yed300250
הכי מטוקבקות
    גיא מורד
    ממון • 23.08.2016
    עזרת נשים
    מתי צריך לדווח למעסיק על היריון, האם טיפולי פוריות מגנים מפני פיטורים, ומה קורה עם הפנסיה בחופשת הלידה? • מדריך "ממון" לזכויות העובדת
    ליטל דוברוביצקי

    נשים הן חלק מהותי משוק התעסוקה. אף שעל פניו אין הבדל בין העסקת גבר ואישה, במצבים ייחודיים לנשים, כמו היריון וטיפולי פוריות, החוק מקנה להן הגנה. כך, לפי החוק, מעסיק אינו יכול להפלות עובדים/דורשי עבודה עקב מין, נטייה מינית, מעמד אישי, היריון, הורות, ועוד. אפליה מצד המעסיק היא עבירה פלילית, ואישה שנפגעת ממנה יכולה גם לתבוע אותו אזרחית בבית הדין לעבודה. בנוסף, חוק שכר שווה לעובדת ולעובד נועד לקדם שוויון מגדרי בין נשים וגברים באותו תפקיד. באמצעות עוה"ד יריב ויור, שותף במשרד ויור ליברובסקי המתמחה בדיני עבודה ובמשפט אזרחי־מסחרי, וגל גורודיסקי, המתמחה בדיני עבודה ופנסיה ממשרד גורודיסקי ושות', "ממון" גיבש מדריך לזכויות העובדת.

     

    פיטורים בזמן היריון

     

    אין לפטר אישה הרה העובדת בארגון מעל חצי שנה ללא היתר מהממונה על יחסי עבודה במשרד הכלכלה, ורק אם המעסיק יוכיח סיבה טובה לפיטורי העובדת וכי אין קשר להיותה בהיריון. מי שמועסקת פחות מחצי שנה, נכנסה להיריון, והמעסיק רוצה לפטרה, תוכל לפנות לבית הדין האזורי לעבודה ולתבוע פיצוי בעילת פיטורים מחמת אפליה.

     

    על העובדת לדווח למעסיק על הריונה החל מהחודש החמישי להיריון. גם במהלך ריאיון עבודה אין חובה לעדכן את המראיין לפני החודש החמישי. יש אמנם עוד שיקולים, כמו חובת גילוי ותום לב, החוק האוסר על אפליה בקבלה לעבודה ושיקולי פרטיות. ואולם, הפסיקה קבעה שאישה הרה לא חייבת לדווח על כך למראיין, אלא אם זו עבודה המסוכנת לבריאותה, למשל הרמת משאות כבדים.

     

     
    עו"ד יריב ויור
    עו"ד יריב ויור

     

     

    זכויות בחופשת הלידה

     

    לפי חוק עבודת נשים, חופשת לידה ניתנת לעובדת עם ותק של שנה לפחות אצל אותו מעסיק או ארגון. היא בת 26 שבועות: החל מ־7 שבועות לכל היותר לפני יום הלידה המשוער, והשאר אחרי הלידה. עובדת רשאית לקצר את התקופה, ובלבד שזו לא תפחת מ־14 שבועות. בזמן זה אסור למעסיק להעביד את היולדת, למעט אם בן זוגה החליף אותה בחופשת הלידה. בן הזוג יכול לקבל ממעסיקיו חופשת לידה והורות חלקית, לאחר 6 השבועות הראשונים מהלידה ועד לסיום התקופה, אם אשתו זכאית לתקופת לידה, הסכימה בכתב לוותר על אותו חלק מתקופת החופשה שלה, ועבדה בפועל בתקופה האמורה.

     

    היולדת מקבלת תשלום מביטוח לאומי עבור 14 שבועות. לא ניתן לפטרה בחופשת הלידה ואף לא 60 יום לאחר שובה ממנה, בלי קשר לזמן היעדרותה. המעסיק גם אינו רשאי להרע את תנאי עבודתה לאחר חזרתה. עובדת שחזרה למשרה מלאה רשאית לעבוד, במשך 4 חודשים, שעה פחות ביום - שלא על חשבון ההפסקות, ואין לנכותה משכרה.

     

    זכויות בזמן ההיריון

     

    עובדת הרה רשאית להיעדר מעבודתה, ללא ניכוי משכרה, לשם פיקוח רפואי ובדיקות שגרתיות הקשורות בהיריון. ההיעדרות המרבית היא 40 שעות במשך חודשי ההיריון למי שעובדת מעל 4 שעות ביום במהלך שבוע, או 20 שעות למי שעובדת פחות מ־4 שעות ביום.

     

    על המעסיק למסור לעובדת הודעה, ובה מידע על זכויותיה להפקדות פנסיוניות בהיריון ובחופשת הלידה. ההפקדות השוטפות לפנסיה משולמות ברגיל בידי המעסיק והעובדת יחד. במהלך חופשת הלידה המעסיק ממשיך לשלם את חלקו בהפקדה הפנסיונית, וחלקה של העובדת ישולם על ידה באמצעות ניכוי משכרה האחרון לפני יציאתה לחופשת לידה.

     

    זכויות בטיפולי פוריות

     

    בשנים האחרונות יותר נשים נאלצות לעבור טיפולי פוריות. החוק אוסר לפטר אישה העוברת טיפולים כאלו ללא היתר ממשרד הכלכלה. לדברי ויור, "כדי לקבל היתר כזה, על המעסיק להוכיח נסיבות מיוחדות שלא קשורות לכך שהיא עוברת טיפולי פוריות. גם אם המעסיק החליט לפטר אותה, תמיד פתוחה לה הדרך לפנות לבית הדין האזורי לעבודה בבקשה למנוע את פיטוריה".

     

    הטרדות מיניות

     

    הטרדה מינית במקום העבודה עלולה להתרחש גם כלפי גברים, אך בדרך כלל סובלות ממנה נשים. החוק למניעת הטרדה מינית מגדיר רשימת מעשים המהווים הטרדה כזו, כגון מעשים מגונים, או הצעות והתייחסויות חוזרות בעלות אופי מיני. ויור: "במקרה של הטרדה מינית בעבודה, המוטרדת או המוטרד יכולים להתלונן בפני המעסיק - או בפני הממונה על הטרדה מינית, אם יש בארגון פונקציה כזו. על אלו לערוך בירור לפי ההליך הקבוע בארגון, למנוע חיכוך בין המוטרדת לעובד המטריד, לשקול את העמדתו לדין משמעתי, ולעדכן את האישה בדבר תוצאות הבירור".

     

    lital-do@yedioth.co.il

     


    פרסום ראשון: 23.08.16 , 20:02
    yed660100