yed300250
הכי מטוקבקות
    צילום : ידיעות אחרונות
    ממון • 06.07.2016
    כך תשקיעו בסטארט־אפ
    אתרי מימון ההמונים לחברות צעירות צוברים תאוצה • איך זה עובד, איפה תוכלו להשקיע, באילו סכומים מדובר ומה הסיכוי שלכם להרוויח? • מדריך
    שגיא כהן

    רוצים להשקיע בסטארט־אפ, ויום אחד אולי ליהנות מפירות האקזיט? גם אתם יכולים לנסות. מספר אתרי מימון המונים בישראל מאפשרים לכם להשקיע סכומי כסף קטנים ולרכוש מניות של חברות סטארט־אפ צעירות.

     

     

    עם זאת, כיום התחום הזה פועל בצורה שמגבילה מאוד את האפשרויות העומדות בפני המשקיעים והמגייסים. רק בעוד מספר חודשים צפויות לעבור תקנות שמסדירות את הענף, דבר שיעניק לתחום הזה את יריית הפתיחה הרשמית. בכל מקרה, תמיד צריך לזכור: השקעה בסטארט־אפ היא השקעה בסיכון גבוה, שלא מתאימה לכל אחד.

     

    אתרי מימון המונים לסטארט־אפים (השקעות המונים) מאפשרים לקהל הרחב, אנשים מהשורה שאינם משקיעים מתוחכמים, להשקיע בסטארט־אפים ולרכוש מניות שלהם, כלומר לקבל אחוזים מהחברה, וכך להיות ממש שותפים בה. התקווה היא שיום אחד יוכלו לעשות אקזיט ולהרוויח כסף, אם ממכירת החברה, הנפקתה בבורסה או ממכירת מניותיהם בעתיד למשקיע אחר.

     

    הרעיון הוא שתוכלו להיכנס לאתר כלשהו, לדפדף בין קמפיינים שהעלו סטארט־אפים ולהחליט במי להשקיע. החזון הוא להפוך את עולם ההשקעות בסטארט־אפ לחברתי יותר. מצד אחד, לאפשר לסטארט־אפ בתחילת דרכו לגייס כסף מהציבור בלי הליך של הנפקה ופרסום תשקיף, ולהעניק לו אופציות מימוניות נוספות, ומצד שני לאפשר לאנשים להשתתף בהצלחת הסטארט־אפים.

     

     

    pipelbiz. יעזור לכם להשקיע
    pipelbiz. יעזור לכם להשקיע

     

    אבל שימו לב: אמנם, קל להסתנוור מהאקזיטים ומההתעשרויות הפתאומיות שקוראים עליהם בעיתון. אבל לפי הסטטיסטיקות המקובלות, שיעורי ההצלחה של סטארט־אפים עומדים על אחוזים בודדים. כלומר, השקעה בסטארט־אפ היא אולי מההשקעות הכי עתירות סיכון שניתן להעלות על הדעת. ואפילו אם תהיו בין היחידים שירוויחו — זה עלול לקחת שנים ארוכות מאוד.

     

    מגבלות יוסרו

     

    מאחר שהנושא טרם הוסדר סופית בחוק, בנקודת זמן הנוכחית יש לא מעט מגבלות. למשל, סטארט־אפ רשאי להציע את פרטי ההשקעה המלאים רק לעד 35 משקיעים בלתי כשירים (כלומר, משקיעים מהשורה, שאינם בעלי הון או בעלי ניסיון בהשקעות) במהלך שנה קלנדרית. התוצאה היא שהתהליך מסורבל ומציב מגבלות רבות.

     

    עד סוף השנה צפויה ועדת הכספים לאשר תקנות אשר יסדירו את השוק, ויאפשרו לסטארט־אפים לגייס כסף ממספר לא מוגבל של משקיעים לא כשירים (במקום עד 35). מאחר שמדובר בהשקעה בסיכון גבוה ביותר, התקנות גם צפויות להציב מספר הגבלות על המגייסים והמשקיעים. מאיר לוין, יועץ בכיר ליו"ר ומנהל המחלקה הבינ"ל ברשות ניירות ערך, מסביר כי סטארט־אפ יוכל לגייס בשנה מיליון שקל, או להגדיל לעד 3 מיליון שקל אם יקבל אישור מהמדען הראשי ואם בהשקעה ישתתף משקיע מוביל.

     

    exitvalley. כך תשקיעו
    exitvalley. כך תשקיעו

     

    מצד המשקיעים, כלומר הקהל הרחב והאדם הממוצע, יוטלו הגבלות שימנעו מצב שחסכונות של אנשים ירדו לטימיון: תוכלו להשקיע עד 20 אלף בסטארט־אפים דרך מימון המונים, ולא יותר מ־10,000 שקל בסטארט־אפ בודד. עם זאת, משקיעים בעלי הכנסות גבוהות מאוד יוכל להשקיע יותר.

     

    נקודת בעייתית נוספת היא הונאות — יש חשש שנוכלים ינסו לגייס כסף למיזמים שלא באמת קיימים. לפי לוין, החוק יחייב את אתרי גיוס ההמונים לסטארט־אפים לנקוט אמצעים כדי לצמצם תרמיות והונאות.

     

    אתרי ההשקעות

     

    האתר הוותיק כרגע בישראל, שפועל מזה שנה, הוא אקזיטוואלי (exitvalley.com) שיזמיו הם ירון אדלר (יו"ר), יניב שיריון (מנכ"ל), שחר שרגא, יואל אטדגי, ניר מיטל ועודד פדרבוש.

     

     

    Fundit. בדרך להשקעה
    Fundit. בדרך להשקעה

     

    עד כה גויסו דרך האתר כ־7 מיליון שקל ל־5 סטארט־אפים ולאקזיטוואלי (שגייסה כסף דרך הפלטפורמה שלה עצמה).

     

    "בכל קמפיין השתתפו כ־20־30 איש", אומר שיריון. "חלקם אנשים שמכירים את היזם, ואחרים שהגיעו דרך פרסומים". בימים אלה מגייסת חברת vrphysio, שפיתחה מוצר המציע טיפול פיזיותרפי באמצעות מציאות מדומה.

     

    ספייסיק, שפיתחה חיישנים שיאפשרו למצוא חנייה פנויה, גייסה באקזיטוואלי בנובמבר האחרון 272 אלף דולר מ־26 משקיעים. הם השקיעו כל אחד בין 5,000 ל־30 אלף דולר, כשכל משקיע קיבל קצת פחות מאחוז מהחברה, לפי גודל השקעתו. "מדובר בקשת של אנשים, החל מאנשים בחו"ל ועד לאנשים שנפגשתי איתם 4 פעמים עד שנכנסו להשקעה", אומר אורן אלזם, מנכ"ל ספייסיק.

     

    אתר חדש יותר הוא פיפלביז (pipelbiz.com), שעלה לאוויר ביוני. האתר הוקם על ידי אור בנון (מנכ"ל), אלירן דורון ותום סיטון. כרגע מגייסים דרכו 3 סטארט־אפים: Frank (אפלקיציה המאפשרת לכם לגלות מה חושבים עליכם אנשים); אפליקציית Wedit לארגון חתונות; jUMPR, שעוסקת בפרסום במציאות רבודה. לפי דורון, הסטארט־אפים, וכן פיפלביז עצמה, גייסו בפלטפורמה עד כה 1.2 מיליון שקל.

     

    אתר נוסף שיתחיל לפעול בקרוב הוא Fundit. זוהי חברה בת של אתר הדסטארט הוותיק ושל פועלים IBI. "החברה תציע מגוון רחב של פרויקטים ביניהם נדל"ן, חברות ביו, פוד־טק, סטרטאפים טכנולוגיים ועוד למשקיעים פרטיים. עד לאישור החוק, ובמגבלות הקיימות, אנו פועלים מול משקיעים כשירים בלבד", נמסר.

     

    בכל האתרים הללו, אם קמפיין לא מצליח ולא מגיע ליעד הגיוס שהוגדר, המשקיעים יקבלו כספם חזרה.

     

    טיפים למשקיעים

     

    1. זכרו: רק מעטים מהסטארט־אפים מגיעים לאקזיט

     

    2. השקיעו רק סכום שאתם יכולים לוותר עליו

     

    3. פזרו את הכסף בין כמה פרויקטים

     

    4. זכרו שגם אם תגיע תמורה, זה עלול לקחת שנים

     

    5. למדו היטב את הסטארט־אפ לפני ההשקעה

     

    6. עשו מחקר שוק מקיף

     

    7. חכו לאישור התקנות שיסדירו את הענף

     

    sagi–c@yedioth.co.il

     

     


    פרסום ראשון: 06.07.16 , 20:57
    yed660100