yed300250
הכי מטוקבקות
    צלום ארכיון: המשרד להגנת הסביבה
    חדשות • 11.08.2016
    האמת המסוכנת שמאחורי הכתם המסתורי
    כבר 15 שנה צף על המים בחוף אפולוניה כתם צהוב • במשרד להגנת הסביבה התעקשו תמיד: "בעיה אסתטית בלבד" • אבל בדיקות שנערכו באחרונה מגלות: "מדובר כנראה בחומרים רעילים ומסוכנים שהוזרמו לים • משרד הבריאות: "הנושא בבדיקה"
    עמיר בן־דוד

    כל מי שמגיע לחוף אפולוניה המרהיב שבאזור הרצליה מתקשה להתעלם מכתם צהוב ומטריד על המים. במשך שנים טוען המשרד להגנת הסביבה כי מדובר ב"בעיה אסתטית ותדמיתית" בלבד. אלא שבדיקות חדשות שביצעה מעבדה של רשות המים מעלות חשש כבד שמדובר בחומרים רעילים ומסוכנים שעלולים לסכן את הרוחצים בים — חומרים שעד היום משרדי הבריאות והגנת הסביבה פשוט "שכחו" לבדוק.

     

     

    הכתם הצהוב הופיע על פני המים לפני כ־15 שנה. המשרד להגנת הסביבה הזמין בודקים מיוחדים שיבחנו את המים, והתקבלה מסקנה שמדובר בחומרים לא מסוכנים שחילחלו במהלך השנים לאדמה מפעילות של מפעל תעש נוף־ים שפעל במקום והושמד בשנות ה־90.

     

    כמו מרבית מפעלי תעש, קרקעות המפעל וכך גם מי התהום שתחתיהם זוהמו בחומרים מסוכנים ורעילים, חלקם מסרטנים. השטח נותר מוזנח לאורך שנים, וכשהכתם הצהוב צץ בים הוא גורם לבהלה רבה.

     

    אפשר לראות אותו בעיקר כשהים שקט, בחוף הסמוך לגן הלאומי אפולוניה, כ־200 מטרים דרומית־מערבית למקום שבו עמד מפעל תעש. החוף אומנם אינו מוכרז, אך רבים פוקדים אותו.

     

    לפי המשרד להגנת הסביבה, אורך הכתם כ־40 מטרים ורוחבו כ־25 מטרים. במשרד טענו במשך שנים שלא נשקפת ממנו סכנה וכי מדובר בעיקר בבעיה אסתטית. זאת גם התשובה שמקבל כל מי שפונה למשרד בתקופות שבהן הכתם מתחזק.

     

    בימים אלה נערכת המדינה לשיווק הקרקעות באזור לצורכי פיתוח ובנייה, ובמסגרת זו בדקה רשות המים את איכות מי התהום. אנשיה נוהגים לבצע גם בדיקת לא קונבנציונליות של חומרים "מתחת לפנס", כפי שבוצע עד כה. תוצאות בדיקת המעבדה היו מבהילות וחשפו בין היתר כמויות חריגות מאוד של חומרים רעילים שמהווים חומרי בסיס לייצור חומרי הדברה ושרידי חומרי נפץ. חומר בשם אתיל אתר נמצא שם בריכוז אסטרונומי של 500 אלף מיקרו־גרם לליטר.

     

    ואם שאלתם את עצמכם — אז לחלק מהחומרים הללו יש צבע צהוב אופייני, ונראה כי עד היום איש לא בדק את נוכחותם במים אף שנעשה בהם שימוש בתעש לאורך שנים.

     

    מנהלת אגף איכות המים ברשות, שרה אלחנני, שלחה בימים האחרונים מכתב למשרדי הבריאות והגנת הסביבה ובו נאמר: "צבעם של חלק מהחומרים הנ"ל הוא צהוב עז, כצבעו של כתם הזיהום הנצפה בים. סביר להניח כי מזהמים אלו מהווים מרכיב עיקרי של פלומת הזיהום בים, שמקורה במי תהום מזוהמים המתנקזים לים". אלחנני התריעה כי מדובר בזיהום שעלול להיות מסוכן לציבור המגיע לחוף זה וביקשה מהמשרדים להיערך בהתאם.

     

    המשרד להגנת הסביבה: "הממצאים הועברו אלינו רק בימים האחרונים מרשות המים, ויידרשו מספר ימים לבחון אותם". ממשרד הבריאות נמסר כי אכן נעשו בעבר בדיקות לכתם ונקבע כי אין סיכון לבריאות הציבור. "הכתם נמצא בחוף שאינו מוכרז. אנו בודקים את הממצאים שהועברו אלינו ונבחן את הנושא".

     

    yed660100