"בחיים לא אגיד כמה אני שוקלת"
השחקנית לירית בלבן (נעמי כפית המיתולוגית מ"הבורר") לא ישנה מספיק, חרדתית, לא אוכלת מסודר, בקושי מתאמנת ומבטיחה להתאפס על עצמה ממש בקרוב • המומחים מברכים אותה על המודעות למצבה וממליצים לה לשקול ליווי מקצועי אישי
מי אני: "אמא לשני ילדים (9, 5) שנמצאים בחופשה, אז זה מה שאני עושה בימים אלה, מנסה להעסיק אותם. משחקת בסדרת הדרמה 'מלאך של אמא' (בימי א' ב־22:00 ב־yes דרמה) בתפקיד דרמטי, זה חידוש מרענן מבחינתי. בתיאטרון חיפה אני משחקת ב'זוג פתוח', ויש תוכניות באוויר. אני מלמדת משחק. גרה ביפו, במערכת יחסים, בת 44, גובה 1.74 מ', ואני לא אגיד מה המשקל בחיים, אבל מידת המכנסיים היא 44".
יום העבודה שלי: "הילדים שלי הם השעון המעורר שלי, בשש בבוקר, וזה ממש קשה לי. ברבע לשבע אני מרימה את עצמי מהמיטה. הבוקר הכי קשה לי, אני קמה עצבנית, כאוס מוחלט, השש הזה גומר אותי ואני לא מתאוששת מזה. בתשע אני מתאפסת. יש ימים של חזרות ופגישות, וכשיש ימים חופשיים הם לא באמת חופשיים, תמיד יש משהו לסדר, ובצהריים אני מבשלת לילדים. הילדים לא הלכו לקייטנה, הם כל היום בבית, וזה אומר תעסוקה שוטפת. אני ועוד שתי אמהות עשינו קייטנת אמהות, כל יום שלחנו את הילדים לבית אחר, וזה היה ממש נחמד, אבל החופש הגדול הזה הוא הוצאה כספית שלא נגמרת. יש אנשים מאורגנים עם טבלאות של מה עושים בכל יום, אני ספונטנית וזה גובה מחיר. אני אוהבת שאפשר להישאר בפיג'מה עד שתיים בצהריים, שכל אחד במחשב ובטלוויזיה, אבל באיזשהו שלב אני מנסה לנער אותם מזה. זו מלחמה בלתי פוסקת, אני צריכה לשחרר שם וקשה לי.
"למזלי הרב אין לי ימי צילום בקיץ, כי בן הזוג שלי עושה ארט בסרטים ובסדרות והוא עובד נונסטופ. כשיש עבודה או הצגות בערב, אני הולכת לישון בשתיים בלילה, בגלל האדרנלין, אבל גם כשאין הצגה אני לא נרדמת לפני אחת. אני ישנה מעט מאוד, אחת לחודש יש יום שאני נופלת ומשלימה שעות, אבל באופן רגיל אני מתחילה לחיות בלילה, אחרי שהילדים הולכים לישון. מדברת עם חברות, רואה סרטים. יש בי חוסר שקט מהבחינה הזו, אני אוהבת להיות ערה אבל חסרות לי שעות שינה.
"בצילומים ל'מלאך של אמא' חוויתי משהו שונה, התפקיד שלי לא דומה לשום דבר שעשיתי. בסדרה אני אמא לילד גדול עם פיגור שכלי שחשוד ברצח, וזה היה מאוד מאתגר להתמודד עם זה. הצילומים היו מרתקים, היה זמן לכל דבר, הבמאי היה רגיש לכל ניואנס. היתה לי חוויה מאוד טובה".
התזונה שלי: "אני בתקופה שאני שוקלת הכי הרבה, עם הזמן נהיה לי יותר קשה לרדת במשקל. בימים אלה אני נכנסת לתהליך של ספורט ואכילה נכונה. אנחנו אוכלים המון ירקות בבית, אבל החולשה שלי היא לבצק. זה בעוכריי, אני נלחמת בזה כל הזמן. אני משתדלת להימנע מלחם מלא ובבית אוכלים הרבה קינואה וכוסמת. מעולם לא השתתפתי בתוכנית דיאטה מסודרת, כי בסופו של דבר אני יודעת מה מותר ומה אסור לאכול.
"בבוקר אני אוכלת פרוסת לחם מקמח מלא, אבוקדו ומלפפון. מתחילה יפה. אם יש לי זמן אני משתדלת להכין קופסה לצהריים, שיש בה סלט ודברים בריאים. כשיש ימי צילום גם הכל מסודר, אבל ברוב הזמן אין לי סדר יום קבוע ואני רצה בין פגישות ואודישנים וסידורים, וחוטפת איזה פלאפל על הדרך. האכילה בלילה היא בעייתית. אני לא יכולה לאכול לפני הצגה ואז אני נורא רעבה, זה הרגל בעייתי מאוד. מצד שני זה בלתי נמנע, כי לא אכלתי מארבע אחר הצהריים. יש לי בעיית שתיה קשה, משתדלת לקחת את עצמי בידיים ולשתות יותר מים. הכל ידוע, העניין הוא לבצע".
כושר: "היו תקופות שעשיתי הרבה יוגה ופילאטיס. כיום אני משתדלת לעשות שלוש פעמים בשבוע פילאטיס, אבל מודה שלא תמיד מצליח לי. משתדלת לעשות שעה של הליכה וגם זה לא מצליח במיוחד. סדר היום שלי כל כך משתנה והרבה פעמים זה חומק. כוונות טובות יש הרבה".
טיפוח: "כשאני יוצאת לאירוע מורחת קצת מסקרה ושפתון. יש תקופות שאני מתאפרת ערב־ערב בתיאטרון ואני לא אוהבת את זה. כשאני חוזרת מהצגה אני מיד מסירה את האיפור, כי זה כמו טיט על הפנים.
"שגרת הטיפוח שלי בסיסית. לא הולכת לקוסמטיקאיות. לא אוהבת קרמים עם כימיקלים. מצאתי לאחרונה שמן קוקוס אורגני טבעי ואני מורחת אותו על הפנים. זה מעולה. יש לי עור פנים טוב באופן כללי והשמן עושה לי עוד יותר טוב. פעם בכמה זמן אני מורחת אותו לחצי שעה על השיער, לפעמים בתור קרם גוף".
לנפש: "אחרי 20 שנה של טיפול פסיכולוגי הפסקתי להתעסק בנפש שלי. הרגשתי שאני צריכה בשבילה משהו אחר. אני רוצה לעשות מדיטציה ודוחה את זה. אני חושבת שזה כלי אדיר, אבל לא מגיעה לזה. אני דוחה דברים שקשה לי להתמודד איתם או שקשורים אליי. בשביל עצמי אני מוותרת, לא שמה את עצמי במקום הראשון. גם את העבודה על כתיבת מופע שלי אני דוחה לטובת דברים אחרים. אני פועלת מעולה במצבי לחץ, כשיש לי דדליין אני עושה את זה, אבל לקבוע לעצמי סדר יום לא הולך. אני צריכה קואוצ'ר צמוד, לבד קשה לי להזיז את עצמי. קשה לי להתארגן, אלא אם זה מצב לחץ. גם בבית ספר במבחנים זה היה ככה. לפני מבחן הייתי נלחצת, לומדת ומוציאה ציונים טובים.
"יש בי סוג של פסימיות מסוימת, רואה אסונות וחברים מוכשרים שלא עובדים, וכל הזמן אומרת חמסה על זה שיש לי פרנסה. כל הזמן רואה דברים שאני צריכה לשפר מבחינת התנהלות וסדר. יחד עם זאת, אני אוהבת את ההנאות של החיים, את הבית שלי. אני משתדלת מאוד להסתכל על הדברים הטובים עם כל החרדות שלי".
שורה תחתונה: "אני לא לוקחת שום דבר כמובן מאליו, כל הזמן מודה על מה שיש לי".
מה אומרים המומחים?
צחי נחום, מומחה לפיזיולוגיה של המאמץ ברשת גו אקטיב:
"לירית צריכה למצוא את המוטיבציה הפנימית בתוכה, ולמצוא 20 דקות עד חצי שעה, שלוש פעמים בשבוע לפעילות. היא לא טיפוס של בוקר, לכן הייתי ממליץ לה לנסות פעילות בשעות הערב. כמובן שפילאטיס ויוגה זה מצויין, בייחוד בשילוב עם הליכה, שזו פעילות אירובית. עליה לשנות לגמרי את אופי האימונים אליהם היא רגילה ולהתחיל באימוני כוח (משקולות) בשילוב אירובי במקטעים קצרים, מפני שאימונים אלה יותר מטאבוליים ויניבו תוצאות טובות יותר.
"לירית צריכה להתעמת עם הדברים שקשורים לעצמה ולבריאותה, לשים את עצמה במקום הראשון, ואחת הדרכים ליישם זאת היא אימון קבוע ביום ובשעה ידועים מראש, וכמובן בלי ביטולים!"
רקפת אריאלי, דיאטנית קלינית וספורט:
"ללירית מודעות גבוהה לאורח חיים בריא, אך היא מתקשה עם יישום ההמלצות. כעת היא בשלב שבו היא רוצה לשנות את אורח החיים שלה, וזהו השלב הראשון בכניסה למעגל השינוי. אני ממליצה לה לשקול בחיוב ליווי מקצועי. בקבוצות דיאטה או ליווי של דיאטנית יש הרבה יתרונות - מסגרת ופיקוח, בניית תפריט מותאם לסדר היום, לימוד הרגלי אכילה, זיהוי של סיטואציות בעייתיות ומתן כלים לפתרון, התמודדות עם אכילה רגשית ועוד. בדיוק כפי שהיא מודעת לעובדה שקואוצ'ר יעזור לה בהתמודדויות הרגשיות כי לבד קשה לה, כך גם בתהליך הדיאטה.
"חשוב לדעת שעם הגיל חלה האטה בקצב חילוף החומרים במנוחה (הוצאה אנרגטית יומית), עובדה המקשה על ירידה במשקל עם העלייה בגיל. מיעוט שעות שינה קשור לעלייה במשקל, כמו גם אכילה בלילה. עליה להגביר משמעותית את הפעילות הגופנית אם ברצונה לרדת במשקל.
"לירית נלחמת בפחמימות. אבל מלחמה לא תוביל אותה להצלחה, להפך, היא רק תוביל לכישלון. בחירה של פחמימות מזינות, אכילתן במינון נכון ובעיתוי נכון אינה בעייתית כלל. אגב, שלוש כפות קינואה זהות בערכן הקלורי לפרוסת לחם מחיטה מלאה ולרוב יותר משביע לצרוך שתי פרוסות לחם משש כפות קינואה.
"סדר היום של לירית אינו קבוע וזה משבש לה את התפריט היומי, אך עם התארגנות נכונה מראש, ניתן לצלוח גם ימים עמוסים. בימים כאלה היא יכולה לארגן מראש כריכים, יוגורט, פירות, פירות יבשים. כמו כן, היום ההיצע של מזון בריא בחוץ הוא גדול.
"אכילה בלילה היא אכן בעייתית. בימים של מופע מומלץ לאכול ארוחת ביניים קטנה כשעתיים לפני ולתגבר בפרי סמוך לתחילת המופע. בסיום המופע מומלץ לאכול ארוחה קלה - כריך, מוזלי - ולא לצרוך מזון שמן בשעת לילה מאוחרת.
שתייה מספקת של מים חשובה לבריאות וגם לשמירה על משקל תקין. מומלץ להצטייד בבקבוק אישי נוח לשתייה, וניתן לתבל את המים בלימון ועשבים, כדי לשפר את טעמם".
ד"ר להבית אקרמן, מומחית לרפואת עור:
"לירית מעידה על עצמה כי שגרת הטיפוח שלה בסיסית ולדעתי היא בסיסית מדי. גיל 40 פלוס זה כמעט הרגע האחרון לתפוס את העניינים בידיים ולהתחיל לטפל קצת בעור, לפני שהוא מתחיל להראות סימנים של הזדקנות ונזקי שמש, ועל ידי כך לשמר אותו במצב טוב לאורך זמן. אין הכוונה למהלכים דרסטיים, אלא לדברים בהחלט בסיסיים, כמו שימוש סדיר במסנן קרינה, שטיפה קבועה של הפנים עם סבון ומריחת קרם לחות, שמכיל חומרים פעילים שיתרמו לחידוש העור ולריענונו.
"קרם על בסיס שמן קוקוס הוא בהחלט התחלה טובה להזנת העור, אבל כדאי לשקול גם תוספת של רכיבים פעילים, כגון ויטמין A, ויטמין C, אנטיאוקסידנטים ועוד, על מנת לתחזק ולמצק את העור.
לא ברור לי למה לירית מתנגדת לרכיבים כימיים. כל דבר שעובר עיבוד במעבדה ולא נקטף בשדה עובר בעצם תהליכים כימיים כלשהם על מנת להיות מותאם למריחה על העור.
צביה חי אל, מנהלת מעגלים, בית הספר לאימון והתפתחות אישית:
"אחד הדברים הראשונים שניכרים בחייה של לירית הוא לחץ, שמאופיין בניהול זמן מאתגר, סדר יום מבולגן והרבה דברים שהיא רוצה להגיע אליהם ולהשיג אותם, אבל הם חומקים לה מבין האצבעות. בעידן שאנחנו חיים בו קל מאוד להתבלבל וללכת לאיבוד בין המשימות. לפעמים זה נראה כאילו כולנו רוצים לאכול את העוגה ולהשאיר אותה שלמה, וכמובן שזו פנטזיה שלא באמת ניתנת למימוש לאורך זמן.
"הדבר הראשון שהייתי ממליצה ללירית לעשות הוא באמת לקחת איש מקצוע חיצוני, שיעזור לה לבנות סדר יום שפוי, ניהול משימות אפקטיבי ומיקוד על מה שבאמת חשוב לה ועל מה שניתן לוותר עליו. נראה שהיא צריכה עזרה בסידור הדברים בתוך היררכיה של חשיבות, ואחר כך ללכת לביצוע. אין ספק שלבצע זה הכי קשה. הביצוע של המשימות והעמידה בלו"ז הם המאתגרים מכולם. לכולנו קשה יותר לרוץ למרחקים ארוכים, לשמר את ההישגים שלנו ולדאוג לא ליפול בחזרה לדפוסים ישנים ומזיקים. לירית היא אישה עוצמתית ומלאה בכוחות וביכולות אדירים, רק כדאי לנתב אותם למקום שבו היא תוכל ליהנות מהם. עומס יוצר רעש, שפוגם בהנאות החיים שהיא כל כך אוהבת". •

