מדליה בצלחת
המשחקים האולימפיים בריו יוצאים לדרך וזו הזדמנות מצוינת לעשות היכרות עם המטבח של ארץ הסמבה. אז קבלו כמה המלצות על מסעדות ברזילאיות שפועלות בישראל
קפה וקאיפיריניה, כדורגל, קרנבל וקפוארה, ואיך לא – בשר משובח. את כל אלה, וכנראה הרבה יותר, מציעה ברזיל בשמחה אופיינית לה, בצבעוניות התוססת שהיא חלק ממנה. איכשהו, המטבח הברזילאי, על טעמיו העשירים והאסתטיקה שלו, לא התקבע במחוזותינו כטרנד מטורף, למרות שרובנו טעמנו פה ושם פז'ואדה — תבשיל האורז והשעועית השחורה, לפעמים עם בשר אדום, לפעמים בלעדיו — שנחשב המאכל הלאומי בברזיל, וכולנו לגמנו בהנאה את הקוקטייל המרענן והמתבקש גם בחופים שלנו, קסומים אולי פחות מאלה הברזילאים. אבל עכשיו, עם פתיחת המשחקים האוליפיים בריו, יש לנו הזדמנות לערוך תיקון קולינרי עם המטבח המגוון האקזוטי הזה, כפי שמסביר אבי כראל, בעלי מסעדת קאזה דו ברזיל האילתית. "המטבח הברזילאי הושפע מהאוכלוסיות השונות והמגוונות החיות במדינה הדרום אמריקאית התוססת הזאת, ואפשר למצוא בו אלמנטים מאירופה ומאפריקה. הברזילאים נהנים מדגים טריים ופירות ים, פירות אקזוטיים וכמובן, הרבה מאוד בשר, ולא רק האנטריקוט והאסאדו המוכרים לנו, אלא גם, למשל, הפיקאניה (שפיץ צ'ך), נתח עסיסי ולא מאוד שמן, המוגש בשורסקריות בברזיל".
נפתח לכם התיאבון? אז רגע לפני שהמשחקים האולימפיים נפתחים בריו, ואנחנו נוכל רק להתבונן בערגה בחגיגות שיערכו שם לצד התחרויות הספורטיביות, קבלו המלצות על כמה מקומות בארץ שמציעים אווירה ברזילאית (או לפחות מנה כזאת), ומתכונים, כמובן:
קאזה דו ברזיל
המסעדה האילתית שנפתחה לפני 14 שנים והפכה עם השנים למוקד עלייה לרגל עבור חובבי הבשר, מציעה תפריט בשיטת "אשפטו קוהידו", או "השיפוד הרץ" בתרגום חופשי. מנת הבסיס במסעדה מונה 11 סוגים של נתחי בשר עסיסיים הנפרסים בידי הפסאדורים ישירות מהשיפוד לצלחת, ללא הגבלה. המקום מעוצב כבית ברזילאי טיפוסי, כולל רהיטי עץ כבדים, רצפת עץ וקישוטים אותנטיים שעשו את הדרך הארוכה מברזיל לאילת. כראל: "כשהגעתי לברזיל בפעם הראשונה המציאות עלתה על כל דמיון. הקסם המסתורי שלה משך אותי וגרם לי לחזור אליה שוב ושוב. ביקרתי בהמון מסעדות בערים ובכפרים, פגשתי מקומיים בכל הגילים, ספגתי מידע וסודות קולינריים ועם הזמן הבנתי איך אני רוצה להביא את כל התשוקה הזאת לארץ. האווירה השמחה במסעדה הופכת כל ביקור לקרנבל, עם שירות חם ותפריט אותנטי, בדגש על שיטת הצלייה הברזילאית הייחודית". לצד השיפוד הרץ אפשר ליהנות במסעדה מסלטים ומנות צמחוניות ויש גם תפריט לילדים. בימי האולימפיאדה יוקרנו המשחקים האולימפיים על גבי מסכים במסעדה וכל ילד שיגיע עם הוריו יקבל כדורגל מתנה.
איפה? שדרות חטיבת גולני 3, אילת
ריו גרנדה
בר הבשר התל־אביבי משיק לרגל המשחקים האולימפיים בריו תפריט ספיישלים שעושה כבוד למטבח הברזילאי, עם מנות כמו פז'ואדה בשרית, קאיפיריניה עם טוויסט אננס קאריבי ובריגדיירו, טראפל שוקולד ברזילאי בציפויים שונים. המסעדה, המתמחה בעישון בשר, מציעה שלל מנות קרניבורים עסיסיות כמו טי בון, פריים ריב, וכן קלמרי סגול טרי וקרפצ'יו פילה בקר. בקומת הכניסה של המסעדה תוכלו להיכנס מיד לאווירה הנהנתנית, בין השאר בזכות הגריל המוצג לראווה במטבח הפתוח ותצוגת הבשרים. מסכי הטלוויזיה ישדרו את התחרות לאורך האולימפיאדה.
איפה? רחוב הרצל 4 תל־אביב
ברזיל הקטנה
המסעדה הקטנה הזאת, הממוקמת באחת משכונות המגורים באילת, מעוצבת כבית ברזילאי חמים, ומתאפיינת בריחות הבשר הנעשה בה באהבה ובצלילי מוזיקת הג'אז והבוסה נובה. המסעדה מחולקת לחדרים קטנים ואינטימיים, הצבועים בצבעי אדמה וים. את קירות המסעדה מעטרים שלל זיכרונות שנאספו במשך השנים. המסעדה הוכתרה על ידי ערוץ האוכל ו־YNET כאחת מעשר מסעדות הבשר הטובות בארץ, והיא מציעה בעיקר בשר. הרבה בשר, הנצלה בשיטת הרודיזיו, כלומר כשהוא משופד על שיפודי ענק ונצלה באיטיות מעל אש גלויה. גם כאן, כמקובל בז'אנר, עוברים הפסאדורים (מלצרי הבשר) עם השיפודים בין השולחנות ופורסים את הבשר דק־דק היישר מהשיפוד לצלחת, וללא הגבלה.
איפה? רחוב אילות 3, אילת
אל גאוצ'ו
היא אמנם ארגנטינאית, אבל עושה כבוד לשכנתה ומציעה מנת פאן קון קרנה, כלומר – לחם עם בשר. לדברי איתי שמילה, מנהל אל גאוצ'ו חיפה, מורכבת המנה מבצק עלים שנעשה מדי יום על ידי האופה, מונח על הגריל כשמעליו פרוסות דקות של סטייק סינטה פרימיום טרי, רצוי במידת עשייה מדיום. עם רוטב צ'ימיצ'ורי מעל וירקות אנטיפסטי בצד מדובר, עושה רושם, במנה מנצחת.
איפה? רחוב יפה נוף 120 חיפה
פאפאגאיו
הסניף הירושלמי של רשת האוכל הברזילאי הזאת (שלה סניף נוסף בהרצליה ואחד בהקמה בפתח-תקווה) כשר למהדרין ושומר על מהות חווית האוכל השמח הזה בזכות מתקן הגריל המסתובב ושיטת הצלייה הייחודית לברזיל, הוצאת המנות לשולחן בופה המכיל עשרה סוגים שונים של בשר שנחתכים ישירות לצלחות הסועדים, הצבעוניות המתבקשת בעיצוב והמוזיקה. לאווירת השפע הזאת מתווספים תבשיל הפייז'ואדה הבלתי-נמנע וכמובן, הקאיפיריניה.
איפה? רחוב יד חרוצים 3, ירושלים.
ואפשר גם בבית, הנה כמה מתכונים באדיבות שחר טל, שף קאזה דו ברזיל, אילת.
פז'ואדה | אורז עם שעועית
חומרים ל־4 מנות:
1 שקית (750 גרם) שעועית שחורה, מושרית ב־1 ליטר מים למשך 12 שעות
1 ק"ג בשר צלעות, חתוך לקוביות גדולות 100 גרם קבנוס, חתוך לקוביות קטנות
150 גרם חזה עוף חתוך לקוביות קטנות
בצלים פרוסים כף שום כתוש
3 ענפי תימין
קליפה מלימון שלם
1/2 כוס קמח לקימוח הבשר
1/2 כוס שמן זית
אופן ההכנה:
מקמחים את הבשר ומנערים מעודפי הקמח. מחממים שמן זית בסיר רחב ומטגנים את הבשר. מכבים את האש ומעבירים את הבשר לקערה.
באותו הסיר מטגנים את הבצל, השום וקוביות הקבנוס וחזה העוף.
מוסיפים את הבשר ואת השעועית עם נוזלי ההשריה לסיר, ומביאים לרתיחה.
מנמיכים את הלהבה, מוסיפים קליפת לימון ואת התימין.
מבשלים על אש נמוכה מאוד למשך 4 שעות (או בתנור בטמפרטורה נמוכה, למשך 5-4 שעות).
קאיפיריניה
החומרים למנה:
50 מ"ל קשאסה (אפשר להשתמש גם ברום)
1/2 ליים חתוך לרבעים
2 כפיות סוכר חום
אופן ההכנה:
העבירו את הסוכר והליים לכוס נמוכה ומעכו אותם יחד.
מלאו את הכוס בקרח כתוש ומלאו את הכוס בקשאסה.