איזה טיק: למה זה קורה ומה יכול לעזור?

טיקים הם התכווצויות לא רצוניות של השרירים, העיניים, הפנים, הצוואר, הידיים וחלקי גוף אחרים, שהופכות את חייהם של כשליש מאיתנו הסובלים מהן לסיוט. הם מופיעים לרוב לראשונה לפני גיל 21 ולאחר מכן באים והולכים. השליטה בהם קיימת אך מינימלית, מסבירה ד"ר אלידה מגור, נוירו־פסיכיאטרית מומחית לילד ולמתבגר במאוחדת, וההתאפקות מביצוע עלולה להוביל לגל של התגברות התנועות. התופעה פוגעת במיוחד בילדים ובבני נוער ולפי מחקרים, כך מדווחת המומחית, היא שכיחה יותר אצל הבנים – פי שלושה יותר לעומת הבנות – ומחמירה במצבי מתח, לחץ והתרגשות. לדבריה, הטיקים נוטים לעבור משריר אחד לאחר והם משנים צורה, מיקום, עוצמה ותדירות מעת לעת.

 

למה זה קורה?

 

המקור לתופעה, מסבירה ד"ר מגור, נוירולוגי: שיבוש בפעילות הדופמין, הורמון עצבי ביו־כימי במוח, גורם לתנועות הללו. מחקרים מעידים על נטייה תורשתית לטיקים, וישנו גן פתולוגי שגורם להפרעה ושכיח יותר אצל יהודים. התופעה עלולה להופיע אצל ילדים ומבוגרים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות או אצל הסובלים מהפרעה אובססיבית־כפייתית. התופעה שכיחה יותר גם בקרב ילדים בעלי פיגור או אוטיזם ואצל מי שסבלו מחבלה או מפגיעה מוחית. לדבריה, גם נטילת תרופות מסוימות עלולה לעורר טיקים חבויים, וכיום נבדק הקשר בינם לבין בעיה במערכת החיסונית שהשפיעה על מערכת העצבים המרכזית.

 

ד"ר מגור: "בעלי טיקים סובלים רבות מאבחון לקוי. לעיתים יפנה הרופא המטפל את הממצמץ להתייעצות עם רופא עיניים ואת המכחכח בגרונו לרופא אף־אוזן־גרון. התוצאה היא בדיקות יקרות ומיותרות שלרוב אינן מועילות למטופלים. רק כשאלה אינן מעלות דבר, מופנים הסובלים מטיקים לנוירולוג או לפסיכיאטר, כדי לבדוק האם מדובר בהפרעה אורגנית או רגשית".

 

יש טיפול?

 

לדברי ד"ר מגור, לא תמיד חייבים לטפל בטיקים, כיוון שלפעמים מדובר בעיוותים חלשים שלא מפריעים לסובל מהם בתפקוד היומיומי. במקרים רבים, כשהטיקים מופיעים בידיים וברגליים, עשויה פעילות גופנית להקל על התדירות ועל החומרה של התופעה. בשנתיים האחרונות משתמשים בזריקות בוטוקס לטיפול בטיקים המופיעים בפנים. הבוטוקס, רעלן הגורם לשיתוק ההתכווצויות השריריות, נמצא בשימוש בעיקר בכירורגיה הפלסטית והוא עשוי להיות יעיל גם במקרה הזה, אולם יש לשוב ולקבל את הזריקה מדי שלושה חודשים. במקרים של טיקים חריפים במיוחד ניתן להשתיל קוצב המשנה ומפחית את תדר התנועות במוח. לעיתים, אומרת ד"ר מגור, נזקק המטופל לתמיכה פסיכולוגית להקלת ההתמודדות עם מצבו ובעיקר עם תגובות הסביבה, הנוטה לקבל את התופעה בעוינות. גם הורים לילדים הסובלים מהתופעה צריכים לקבל הדרכה ולזכור עובדה חשובה – ביקורת ועונשים על טיקים עלולים להזיק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים