל ירוק חריף

 

2 אפרסקים לבנים, מגולענים

 

רבע כוס שמן זית עדין

 

1 חופן עלי בזיליקום

 

מלח, פלפל שחור גרוס

 

לסלט הקטן:

 

2 עגבניות, חתוכות לקוביות קטנות

 

1 מלפפון, חתוך לקוביות קטנות

 

1 פלפל אדום, חתוך לקוביות קטנות

 

רבע בצל סגול, חתוך לקוביות

 

שמן זית

 

מלח, פלפל שחור גרוס

 

להגשה:

 

4 פרוסות לחם לבן, קלויות בשמן זית

 

4 כדורי לבנה בשמן זית

 

2 כפות עירית, קצוצה

 

אופן ההכנה:

 

1. שמים את כל חומרי הגספצ'ו במעבד מזון ומרסקים דק ככל האפשר, במשך כמה דקות. טועמים ומתקנים תיבול. מקררים שעות מספר.

 

2. מערבבים את חומרי הסלט עם כף שמן זית לתערובת אחידה.

 

3. מניחים על כל פרוסת לחם כף גדושה של סלט ועליו כדור לבנה.

 

4. יוצקים את הגספצ'ו לקעריות מרק, מניחים עליו את הקרוסטיני, מפזרים עירית קצוצה, מטפטפים סביב מעט שמן זית ומגישים.

 

אגב: השמועה אומרת שאפשר להוסיף קצת וודקה לגספצ'ו.

 

מרק סלק עם יוגורט ונענע 

החומרים הדרושים:

 

6 סלקים יפים

 

1 בצל סגול שלם

 

3 כפות שמן זית

 

6 עלי מרווה

 

1 כף ג'ינג'ר טרי, קצוץ

 

4 כוסות מים

 

4 כפות חומץ בלסמי

 

1 כף דבש

 

מלח, פלפל שחור גרוס

 

2 גביעי יוגורט כבשים סמיך

 

רבע כוס עלי נענע טריים, חתוכים לרצועות

 

חצי כוס אגוזי מלך קלויים, קצוצים גס

 

אופן ההכנה:

 

1. עוטפים את הסלקים והבצל בנייר כסף ואופים בתנור שחומם מראש ל־180 מעלות כ־40 דקות.

 

2. מקררים, קולפים את הסלקים והבצל וקוצצים גס.

 

3. יוצקים את השמן לסיר וכשהוא חם מוסיפים את המרווה והג'ינג'ר לטיגון של 3־2 דקות.

 

4. מוסיפים את המים, החומץ, הדבש, מלח ופלפל, הסלקים והבצל. מביאים לרתיחה ומבשלים עוד כ־20 דקות. טועמים ומתקנים תיבול.

 

6. מרסקים את תוכן הסיר לתערובת חלקה מאוד ומקררים היטב.

 

להגשה:

 

מחלקים את המרק לקערות, שמים על כל מנה 2 כפות גדושות יוגורט ומפזרים רצועות נענע ואגוזים קלויים.

 

מרק מלון קר 

החומרים הדרושים:

 

1 מלון בינוני יפה ומתוק, חתוך לקוביות גדולות

 

2 עגבניות בשלות, חתוכות גס

 

1 מלפפון, קלוף

 

חצי פלפל צ'ילי אדום חריף

 

4 כפות שמן זית

 

4 כפות חומץ יין אדום או חומץ שרי

 

מלח, פלפל שחור גרוס

 

מעל למרק:

 

100 גרם גבינת פטה, מפוררת

 

2 בצלים ירוקים, קצוצים

 

רבע כוס עלי נענע, חתוכים לרצועות

 

חצי כוס גרעיני דלעת, קלויים

 

שמן זית

 

אופן ההכנה:

 

1. מכניסים את כל חומרי המרק למעבד מזון ומרסקים לתערובת חלקה.

 

2. מעבירים לקערה ומקררים לגמרי.

 

3. מחלקים את המרק לקעריות הגשה, מפזרים למעלה את הגבינה, הבצל הירוק, הנענע וגרעיני הדלעת, זולפים מעל שמן זית ומגישים.

 

מרק אבטיח

החומרים הדרושים:

 

1 אבטיח קטן

 

2 עגבניות

 

2 מלפפונים, קלופים

 

1 כף ג'ינג'ר טרי, קצוץ דק

 

חצי פלפל צ'ילי חריף

 

2 כפות סוכר

 

מלח, פלפל שחור גרוס

 

100 גרם גבינת פטה, מפוררת

 

חצי כוס כוסברה, קצוצה גס

 

חצי כוס עלי בזיליקום, חתוכים לרצועות דקות

 

אופן ההכנה:

 

1. חותכים את האבטיח והירקות לפיסות גדולות.

 

2. שמים את כל החומרים, חוץ מהגבינה, הכוסברה והבזיליקום, במעבד מזון ומרסקים לתערובת חלקה. טועמים ומתקנים תיבול.

 

3. מעבירים לקערה ומקררים היטב.

 

4. מחלקים לקעריות מרק, מפזרים למעלה עלי בזיליקום וכוסברה ומעט גבינה מפוררת.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים