שומן על המדורה

לפרופ' איריס שי, מחוקרי התזונה הבכירים בעולם, יש חדשות מפתיעות בעניין הדיאטה שלכם

נכון שחשבתם שאתם יודעים הכל על דיאטות, שומן טרנס, שומן תוך־בטני, מזון מהיר והנזקים הנגרמים לגוף מעודפי סוכר ומלח? לפרופ' איריס שי, חוקרת תזונה ומחלות כרוניות באוניברסיטת בן־גוריון, יש חדשות מפתיעות בשבילכם.

הניסויים של פרופ' שי וקבוצת המחקר שלה נערכים, באופן מקורי למדי, באחד המקומות הסודיים בישראל – הקריה למחקר גרעיני (קמ"ג). דווקא שם, במטבח של המוסד החשאי, מצליחים שי וחבריה להפיק תובנות בריאותיות משמעותיות שזוכות לתהודה גלובלית.

את המחקר החדש שנערך בקמ"ג סיים הצוות של פרופ' שי רק לאחרונה. במסגרת המחקר הזה מיפה הצוות, לראשונה בעולם, את מאגרי השומן בגוף האדם. המחקר טרם התפרסם בעיתונות המקצועית, אולם כבר כעת ניתן להעריך שפרסומו בקרוב יעורר עניין רב.

"מקום האחסון הטבעי של תאי השומן ביונקים הוא מתחת לעור", אומרת שי. "במצבים מסוימים ישנה זליגה של תאי השומן לרקמות פנימיות יותר ולאיברים אחרים, כמו הכבד, הלב, הכליות, הלבלב והשריר. בבטן, לדוגמה, קיימות רקמת שומן תת־עורית שטחית, רקמת שומן תת־עורית עמוקה ורקמת שומן תוך־בטנית, שהיא הרקמה המסוכנת ביותר, הקשורה בתחלואה".

לגברים, אומרת שי, יש פי שניים שומן תוך־בטני פנימי מזיק מאשר לנשים, שסובלות מעלייה משמעותית בשומן הפנימי לאחר גיל המעבר. גם נטייה גנטית אחראית לכך. "יש אנשים רזים, שלא מסוגלים לאגור את השומן שלהם ברקמה התת־עורית השטחית, ולכן אצלם יש שומן פנימי ברמות מאוד גבוהות, למרות שהם לא בהכרח אוכלים הרבה. למעשה, אלה אנשים חולים מאוד".

ניסויים שנערכו בשנים האחרונות בעולם הראו כי למזונות שונים יש השפעה שונה על התפתחות השומן בגוף. "הממצאים הראשוניים מעידים על כך שמזונות שונים מתמיינים בגוף לתאי שומן מסוגים שונים", אומרת שי. "מתברר שמזונות מעובדים, המכילים מעט חלבון וסיבים תזונתיים, לא דורשים מהגוף מאמץ עילאי כדי לעכל אותם. כלומר, הם רק תורמים קלוריות ללא הוצאה אנרגטית. הנתון הזה כמובן לא בא לידי ביטוי בפירוט תכולת המרכיבים המופיע על אריזת המוצר ועשוי להסביר, חלקית, את העלייה במשקל שנגרמת כשאוכלים מזונות כאלה. אנחנו עדיין לא מבינים לגמרי את המנגנון המדובר, אך בזכותו מתחיל להתבהר עכשיו הקשר בין מזון מהיר לתחלואה. אנחנו גם מבינים עכשיו שספירת קלוריות היא למעשה פרמטר חסר ערך בתזונה בריאה".

על בסיס המידע הזה החליטו שי ואנשי צוותה לבדוק היכן מסתתרים מאגרי השומן הפנימיים ואם אפשר לשנע אותם בתוך הגוף בזמן דיאטה, או בעברית: אם שומן רע יכול להפוך לטוב. במסגרת הניסוי עקבו החוקרים אחר מאות נבדקים לאורך זמן. כל אחד מהנבדקים עבר כמה בדיקות MRI של כל הגוף, שנועדו למפות ולכמת את מאגרי השומן ברקמות ובאיברים השונים.

"ראינו שהפחתה של פחות מחמישה אחוזים במשקל הגוף מפחיתה דרמטית, עד 30 אחוז, את כמות השומן מהסוג הרע ביותר המצטבר בכבד, וכמעט ברבע את השומן המצטבר בלב", אומרת שי. "המסר שלנו הוא שגם שינויים קטנים במשקל משתלמים מבחינה בריאותית".

 

הכתבה המלאה תחכה לכם ביום שישי במוסף "7 ימים" ובאפליקציית ידיעות אחרונות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים