yed300250
הכי מטוקבקות
    ורשה 2016 | צילום: דני שדה
    מסלול • 14.08.2016
    ורשה עכשיו
    רגע אחד היא צעירה מדליקה, ורגע אחר סבתא זקנה שסוחבת על הגב את העבר הכבד שלה • סוף שבוע ארוך בוורשה - הלהיט המפתיע של הקיץ • וכן, השמועות נכונות - היא זולה בטירוף
    דני שדה

    מי שרואה את הגידול בתנועת הנוסעים מישראל לוורשה בחודשים האחרונים מבין שבירת פולין (או פולניה, כפי שאני נוהג לכנות אותה) הולכת והופכת ליעד החם הבא בכל הקשור לחופשת עירונית שכולה קסם ותרבות, היסטוריה ומסורת, וגם לא מעט קניות. אם ורשה נתפסה אצל רבים מאיתנו כיעד שבני נוער נוסעים אליו כדי להשתתף באירועים הקשורים לשואה ולגבורה, מתברר כי היום היא הופכת לעיר בינלאומית שיש לה הרבה מה להציע לתיירים מכל העולם וגם מישראל. יש בה מוזיאונים מרתקים, ארמונות מפוארים, פארקים ענקיים שאפשר לבלות בהם שעות רבות, וגם ניגודיות של חדש וישן, בעיקר בכל הקשור לארכיטקטורה.

     

    ארבעה ימים מלאים שבהם חרשנו את העיר לימדו אותנו שזה לא מספיק, שנשארו עוד הרבה מקומות שפשוט לא הספקנו להיות בהם, נתנו לנו טעם של עוד שנתאר כאן בקצרה והטעם הזה יגיע לסיפוקו, כך נראה, כבר בתחילת החודש הבא.

     

     

    המוזיאון היהודי: את הסיור בוורשה חייבים להתחיל, איך לא, ב־Polin, המוזיאון החדש והמדובר לתולדות היהודים שנמצא במקום שבו היה הגטו. זה לא מוזיאון שואה, אלא מוזיאון שמספר את ההיסטוריה בת אלף השנים של היהודים בפולין ועל תרומתם הרבה לתרבות, לכלכלה, לחברה ולמדע. וכן, יש גם גם פרק הקשור לשואה. המוזיאון הזה זכה השנה בתואר המוזיאון מספר אחת באירופה, ויש לתואר הזה הרבה הצדקה. לטעמי, הוא מרשים ומרתק יותר מהמוזיאון היהודי בברלין וגם ממוזיאונים דומים במקומות אחרים בעולם.

     

    ישן וחדש. הכל מתערבב | צילום: דני שדה
    ישן וחדש. הכל מתערבב | צילום: דני שדה

     

     

    במוזיאון תערוכות קבועות ומוצגים מתחלפים והוא מחולק לשמונה אגפים שכל אחד מהם מספר, במלל, בתמונות ובמולטימדיה תקופה בחיי היהודים בפולין. וככל שמתקדמים יותר במסלול שבעצם מעביר אתכם את כל המוזיאון, כשאתם בוחרים בקצב הסיור אתם מתמלאים יותר בהתרגשות ובגאווה על התרומה הרבה של יהדות פולין. כשליש מתושבי ורשה לפני השואה היו יהודים. היו בעיר מאות בתי ספר יהודיים, תיאטראות ומועדוני ספורט, 130 עיתונים וקהילה שהתברכה בסופרים, משוררים, מלחינים, ועוד. ואת כל אלה תוכלו לראות במוזיאון היהודי. הכניסה למוזיאון בתשלום. בימי חמישי - חינם. בימי שלישי - סגור.

     

    25־30 זלוטי (כ־30 שקלים). ul. Anielewicza 6. לפרטים: /www.polin.pl/en .

     

     

    העיר העתיקה (Stare Miasto): כך היא עדיין נקראת, למרות שהיא לא בדיוק העיר העתיקה האמיתית של ורשה, שכן זו המקורית נהרסה כמעט כליל במלחמת העולם השנייה ורק אחר כך שוחזרה. סמטאות צרות, פנסי רחוב יפהפיים, בתים עם חלונות קטנים וציורים על הקירות. חומת העיר, שאפשר לטייל לאורכה וגם לעצור ולהתרשם מהברביקן, שנבנה ב־1548 והיה שער הכניסה הראשי לעיר העתיקה. במהלך הסיור תוכלו, פה ושם, להיכנס לאחת החצרות המטופחות ולנסות לדמיין איך זה נראה פעם. מעבר לכיכרות הגדולות ברחובות הראשיים ובסמטאות, תוכלו למצוא הרבה מאד מסעדות. יש שם מסעדות מכל העולם, כמעט, ואתם יכולים למצוא אוכל במחירים ממש מצחיקים. בנוסף למסעדות תוכלו למצוא חנויות למזכרות ולעבודות יד, מוזיאונים קטנים ואישיים של אנשים שמציגים אוספים פרטיים, ואפילו לא גובים דמי כניסה אלא מאפשרים למבקרים לתרום כפי רצונם. מומלץ לרדת עד רחוב Freta עמוס בתי הקפה והמסעדות, להזמין פירוגי ובירה מקומית (לעזאזל הדיאטה, לכו על המטוגן) ברשת zapiecek הנעימה. צלחת של 11 כיסונים בטעמים מעורבים מספיקה לשניים. אפשר להוסיף מרק ג'ורק (שיפון), או כוס בירה (אנחנו התחברנו ל-Tyskie הכיפית). יש סיכוי שהארוחה לשניים תיגמר ב־40 זלוטי (מעט יותר מ־40 שקל). יש גם המון דוכני לודי (lody), גלידה אמריקאית כמו באייטיז.

     

    דוכן לימונדה. תעסוקה לצעירים | צילום: דני שדה
    דוכן לימונדה. תעסוקה לצעירים | צילום: דני שדה

     

     

     

    ארמונות: ורשה משופעת בארמונות, בחלקם אפשר לבקר ובחלקם לא. כמה ארמונות אפשר לראות בביקור אחד? זה תלוי מאד בכל אחד ואחד מהמבקרים. אבל אם צריך להחליט על ארמון אחד שאי־אפשר בלעדיו הוא הארמון על המים הנמצא בפארק לאז’ינקי (Łazienki Królewskie). לפארק ניתן להיכנס ממספר מקומות, כאשר בכניסה הראשית ניצבת אנדרטה לזכרו של פרדריק שופן, המלחין הלאומי של פולין שכמעט אי־אפשר להתעלם מקיומו בכל מקום שתבקרו בעיר. יש על שמו מוזיאון, ובספסלי רחוב ישנו כפתור שלחיצה עליו תשמיע יצירות של המלחין, שדה התעופה של ורשה נקרא על שמו, ועוד. בתקופה זו, עד אמצע ספטמבר, מתקיימים מדי יום ראשון קונצרטים, בחינם, עם יצירותיו.

     

    וחזרה לפארק ולארמון על המים. הפארק עצמו הוא ענק ואפשר לבלות בו שעות ארוכות. יש בו שבילי הליכה, פינות חמד שבהם תוכלו לראות סנאים, אגם שתוכלו לשוט בו, וסתם תוכלו לשוטט בפארק בינות לצמחייה העשירה והמטופחת. הארמון על המים, שנקרא גם הארמון על האי, מכונה כך משום שהוא מוקף במים מכל עבריו. הכניסה אליו היא בתשלום ובתוכו יש אוסף של עבודות אמנות מאוספו של המלך סטניסלב. בארמון כמה אולמות המתפרסים על שתי קומות. על הקירות תלויים ציורים מקוריים מהמאה ה־17 ומהתקרה משתלשלות נברשות קריסטל מוזהבות. בעמדת התשלום תוכלו לרכוש כרטיס כניסה לארמון זה בלבד, או גם לאתרים נוספים בפארק.

     

    Śródmieście Aleje Ujazdowskie. לפרטים: www.lazienki-krolewskie.pl/en . הכניסה לפארק חופשית.

     

     

    פארק וואזיאנקי. הארמון על המים | צילום: דני שדה
    פארק וואזיאנקי. הארמון על המים | צילום: דני שדה

     

     

    ארמון התרבות והמדע: הפאלאס קולטורה הוא יעד נוסף שכדאי לבקר בו. מדובר במגדל - סמל לשליטה הסובייטית בפולין ולכן גם די שנוא על תושבי העיר - המתנשא לגובה של 237 מ’ (כולל האנטנה שבראשו) ושניתן לראותו מנקודות רבות בעיר. יש אומרים שלמרות הבדלי הגובה הוא מעין חיקוי של בניין האמפייר סטייט בניו־יורק. מתחת לאנטנה הארוכה ישנם שעוני ענק, מדויקים, שאפשר בזכותם לראות את השעה ממרחקים. בבניין עצמו שוכנים משרדים של חברות רבות, יש בו קומפלקס של בתי קולנוע, 2 מוזיאונים, בריכת שחייה גדולה, אודיטוריום ל־3,000 איש ומרפסת תצפית בקומה ה-30 שממנה ניתן לצפות בנוף פנורמי של העיר. במתחמי התערוכות המתחלפות מתקיימת עכשיו (עד ה־9 באוקטובר) תערוכה בשם 'טיטאניק'. מדובר בתערוכה מקיפה ומרשימה על האונייה המפורסמת ביותר בעולם, מיום שהחלה בנייתה, עבור בהפלגה הראשונה, שגם היתה האחרונה, ועד התגליות של השנים האחרונות. בתערוכה דגם של סוויטה באונייה, דגם של מסדרון עם חדרים, דוגמית מהמדחפים של האונייה שנמצאו, וגם קיר עם 'קרחון' כמו זה שההתנגשות בו הביאה לטביעתה. נגיעה קלה בקיר מגלה כי הוא אכן עשוי מקרח אמיתי.

     

    בניין Pałac Kultury i Nauki. לתערוכה: www.titanic.eu . כניסה: 15 זלוטי.

     

     

    קניות: מי שמגיע לנמל התעופה שופן בוורשה ועומד בתור של הטיסות לישראל לא יכול להתעלם מכמות ומגודל המזוודות שאיתן מגיעים הישראלים לשדה התעופה. ורשה, כדאי שנדע, משופעת במרכזי קניות, שחלק מהם נבנו על ־ידי יזמים ישראלים. מרכזי הקניות הגדולים הם ארקדיה וזלוטה טארסי, הצמוד לתחנת הרכבת, ויש עוד הרבה. תמצאו שם החל מרשתות פארם כמו רוסמן הגרמנית וסופר־פארם (שלנו), מנגו וזארה, H&M, ליווייס, אינטרספורט, ועוד רשתות רבות אחרות. גם אנחנו, שממש לא הגענו כדי לערוך קניות, נכנסנו לחנויות לבדוק מחירים וגם לקנות, קצת. כדי להרגיש שאנחנו שייכים. אם אתם חייבים את פריימרק - תמצאו ליד שדה התעופה.

     

    נשים במלון. מסמסות במרץ | צילום: דני שדה
    נשים במלון. מסמסות במרץ | צילום: דני שדה

     

     

    אז כמה דוגמאות למחירים, לפני החזר מס הנמל שניתן לקבל בשדה התעופה. קרם פנים לגבר של ניוואה, שעולה בארץ 134 שקל, עולה בפארם בוורשה 39 זלוטי ( כ־39 שקל). ג'ל גילוח של ניוואה שעולה בארץ 34 שקל, עולה בפארם בוורשה 14.59 זלוטי. משחת שיניים של קולגייט, אריזה של 125 מ"ל, כוללת מברשת שיניים של קולגייט: 6.99 זלוטי. בארץ אותה משחה, אבל במארז של 100 מ"ל, עולה 22 שקל. חולצות של זארה מדגמים שונים עלו בוורשה כ־40 אחוז פחות מאשר בארץ. נעלי רכיבה של שימאנו, שנמכרות בארץ ב־399 שקל, עלו לנו 279 שקל, ומכנסי רכיבה עם כתפיות של חברת פרל איזומי (למבינים) עולות שם בערך 60% ממחירן בארץ. קרמים לפנים של חברת לה רוש פוזה הצרפתית עלו חצי ממחירם בארץ. בבדיקה שלנו כמעט כל מה שמצאנו היה זול יותר (מוצרי קוסמטיקה של MAC, למשל, עלו כמו בארץ).

     

    האתר של קניון ארקדיה: www.arkadia.com.pl

     

     
    המוזיאון היהודי. לא לפספס | צילום: דני שדה
    המוזיאון היהודי. לא לפספס | צילום: דני שדה

     


    פרסום ראשון: 14.08.16 , 20:12
    yed660100