yed300250
הכי מטוקבקות
    כך תטפלו בפצעי הבגרות | צילום: שאטרסטוק
    זמנים בריאים • 28.07.2016
    פצעי בגרות? כך תטפלו
    שיר־לי גולן

    אקנה וולגריס (פצעי בגרות) היא מחלת העור השכיחה ביותר במתבגרים, שמופיעה, כמה מצער, גם אצל חמישית עד מחצית מהמבוגרים. הגורמים לה, מסביר פרופ' ארנון כהן, מומחה לרפואת עור ומין בשירותי בריאות כללית, משולבים: הפרשה מוגברת של חלב, סתימת זקיק השערה בחומר קרני, זיהום חיידקי, פעילות הורמונלית לא תקינה והשפעה גנטית. כדי לדעת מתי המצב מצדיק טיפול רפואי ומתי אפשר להסתפק בטיפול קוסמטי, אומר פרופ' כהן, יש להכיר את סוגי הנגעים:

     

    • הנגע הראשון המופיע בחולי אקנה הוא קומדון. הקומדון הוא הצטברות של חלב וחומר קרני בתוך זקיק השערה (קומדון זה מכונה קומדון סגור או קומדון לבן).

     

    • בהמשך, פתח זקיק השערה המכילה קומדון נפתח לשכבה החיצונית של העור, החומרים שקיימים בתוכו מתחמצנים, והוא נעשה שחור.

     

    • בשלבים הבאים של מחלת האקנה זקיק השיער נקרע בחלקו הפנימי של העור, עם הופעת דלקת, ונגעי האקנה נהפכים לקשריות דלקתיות בגוון אדום, בחלקן מוגלתיות. הקומדון הלבן והקומדון השחור מכונים "נגעים לא דלקתיים", ואילו הקשריות האדומות והמוגלתיות מכונות "נגעים דלקתיים".

     

    ביקשנו מפרופ' כהן, מד"ר יעל פוליטי, מומחית לרפואת עור במאוחדת, ומקובי ברוך, מומחה בקוסמטיקה קלינית וחבר בארגון הקוסמטיקאיות, להסביר מה עושים ומתי:

     

    טיפול רפואי - רצוי לפנות לרופא עור לפחות פעם אחת עם הופעת הפצעונים, לאבחון, וכמובן במקרה שיש החמרה במצב. בשלב שבו האקנה מתבטא רק בנגעים לא דלקתיים ניתן לטפל בו בתכשירים ללא מרשם רופא, דוגמת בנזואיל פראוקסיד, הקיים בפורמולציות רבות.

     

    כשהנגעים דלקתיים, ניתן להיעזר בתכשירים מקומיים ובתרופות לבליעה במרשם רופא (ובעלות סבירה) שהם יעילים ובטוחים לשימוש. טיפול רפואי הניתן בזמן ירפא את האקנה וימנע הופעת נזקים גופניים (צלקות) ונפשיים־רגשיים (ירידה בדימוי ובביטחון העצמי, חרדה, דיכאון וכו'). בגיל ההתבגרות יימשך הטיפול בדרך כלל עד חצי שנה. הטיפול התרופתי מתאים במיוחד לבעלי נטייה להצטלקות וכן למי שסובלים מנגעים עמוקים ומוגלתיים במיוחד, והוא כולל אנטיביוטיקה, תרופות שהחומר הפעיל בהן הוא איזוטרטינוין או גלולות למניעת היריון.

     

    הרופא ימליץ לרוב על טיפול תומך, כמו סבון פנים מתאים, תכשירים להגנה מהשמש ותכשירים קוסמטיים נטולי שומן ושאינם מעודדים היווצרות קומדונים.

     

    כשהנגעים דלקתיים יש להימנע מטיפול קוסמטי, שכן המגע בנגעי האקנה עלול להחריף את הדלקת ולהוביל לפיגמנטציה ולהצטלקות.

     

    טיפול קוסמטי - מיועד להוצאת הראשים השחורים של הקומדונים הפתוחים ומתאים, לדברי הרופאים, רק במקרים של אקנה במצב קל, בתחילת הדרך ומיד עם הופעת הפצעונים. טיפול באמצעות תכשירים קוסמטיים שונים (ללא הוצאת קומדונים) עשוי להתאים גם כטיפול משלים בחולים עם אקנה המטופלים בתכשירים רפואיים, אך במקרים אלה יש לשים לב היטב לשילוב שבין התכשירים שנתן הרופא לבין התכשירים שנתנה הקוסמטיקאית, כיוון שהרבה תכשירים מקומיים עלולים לגרום ליובש של הפנים ולהחמרת האקנה. הטיפול הקוסמטי כולל שימוש בתכשירים פעילים על בסיס יומיומי ולעיתים שימוש בתכשיר פילינג, והוא מחייב שיתוף פעולה והתמדה מצד המטופל.

     


    פרסום ראשון: 28.07.16 , 20:32
    yed660100