טעים הוא הלילה
מתקדם, מושקע ומגוון, אבל עדיין מלקק את הפצעים בגלל הפיגוע: מתחם שרונה מייצג לטוב ולרע את מצבה של הקולינריה הישראלית. היום, במסגרת אירועי הלילה הלבן, המתחם יהיה פתוח 24 שעות ברציפות
באופן מפתיע למדי, האנשים האחרונים בישראל שעוד עוסקים במבצע צוק איתן, שהתרחש כזכור ביולי־אוגוסט 2014, הם המסעדנים. לא מפני שיש להם זיכרון ארוך במיוחד, אלא בגלל שהם אלה שמשלמים עדיין את מחירו. 3,700 מסעדות שנסגרו ב־2015 בישראל מעידות שהם לא סתם מייללים, אלא ניזוקו באמת.
היום ב"ממון": הצרות בשרונה מחריפות
הפיגוע הרצחני שהתרחש בתחילת החודש בשרונה יירשם כנראה כצוק איתן של המתחם הזה, שהיו לו ועדיין יש לו את כל הנתונים להצליח. כדי לעזור לו להתאושש, הכריזה חברת הניהול "גינדי החזקות" על יוני כחודש עם מבצע הנחה של 25 אחוז, אבל לפי דיווחים של בעלי עסקים במתחם, גם זה לא עזר כדי להשיב את המצב לקדמותו. החגיגות המיוחדות שייערכו היום במקום במסגרת אירועי הלילה הלבן הן הזדמנות מצויינת לקפוץ למתחם — ויש הרבה סיבות ששווה להגיע בגללן.
עד לפתיחה המתוקשרת של שרונה־מרקט לפני כשנה, והרבה לפני הפיגוע הנורא, מתחם שרונה כולו דישדש; אולי היה זה הקונספט החדשני מדי של חנויות הנמצאות בבתים המרוחקים זה מזה ואולי החום, שהבריח את הישראלים אל הקניונים הממוזגים. הפתיחה של שרונה מרקט הקפיצה את האזור, והפכה אותו למתחם בילוי פופולרי. ואז הגיע הפיגוע, והחזיר הכל להתחלה.
הקונספט של שרונה, אגב, אינו חדש או מקורי במיוחד. הוא שואב את השראתו משווקים מובילים בעולם. למשל, שוק בורו (Borough Market) בלונדון, צ'לסי בניו־יורק (Chelsea Market), לה בוקריה המפורסם של ברצלונה (La Boqueria) או רשת השווקים של איטאלי ברחבי הגלובוס (Eataly).
ובכל זאת, למרות ההתחלה הקשה והימים הלא פשוטים, כמה מסעדות במתחם שרונה כבר הספיקו לבסס את עצמן כמוסדות רציניים, איכותיים ומצליחים. הנה כמה המלצות לקראת לילה לבן שיתחיל הערב (ראו מסגרת).
קלארו — התחכום שבפשטות
מסעדת קלארו, השייכת לרן ולזהר שמואלי, המפעילים גם קייטרינג יוקרתי לאלפיון העליון, היא כיום המסעדה הטובה ביותר במתחם שרונה, אחת המסעדות הטובות בארץ ואחת הבודדות שפועלת בסטנדרט אירופי גבוה.
המסעדה שוכנת בבניין טמפלרי יפהפה ששופץ היטב (חובה לבקר גם בקומת המרתף, שהפכה לאולם אירועים) ומספקת מרגע הכניסה חוויה נעימה להפליא הנובעת מהקפדה על כל פרט. ועם זאת, האווירה משוחררת, כיפית וזורמת והשירות נפלא.
בקלארו פועל אולם הסעדה המכיל יותר מ־250 מקומות, ושני אגפים נוספים. סך הכל, המסעדה יכולה לארח בכל רגע נתון בסביבות 400 איש, והיא כיום אחת המסעדות הגדולות בארץ.
אבל למרות הגודל, קלארו אינה מסעדה יוקרתית, המשדרת איזו אנינות מעיקה. התפריט שלה מגוון ומשתנה בהתאם להיצע, עם מנות מאזור אגן הים התיכון, המוכנות תמיד מחומרי גלם טריים. למשל, קלמרי סגול על הפלנצ'ה ברוטב סלק (48 שקלים), ניוקי ריקוטה ברוטב דלעת ופירורי עוגיות אמרטי (48 שקלים), פילה פורל בעישון קל ברוטב של חזרת לבנה (92 שקלים), תבשיל טלה ביוגורט (98 שקלים), ופוקצ'ה מקמח מלא.
רוב המנות מצוינות (אל תוותרו בשום אופן על הפורל הוורוד המעושן המגיע מנחל הדן) התמחור סביר לגמרי ורשימת היינות מצוינת. זוהי בדיוק המסעדה הנכונה לערב משפחתי מוצלח, או לאירוח של חברים. ואם לא חם מדי ואפשר אחר כך לצאת ולטייל קצת במתחם שרונה – הרי לכם ערב אירופי למהדרין.
ליטל איטלי — איטליה זה כאן
המתחם השאפתני והמוצלח הזה כולל למעשה ארבעה מוקדים שונים: במוקד הראשון, "קרנבירה", מציעים נתחי בשר מהמעשנה או מהגריל בליווי בירה צוננת. הישיבה פה היא על כיסאות גבוהים ושולחנות ארוכים, שחולקים עם אורחים אחרים.
מתחתיו, באותו מבנה, מצוי ה"פיקניק" — מיני שוק אוכל, שבו מוכרים פיצות, כריכים, שתייה, גלידה המיוצרת בעגלה מיוחדת וגם סלסילות פיקניק יפות להפליא, כך שאפשר לפרוש מחצלת על הדשא הסמוך ולהריץ פיקניק כהלכתו.
במבנה הסמוך נמצא המוקד השלישי: "ווינרייה", שבו אפשר לקנות יינות איטלקיים ולכרסם צ'יקטי — נשנושים כמו גבינות איטלקיות ונקניקים.
באותו מבנה נמצא גם המוקד הרביעי — ה"טרטורייה", מסעדה איטלקית שבה מייצרים פסטות עבודת יד, ומנות דגים ופירות ים.
110 — המבורגר לכל המשפחה
גם כאן, לא חייבים לאכול דווקא במסעדה. ואפשר לבקר אצל איתן טרבלסי, המייסד של רשת אגאדיר, שהשיק במתחם מיזם מוצלח למדי של המבורגרים.
שמו של המקום שאוב ממשקל הקציצה, וממתקן הצלייה המיוחד שיובא אליו, שמבטיח שההמבורגר יגיע ללקוח בתוך 110 שניות (זאת אומרת — פחות משתי דקות). התפריט מציע כמובן המבורגר בקר, אנטרקוט, צ'יקן סנדוויץ' בלחמנייה עם חזה עוף על הגריל, סנדוויץ' סטייק סינטה, המבורגר פטריות צמחוני ותוספות כמו צ'יפס, סלט חסה או קולסלאו. כך שמשפחה יכולה בהחלט לסגור פה עניין בפחות מ־200 שקל, כולל שתייה.
הראמן של אהרוני
בשרונה מרקט פועלים כיום כ־90 דוכני אוכל שונים. אחד המוצלחים שבהם הוא "הירו ראמן בר" — דוכן הראמן של אהרוני, המגיש את המרק היפאני המסורתי הכולל בשר טחון, אטריות, פטריות שיטאקי, באק צ'וי, דייקון (צנון לבן) כבוש, נבטים, בצל ירוק וביצה רכה (56 שקל).
המרקים ב"הירו" מוכנים במרכז הדוכן לעיני היושבים ומורכבים בשיטת הסרט הנע. המרק עצמו טעים ועשיר ואפשר להוסיף לו פלח לימון או צ'ילי. ביפן מגישים במרק הזה נתחי בשר (בקר או חזיר) החתוכים דק, אבל פה מחליף אותם בשר טחון, הסופג את טעמי המרק ומעשיר את הציר. התוצאה היא מנה מהבילה ומשביעה, שתספק כל אחד, אבל תענג באופן מיוחד את חובבי המרקים היפניים, שעבדכם נמנה עימם.
הקארי של רושפלד
נכון — הוא לא ביקר מעולם בהודו, אבל לא זה מה שימנע מהשף יונתן רושפלד לפתוח דוכן אוכל הודי בשרונה מרקט.
כרגע אפשר לאכול שם מנות פתיחה כמו סלט ערמוני מים ומלפפונים עם למון גראס, ליים וטעמי אניס עדינים; כנפיים חריפות עם יוגורט מנגו וקוקוס; או מנת באג'י בצל וחציל בטמפורה על יוגורט ורדרד בתבלינים.
ויש גם מנות גדולות יותר, כמו הגרסה של רושפלד למנת הפלאק פניר המסורתית, שתכלול גבינת פניר עדינה של משק יעקובס ודאל שחור על אורז; צ'יקן כופתה, שהן כופתאות במילוי עוף על רוטב עז טעמים ובו היביסקוס מוחמץ; ומנות טבעוניות עשירות כמו כרובית שלמה שמוגשת גדושה בתבלינים משורשים כתומים, ומנת פטריות מצוינת בשם בנגלדור מאשרום טריפ שמורכבת ממגוון סוגי פטריות בתיבול עמוק על אורז. אז אם אתם מסתובבים פה ומתגעגעים להודו, אתם יודעים עכשיו לאן להגיע. והמחיר? 100 שקל לאדם גג.
שרונה מרקט. קלמן מגן 3, תל־אביב. טל' 03-6242424. פתוח: א'-ה' 22:00-9:00; ו' מ־08:00 עד שעה לפני כניסת השבת; שבת 23:00-9:00. במסגרת אירועי הלילה הלבן שייפתחו הערב, המרקט יפעל ברציפות עד הבוקר

